Reisverhaal «Bhaktapur »

Azië - deel 3 | Nepal | 0 Reacties 13 Juni 2013 - Laatste Aanpassing 04 Juli 2013

Bhaktapur (1.401 meter hoog) wordt beschouwd als de culturele hoofdstad van Nepal. De stad werd opgericht in de 8ste eeuw en werd hoofdstad van het land van de 12de tot de 15de eeuw. Het goed bewaarde oude stadsdeel, met een oppervlakte van 6,88 km², is omringd door een stadsmuur met een aantal toegangspoorten. De stad telt zo’n 100.000 inwoners, Hindoes en Boeddhisten die er vreedzaam samen leven.
Het is een stad vol kleur, kunst, cultuur en interessante architectuur. Liefhebbers van de mythologie kunnen hier hun hart ophalen bij de vele plaatsen en gebouwen waarover een geschiedenis te vertellen is. Ook zijn er alom waterbekkens te vinden met historische waarde. Deze zijn heden ten dage nog steeds van uiterst groot belang, gezien de algemene waterschaarste en de vele zeer brandbare houten gebouwen in de stad.

Het is een goeie beslissing om in Bhaktapur te overnachten, zodat we alle tijd hebben om rustig het stadje te verkennen … want hier is veel meer te zien dan enkele pleinen met tempels. Eerst bekijken we het bekende Durbar plein, met zijn schitterende tempels, gouden poort, huis met 55 ramen, … omringd door prachtige oude gebouwen met hun terrassen en ramen van houtsnijwerk, hiermee zijn we een tijdje zoet. Daarna maken we een rondwandeling door de ganse stad, waarbij we behalve de vele souvenirwinkeltjes, een grote variatie aan tempeltjes tegenkomen, alsook vele waterbekkens, traditionele winkeltjes, … vooral boeiend om zien is het alledaagse leven van de mensen op de straat. Zoals overal in Nepal is men supervriendelijk en worden we door velen aangesproken met de zo typische warme glimlach.

We vinden het jammer dat het toerisme ook hier leert aan kinderen om te komen bedelen, de interesse gaat vooral uit naar chocolade, snoep, balpennen, geld voor eten en schoolboeken. Hier gaan we echter nooit op in, ’t zou enkel een aanmoediging betekenen om verder te schooien, hiervoor zelfs de school te laten.

Dagelijks gaan we in een klein ‘muurrestaurantje’ onze portie ‘king curd’ eten, een lokale specialiteit. Een soort ambachtelijk bereide, romige yoghurt van buffelmelk die in kleischaaltjes wordt verkocht. Deze smaakt het beste bij de piepkleine lokale curd-restaurantjes, die slechts deze lekkernij verkopen. Ze zijn niet meer dan 4 m² groot, waarbinnen een koelkast, een kleine toonbank en een bankje langs de muur staan. Zelfs Herlinde moet zich bukken om via het lage deurtje binnen te stappen.

Changu Narayan is een prachtig oud tempelcomplex, gelegen op een heuveltop in de buurt van Bhaktapur, een geliefd bedevaartsoord voor Hindoes. We geraken niet uitgekeken op de vele details van zowel de hoofdtempel als het ommuurde plein eromheen. Vooral het komen en gaan van de gelovigen, in kleurrijke kledij is leuk om zien. We zitten een tijdje toe te kijken van op een drempel aan de rand van het binnenpleintje, geboeid door hun offerrituelen.

Tijdens een wandeling doorheen Old Thimi worden we voortdurend vriendelijk toegesproken. Hier is men niet gewend aan toeristen. Het oude stadsdeel geeft eerder een vuile indruk, hier leeft men heel armoedig. Overal zien we pottenbakkers aan het werk, grote hopen klei liggen te wachten aan de rand van de straatjes en pleintjes, wanneer de potten uit de stenen ovens komen, worden ze afgekoeld in de zon op een bedje van stro. We zien exemplaren klein en groot, in vele vormen en meerdere kleuren.

ACCOMMODATIE:
KRISHNA HOUSE
Dudhpati, Ward n° 17, Bhaktapur
PRIJS: 21,47 EUR per nacht, ruime 2 persoonskamer (twin), sanitair (warm water)
SCORE: 5/5
E-MAIL: ajaya@krishnashouse.com
WEBSITE: www.krishnashouse.com
TEL: +977 01 6610462
COMMENTAAR: Ruime gezellige hoekkamer met veel ramen (muggengaas voorzien), zetels, ventilator, gratis WIFI op de kamer (werkt niet steeds even goed). Zitruimte beschikbaar met TV, boekenkast, …
Verzorgd en uitgebreid ontbijt inbegrepen.
Eerder soort B&B. Warm welkom, vriendelijk en uiterst behulpzaam, welkomstthee/koffie. We hadden leuke gesprekken met uitbater Ajaya, kregen veel tips voor het bezoek van de omgeving, voor een volgende trekking in de Himalaya.
Rustig gelegen vlakbij de busstops (aan de Y-splitsing bij aankomst in Bhaktapur, rechtsaf, tegenover een groot leegstaand waterbekken), op 500 meter van de oude stadspoort.
Minpunten: zitplaatsen op terras buiten enkel in de zon, algemene stroomonderbrekingen worden opgevangen door een batterij voor een beperkt deel van het netwerk waardoor er voldoende verlichting wordt voorzien.
BOEKING: via Agoda, www.agoda.nl

ERNAARTOE:
Locale bus Kathmandu – Bhaktapur, 25 NPR pp., 1 ¼ uren onderweg, vertrekt zeer regelmatig aan Bagh Bazar, niet ver van Ratna Park busstation.

EXCURSIES:
BHAKTAPUR
prachtige oude stad, waarin men minstens een volledige dag kan rondwandelen, Unesco
SCORE: 5/5
INKOM: 1.100 NPR pp.
Let wel: wanneer men hier langer dan 1 dag wil verblijven, dient het ticket gevalideerd te worden voor 1 week, paspoort nummer wordt vermeld op de achterkant, zonder meerprijs
ERNAARTOE:
wandelafstand, we verblijven 2 nachten in Bhaktapur, op 500 meter van het toeristische centrum

CHANGU NARAYAN
prachtige tempel op een heuvel (op 1.541 meter  hoogte), oudste bedevaartsoord voor Hindoe’s in de Kathmandu vallei, Unesco
SCORE: 5/5
INKOM: 100 NPR pp.
ERNAARTOE:
locale bus Bhaktapur – Changu Narayan, 15 NPR pp., 45 min., bus stopt op de hoek van de 1° straat links na de y-splitsing bij aankomst in Bhaktapur, waar deze inslaat

OLD THIMI
pottenbakkersdorp
SCORE: 3/5
INKOM: n.v.t.
ERNAARTOE:
locale bus Bhaktapur – Old Thimi, 15 NPR pp., 30 min., busstop aan de y-splitsing bij aankomst in Bhaktapur (richting Kathmandu)


 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Bhaktapur»

Bhaktapur (30)

13 Juni 2013 | Azië - deel 3 | Nepal | Laatste Aanpassing 04 Juli 2013

  • Changu Narayan, offerbeeldje aan de tempel
  • detail van de gouden poort
  • kleurrijke fruitwinkel
  • Changu Narayan, op terugweg van een offering
  • geitenverkoop per kilo

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking