Reisverhaal «Paso de Cortés »

Noord Amerika 4 | Mexico | 0 Reacties 30 Maart 2019 - Laatste Aanpassing 13 Augustus 2019

30 maart – 1 april 2019     

Traject: Nevado de Toluca PN – Laguna Zampoala NP – Paso de Cortés     

In een grote bocht omheen Mexico City     
Rondom Mexico City bevinden zich nog enkele natuurparken die we willen bezoeken. Daarvoor rijden we omheen de grote stad. En dat we in de nabijheid van de hoofdstad zijn, ondervinden we maar al te goed. Dit gebied is veel dichter bebouwd, we moeten door dorpen en kleine steden rijden, met smalle drukke straten. En … ontelbare ‘topes’.

Onderweg willen we boodschappen doen in een grotere supermarkt, maar staan voor een barrière. Boven de oprit is een luifel opgesteld, waar enkel voertuigen lager dan 2,3 meter onderdoor kunnen. Dit zien we bij alle winkelparkings in en rondom Toluca. Pas verderop, in het stadje Santiago Tianguistenco, vinden we een Soriana supermarkt, waarvan de parking geen hoogtebeperking heeft. Nochtans zijn buren hebben die wel.

Laguna Zempoala
Ook mooie slaapplaatsjes worden schaarser, eigen aan een drukbevolkte regio. We wisselen de provincie Mexico voor Morelos. Aan enkele meertjes rijden we een zijweggetje in, naar Laguna Zampoala. We komen op een dagrecreatiegebied, aan de rand van het meer. Het is zaterdag, hier komen locale families hun vrije dag doorbrengen. Men verhuurt paarden en bootjes. Kleine restaurantstalletjes verkopen typisch Mexicaanse gerechten. Er heerst een gezellige drukte.

Hier brengen ook wij onze namiddag door. Maar we moeten verhuizen naar het kleinere meertje Laguna Compila, aan de wegkant, om te overnachten. Niet echt een gezellige plaats, doch het is er rustig, eenmaal de drukte op de weg stilvalt ‘s avonds.

Tussen de hoogste vulkanen
Een rit langs drukke wegen met ontelbare topes, afgewisseld met enkele vlottere stukken over bochtige tolwegen, brengt ons opnieuw in de provincie Mexico, naar de bergpas Paso de Cortés. Een zeer bochtige, smalle asfaltweg leidt naar het zadel tussen 2 vulkanen, op 3.692 meter hoogte.

Op de parking bij het bezoekerscentrum, staan politieposten en een geologische veiligheidspost opgesteld. Van hieruit zien we aan weerszijden een hoge vulkaan. De actieve Popocatépetl, ook Popo genoemd, is met 5.452 meter de 2de hoogste top in Mexico. Zijn buur, de Iztaccíhuatl vulkaan is met 5.611 meter de 3de hoogste.
In het bezoekerscentrum is niets meer te zien dan enkele informatieborden aan de muren en een maquette van de vulkanen en hun omgeving. Deze laatste vinden we wel leuk, de wegen en wandelpaden, alsook een aantal interessante locaties zijn erop aangeduid. Dit geeft een beter beeld waar we ons bevinden.

We zoeken een geschikt plaatsje om de nacht door te brengen, zo kunnen we morgen een wandeling in de omgeving maken. Doch na een poosje krijgen we bezoek van enkele agenten, een parkwachter en een geoloog. Ze leggen uit dat Popo momenteel een verhoogde activiteit kent, waardoor het niet is toegelaten om te overnachten op de parking. Ze stellen La Joyo voor, een kampeerplek in het park, aan de basis van de Iztaccíhuatl. Deze is te bereiken via een 7 km lange zandweg. De ongezonde gassen die vrijkomen, zouden deze plaats niet bereiken …

Later komen we te weten dat op 27 maart een uitbarsting van de Popocatépetl vulkaan heeft plaatsgevonden, dat was 5 dagen ervoor. Het was dus waarschijnlijk terecht dat we hier niet mochten overnachten.

Alternatief
Omdat hier niet echt veel te doen is en we de vulkanen al hebben kunnen bewonderen, beslissen we te vertrekken. We volgen de weg verder naar beneden, volgens de mannen is dit een goede zandweg ‘enkel wat langzamer te rijden’. Doch al vlug is er niets meer ‘goed’ te noemen aan deze weg, die een stuk smaller wordt. Diepe geulen en putten, scherpe stenen en rotsblokken, maken dat we stapvoets moeten rijden. Beneden geraken we zeker niet meer voor het donker. Ondertussen bevinden we ons in de provincie Pueblo, dus hoeven we geen rekening meer te houden met de rijbeperkingen van Mexico City en provincie.

Zo ’n 7 km verderop vinden we een grasplein, met de houten geraamtes van verlaten restaurantjes of winkeltjes, waar we de nacht zullen doorbrengen. Hier komen locale verkopers wellicht hun waren aanbieden tijdens de drukkere weekends en vakantieperiodes. Zeiltjes worden dan over de muurtjes heen gespannen, ter bescherming voor zon of regen.

Op deze rustige plaats slapen we zeer goed. Tot onze verwondering rijdt er af en toe een voertuig voorbij, tijdens de pikdonkere nacht. Wat hebben deze mensen in zo’n verlaten omgeving te zoeken in het donker? Ze hotsen en botsen aan lage snelheid over de vele stenen en putten, dat doet geen deugd aan de vering van een voertuig. Al hoewel we sterk betwijfelen of veel locale voertuigen daar überhaupt nog over beschikken … met overal wegen vol putten en ‘topes’.

OVERNACHTINGEN:
LAGUNA COMPILA – KLEINE ASFALTPARKING
Coördinaten: 19.053145 – 99.312929
PRIJS: Gratis.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Kleine parking, binnen een omheining, bij parkwachtergebouw. Geen horizontale plaats te vinden, blokjes onder de wielen helpen. Toiletten (zeer vuil) en vuilnisbakken.
Gelegen aan een meertje, op wandelafstand van Laguna Zampoala.
Rustig ’s avonds en ’s nachts.
Het weggetje (hobbelig en smal, 850 m lang) aan de overkant, leidt naar de iets grotere Laguna Zampoala. Een dagrecreatiepark aan de rand van het meer, waar kamperen jammer genoeg verboden is. Typische locatie waar locale families hun vrije dag komen doorbrengen met paardrijden, bootje varen, picknicken, … Restaurantjes in kraampjes aanwezig.
Minpunten: /

VILLA ECOTOURISTA LA VENTA – GRASVELD AAN DE WEGKANT
Coördinaten: 19.090672 – 98.608556
PRIJS: n.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Verlaten grasveld voor het skelet van een restaurantje of winkeltje.
Zeer rustige omgeving, langs een onverharde bergweg (in zeer slechte staat).
We zouden overnachten op de parking, boven op de Paso de Cortés, doch omwille van verhoogde vulkanische activiteit van de Popocatépetl vulkaan, werd ons dat verboden. Een andere mogelijkheid was La Joya, een kampeerplek in het vulkanenpark, aan het einde van een zandweg, 7 km in de richting van de inactieve Iztaccíhuatl vulkaan.
Minpunten: Zichtbaar van de weg, weinig passage.

GEREDEN TRAJECT:
Nevado de Toluca PN – Toluca – Santiago Tianguistenco – provinciegrens Mexico / Morelos – Laguna Zampoala – Laguna Compila, 90 km
Secundaire wegen, vrij druk en vaak door bebouwde omgeving, met veel topes en grote putten.
Op enkele plaatsen gaat het door stadsstraten, smal en zeer druk.

Laguna Compila – Cocoyoc – Atlathlahuacan – provinciegrens Morelos / Mexico – Amegameca – Paso de Cortés – provinciegrens Mexico / Puebla – Villa Ecotourista La Venta, 139 km
Secundaire wegen door bebouwing, met enorm veel topes.
Enkele stukken goede hoofdwegen, bochtig en bergachtig, met tol.
Tol: Tepozlan, 33 MXN.
Tol: Oacalco, 33 MXN.
Tol: Ozumba, 51 MXN.

EXCURSIES:
LAGUNA ZEMPOLA – DAGRECREATIESITE
Meer tussen beboste berghellingen. Typische locatie waar locale families hun vrije dag komen doorbrengen.
Wandelmogelijkheden. Verhuur van bootjes en paarden. Restaurantjes. Picknickplaatsen.
SCORE: 3/5
INKOM:
Er hangt een ‘oud’ bord met vermelding 29 MXN pp. per dag, doch we zien geen mogelijkheid om dit te betalen.
PARKING:
Aan het meer, te bereiken via een smalle hobbelige weg.
Coördinaten: 19.049399 – 99.316928

PASO DE CORTÉS – BERGPAS TUSSEN VULKANEN
Bergpas over het zadel tussen de 2de en 3de hoogste bergtop in Mexico, 2 vulkanen, waarvan 1 licht actief is, Popocatépetl. Daardoor is de weg er dichter naartoe gesloten.
SCORE: 4/5
INKOM:
Geen inkom om op de pas of in het Visitor Center rond te kijken.
Inkom La Joya: 36 MXN per persoon per dag.
PARKING:
Hier en daar langs de weg naar boven.
Boven op de bergpas, aan een soort Visitor Center.
Coördinaten: 19.086434 – 98.646211
La Joya, kampeerplek, waar wandelpaden vertrekken.
Coördinaten: 19.120480 – 98.653165

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Nevado Toluca NP»

Paso de Cortés (5)

30 Maart 2019 | Noord Amerika 4 | Mexico | Laatste Aanpassing 13 Augustus 2019

  • vulkaan Popocatépetl, vanop Paso de Cortés
  • vulkaan Popocatépetl, vanop Paso de Cortés
  • vulkaan Iztaccíhuatl, vanop Paso de Cortés
  • straatbeeld onderweg in Mexico
  • smalle straten onderweg

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking