Reisverhaal «El Tajin»

Noord Amerika 4 | Mexico | 0 Reacties 02 April 2019 - Laatste Aanpassing 13 Augustus 2019

2 – 3 april 2019      

Traject: Paso de Cortés – El Tajin     

Lange rit      
Zodra het licht wordt, maken we ons klaar om de rit naar beneden verder te zetten, van de Paso de Cortés naar het dorpje Santiago Xalitzintla. Onze hoop dat de weg verderop verbetert, wordt niet vervuld. Er rest ons nog 9,5 km te rijden … waarover we bijna 1 uur doen.

Onderweg worden we verrast door uitzichten op de Popocatépetl vulkaan, waarboven een witte rookpluim opstijgt. Ze is dus wel degelijk licht actief, maar of deze kleine uitstoot de ganse omgeving ongezond kan maken, is nog maar de vraag. Er worden natuurlijk enkele fotostops ingelast.

Eenmaal beneden, volgen we een evacuatieroute. Tot onze verwondering gaat deze dwars door dorpjes, met uiterst smalle straatjes. Snel kan hier aldus niet worden gevlucht, bij een eventuele zware uitbarsting.

Ondertussen bevinden we ons in de provincie Pueblo. We maken een lus omheen de gelijknamige, provinciehoofdstad, om de grote drukte te vermijden.

Onze eerste aanvaring met de ‘corrupte’ politie
Bij aankomst in het stadje Texmelucan, volgen we de richting voor ‘zwaar verkeer’. Zo vermijden we het centrum. Maar, eenmaal de afslag genomen, komen we op een markt terecht. Van de 1,7 km lange straat is nog amper iets over, we moeten stapvoets rijden tussen voetgangers, bromfietsen, bakfietsen, … die in alle richtingen tussen de kraampjes door bewegen.

Aan het einde moeten we een kruispunt oversteken, om onze rit op de hoofdweg verder te zetten. Deze is geblokkeerd door voertuigen in de dwarsrichting, dus moeten we stoppen. Een agent gebaart dat we moeten doorrijden. Op het moment dat we in beweging komen, komen er geen voertuigen meer het kruispunt opgereden, zodat de weg voor ons vrij blijft.

De politieman geeft een teken naar zijn collega aan de overkant, die ons opzij van de weg doet parkeren. Ze willen ons een ‘ticket’ geven, 900 MXN (45 EUR). Waarom? Omdat je op een hoofdweg niet mag stoppen. Rijbewijs, paspoort en documenten van het voertuig worden opgevraagd. Met de kopie die ze eerst krijgen, zijn ze niet tevreden. De agent overhandigt zijn ‘ticket’ en een balpen aan Marc, ter ondertekening. Doch deze weigert, omdat het niet duidelijk is wat hij verkeerd deed. Hij vraagt wat hij dan wel had moeten doen, op de voertuigen die het kruispunt blokkeerden inrijden?

Omdat de agent begint te begrijpen dat hij hier geen gemakkelijke prooi heeft, geeft hij plots onze documenten terug en laat ons verder rijden. ‘Drive safely’ krijgen we te horen. Zonet werd anders verwacht …

Tolwegen en wegenwerken
Eenmaal we opnieuw rijden, kiezen we voor tolwegen, het is al middag en we hebben nog een lange weg voor de boeg. We doorkruisen hierbij de provincies Puebla en Tlaxcala, om in Veracruz uit te komen. Onderweg moeten we zeer lang wachten bij wegenwerken, met beurtelings rijden per richting. Doch ondertussen giet men asfalt op het wegdek en wordt tijdelijk alles geblokkeerd.

Zo ’n 16 km voor we aankomen bij de historische site El Tajin, zijn er opnieuw wegenwerken. We volgen de andere voertuigen, die doorheen het stadscentrum rijden. Tot een vlaggenvrouw ons tegenhoudt, deze route is niet geschikt voor grotere voertuigen. We moeten terugkeren. Er volgt een grote omweg, via een parallelweg, die ons van het noorden tot een stuk zuidelijk van de site brengt, waarbij we door een volgend stadje moeten terugkeren.

Pas om 17.45 u bereiken we ons doel, na 9 ¾ u rijden. Waarbij we afdaalden van 3.383 meter hoogte naar 122 meter, niet meer ver van de zee. Hierbij namen we amper de tijd om onderweg te lunchen, in feite omdat we langs de hoofdwegen pas aan het einde een parking tegenkwamen. We rijden de parking van El Tajin op en kiezen een geschikt overnachtingplaatsje.

El Tajin
De precolumbiaanse archeologische site El Tajin, is één van de grootste en belangrijkste steden uit het klassieke Meso-Amerikaanse tijdperk. De stad kende zijn hoogtepunt van 600 tot 1200 ad. (dit is veel langer dan de alom bekende site Palenque en Teotihuacan, met 600 – 900 ad.), waarbij vele tempels, paleizen, balspeelplaatsen en piramides werden gebouwd. De voornaamste activiteiten waren handel en landbouw. Typisch aan deze door Unesco erkende site, zijn de vele nissen in de wanden van de gebouwen. De prachtige Pyramid of the Niches bestaat uit 7 verdiepingen en telt 365 nissen in zijn wanden. Er is een vermoeden dat deze ooit werd gebruikt als zonnekalender.

Al vroeg starten we ons bezoek aan het uitgestrekte tempelcomplex. Zo zijn we de meeste bezoekers voor en kunnen in alle rust foto’s van de gebouwen nemen. Hierbij wandelen we tot op het einde van het domein, om op terugweg rustig alle details te bewonderen. Opmerkelijk is dat 1 van de tempels ooit helemaal blauw was geschilderd, de kleur is nog hier en daar te zien.

We vinden dit complex mooi, als geheel. Maar er zijn niet echt veel details te zien. Tijdens onze vorige reis in Mexico, bezochten de meest bekende archeologische sites. Allen beschikten over een grote hoeveelheid gebeeldhouwde figuren op de tempelwanden.

Hier bevinden we ons in een tropische omgeving, waarbij de zeer diverse plantengroei en vele kleurrijke vogelsoorten ons aangenaam verrassen. Vooral ’s nachts genieten we van een groot aantal geluiden in deze prachtige natuur.

In de namiddag wordt op het pleintje voor de parkingang een voorstelling gegeven door Voladores, die van een hoge paal afzweven. Normaal gezien doen ze dat voor een fooi, doch deze mannen willen op voorhand zeker zijn dat ze minstens 600 MXN zullen ophalen, 100 MXN per Voladore (dit is gelijk aan het minimum dagloon in Mexico, de uitvoering op zich duurt ongeveer 5 min.). Gezien er weinig bezoekers zijn, is dat helemaal niet zeker. De voorstelling die gepland was tussen 14 u en 14.30 u, wordt dan maar uitgesteld, tot er mensen bereid zijn het ganse minimum bedrag te betalen, of tot er voldoende geïnteresseerden worden gevonden. Vooraleer de Voladores van de paal afduiken, haalt de man beneden het geld op, hij vraagt 50 MXN per persoon om te mogen kijken. We gaan niet akkoord en betalen wat wij hiervoor gepast vinden, enkel al maar omdat het bedrag van een ‘tip’ niet dient bepaald te worden door de ontvanger …

5 feestelijk geklede mannen klimmen op een zeer hoge paal. 4 van hen maken zich vast met touwen, die omheen de paal worden gewikkeld door het kleine platform rond te draaien. De 5de man danst ondertussen, trommelt en speelt fluitmuziek. Eenmaal hij hiermee stopt, laten de andere mannen zich achterwaarts vallen, zodat ze als vogels omheen de paal vliegen. Ondertussen worden de touwen langzaamaan afgerold. Hierbij maken ze 13 omwentelingen, alvorens op de grond aan te komen.

OVERNACHTINGEN:
EL TAJIN – PARKING
Coördinaten: 20.441657 – 97.377602
PRIJS: 50 MXN.
Om te overnachten wordt de prijs van de parking van 20 MXN verhoogd naar 50 MXN. Te betalen aan de bewaker. Best als bewijs een foto maken van de man waaraan betaald wordt, of van zijn ID, om de betaling te staven. De dag- en nachtwaker zien elkaar niet, geven dit dus niet aan elkaar door.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Kleine verharde parking. Rustig zodra de site is gesloten en de verkopers vertrokken zijn.
Bevindt zich achter de verkoopskraampjes, voor de parkingang.
Toiletten aan de ingang, te betalen. Gesloten ’s nachts.
Minpunten: /

GEREDEN TRAJECT:
Villa Ecotourista La Venta – Texmelucan – provinciegrens Puebla / Tlaxcala / Puebla / Veracruz – El Tajin, 323 km
Camino a Buenavista, van Paso de Cortés naar Santiago Xalitzintla, is een erg beschadigde zandweg, vol diepe putten en scherpe stenen, met zeer schuine haarspeld- en andere bochten. Daalt sterk af.
Secundaire wegen door dorpen en steden, met enorm veel topes.
Vanaf Texmelucan grotendeels goede hoofdwegen, bochtig en bergachtig, met tol op 5 plaatsen.
Tol: Plaza de Cobre Aucal (bij het uitrijden van Texmelucan), 72 MXN.
Tol: Caseta Michal, MEX119D, 119 MXN.
Tol: Caseta Nueva Nexaca, 30 MXN.Tol: Plaza de Cobre El Pinal, 79 MXN.
Tol: Plaza de Cobre Miahuapan, 79 MXN.

EXCURSIES:
EL TAJIN – ARCHEOLOGISCHE SITE
Mooie archeologische site, met een groot aantal opgegraven tempels. Deze zijn mooi, doch niet zo uniek en fijn bewerkt als de meeste andere tempels die we zagen tijdens onze vorige reis in Mexico (november 2007). We brengen hier enkele uren door, wandelen tussen de tempelgebouwen en bewonderen ze.
In de namiddag wordt op het pleintje voor de parkingang een voorstelling gegeven door Voladores. Bij aankomst ter plaatse best informeren wanneer deze doorgaat. Wanneer wij hier zijn is dit gepland tussen 14 u en 14.30 u, doch wordt uitgesteld tot er voldoende geïnteresseerden zijn.
SCORE: 4/5
INKOM: 75 MXN pp.
PARKING:
Parking aan de ingang, 20 MXN.
Coördinaten: 20.441657 – 97.377602

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Paso De Cortes»

El Tajin (33)

02 April 2019 | Noord Amerika 4 | Mexico | Laatste Aanpassing 13 Augustus 2019

  • El Tajin ruïnes
  • Texmelucan - de weg voor zwaar vervoer gebruikt al
  • El Tajin ruïnes
  • El Tajin ruïnes
  • El Tajin ruïnes

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking