Reisverhaal «Paluse »

Baltische Staten | Litouwen | 0 Reacties 15 Juli 2010 - Laatste Aanpassing 02 Mei 2011

Paluse is gelegen aan het Lusiai ezeras meer, in een streek waar oude traditionele dorpjes goed bewaard zijn gebleven. In dit vakantiedorpje zelf staat een mooi typisch houten kerkje, vervaardigd met als enig gereedschap de bijl.

Op weg van Trakai naar Paluse bezoeken we Europos Parkas (zo’n 25 km voorbij Vilnius). Dit park van 55 ha stelt een 100-tal kunstwerken tentoon van kunstenaars uit 30 landen. Een deel ervan staat verspreid in het bos, anderen op het grote grasveld rondom het restaurant aan het einde van het domein. Met een plattegrond zoeken we onze weg doorheen het park via smalle paadjes. Door middel van deze kunstwerken wil men een artistieke betekenis geven aan dit geografische centrum van het Europese continent. Hier brengen we een ganse namiddag door, een aantal werken zijn echt de moeite waard. Het bekendste werk bestaat uit talrijke oude beeldbuizen en verscheen hiermee in het Guinness book of records. Inkom: 21 LTL per persoon + 6 LTL voor het fototoestel. . www.europosparkas.lt
In het dorpje Svencionys worden we verrast door een opvallend Russisch-Orthodox houten kerkje dat geschilderd is in wit met blauwe strepen.
Een mooie wandeling vertrekt aan het kerkje van Paluse en brengt ons langs de oever van het meer voorbij een aantal houten totempalen. We komen uit aan het dorpje Meironys waar we doorheen wandelen en de mooie houten huizen met voorportaal bewonderen. De dorpen in deze omgeving hebben slechts 1 straat waarlangs de huizen worden gebouwd in zeer typische stijl. Zo’n 50 meter vóór het brugje nemen we een pad naar rechts dat tussen een aantal huizen door naar het bos voert tot aan de asfaltweg, die we een eindje naar links volgen om aan de overkant de groene markeringen (diagonale streep) van het natuur leerpad op te pikken. We wandelen door een moerasgebied over houten loopbruggetjes, om verder te gaan langs een vennetje en over een plateau om weer af te dalen naar het strandje bij het meer. (7 km)
Vanuit Paluse rijden we verder door naar Letland. Onderweg bezoeken we nog een aantal mooie plaatsen in het Aukstaitija nationaal park met zijn vele meren.
Via een bospad klimmen we naar het uitzichtpunt Ladakalnis, van waar we een mooi zicht hebben op de meren rondom. Het pad leidt ons verder naar het typische dorpje Salos II, cultureel erfgoed (3 km).
Ginuciai castle mound is onze volgende stop, behalve een mooi uitzicht van op het mooie pad op de heuvelrug tussen 2 meren, is hiervan niets overgebleven.
Ginuciai molen, een oude watermolen die werd omgebouwd tot guesthouse, zorgde vroeger niet enkel voor bloem, maar leverde ook de elektriciteit van het dorp. Binnen zou de installatie nog in de oude toestand te bewonderen zijn, maar we vinden geen mogelijkheid om deze te bezichtigen.
De 800 jaar oude eik van Trainiskis is enorm, met zijn 23 meter hoogte en 6,1 meter breedte. Bovendien staat deze op een mooie plaats met zicht op het meer Baluosas.
 
Overnachting:
Kempingas Paluse (gemeentelijke camping), 40 LTL per nacht voor 2 personen + tent + auto, groot grasplein met aan de rand wat hoge bomen die schaduw bieden, geen afgebakende plaatsen, vrij nieuwe maar beperkte sanitaire blok (voldoende zolang er geen grote groepen komen), warm water, mooi uitgeruste en zeer volledige keuken, grote zitruimte binnen + overdekt terras, zeer rustig, gelegen achter het houten kerkje, receptie aan de overkant van het kampeerterrein, zo’n 300 meter verder te bereiken via een paadje tussen de huizen door, tel. +370 386 52 891, info@paluse.lt, www.paluse.lt  

 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Paluse»

Paluse (6)

05 September 2010 | Baltische Staten | Litouwen | Laatste Aanpassing 28 April 2011

  • Europos Parkas kunst in het bos
  • Europos Parkas, kunstwerk met beeldschermen dat in
  • Paluse - rondwandeling
  • Europos Parkas
  • authentiek woonhuis te Meironys

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking