Reisverhaal «Maleisië - algemeen»

Azië - deel 2 | Maleisië | 0 Reacties 03 Juli 2011 - Laatste Aanpassing 19 Augustus 2011

Maleisië is een welvarend land dat bestaat uit 2 delen, gelegen in Zuidoost Azië. In 1882 werd hier voor het eerst olie gevonden. De palmolieboom werd geïntroduceerd in 1870, ondertussen de meest voorkomende boom in het land. De keerzijde hiervan was een ontbossing van 87 %, verspreid over het ganse land. Bovendien zijn de pesticiden die worden gebruikt zeer slecht voor het milieu.
De hoofdstad Kuala Lumpur is gelegen op het schiereiland, waar 9 van de 11 provincies zich bevinden. De 2 andere provincies maken deel uit van het eiland Borneo en zijn van de rest van het land gescheiden door de Zuid Chinese Zee.

Maleisië is een land van contrasten, je ontdekt er de puurste primaire jungle, regenwouden met een enorme variatie aan planten, dieren leven er nog in het wild, prachtige stranden en ongerepte eilanden, goed bewaarde oude landhuizen, … maar je kijkt er ook op naar adembenemende wolkenkrabbers, de modernste winkelcentra met de duurste wereldmerken, …
Je wordt er hartelijk verwelkomd door een supervriendelijke en warme bevolking, die steeds de tijd hebben voor een praatje. Het is echt gemeend, nooit ondervinden we dat er bijbedoelingen achter zitten, zoals in vele andere landen waar men je aanspreekt en nadien tracht je iets te verkopen.
Door zijn verscheidenheid van culturen biedt reizen doorheen Maleisië een echte Aziatische beleving. Je vindt er een mix van de 3 oudste Aziatische beschavingen, de Maleisische, de Chinese en de Indische. Deze ervaring wordt nog verrijkt door de traditionele leefgewoonten die nog steeds worden overgedragen in bepaalde etnische leefgemeenschappen, vooral in de provincies Sabah en Sarawak die beiden deel uitmaken van het eiland Borneo. Maar ook in het noorden van het schiereiland leven nog Orang Asli stammen in hun geïsoleerde dorpjes.
Ongeveer 1.000 jaren geleden bestond de bevolking op het schiereiland voornamelijk uit Hindoes en Boeddhisten. Sinds de 15de eeuw werd een groot deel van de bevolking bekeerd door de Islam, die ondertussen als officiële godsdienst werd aanvaard. Alle andere godsdiensten worden daarnaast vrij toegestaan.
Maleisië is een land dat veel te bieden heeft aan de actieve vakantieganger: vogels spotten, grotten verkennen, fietsen, golfen, surfen, varen, kajakken, raften, snorkelen en duiken, rots klimmen, meerdaagse trektochten door de natuur, in de jungle en op bergen, …
Onze eerste indrukken na aankomst in Maleisië:
We willen onze eerste indrukken van het land meegeven, ook in vergelijking met Zuid Thailand, waar we voordien een aantal weken hebben rondgereisd.
Bij aankomst op onze eerste bestemming in Maleisië, Georgetown, valt ons onmiddellijk op dat dit land moderner oogt dan Thailand. De spoorlijn is in betere staat, niettegenstaande er ook zeer oude treinstellen rijden, het straatbeeld bevat zeer veel moderne gebouwen en hoogbouw, … Langs de andere kant rijden er opvallend minder grote en nieuwe auto’s. We zien hier eerder vooral de middenklasse auto van nieuw tot 15 jaar oud, dit is een groot verschil met de vooral zeer recente SUV’s en pick-ups, maar langs de andere kant zeer oude (+ 20 jaar) wagens in Thailand. Opvallend veel voor ons onbekende automerken (vb. Indisch, Chinees, Maleisisch, …), waar we in Thailand vooral de Japanner vertegenwoordigd zagen. Later ontdekken we dat nieuwe auto’s hier enorm duur zijn, reken op het dubbele van Belgische prijzen …
Ook menen we op te merken dat er wat minder waarde wordt gehecht aan hygiëne en properheid, dit valt bijvoorbeeld op in de 7 Eleven winkeltjes die in Thailand kraakproper en verzorgd waren, hier is dit minder.
De mensen zijn vriendelijk, verwelkomen en groeten ons van ver wanneer we op straat wandelen. Regelmatig spreken ze ons zelfs aan en vertellen iets over hen zelf, stellen tussendoor wat vragen. Het straatbeeld wordt bepaald door vooral Moslims, Indiërs en Chinezen.
Uit respect voor de Moslimbevolking, waartegen men nooit over een ‘varken’ praat, wordt er in de restaurantjes zelden varkensvlees aangeboden. Maar niet getreurd, de zeer verschillende bevolkingsgroepen, die elk hun eigen eetgewoontes uit hun thuisland hebben meegebracht,zorgen voor een zeer grote verscheidenheid op de menukaarten in restaurantjes. Voor elk wat wils !
Ook merken we al snel dat het reizen hier duurder uitvalt dan in Thailand. Hotelkamers zijn een stuk duurder voor hetzelfde comfort en hygiëne.
De Maleisische taal bevat een aantal woorden die herkenbaar zijn, ze gebruiken ook veel Engelse woorden. Men spreekt over het algemeen zeer goed Engels, is zeer wereldwijs en kan onmiddellijk inspelen op bepaalde opmerkingen die we maken (vb. over de menukaart aan een restaurantje, over de tennisfinale op Roland Garos, …).
Algemene gegevens:
Grootte: 329.758 km²
Bevolking: 27,7 miljoen inwoners, waarvan 85 % leeft op het schiereiland. De bevolking is samengesteld uit 65% etnische bevolking, 26% Chinezen, 8% Indiërs, 1% anderen.
Nationale bloem: Hibiscus (zoals o.a. ook in Jamaica en Hawaï).
Ligging: tussen 2° en 7° ten noorden van de evenaar. Het schiereiland wordt in het noorden begrensd door Thailand, in het zuiden door Singapore. Een gedeelte van Maleisië bevindt zich op het eiland Borneo, met als grenslanden Indonesië en Brunei.
Klimaat: tropisch met daggemiddelden van 21°C – 32°C het ganse jaar door, met als enige variatie tropische regenbuien (2.000 mm – 2.500 mm per jaar).
Beste reisperiode: mei – september, de droogste periode van het jaar. De Maleisiër is een fervente reiziger, tijdens weekends, feestdagen, vakantieperiodes, Ramadan, … kan het zeer druk zijn in de toeristische plaatsen, hotels geraken volgeboekt en passen hun prijzen bijgevolg aan.
Economie: toerisme en primaire grondstoffen zoals olie, palmolie (40 % van de wereldproductie), natuurlijke rubber en hout. Maleisië kent zo goed als geen werkloosheid.
Taal: Malay is de officiële taal, daarnaast wordt overal vlot Engels gesproken. Men spreekt ook nog een aantal andere talen en heeft verschillende dialecten (waaronder een soort mengtaaltje van Malay en Engels, zeer grappig).

Elektriciteit:
De voltage is geen probleem, maar een niet veel voorkomende stekker wordt hier gebruikt : 3 grote platte pinnen in een driehoek geplaatst.
Muggen:
In Maleisië is het verboden muggenwerende middelen te verkopen die DEET bevatten, nog steeds het meest effectieve product op dit moment. De reden hiervoor is dat DEET niet goed zou zijn voor de gezondheid. Wie een muggenspray met DEET wenst te gebruiken, dient deze mee te brengen.
Zelf bezochten we een aantal plaatsen met zeer agressieve muggen (zelfs in de parken in Kuala Lumpur). Op die momenten waren we blij een muggenwerende spray bij ons te hebben, met DEET.
Toeristische informatie:
In Maleisië vindt men overal prachtige folders met toeristische informatie. Op een enkele algemene folder over het land na, zijn deze allemaal opgesplitst per provincie. Opvallend is ook dat men in de toerismekantoren meestal enkel informatie kan geven over de bezienswaardigheden van de eigen provincie. Een plaats bezoeken die slechts enkele tientallen kilometers verwijderd is, maar zich over de provinciegrens bevindt, … daar kan men je niet verder mee helpen … Hoe je ernaartoe reist met openbaar vervoer ? Vanuit een grote stad in de andere provincie. Deze ligt er mogelijks uren van verwijderd ... maar wel in de juiste provincie !
Autoverkeer en openbaar vervoer:
Men rijdt links, zoals ook in Thailand. De Maleisische chauffeur is helemaal niet galant in het verkeer. Als voetganger moet je steeds rekening houden met auto’s die uit alle mogelijke richtingen komen. Zelfs wanneer ze afslaan en de voetgangerslichten staan op groen, of als ze uit een parking komen, … nemen ze absolute voorrang op de voetganger. Aan zebrapaden wordt niet gestopt. Even wennen !
Openbaar vervoer is doorheen het land goed georganiseerd, comfortabel en goedkoop.
Een uitzondering hierop zijn de taxi’s die vaak hoge prijzen aanrekenen voor korte ritten.
Grensformaliteiten:
Een geldig paspoort (tot minstens 6 maanden na de geplande uitreisdatum) volstaat om een inreisvisum van 90 dagen te verkrijgen.
Betalen en valuta:
1 EUR = 4,30 MYR (Maleisische Ringgit)

Overal zijn ATM toestellen te vinden.
Maximum bedrag per opname: 1.500 MYR.
Een kost van 8 MYR per opname wordt aangerekend, dus trachten wij telkens het maximale bedrag op te nemen.

Geldwisselaars zijn alom tegenwoordig en bieden een correcte koers. Bij het wisselen van USD geeft men vaak een betere koers voor grote coupures (vanaf 50 USD).
Bij betaling met kredietkaart rekent men meestal een supplement, dat kan oplopen tot 5%.
Fooien worden in principe niet gegeven. In de duurdere restaurants wordt soms afgerond wanneer men uiterst tevreden is.
Restaurants en hotels bieden soms hun prijzen aan met vermelding ‘++’. Dit betekent dat er nog taksen en vaak ook service wordt toegerekend. Dit kan oplopen tot 17%. Bij twijfel kan worden gevraagd of de prijs ‘net’ is.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van Maleisië

Kuala Lumpur (3) (21)

13 April 2012 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 02 Mei 2012

 • grand moskee, Putrajaya
 • Chinees tafelen met May en Su-lyn
 • inkom van de masjid Putra moskee, Putrajaya
 • Jambatan Seri Wawasan brug, Putrajaya
 • de schitterende twin towers

Kuala Lumpur (2) (1)

10 Oktober 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 04 November 2011

 • vooraan in de metrotrein zonder bestuurder

Kuching (2) (19)

09 Augustus 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 19 Augustus 2011

 • Melayu vrouw bakt koekjes in Sarawak cultural vill
 • Semenggoh Nature Reserve
 • jonge proboscis monkey in Bako NP
 • jonge orang-oetan in Semenggoh Nature Reserve
 • green viper in Bako NP

Pulau Satang Besar (12)

08 Augustus 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 19 Augustus 2011

 • visjes om de Irrawaddy dolfijnen te lokken, onderw
 • vis kopen voor het avondeten, op weg naar schildpa
 • hier worden de schildpadden eitjes veilig ondergeb
 • groene zeeschildpad op terugweg naar zee
 • pas uitgekomen groene schildpadje op weg naar zee

Kuching (1) (1)

06 Augustus 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

 • new State Assembly building

Sibu (4)

04 Augustus 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

 • Chinees verkoopt levende kippen verpakt in kranten
 • rivierpakketboten of drijvende supermarkten
 • passagiersboten voor zee- en riviertochten
 • uitzicht van op de toren van Tua Pek Kong temple &

Bintulu (1)

02 Augustus 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

 • Similajau NP - Batu Anchau

Miri (5)

30 Juli 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

 • Marc in de indrukwekkende Niah grotten
 • in het overdekt marktje
 • Niah grotten
 • stingray op de vismarkt
 • Niah grotten - ook hier dringen de zonnestralen bi

Kota Kinabalu (2) (1)

24 Juli 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

 • langs de straatkant

Kundasang - Mount Kinabalu (3)

21 Juli 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

 • wandelende tak (geel) met kleintje op zijn rug (br
 • Mount Kinabalu vanuit Kundasang
 • zicht op het pad en de begroeiing, Mesilau trail

Sukau (23)

19 Juli 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

 • jungledorpje tijdens ochtendboottocht op de Kinaba
 • ontwakende jungle tijdens ochtendboottocht op de K
 • stork-billed kingfisher op de stijger van de lodge
 • rhinoceros hornbill tijdens ochtendboottocht op de
 • pig tailed macaque tijdens boottocht aan de Kinaba

Sepilok (10)

16 Juli 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

 • Rainforest Discovery Centre RDC
 • orang-oetan
 • op het voedingsplateau van het Orang Utan conserva
 • Rainforest Discovery Centre RDC - op de canopy
 • op het voedingsplateau van het Orang Utan conserva

Kota Kinabalu (1) (7)

09 Juli 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

 • Kota Kinabalu wetlands, kwal in het water
 • krab uit het aquarium kiezen, in het visrestaurant
 • in de verse vismarkt
 • bordje aan de lift in ons hotel
 • versmarkt

Johor Bahru (1)

08 Juli 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

 • Rajamariamman tempel, let vooral op de rechtervoet

Melaka (2)

01 Juli 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

 • China Town
 • town square

Kuala Lumpur (18)

26 Juni 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

 • China Town, ceremonie in de Sri Mahamariamman temp
 • Petronas Twin Towers 's avonds
 • KL Lake Gardens, speciaal snoeiwerk
 • de telecommunicatietoren vanuit de omringende jung
 • Masjid Negara moskee vanuit het Islamic Arts museu

Kuala Selangor (4)

24 Juni 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

 • Kuala Selangor Nature Park, slijkspringer langs he
 • Kuala Selangor Nature Park, uitzicht op het meer
 • Kuala Selangor Nature Park, reusachtige watervaraa
 • Kuala Selangor Nature Park, krabbetjelangs het man

Kuala Tahan - Taman Negara NP (8)

21 Juni 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

 • vanop de Canopy in Taman Negara NP
 • wandeling in Taman Negara NP
 • op de Canopy in Taman Negara NP
 • tapirs aan de gebouwen van Taman Negara NP 's avon
 • zicht vanop de canopy in Taman Negara NP

Kuantan (6)

16 Juni 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

 • de centrale moskee
 • boottocht op de smalle junglerivier aan Chini Lake
 • boottocht op Chini Lake
 • aanleggen bij een Jakeen nederzetting aan Chini La
 • Cherating Turtle Sanctuary

Kuala Terengganu (1)

15 Juni 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

 • China Town 's avonds

Kota Bharu (11)

12 Juni 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

 • centrale markt Siti Khadijah
 • Dabong, Gunung Stong State Park - Stong of Jalawan
 • Silat Tari gevechtssport in het Gelanggang Seni cu
 • Dabong, Gunung Stong State Park - op terugweg van
 • Dabong, Gunung Stong State Park - Jalawan jungle

Tanah Rata - Cameron Highlands (11)

07 Juni 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

 • junglewandeling 10
 • Butterfly farm in Brinchang
 • uitzicht bij junglewandeling 10
 • wandeling trail 9 + 9A
 • Orang Asli dorpje aan het einde van junglewandelin

Ipoh (3)

06 Juni 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

 • oud landhuis langs de kinta rivier
 • stadhuis
 • de typische vogelkooitjes in het straatbeeld

Georgetown (8)

04 Juni 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

 • Pinang Peranakan mansion
 • Cheong Fatt Tze mansion of Blue mansion
 • vanop de overzet bij aankomst
 • straatbeeld
 • Hainan tempel

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking