Reisverhaal «Kurtuvénai - Siauliai »

Baltische Staten | Litouwen | 0 Reacties 15 Augustus 2010 - Laatste Aanpassing 28 April 2011

Wanneer we de grens van Letland met Litouwen passeren, zien we dat het reeds te laat wordt om nog tot aan de kust te rijden, we willen immers nog op enkele mooie plaatsen stoppen onderweg. In de buurt van het stadje Siauliai staat op onze kaart een camping vermeld, daar zullen we overnachten.

Voor we de stad bereiken, stoppen we bij de kruisheuvel, Kryziu kalnas. De heuvel vol kruisen in alle soorten en maten, steekt uit boven een groene vlakte. Hij ontstond in 1830 – 1831 tijdens de Novemberopstand. Families plaatsten kruisjes op de verdedigingsheuvel ter nagedachtenis aan hun dierbare gesneuvelden (rebellen), waarvan ze de lichamen niet meer terugvonden. Het gebruik van deze heuvel werd nog versterkt tijdens de periode 1944-1990, wanneer Litouwen (na een periode van onafhankelijkheid) werd bezet door de Russen, die telkens opnieuw alle kruisen op de heuvel vernietigden en verwijderden. Ondertussen groeide deze heuvel uit tot een internationaal bedevaartsoord. Vooral de Litouwers komen hiernaartoe, voor hen is deze heuvel het symbool van het katholieke geloof en de trouw aan hun eigen identiteit.
Al van ver zien we de heuvel boven de vlakte uitsteken. Een warboel van kruisen groot en klein, in alle soorten en kleuren. Nog dagelijks worden hier kruisen toegevoegd door gelovige Litouwers. Naast de heuvel lopen enkele lange slierten kruisen uit over de vlakte. De heuvel wordt te klein …
Siauliai (de 4de grootste stad van Litouwen) is een leuk stadje om even te stoppen. Een aantal ludieke beelden sieren de straten. Soberheid siert de witte kathedraal, ook binnenin. Op de buitengevel vinden we de oudste zonnewijzer van Litouwen. In een parkje verderop staat de hoogste zonnewijzer van Litouwen. Het 4 meter grote beeld op de 21 meter hoge zuil wordt ook wel eens ‘de gouden jongen’ genoemd. Op het ronde betegelde pleintje rondom zijn de schaduw het uur, ingelegde cijfers helpen hierbij. Aan de rand van een meer staat een enorme vos, een luchtig metalen kunstwerk.
 
Overnachting:
Kempingas Kurtuvénai ***, 50 LTL per nacht voor 2 personen + tent + auto, kleine goed onderhouden camping, rustig gelegen aan een meertje in een natuurgebied, afgebakende plaatsen, picknickplaats aan het meer, nieuw modern sanitair gebouw met grote keuken, kookvuren, koelkast, diepvries, wasmachine en droogkast, spreken Engels, geen schaduwplaatsen, tel. +370 413 70 333, kurtuveniaicamping@kurtuva.lt, www.kurtuva.lt

 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Kurtuvénai - Siauliai»

Kurtuvenai - Siauliai (2)

05 September 2010 | Baltische Staten | Litouwen | Laatste Aanpassing 28 April 2011

  • Kryziu kalnis
  • Kryziu kalnis, kruisenheuvel

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking