Reisverhaal «Jurmala - Riga»

Baltische Staten | Letland | 0 Reacties 07 Augustus 2010 - Laatste Aanpassing 28 April 2011

We komen terug aan in Letland en rijden door tot Riga, omdat we een ziekenhuis nodig hebben om naar Herlindes voet te laten kijken. Het verdikt is: niet gebroken, maar de ligamenten … toch een gips voor een aantal dagen, daarna overstappen op een stevig verband. Wat een opluchting !
En het grappige is: in dit ziekenhuis komen we onze eerste Belgen tegen op rondreis in de Baltische landen. 3 jongemannen, waarvan eentje ook zijn voet heeft omgeslagen, in de straten van Riga. Verdikt: idem.

Jurmala is een mondaine badplaats, waar in de bossen achter het strand enorme villa’s staan, die dateren van begin 20ste eeuw tot gloednieuw. Er worden overal moderne appartementsblokken bijgebouwd. In het stadje wordt geflaneerd langs de dure winkelstraat, we komen fonkelnieuwe en dure auto’s tegen, … kortom, het Knokke van Letland.
Wie Jurmala bezoekt moet een soort verblijfstaks betalen, permit genoemd. Om aan deze plicht te voldoen staat aan de grenzen van het stadje betaalautomaten. Wie echter op een camping of in een hotel verblijft, hoeft deze niet te betalen (1,1 LVL per 24 uur), is inbegrepen in de prijs van het logement.
Gedurende enkele dagen is Herlinde immobiel, we verkennen de nabije omgeving een beetje met de auto, waaronder het Ragakapa natuurpark met de hoogste duin van Letland (18,2 meter), het Kemeru nationaal park (moerasgebied) met het Slokas meer en zijn vlottende uitkijktoren, een 600 meter lange plankjeswandeling doorheen het moeras en de Lielais Kemeru tirelis 3 km lange plankierwandeling door moerasgebied met vennetjes. Deze laatste is gesloten voor publiek vanwege ‘gevaar’.
Riga, de hoofdstad van Letland, is de grootste stad van de Baltische landen en telt 1 miljoen inwoners. De stad werd gesticht in 1201, vanaf de 16de eeuw werd de streek beheerst door verschillende grootmachten, o.a. Polen, Zweden, Rusland, Duitsland. In 1991 pas werd Letland onafhankelijk, waardoor de stad zijn economie kon opbouwen. Ter gelegenheid van het 800 jarig bestaan van de stad in 2001 werd het historisch stadscentrum volledig opgeknapt.
Deze stad is bekend om zijn vele gebouwen in Art Nouveau/Jugendstil stijl. De mooiste panden bevinden zich in de zogenaamde ‘Jugendstil’ wijk, in de Elisabetes en de Albert straten. Daar bezoeken we ook het Jugendstil museum, een pand volledig ingericht als woonhuis in Art nouveau stijl (Albertstraat 12, inkom: 2,5 LVL pp. + 1 LVL voor het nemen van foto’s). www.jugendstils.riga.lv
Het oude stadscentrum Vecriga is grotendeels autovrij, volledig geplaveid met kinderkopjes. Hier moet Herlinde met haar verzwikte voet (die ondertussen in een verband zit) uiterst voorzichtig zijn om haar voet niet scheef te zetten. Een stadsplan leidt ons langsheen de mooiste gebouwen, we zoeken ook hier de Art Nouveau huizen op. Weerom een boeiende hoofdstad.
Een daguitstap in oostelijke richting brengt ons naar Cesis, Karli en Sigulda.
Cesis is een mooi klein stadje, gelegen midden in het groene Gauja nationale park. We vinden er onder andere één van de oudste kerkjes in het land anno 1824, middeleeuwse huizen, een kasteel, een leuk parkje, wat beelden, … 
In Karli volgen we de loop van de Amada rivier, waarlangs mooie rotspartijen te vinden zijn. Herlinde kan jammer genoeg nog geen wandeling maken in deze prachtige natuur.
Sigulda, gelegen op een plateau boven de Gauja rivier, telt 3 kastelen op verschillende heuvels. Nog vóór onze jaartelling werden door de Fins-Oegrische bevolking hier 3 burchten gebouwd. Deze werden in de 12de eeuw vernield door de Duitse Orde, maar vervangen door kastelen met dezelfde namen, Turiada, Sigulda, Krimulda. Bij dit laatste kasteel hoort een beeldenpark met een 24-tal beelden (3 LVL pp.). Krimulda is bereikbaar per kabelbaan (2 LVL pp. enkel traject) of te voet.
Ten westen van Jurmala bezoeken we Tukums, Kandava en Sabile.
Van de oude burcht midden op het plein in Tukums blijft niets meer over, enkel een soort schuur die nu als museum wordt gebruikt.
Kandava is een leuk dorpje om eens in rond te wandelen. In het parkje vinden we een maquette van de oude burcht, waarvan nog slechts meterhoge muurtjes overblijven boven op de heuvel. In stro zijn enkele typische figuren uitgebeeld, waaronder de ooievaar met een baby. Deze vogels vinden we overal in de Baltische Staten langs de straten in hun nesten bovenop hoge palen of schouwen, maar ook in velden of langs de wegkant. Naast een modern Luthers kerkje, een brandweerkazerne uit de tijd van toen, zien we ook nog typische huisjes in smalle straten.
Pedvale is een beeldenpark aan de rand van Sabile (inkom: 2 LVL pp., 0,2 LVL voor een plattegrond die een echte hulp is tijdens de rondwandeling). De opzet van het park is om cultuur en natuur te combineren. We komen op een enorm domein terecht waar een 110-tal beelden staan verspreid op open vlaktes, heuvels, langs een riviertje en in stukjes bos. We vinden er echt boeiende werken tussen.
Bij het verlaten van Sabile stoppen we bij een zeer ludiek opgezet spektakel. Mensen hebben zich beziggehouden met het maken van poppen en hiermee tafereeltjes uit het dagelijkse leven van nu en vroeger op te zetten. Ze zitten aan de kant op een bankje te genieten van alle aandacht die hun werk krijgt van toevallige passanten.
Vanuit Jurmala vertrekken we richting Litouwen. Voor we de grens passeren, stoppen we nog Tervete en Pilsrundale.
Het Tervetes dabas parks blijkt een natuurpark gericht naar kinderen, waar met houten figuren sprookjes uit de ganse wereld worden uitgebeeld (inkom 2,5 LVL pp.). Eigenlijk een eenvoudig pretpark, we beslissen dat dit toch niets voor ons is en laten het over.
Het enorme barokke paleis van Pilsrundale werd door een Italiaanse architect ontworpen. Een schitterend gebouw, met achteraan een prachtig aangelegde tuin in volledige symmetrie (inkom: 5,5 LVL voor een kasteelbezoek + tuin, 1 LVL voor het nemen van foto’s).  
 
Overnachting:
Camping Nemo, 10 LVL per nacht voor 2 personen + tent + auto, zeer drukke camping met veel bomen en schaduwplaatsjes, geen afgebakende plaatsen, overvol tijdens de weekends, te weinig sanitair, rijtje schuiven bij het sanitair en de ene afwasbak, wordt 3 x per dag gepoetst maar dit helpt niet, niet steeds warm water, geen verlichting, langs drukke weg gelegen, gratis WIFI aan de receptie (werkt niet altijd), totaal geen comfort, ijs maken aan de receptie is mogelijk afhankelijk van de receptioniste, vriendelijkheid hangt af van de persoon aan de receptie, goeie uitvalsbasis om Riga te bezoeken, Atbalss iela 1, Jurmala, tel. +371 677 32 350, nemo@nemo.lv, www.nemo.lv

 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Jurmala - Riga»

Jurmala - Riga (26)

05 September 2010 | Baltische Staten | Letland | Laatste Aanpassing 28 April 2011

  • in Sabile  langs de straatkant
  • Riga - historisch stadscentrum, oude stadspoort
  • Cesis, straatbeeld
  • Milda, het vrijheidsbeeld van Riga
  • Pilsrundale kasteel

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking