Reisverhaal «Kuching (2)»

Azië - deel 2 | Maleisië | 1 Reacties 09 Augustus 2011 - Laatste Aanpassing 06 Januari 2012

Na ons bezoek aan de zeeschildpadden, keren we terug naar Kuching om ons bezoek aan de stad en zijn omgeving verder te zetten. Moe maar voldaan komen we aan en duiken onmiddellijk onder de verfrissende douche.

Een uitstapje ’s avonds naar de overkant van de rivier loont echt de moeite. We zetten over met een tambang (locaal taalgebruik voor sampan), een traditioneel houten bootje. Dit is al leuk op zich, terwijl we langzaam over het kabbelende water glijden, genieten we van de stilte en het uitzicht op de verlichte gebouwen rondom. Aan de overkant wandelen we even rond, ver geraken we niet want het is vrij donker, eens de enkele winkeltjes voorbij. We zien de typische kleurrijke Sarawak cake bereiden en kopen er eentje … die nog lekker is bovendien !
Ons avondeten nuttigen we onder de grote luifel waarrond wat eetkraampjes verschillende gerechten aanbieden in een rustige en aangename sfeer.
We deden op enkele plaatsen voordien reeds een poging de reusachtige bloem Rafflesia (tot 80 cm doorsnede) in bloei te zien, maar hadden totnogtoe geen geluk. In het Gunung Gading nationaal park is deze ook te zien … we informeren ons bij de toeristische dienst, jammer genoeg is er weinig kans dat er nog eentje bloeit voor het einde van de maand. Weerom pech !
Nogmaals begeven we ons met een Tambang naar de overkant van de rivier, nu tijdens de dag. We wandelen even rond tussen de twee opvallende gebouwen: het gouverneurshuis Astania en het nieuwe opvallende ronde overheidsgebouw, met goudkleurig puntdak.
We bezoeken daar de orchideeëntuin, met duizenden boeiende bloemen … een waar schouwspel van kleuren. Speciale vormen en soorten orchideeën vinden we hier echter niet. Een gedeelte van de tuin wordt momenteel aangelegd met Bromelia’s, het kleine afgewerkte stukje ziet er prachtig uit.
Een mooie busrit brengt ons naar de landtong Damai – Santubong, waar we het Sarawak Cultural Village bezoeken. Dit is een openluchtmuseum, waar men ingerichte woningen toont van de belangrijkste etnische bevolkingsgroepen uit Sarawak. In elk huis zijn enkele mensen in klederdracht aan het werk. We zien ze weven, koekjes bakken, een muziekinstrument uit hout snijden, … ze beantwoorden in goed Engels onze vragen. Hier staan enkele voorbeelden van longhouses (zie verhaal Sibu) die behoren tot verschillende stammen, deze bevatten echter slechts een beperkt aantal woningen wat ze minder indrukwekkend maakt dan de echte zijn en we ook hier hadden verwacht.
De Melanau bevolking eet geen rijst maar sago, hier wordt getoond hoe deze van de sagopalm wordt geoogst net voor de bloei, en verder verwerkt tot bloem. In de Chinese boerderij toont men ons hoe zwaluwnestjes worden geprepareerd, om ze nadien te bereiden in een ‘heerlijke’ soep.
Na de rondwandeling is er een show, waar de dansen van de verschillende bevolkingsgroepen worden gebracht. Een kleurrijk schouwspel.
We krijgen er niet genoeg van … en begeven ons naar het Semenggoh Nature Reserve, waar we nog een keer de orang-oetans van nabij kunnen bewonderen. Dit zagen we eerder te Sepilok, in de provincie Sabah. Ook hier leven de dieren vrij in de jungle, nadat ze om een of andere redenen hulp kregen van het centrum en daarna leerden opnieuw zelfstandig te leven in de natuur. Als hulpmiddel voor de dieren die (nog) niet voldoende te eten vinden, wordt er 2 maal per dag voeding op verschillende plateaus voorzien. Lang niet alle apen komen hier dagelijks naartoe, het zijn ook niet telkens dezelfde dieren die nood aan wat extra’s hebben. En rondom ons zien we weerom deze zeer menselijke dieren in de bomen rondslingeren, bessen plukken, rondom elkaar bewegen, ‘ons bekijken’, … maar ook wat extra’s van een plateau komen grabbelen. Rondom prachtig !
Bako nationaal park is aan zee gelegen en enkel bereikbaar met een bootje. We komen er ’s ochtends vroeg aan tijdens een fikse regenbui, die uitmondt in een onweer. Even schuilen voor we kunnen vertrekken … om enkele prachtige trails te volgen. Reeds amper op weg, komen we enkele Proboscis apen (neusapen) tegen op het strand. Langs ons pad zien we ook nog wilde varkens, macaque apen en een slang, de green viper. Voor de macaques moeten we op onze hoede zijn, ze begluren de wandelaars om te zien of ze geen tas of de inhoud ervan kunnen afnemen …
Het pad klimt en daalt vrij snel over wortels en rotsen, een redelijke inspanning tijdens dit miezerige weer, terwijl de temperaturen er niet op minderen ... maar ja, we zijn nog steeds op korte afstand van de evenaar aan het reizen !
Op een idyllisch strandje pauzeren we even om onze tocht verder te zetten over een zandstenen plateau, waarbij we massa’s pitcherplanten (vleesetende planten) zien, miniatuurtjes, maar ook zeer grote (+/- 30 cm). We komen door verschillende vormen van tropische vegetatie, een lust voor het oog. Aan een uitzichtpunt op een hoge klif, genieten we van de prachtige omgeving.
Wanneer we terugkeren van deze mooie tocht, botsen we nogmaals op een familie Proboscis apen, ze worden bedreigd door de veel kleinere, maar agressieve macaques ... het gaat er lawaaierig aan toe. Verderop zien we enkele pageboren macaques met hun moeders, toch wel schattig ondanks hun minder fraaie reputatie …
 
Overnachtingen:
We verblijven in hetzelfde hotel als voor ons vertrek naar Palau Satang Besar, omdat het een goede keuze is, prijs/kwaliteit.
Excursies:
- orchideeëntuin Kuching:
inkom: gratis
ernaartoe en terug: rivier overzetten met tambang, ter hoogte van het toerismekantoor, komt aan tussen Astana en de nieuwe State Assembly Building, gedurende 100 meter de weg volgen die achter Astana doorloopt
- Sarawak museum Kuching:
inkom: gratis
- Sarawak cultural village:
inkom: 60 MYR pp. (een mooie opzet, maar we vinden de prijs hoog voor wat men te bieden heeft)
ernaartoe en terug: airco bus K15, 7 MYR pp., 50 min. onderweg
- Semenggoh Nature Reserve:
inkom: 3 MYR pp.
ernaartoe: airco bus K6, 3 MYR pp.
- Padawan Pitcher plant & Orchid garden:
inkom: 10 MYR pp., vinden we veel, we vragen info over de planten en beslissen niet binnen te gaan
ernaartoe: minibus van Semenggoh Nature Reserve, 2 MYR pp.
terug: bus zonder airco van Padawan Pitcher plant & Orchid garden naar Kuching, 2,5 MYR pp.
- Bako NP:
inkom: 10 MYR pp.
ernaartoe en terug:
bus n° 1 Kuching – Bako, 3,5 MYR pp. (terugrit met minibusje 5 MYR pp., bus rijdt pas 45 min. later)
bootje ingang Bako NP naar het park zelf, 47 MYR enkel, max. 5 pers.
reeds op de bus vinden we geïnteresseerden om een bootje te delen, met de bootsman spreken we ’s ochtends een uur af om terug te keren
- eetstalletjes aan de overkant van Riverbank Suites:
’s avonds de rivier overzetten met een tambang heeft wel iets omwille van de sfeer en de lichtjes rondom, we wandelen wat rond aan de overkant en eten in alle rust iets aan de stalletjes, kopen er een typische kleurrijke – en ook lekker bovendien – Sarawak cake, die je daar kan zien bereiden.
ernaartoe en terug: tambang
Met een tambang of sampan (klein houten bootje) de rivier overzetten kost 0,4 MYR pp., het bootje vertrekt wanneer de bootsman tevreden is met het aantal passagiers, afhankelijk van het moment op de dag schommelt dit aantal. Nooit lange wachttijden.
Een overzicht – incl. uurschema, prijzen, vertrekplaats – van het openbaar vervoer naar de belangrijkste bezienswaardigheden in de omgeving van Kuching, is verkrijgbaar in het toerismekantoor.
Een gidsje met nuttige informatie over de bezienswaardigheden in en rond Kuching is verkrijgbaar in het toerismekantoor.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Kuching (2)»

Kuching (2) (19)

09 Augustus 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 19 Augustus 2011

  • jonge orang-oetan in Semenggoh Nature Reserve
  • vanuit de tambang tijdens overvaren van de rivier
  • Semenggoh Nature Reserve
  • grote pitcher plant in Bako NP
  • jonge proboscis monkey in Bako NP

 

Plaats een Reactie

Nic Bedankt voor jullie blog over Maleisie/Borneo. We zijn van plan om in juli voor 4 weken naar ginder te gaan en hebben een hele hoop nuttige info gevonden in jullie verhalen. Beter dan de Lonely Planet !! txs Nic Geplaatst op 04 Januari 2012

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking