Reisverhaal «Miri»

Azië - deel 2 | Maleisië | 0 Reacties 30 Juli 2011 - Laatste Aanpassing 05 Augustus 2011

Miri is de tweede grootste stad van de Maleisische provincie Sarawak, gelegen op Broneo, vlakbij de grens met Brunei. De stad telt 300.000 inwoners van zeer verschillende origine, met zijn snel groeiende zaken en commercieel centrum, vormt hij tevens de basis voor Sarawak’s olie industrie. Ook het toerisme is hier in opkomst, al wordt de stad slechts gebruikt als basis voor verplaatsingen naar voornamelijk nationale parken, junglegebieden en duiklocaties. Het grote aantal hotelletjes en restaurantjes is opvallend.

Het stadje zelf heeft niet zoveel te bieden, we bezoeken enkele marktjes, maar houden het al vlug voor bekeken.
Zondag 31 augustus, morgen begint de Ramadam voor de moslim bevolking, die hier ruim in de meerderheid zijn. In de namiddag willen we donuts gaan eten in een modern winkelcomplex … maar alles is uitverkocht. Men is volop bezig er bij te maken, maar die hebben niet de kans in de toonbank te geraken, want men staat in een lange rij aan te schuiven om ze te kopen … We gaan dan maar in de tearoom ernaast een stukje taart eten, ook daar is niet veel keuze meer over ... En dergelijke toestanden zien we overal rondom ons. ’s Avonds zitten ook alle restaurantjes overvol. Vanaf morgen breekt de vastenperiode aan … nog vlug even genieten van al dat lekkers ?
De Niah grotten bestaan uit een aantal enorme kamers in een met primair regenwoud (hiervan werden de bomen nog nooit gekapt) bedekt karstgebergte, ze bieden nestplaatsen aan miljoenen zwaluwen. Zo’n 40.000 jaren geleden echter werden ze door de mens bewoond, in sommige ervan bevinden zich nog prehistorische muurtekeningen.
We zijn normaal gezien niet echt liefhebbers van grotten, maar deze kunnen ons echt wel bekoren. Na een mooie wandeling over een plankjespad doorheen het groen en langs karstrotsen, komen we bij de uiteindelijke grotten die bestaan uit een aantal zeer indrukwekkende kamers. In de ‘great cave’, brengt het plankenpad ons helemaal naar boven, waar we nabij de achterwand weerom afdalen achter een enorme middenzuil.
Hier kunnen we terugkeren via een ander pad rondom de zuil, of doorgaan naar een andere reusachtige kamer aan de andere kant van de berg. Ook deze is prachtig, we genieten van het schouwspel van zonnestralen die door een opening in de bovenkant binnendringen.
Wat verder komen we in een pikdonkere gang (zonder zaklamp kom je hier niet doorheen, het plankenpad is hier glad door de vochtigheid en de uitwerpselen van de zwaluwen), die ons 500 meter leidt naar de achterwand van de berg en naar buiten.
Het pad loopt weerom door de jungle om in een andere berg de ‘painted cave’ te bereiken. Hier zijn nog enkele prehistorische rotstekeningen te zien. Jammer genoeg zijn ze niet meer in goeie staat, maar wat foto’s ernaast tonen ons beelden van hoe ze in de jaren ’70 werden gevonden.
De locale bevolking kan van de overheid een vergunning bekomen om tijdens de broedperiode in de grotten zwaluwnesten te gaan verzamelen, die ze kunnen verkopen aan hoge prijzen. In de betere Chinese restaurants worden de zwaluwnesten bereid als zoet nagerecht, een lekkernij die zorgt voor het behoud van jeugdigheid en schoonheid. Hoe deze smaken ? … We gaan het niet proberen !
 
Ernaartoe:
bus Bandar Seri Begawan (Brunei) – Miri (Maleisië), 18 BND pp., 4 uren onderweg
bus Miri lange afstandsbusterminal – Miri terminal stadscentrum, 1 MYR pp.
Let op: locale bussen hebben een automatisch systeem voor betaling, waarbij men geld in een bak laat vallen, wisselgeld wordt niet weergegeven.
Overnachtingen:
The Room hotel, 118 MYR per nacht voor een ruime 2 persoonskamer met sanitair (warm water), TV, airco, gratis WIFI aan de receptie, vernieuwd hotel dat opstart met promotieprijzen, alles blinkt en schittert, lot 1570-1573, jalan Brooke, Miri, tel. 010-967 6774, theroomjalanbrooke@yahoo.com, beoordeling: 4/5
Excursies:
- Niah Nationaal Park:
inkom 10 MYR pp.
overzet naar overkant rivier en terug: 1 MYR pp.
ernaartoe en terug:
locale bus 33A busterminal centrum Miri – lange afstandsbusterminal Miri, 1,6 MYR pp.
bus Miri – Niah junction, 10 MYR pp., 1 ½ uren onderweg
anonieme taxi Niah junction – Niah NP , 30 MYR (enkele rit), 13 km

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Miri»

Miri (5)

30 Juli 2011 | Azië - deel 2 | Maleisië | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

  • Niah grotten - ook hier dringen de zonnestralen bi
  • Niah grotten
  • in het overdekt marktje
  • stingray op de vismarkt
  • Marc in de indrukwekkende Niah grotten

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking