Reisverhaal «Koloniale stadjes»

Noord Amerika 4 | Mexico | 0 Reacties 20 Maart 2019 - Laatste Aanpassing 11 Augustus 2019

20 – 21 maart 2019      

Traject: Aguascalientes – Guanajuato      

Guanajuato      
Na een lange rit, waarbij we de provincies Aguascalientes, Jalisco en Guanajuato doorkruisen, bereiken we provinciehoofdstad Guanajuato. Het rijden in Mexico verloopt niet overal even vlot, we komen pas na de middag aan, te laat aan om het stadje nog te bezoeken.

Onze overnachtingsplek bevindt zich aan de andere kant van het plaatsje, op de bewaakte parking van een klein winkelcentrum met hotel. Al onmiddellijk ondervinden we dat het stadscentrum bezoeken met onze Manga, onbegonnen werk is. De smalle, bochtige straatjes volgen de vele steile heuveltjes, waarop we de kleurrijke huizen kunnen bewonderen. Rotstunneltjes vergen bijzondere aandacht, om de afgeronde ongelijke wanden niet te raken. Het is zeer druk, parkeren langs de straatkant met een groter voertuig mogen we vergeten.

Wanneer we aankomen op onze overnachtingsplek, zien we er al een Europese camper staan, met Corsicaanse nummerplaat. Het blijkt een Japans-Frans koppel te zijn, Yumie en François. Opnieuw worden leuke ervaringen en tips uitgewisseld. Merkwaardig, sinds we in Mexico reizen, is er telkens een leuk contact met elke camper die we tegenkomen. Wellicht omdat het er zo weinig zijn, anders dan in de USA en Canada.

De in 1548 opgerichte stad Guanajuato (naamgeving: ‘plaats van de kikkers’) is één van Mexico’s best bewaarde koloniale steden en heeft zo’n 171.000 inwoners. Dankzij de zilvermijnen in de omgeving kwam de plaats tot bloei. In 1732 hebben de Jesuïeten er een universiteit opgericht. Het historische stadscentrum wordt door Unesco erkend sinds 1987. Het stratenpatroon volgt de vele steile heuvels in een smalle canyon, waardoor de kleurrijke huizen zich op meerdere niveaus bevinden, vaak met een benedenverdieping net boven het dak van het huis ervoor. Dit unieke plaatsje is door UNESCO erkend.

Voor het openbaar vervoer in de stad, worden minibusjes gebruikt, van zodra deze door de smallere straatjes van het centrum moeten rijden. Hier komen bussen en andere grote voertuigen niet doorheen, zij moeten zich beperken tot enkele hoofdstraten die al smal genoeg zijn. Met zo ’n minibusje begeven we ons naar het historische stadscentrum, het wordt een spectaculaire rit. We bewonderen de chauffeur die vlot tussen de huizen en geparkeerde voertuigen heen manoeuvreert, zonder ook maar iets te raken. Dit is millimeterwerk. Eén hoek is te krap, omdat een klein graafmachinetje aan de rand werkt. Er wordt enkele keren voor- en achteruit gereden, vooraleer we erdoorheen zijn. We duiken de smalle rotstunnels in, met ondergrondse vertakkingen. Plots stopt het busje in zo ’n tunnel, de chauffeur wijst een trap, we bevinden ons onder het stadscentrum, hier moeten wij naar boven.

We brengen de ganse dag door in dit zeer kleurrijke stadje in de heuvels. Smalle steile straatjes gaan over in trappenstraatjes en brengen ons 77 meter hoger bij het reusachtige Pipila beeld. Hier hebben we een indrukwekkend uitzicht op de felgekleurde huizen, de koloniale kerken en het reusachtige witstenen universiteitsgebouw. We dalen af via andere straatjes, opnieuw genieten we van de bijzondere omgeving.

Op weg naar boven maken we een omweg via de Callejón del Beso, het straatje van de kus. Volgens een legende konden een verliefd koppeltje van op tegenoverliggende balkons elkaar kussen. Deze balkonnetjes zijn te bewonderen halfweg het zeer steile en smalle straatje. Een grote groep toeristen staat onder de balkons, er is amper doorkomen aan. Ze willen allemaal om beurten op de foto, met hun partner. Telkens worden ze met veel gegil en gejuich aangemoedigd om elkaar te kussen.

Eenmaal terug beneden, genieten we van het kuieren door de smalle straatjes en groene parkjes, terwijl we de vele mooie gebouwen bewonderen. Er heerst een gezellige drukte, al mocht het voor ons wat minder toeristisch zijn.

OVERNACHTINGEN:
GUANAJUATO – PARKING WINKELCOMPLEX
Coördinaten: 21.031917 – 101.258255
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Eerder kleine parking aan een hotel en een aantal winkeltjes, waaronder een Sorianasupermarkt en een apotheek die 24 u open is. Camera’s en bewaking voorzien, ook ’s nachts.
Minpunten: Geluiden van de parking.

GEREDEN TRAJECT:
Pabellón de Arteaga – Aguascalientes – provinciegrens Aguascalientes / Jalisco / Guanajuato – Silao - Guanajuato, 214 km
Wat drukkere wegen, vooral rondom en in de steden. We volgen de wegen omheen de drukkere steden. De grote ring omheen Aguascalientes is een zeer slechte, vrij drukke baan, met veel oneffenheden en topes.
Tolwegen zijn enkel te omzeilen ten koste van tijd.
MEX45D, Aguascalientes – Lagos: 150 MXN
MEX45D, Lagos De Moreno – Leon: 149 MXN
MEX110D, Silaos – Guanajuato: 31 MXN

EXCURSIES:
GUANAJUATO – HISTORISCH STADSCENTRUM
Mooi, kleurrijk oud stadje, gebouwd op steile hellingen. Aangename sfeer. Zeer toeristisch.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Parkeermogelijkheden in het centrum zijn er amper. Het is beter om buiten het centrum te parkeren en met een stadsbus of taxi het stadje te bezoeken.
In de straat van het Pipila beeld is gratis parkeermogelijkheid, van daaruit kan men te voet of met de kabelbaan naar het centrum afdalen.
Wij parkeren op een winkelparking, coördinaten: 21.031917 – 101.258255. 
Een stadsbus van hieruit naar het centrum kost 7 MXN pp. Taxi: 50 MXN.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Pabelln de Arteaga»

Koloniale stadjes (38)

20 Maart 2019 | Noord Amerika 4 | Mexico | Laatste Aanpassing 11 Augustus 2019

  • Guanajuato
  • Guanajuato
  • Guanajuato
  • Guanajuato
  • Guanajuato

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking