Reisverhaal «Kota Bharu»

Azië - deel 2 | Maleisië | 0 Reacties 12 Juni 2011 - Laatste Aanpassing 23 Juni 2011

Kota Bahru is de meest noordelijk gelegen stad van Maleisië en telt 450.000 inwoners. In deze drukke stad, op amper een boogscheut van de Thaise grens verwijderd, leeft overheersend een moslimbevolking. Toeristen komen hier slechts met mondjesmaat, de meesten richten zich naar de eilanden wat zuidelijker in de Zuid Chinese zee om er te gaan snorkelen en/of duiken.

Wanneer we aankomen in het centrum van de stad, valt het onmiddellijk op: hier is het moeilijk op straat een niet gesluierde vrouw te vinden, we zien zelfs enkele vrouwen met niqab (waarbij enkel de ogen zichtbaar zijn). Meisjes van zeer jonge leeftijd lopen hier reeds gesluierd. ’t Moet toch warm zijn in deze tropische temperaturen steeds met lange gewaden en sluier rond te lopen. De straten zijn volledig ingenomen door winkels groot en klein. We zijn het reeds gewoon in het straatbeeld veel gesluierde dames te zien, maar hier valt het toch nog op. Zoals totnogtoe overal in Maleisië is de bevolking zeer vriendelijk, maar nu komen we toch wel wat meer mensen tegen die zich niet in het Engels kunnen uitdrukken. Op regelmatige tijdstippen klinken overal in de stad luide stemmen die vanuit de moskee gebeden opzeggen, net als in een echt moslimland. ’s Avonds zien we af en toe wel eens een rat lopen op straat, langs de open riolen …
De Pasar Besar (centrale markt) Siti Khadijah, gaat dagelijks door in een 8-hoekig gebouw midden in het centrum. Vooral de groenten- en fruitafdeling in het hart van het gebouw is zeer kleurrijk, hier heerst veel activiteit. Van op de galerij rondom, hebben we een mooi overzicht en genieten van het schouwspel.
Langs het museum Istana Jahar, een mooi houten gebouw, wandelen we naar het Kampung Kraftangan. In dit ambachtencentrum worden handwerkproducten vervaardigd en verkocht in de weinige winkeltjes die zijn geopend. Aan de buitenkant van dit mooi houten complex vinden we een tweede toerismekantoor, waar we wat informatie over de streek en het land bekomen.
Tijdens een shownamiddag in het culturele centrum, maken we kennis met congkok, een leuk traditioneel Maleisisch spel, met een langwerpig houten toestel waarin een 14-tal aantal ronde uithollingen zijn, 2 aan 2 naaste elkaar. Aan elk uiteinde is een grotere uitholling, het ‘doel’. Knikkers worden vanuit de kleinere vakjes verplaatst richting ‘doel’, volgens bepaalde regels. Wanneer alle knikkers zich in de doelen van beide spelers liggen, is het spel gedaan. Laatstejaarsstudenten toerisme geven hiervan een voorstelling, nadien worden we uitgenodigd met hen te spelen. Marc heeft de spelregels snel door, doorziet de trucjes … en wint van de eerste keer … Nadien geeft hij wat tips aan andere Westerse spelers … de Maleisische studenten noemen hem al gauw plagend ‘teacher’. We praten een hele tijd met de gesluierde meisjes over hun studies en de toekomstplannen.
Nadien krijgen we een demonstratie batik schilderen. Op een wit doek wordt een tekening gemaakt met gesmolten was, die nadien met een soort waterachtige verf wordt ingekleurd. Wanneer alles droog is, stopt men het kunstwerk in warm water om de wastekening er weer af te smelten, waardoor de mooie witte omlijningen op het kleurrijke beschilderde doek verschijnen.
De laatste voorstelling bestaat uit een optreden Silat Tari, een vorm van zelfverdediging begeleid door muziek … eerder show.
We bezoeken een kleine ambachtelijke kite makers atelier, waar een man zijn vliegertjes maakt in een soort toonzaaltje. Hij gebruikt hiervoor een soort dun rijstpapier dat wordt gespannen op een frame van dunne bamboestokken. We staan verbaasd van de afmetingen van een aantal vliegers, met wel 3 meter spanwijdte.
Gunung Stong State Park is een berggebied begroeid met primaire jungle. Een gemakkelijk begaanbaar junglepad brengt ons naar het middenniveau van de prachtige Jalawang waterval (ook Stong waterval genaamd). Hier blijven we toch wel even pauzeren en genieten van dit natuurschoon. Zo’n indrukwekkende waterval hadden we helemaal niet verwacht, gezien de weinige informatie die erover beschikbaar is. De waterval, met een basis op 303 meter boven zeeniveau, wordt de hoogste van Zuidoost Azië genoemd (waarbij we onze twijfels hebben, want de meer zuidelijk gelegen Cemerong waterval, die we graag zouden willen bezoeken als we vervoer ernaartoe vinden, wordt de hoogste van Maleisië genoemd).
Aan de andere kant van de waterval klimmen we door de prachtige jungle naar de top van de Jalawang berg (+/- 360 meter hoog), waarvan de gelijknamige waterval naar beneden stroomt, en komen uit hoog boven de waterval. Hiervoor volgen we een zeer steil en geërodeerd pad, een vermoeiende klim.
De rit met de jungletrein hiernaartoe loont reeds zeer de moeite. We rijden langs rijstvelden, nadien door de jungle voorbij kleine jungledorpjes en krijgen glimpen te zien van het traditionele leven in Maleisië.
 
Ernaartoe:
minibus hotel Tanah Rata – Machang, 65 MYR pp., op dit traject worden geen gewone bussen ingelegd, 5 uren onderweg
locale bus Machang – Kota Bharu, 5 MYR pp., 1 uur onderweg
Overnachtingen:
Suria hotel, 90 MYR per nacht voor een ‘luxe’ 2 persoonskamer (standaard kamers hebben geen ramen) met sanitair (warm water), TV, koelkast, airco, verouderd, vriendelijk onthaal, naast de busterminal, Jalang Padang Garong, tel. 09-743 2255, Beoordeling: 2/5
Excursies:
- Culturele show: gevarieerde optredens, waarin traditionele kunst, spel en show worden gebracht.
wanneer: zaterdag, maandag, woensdag, namiddag- en avondprogramma te bekomen bij toerismekantoor
inkom: gratis
- Kite maker atelier:
inkom: gratis (donatie welkom)
ernaartoe en terug: bus n° 10 (aan toerismekantoor Kampung Kraftangan) richting PBC, 1,4 MYR pp.
- Gunung Stong NP: Aanrader !
inkom: 2 MYR pp.
accommodatie: voldoende beschikbaarheid aan het park en in het dorp Dabong
ernaartoe en terug:
taxi hotel Kota Bharu – treinstation Wakaf Bharu, 25 MYR (20 MYR tussen 7.00 u en 19.00 u)
jungle trein Wakaf Bharu – Dabong, 12 MYR pp., 2 ¾ uren onderweg (uurrooster te bekomen bij toerismekantoor)
station Dabong – Gunung Stong SP, auto 15 MYR, minibusje 5 MYR pp. (naargelang beschikbaarheid)

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Kota Bharu»

Kota Bharu (11)

12 Juni 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

  • Silat Tari gevechtssport in het Gelanggang Seni cu
  • de gordijnenwinkel
  • kunst in het Gelanggang Seni cultureel centrum
  • Dabong, Gunung Stong State Park - op terugweg van
  • ambachtelijke kite (vlieger) maker

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking