Reisverhaal «Grensovergang Vietnam - Laos»

Azië - deel 2 | Laos | 0 Reacties 30 November 2011 - Laatste Aanpassing 12 Januari 2012

Met de bus vertrekken we om 5.30 u in Dien Bien Phu, de laatste grote stad in Vietnam, zo’n 34 km  van de grens met Laos verwijderd. Wat we niet hadden verwacht, is dat we met zijn 51 (voornamelijk toeristen) in een bus met slechts 24 passagiersplaatsen worden gepropt, bovenop de goederen die op de grond van de bus worden meegevoerd. Niemand heeft een comfortabele plaats voor een rit die in totaal zo’n 9 ½ uren zal duren. Hier geld enkel de regel: als het maar geld opbrengt, we voelen ons als dieren die worden mishandeld en in een veel te kleine kooi gestopt …
 
We vertrekken al veel te laat, want bewoners komen nog allerlei spullen met de bus meezenden, die bovenop het reeds overvolle dak moeten geladen worden. En wij maar wachten als sardientjes in een blikje ... Ook onderweg wordt om dezelfde reden meermaals gestopt, waardoor veel tijd wordt verloren voor we eindelijk het stadje uitrijden.
 
Rond 9.30 u komen we aan bij de Vietnamese grenspost, waar iedereen moet aanschuiven om een uitreisstempel in het paspoort te bekomen. Het gaat vrij vlot en we kunnen terug onze plaatsjes in de bus opzoeken. Behalve de passagiers van onze bus zien we hier niemand.
 
5 km verder komen we bij de Laotiaanse grenspost. Hier moeten de meeste passagiers nog een visum voor Laos kopen, waardoor we onmiddellijk veel tijd verliezen. Ook hier is het rustig, er staan slechts enkele auto’s en vrachtwagens.
 
Nadat een gezondheidscontrole plaatsvindt (met soort pistool meet men aan het voorhoofd of iemand koorts heeft), moeten we aan 3 loketten passeren vooraleer we verder kunnen:
loket 1: we krijgen 2 documenten om in te vullen, waarna we dit mogen afgeven met ons paspoort + 1 pasfoto.
loket 2: wanneer het paspoort + ingevuld documenten zijn gecontroleerd en goedgekeurd, mogen we betalen voor ons visum, 35 USD + 1 USD voor ‘visum on arrival’ administratie kosten. Pas dan wordt de visumklever aangemaakt en in het paspoort gekleefd.
loket 3: hier mogen we ons paspoort met visum + inreisstempel afhalen, mits betaling van 2.000 LAK (of 5.000 VND) voor de uitgevoerde gezondheidscontrole.
 
Het is belangrijk dat men over voldoende cash beschikt in de juiste munt, zodat alles vlot kan verlopen. De mensen die hierop niet zijn voorzien, kunnen eventueel met EUR betalen, maar aan een hele slechte koers.
 
Geldautomaten zijn er niet aan de grens, de douaniers wisselen VND in LAK (als bijverdienste ?).
 
Het duurt zo’n 2-tal uren vooraleer we weerom in onze veel te krappe bus kunnen kruipen (letterlijk), sommigen kunnen hun plaats enkel doorheen het raam bereiken … om Laos in te rijden.
 
 
Ernaartoe:
bus Dien Bien Phu (Vietnam) – Muang Khua (Laos): 100.000 VND pp, 4 uren onderweg tot aan de grens, 9 ½ uren onderweg voor het gehele traject

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking