Reisverhaal «Francisco Pancho Villa»

Noord Amerika 4 | Mexico | 0 Reacties 27 Februari 2019 - Laatste Aanpassing 26 April 2019

27 februari – 16 maart 2019     

Traject: Guachochi – Hidalgo del Parral – Canutillo – Durango – San Juan     

Door de bergen naar het zuiden       
We vervolgen ons lange traject richting zuiden, zullen dit spreiden over enkele dagen. De wegen liggen niet bijster goed, zodat we minder snel opschieten.

Onze eerste rit brengt ons vanuit Guachochi via Hidalgo del Parral, naar Canutillo in de provincie Durango. Pas wanneer we de provinciegrens van Chihuahua met Durango overschrijden, verbetert de weg. Niet na een gedeelte in het grensgebied dat zelfs uit gravel bestaat, met diepe putten.

Opnieuw een vrij mooie bergrit, waarbij we langs ranches passeren en kleine dorpjes doorkruisen, in een omgeving van graslanden, met uitzichten op brede valleien. We blijven op grote hoogte. Hidalgo del Parral is een druk universiteitsstadje, waar we boodschappen doen in een redelijk goed voorziene supermarkt. Wanneer Marc de rekening even nakijkt, merkt hij op dat we hiervoor in de USA het dubbele betaalden. Doch lang niet alles is zo goedkoop. Benzine kost hier meer, de prijs is vergelijkbaar met deze in Canada. Voor propaan betalen we amper iets minder dan in de USA.

Hacienda Panco Villa
Aan de rand van Canutillo bevindt zich de Hacienda Panco Villa, een grote, mooi bewaarde oude ranch. Dit enorme woonhuis met kapel werd gebouwd in 1794. Het is gelegen langs de Camino Real de Tierra Adentro, een door UNESCO erkende route die Santa Fe in de USA verbindt met Mexico City. Een traject dat grotendeels samenloopt met onze reisroute.

Na zijn carrière als militair, waarbij hij vocht tegen de guerrilla en de titel van generaal behaalde, kwam vanaf 1920 Francisco Panco Villa deze hacienda bewonen. Hij zorgde voor vernieuwing en verbetering, richtte in de regio meerdere scholen op en moedigde ouders aan hun kinderen ernaartoe te sturen. Dit ondanks het feit dat hij zelf ongeschoold was. In 1923 werd hij op 45-jarige leeftijd vermoord om politieke redenen.

Voorbij het dorpje Villa Las Nieves zien we al van ver de indrukwekkende Hacienda Villa Pancha boven het landschap uittorenen. We rijden het zijweggetje in naar Canutillo, een klein ingeslapen dorpje, waar zowat de helft van de huizen onbewoonbaar zijn. Anderen zijn mooi onderhouden, omringd door bloemen en in felle kleuren geschilderd.

Twee tieners ontvangen ons vriendelijk in de vrij kale kapel, overnachten op het plein is geen probleem, het is hier veilig. Na het gebouw te bewonderen, maken we een wandeling door het rustige dorpje. De weinige mensen die we zien, groeten ons allen vriendelijk.

Het is zo aangenaam relax in dit plaatsje, dat we beslissen hier een dagje langer te blijven. We bezoeken het museum in de Hacienda, dat een volledig beeld geeft van het leven van Francisco Pancho Villa. Daarna maken we nog een wandeling naar de rivier, op aanraden van de museumbewaker. Hij nodigt ons tevens uit op het schouwspel, dat deze avond in de kapel wordt georganiseerd.

We krijgen af en toe bezoek, men is nieuwsgierig naar onze nationaliteit. Een man is geïnteresseerd in onze ‘casa’, Marc toont hem aan de deur hoe de camper is ingericht. In de namiddag houden we ons bezig met het vervangen van onze nummerplaten door copies. Immers, verder naar het zuiden worden nummerplaten wel eens gestolen als verzamelobject. Of door corrupte politieagenten verwijderd en pas teruggegeven in ruil voor geld. Hierop zijn wij voorzien!

Durango
Wanneer we ons mooie plaatsje in Canutillo verlaten om verder te rijden, worden we door de mensen op het plein uitgewuifd.

Eerst rijden we door een vrij vlakke woestijnomgeving, nadien volgt een mooie groene bergomgeving. De weg ligt zeer slecht, met overal grote putten die moeilijk te ontwijken zijn. Verderop is men de weg volledig aan ’t herleggen, we moeten vele kilometers lang in de hobbelige en zanderige berm rijden. Dat veroorzaakt grote stofwolken, telkens we een voertuig kruisen is er amper zicht. Regelmatig moeten we om een grote boom heen laveren. Gelukkig volgt daarna een mooi stuk weg dat al is afgewerkt, een aangename compensatie. Doch het duurt niet lang …

In het historische stadscentrum van provinciehoofdstad Durango (+/- 580.000 inw.) bezoeken we op zondag de Plaza de Armas. Rondom het sfeervolle plein met zijn fonteintjes, bevinden zich mooie koloniale panden. Vandaag wordt de dag van de familie gevierd, waardoor een aantal activiteiten op het plein doorgaan, vooral gericht naar gezinnen met kinderen.

Aan de overkant bezoeken we de Basilica Menor Inmaculada Conception, waar juist een dienst wordt gehouden. De basiliek zit propvol mensen, die enthousiast zingen.
We wandelen verder naar Zambrano’s Palace, waarin zich het Museo de Historia Francisco Villa bevindt. Hier worden we opnieuw ondergedompeld in het boeiende levensverhaal van de geliefde Francisco Pancho Villa, waarbij ook dieper wordt ingegaan op de Mexicaanse revolutie. Een mooi opgevat museum, met veel variatie en een aantal mooie muurschilderingen.
Ook het Teatro Ricardo Castro is mooi om zien.

We ronden deze namiddag af met een heerlijke Mokka Frappé in een gezellig caféetje, wat is dat lang geleden. Opnieuw voelen we hoe zeer we deze warme en relaxte sfeer hebben gemist, tijdens het reizen in de USA en Canada.

Balneario San Juan
Ten oosten van Durango, bevindt zich Balneario San Juan, een soort waterpretpark met hotsprings. Hier zullen een weekje blijven en de buitenkant van de camper zijn jaarlijkse waxbeurt geven. Tussendoor kunnen we genieten van de warmwaterbaden. De eerste sterke internetverbinding die we treffen in Mexico komt van pas om onze reisroute verder uit te werken.

We worden heel vriendelijk ontvangen, krijgen een rondleiding op het uitgestrekte domein met een groot zwembad en een 5-tal ruime warmwaterbaden, telkens met verschillende temperatuur. Alles zeer verzorgd en netjes, voor de kinderen zijn er glijbanen voorzien in 2 baden. Aan de rand van het domein krijgt onze Manga een mooi kampeerplekje, met ernaast een overdekte picknickplaats. Ver genoeg van de baden, zodat we hier in alle rust kunnen verblijven. Druk wordt het helemaal niet, behalve tijdens het weekend, wanneer families en vrienden hier in groep de dag komen doorbrengen, genietend van een barbeque. Regelmatig hebben we korte contacten met andere gasten, leuk om onze – eerder beperkte – kennis van het Spaans wat op te frissen.

Men stelt ons een jongeman ter beschikking, die de camper een grondige wasbeurt geeft met een hogedrukreiniger. De banden worden zwart gemaakt, de velgen fonkelen als nieuw. Daarna is het aan ons, om camper en truck te waxen, krassen uit de ramen te polieren, wat we liever zelf doen. Hiervoor lenen we een ladder.

Tijdens ons verblijf komen hier ook 3 Zwitserse campers een nachtje verblijven. Het is leuk om onderling ervaringen uit te wisselen, zij reizen elk afzonderlijk naar het noorden, in tegengestelde richting van ons dus. Een toeval dat dit telkens Zwitsers zijn …

Na 11 dagen ‘vakantie’ nemen we afscheid van het vriendelijke en behulpzame team van Balneario San Juan, om onze reis verder te zetten met een goed gevoel. Manga schittert in de zon, ons huisje is weer kraaknet.

OVERNACHTINGEN:
CANUTILLO – PLEIN VOOR HACIENDA PANCHO VILLA
Coördinaten: 26.383011 – 105.368422
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Uiterst rustig pleintje, aan de rand van het ingeslapen dorpje Canutillo. Hier mogen we overnachten, het is veilig. Geen voorzieningen.
Minpunten: /

RODEO – BENZINESTATION
Coördinaten: 25.188938 – 104.564844
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Vrij druk benzinestation, we mogen overnachten in de hoek van de parking, het is er veilig. Toiletten.
Minpunten: /

DURANGO – WALMART PARKING
Coördinaten: 24.056738 – 104.611628
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Vrij drukke parking, achter het Pemex benzinestation. ’s Avonds wordt het rutstig. Toiletten in de winkel.
Minpunten: /

BALNEARIO SAN JUAN – WATERPRETPARK
Coördinaten: 24.054845 – 104.544602
PRIJS:
Kamperen: 350 MXN voor de eerste nacht, vanaf de 2de nacht 200 MXN.
De toegang tot alle baden en accommodatie is inbegrepen, 24 u per dag.
Omdat we ineens voor 1 week betalen, rekent men ons 200 MXN voor de 7 nachten, het worden er uiteindelijk 11.
Enkel dagrecreatie, met gebruik van de baden en picknickplaatsen met BBQ’s: 130 MXN per persoon, kinderen krijgen korting. Dagrecreanten betalen dus meer dan kampeerders die met 2 zijn.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Zeer rustige omgeving, met gebruik van zwembad en warmwaterbaden. Kan iets drukker zijn tijdens de weekenddagen, doch het stoort niet echt. Uiterst vriendelijke en behulpzame uitbaters en hun team.
Kampeerplek voorzien van elektriciteit, tafel, stoelen onder grote luifel en BBQ.
Toiletten, kleedkamers, douches. Winkeltje en basis restaurantje. Drinkwater.
Sanidump aan de hand van een 50 litervat, waarin alles wordt vernietigd.
Men plant de installatie van een echte sanidump, later dit jaar.
’s Nachts wordt de toegangspoort gesloten, het sanitair en de baden blijven open.
Een nachtwaker is aanwezig.
Minpunten: /

EXCURSIES:
HACIENDA PANCHO VILLA – MUSEUM
Groot oud gebouw, waarin nu een museum is gevestigd. Door middel van foto’s en bijhorende teksten, wordt het leven van Francisco Panco Villa beschreven. Samen met het kleine dorpje Canutillo is dit leuk om te bezoeken, wanneer men in deze omgeving passeert.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Voor het hacienda gebouw.
Coördinaten: 26.383011 – 105.368422

DURANGO – HISTORISCH STADSCENTRUM
De sfeervolle Plaza de Armas (coördinaten: 24.023981 – 104.670204), wordt omringd door koloniale gebouwen en de Basilica Menor Inmaculada Conception (coördinaten: 24.025113 – 104.670331).
In de buurt bevindt zich het mooie Teatro Ricardo (coördinaten: 24.024765 – 104.671610).
In Zambrano’s Palace bevindt zich het Museo de Historia Francisco Villa (coördinaten: 24.023486 – 104.671606), een mooi opgezet en interessant museum over de geschiedenis van de Mexicaanse revolutie en het leven van Francisco Pancho Villa, waarvan de de Hacienda bezochten in Canutillo.
SCORE: 4/5
INKOM:
Museo de Historia Francisco Villa: 20 MXN pp.
VERPLAATSINGEN:
We rijden met de camper naar het centrum. Niet al te druk, de straten zijn voldoende breed.
PARKING:
Op 1 km van de Plaza de Armas bevindt zich de ruime Soriana Centro winkelparking, geschikt voor wat grotere voertuigen.
Prijs: 15 MXN per aangevangen uur.
Bij aantonen van aankopen vanaf 150 MXN in de winkel, krijgt men de eerste 2 u gratis.
Coördinaten: 24.026298 – 104.663013

BALNEARIO SAN JUAN – HOT SPRINGS
Verzorgd waterpretpark, met een groot zwembad, kinderbad, 6 warmwaterbaden met verschillende temperaturen, waarvan in 2 glijbanen zijn voorzien. Vrij open omgeving, met wat palmbomen en een eendenvijver. We hadden niet verwacht dat de warmwaterbaden er zo verzorgd zouden uitzien.
SCORE: 5/5
INKOM: 130 MXN per persoon, kinderen krijgen korting.
Gebruik van zwembad, hotsprings, overdekte picknickplaatsen met BBQ, kleedkamers, toiletten en douches.
Dagelijks open van 9 u tot 18 u.
INFORMATIE:
Facebook: Balneario San Juan.
Tel.: 618-8249117
PARKING:
Voor het park is een ruime parking. 
Coördinaten: 24.054845 – 104.544602

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Guachochi»

Francisco Pancho Villa (30)

27 Februari 2019 | Noord Amerika 4 | Mexico | Laatste Aanpassing 26 Maart 2019

  • Balneario San Juan
  • Balneario San Juan, veel vogels 's ochtends vroeg
  • Canutillo, Hacienda Francisco Pancho Villa
  • Canutillo, wandeling naar de rivier
  • Balneario San Juan, Manga wordt gewassen

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking