Reisverhaal «Prismas Basalticos »

Noord Amerika 4 | Mexico | 0 Reacties 04 April 2019 - Laatste Aanpassing 13 Augustus 2019

4 – 10 april 2019     

Traject: El Tajin – Prismas Basalticos – Huasca de Ocampo – Tepotzotlán      

Terug bergop      
We keren terug landinwaarts, waarbij we een groot stuk hetzelfde traject volgen als op heenweg. Ditmaal aldus met een sterke klim, van 122 meter naar 2.123 meter hoogte.

Prismas Basalticos
Het merkwaardige natuurverschijnsel Prismas Basalticos, werd gevormd door vulkanische activiteit van 2,58 miljoen jaren geleden. Hoge 5 en 6-hoekige zuilen ontstonden tijdens het afkoelen van de lava, in combinatie met water. Wellicht bevonden ze zich in een diep moeras of meer, van minstens 40 meter diep, de lengte van de hoogste zuilen. De zwarte kleur werd verkregen door verschillende mineralen in de lava, met een hitte tot 1.000°C.

Ontelbare donkergrijze bazaltzuilen vormen een diepe kloof, waarin zich een 3-tal watervallen bevinden. De merkwaardige pilaren van gestolde lave leunen tegen elkaar aan en vormen een loodrecht wand. Een uniek schouwspel.

Op het domein Prismas Basalticos wandelen we langs de kloofrand. Een hangbrug brengt ons naar de overkant, van waar we de trappen afdalen tot op de bodem van de kloof. Voor ons biedt het pretpark dat hieraan is verbonden, met zwembaden, zip-lijnen, speeltuinen, … geen toegevoegde waarde, doch vele locale bezoekers worden hierdoor aangetrokken, ’t is eveneens een ideale bestemming voor een schooluitstap.

Koele warmwaterbaden
We overnachten in de tuin van Barranca Honda, een hotel dat warmwaterbaden promoot, gelegen in Huasca de Ocampo. Maar bij aankomst wordt ons al gemeld dat het water nu koud is. Tegen onze verwachting in is het inderdaad echt zeer koud … ook de douches blijken enkel ijskoud water te bieden.

Pepe’s
Een zeer langzame rit door voornamelijk woonkernen, met vrij druk verkeer en ontelbare topes, brengt ons naar Tepotzotlán. Daar zullen we de reis tijdelijk onderbreken.

Onderweg zien we opvallend veel politie. Voertuigen worden voortdurend aan de kant gestopt. Anderen zitten door hun raam met speedgun de snelheid van de weggebruikers te controleren. Dit alles geeft een minder goed gevoel, al doen we niets verkeerd. Immers, ook in deze regio werden corrupte agenten gemeld.

Tepotzotlán is een vrij aangenaam plaatsje om te verblijven. Pepe’s RV park is een rustig en vooral veilig terrein, binnen hoge muren en een poort. We worden vriendelijk ontvangen door Edith, met haar hadden we al op voorhand contact per E-mail.
Hier zien we een aantal Europese voertuigen staan, die wachten op terugkeer van hun eigenaars. 2 ervan zijn ons bekend, we nemen foto’s en sturen ze door naar onze Japans/Franse en Duitse vrienden. Hen zullen we wellicht terugzien later, in Zuid Amerika.

Ook wij verblijven hier slechts enkele dagen, de tijd om onze rugzakken in te pakken. Manga zal hier op ons wachten, terwijl wij onze vrienden en familie gaan opzoeken.

OVERNACHTINGEN:
HUASCA DE OCAMPO – PEMEX BENZINESTATION
Coördinaten: 20.210903 – 98.539742
PRIJS: Gratis.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
De vriendelijke uitbater toont ons de tuin van zijn woning, achter de parkingmuur van het benzinestation. Wanneer we dat verkiezen, mogen we daar overnachten. Doch de bomen langs de oprijlaan zijn te laag voor Manga. Dus parkeren we op de parking van het benzinestation zelf, door camera’s bewaakt. Toiletten in het benzinestation. Rustig ’s nachts.
Minpunten: /

BARRANCA HONDA – HOTELTUIN IN HUASCA DE OCAMPO
Coördinaten: 20.208042 – 98.546967
Carretera Huasca – Tulancingo km 2,5
TEL: 01 (771) 79 2 03 66 of 01 (771) 79 2 06 73
WEBSITE: www.barranca-honda.com
E-MAIL: reservaciones_barrancahonda@hotmail.com
PRIJS: 100 MXN pp. per nacht.
Inclusief het gebruik van de zwembaden van het hotel. Douches en toiletten.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Grasveld in de hoteltuin, gebruikt als camping. Speeltuin, zwembaden, restaurant.
Minpunten: Vrij druk en lawaaierig ’s avonds. Bussen parkeren ook op het terrein. Zwembaden met zeer koud water. Douches ijskoud.

PEPE’S RV PARK – CAMPING IN TEPOTZOTLÁN
Coördinaten: 19.722451 – 99.220264 (toegangspoort)
Av. Eva Sámano de López Mateos
TEL: 01 (551) 25 9 51 29
E-MAIL: pepesrv@prodigy.net.mr of pepesrvfact@gmail.com
PRIJS: 300 MXN pp. per nacht. Full Hook-up (elektriciteit, sanidump, water op de kampeerplaatsen), doch geen drinkbaar water (zoals overal in Mexico). Sanitair. WIFI.
Campers mogen hier worden gestald, tijdens een onderbreking van de reis: 1.200 MXN per maand.
Vervoer van en naar de luchthaven wordt aangeboden: 800 MXN per rit.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Groot rustig domein, omringd door hoge muren en een gesloten poort. In een centraal gebouw bevindt zich het kantoor en een woning. Het voelt zeer veilig aan. Vooral gebruikt door Europese Overlanders. Ook ideaal als basis om Mexico City te bezoeken, met eventueel overnachting ter plaatse in een hotel.
Een aantal plaatsen bevinden zich op graspleintjes. Andere zijn verhard. Een aantal zijn omringd door groen, zodat ze wat meer privacy bieden.
Velen laten hier hun voertuig achter bij tijdelijke onderbreking van de reis.
Minpunten: /

GEREDEN TRAJECT:
El Tajin – Tihuatlan – provinciegrens Veracruz / Puebla / Hidalgo – Tulancingo de Bravo – Huasca de Ocampo, 208 km
Terugweg grotendeels over hoofdwegen, om deze richting Mexico te vervolgen, bochtig en bergachtig, met tol op 3 plaatsen.
Tol: Plaza de Cobre Miahuapan, 79 MXN.
Tol: Plaza de Cobre El Pinal, 79 MXN.
Tol: Caseta Tejocotal, 89 MXN.

Huasca de Ocampo – San Miguel Regla – Huasca de Ocampo, 12 km
Rustige wegen, smal op plaatsen. Door het dorpje San Miguel Regla, met hobbelige kasseienstraatjes.

Huasca de Ocampo – Pachuca – provinciegrens Hidalgo / Mexico – Tepotzotlán, 120 km
Vrij drukke wegen, grotendeels door woonkernen, met ontelbare topes.
Op dit traject zien we opnieuw enorm veel politiewagens, die voertuigen langs de wegkant doen stoppen of met een speedgun de snelheid registreren. Deze alom aanwezigheid van de politie, geeft ons een minder goed gevoel. Ook hier in de regio zijn al corrupte agenten gemeld.

EXCURSIES:
PRISMAS BASALTICOS – PRETPARK ROND WATERVALLEN
Enkele mooie watervallen die in een kloof neervallen over basaltkolommen, gevormd door stolling van lava. Niet bijzonder groot domein, met wandeling over de randen van de kloof, hangbrug naar de overkant en trappen die tot op de bodem afdalen. Op het domein zijn ook zwembaden voorzien, een ziplijn, speeltuin, restaurantjes en winkeltjes.
SCORE: 4/5
INKOM: 100 MXN pp.
PARKING:
Parking op het domein.
Coördinaten: 20.235102 – 98.564971

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «El Tajin»

Prismas Basalticos (12)

04 April 2019 | Noord Amerika 4 | Mexico | Laatste Aanpassing 13 Augustus 2019

  • San Miguel de Regla, basaltzuilen met watervallen
  • San Miguel de Regla, basaltzuilen met watervallen
  • San Miguel de Regla, basaltzuilen met watervallen
  • San Miguel de Regla, basaltzuilen met watervallen
  • San Miguel de Regla, basaltzuilen met watervallen

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking