Reisverhaal «Kathmandu (3)»

Azië - deel 3 | Nepal | 0 Reacties 15 Juni 2013 - Laatste Aanpassing 14 Juli 2013

Voor de derde maal keren we terug naar Kathmandu. Ditmaal zullen we wat tijd besteden aan het bezoeken van de stad en omgeving.

En het gebeurt ons weerom … totaal onverwacht komen we bij het Indische visumkantoor onze Chinese vriendin Mié tegen, die pas is aangekomen voor een 14 daagse vakantie. Ook zij probeert hier een Indisch visum te krijgen. Dit is de 5de keer dat we mensen zomaar tegenkomen, nadat we ze (meer dan) een jaar tevoren leerden kennen in een totaal ander land/continent. De verrassing is groot !
Omdat zij geen vaste plannen heeft, zullen we onze laatste dagen in Nepal samen doorbrengen. Er is heel wat te vertellen.

We trekken een ganse dag uit om het centrale plein van Kathmandu, Durbar Square, en de omringende stadsbuurten te verkennen. Wanneer we buiten komen uit ons hotel, krijgen we onmiddellijk een raar gevoel … het is druk, maar er rijdt geen enkel voertuig, iedereen is vandaag te voet op stap. En bovendien zijn alle metalen rolluiken voor de vele winkeltjes gesloten. Gelukkig is ons favoriete bakkertje open, waar we graag ontbijten. Daar horen we dat er staking is vandaag, we vermoeden dat dit te maken heeft met de politieke spanningen rond de interim regering en het bepalen van een nieuwe verkiezingsdatum. Deze week is te vroeg, er moeten immers nog verkiezingswetten worden aangepast, de moesson periode is uitgesloten … dus wil men deze tot november uitstellen.
Naar ons gevoel hebben we geluk, vervoer hebben we vandaag niet nodig en er heerst een gezellige sfeer … goedgemutste ‘stakers’ hangen rond aan tempels, op straten en pleinen, meer en meer straatverkopers installeren zich op tapijtjes voor de gesloten winkeltjes met hun kleurrijke en goedkope waren. Eén keer passeert een protestmars: 5 mannen met vlaggen en fluitjes, begeleid door 3 politieagenten, het gaat er allemaal zeer vreedzaam aan toe.

Het eerste deel van onze wandeling gaat vooral langs pleintjes met kleurrijke tempels en stoepa’s. Eenmaal voorbij het centrale plein komen we door echte woonwijken, waar toeristen zeldzaam zijn. Boeiend om zien hoe de mensen hier leven langs de straatkant. Dit is wellicht de armste buurt die we in Nepal zien, de straten zijn onverhard en liggen er modderig bij, de huizen oud en half vervallen, straatvuil, … toch wordt hier niet gebedeld, we worden overal met een stralende glimlach – die zo bekend is voor de Nepalese bevolking – begroet.

Op Durbar Square zelf hebben we heel wat werk. Hier komen we terecht tussen een grote variatie aan tempels en oude gebouwen, omringd door een kleurrijke mix van vele toeristen en gelovigen die alom hun offers brengen.
Vooral het Kumari Ghar, woonplaats van de Kumari (Devi) is een bezoekje waard. Het binnenpleintje in een kader van fijne bewerkte houten raamwerken, is een lust voor het oog. Vooral het moment dat de Kumari of ‘living Goddess’ zich voor haar raam vertoont, is een waar hoogtepunt. De Kumari wordt aanzien als de verpersoonlijking van de Hindu godin Durga, die staat voor de energie van de maagdelijke vrouw. Hiervoor wordt een jong meisje verkozen op basis van strenge criteria. Wanneer ze daarna slaagt in een aantal testen die vooral haar weerstand en karakter op de proef stellen, neemt ze haar intrek in het paleis waar ze in afzondering zal leven. Vanaf dat moment heeft het kind geen normaal leven meer. Ze verlaat het paleis enkel nog om deel te nemen aan ceremonies, gaat voortdurend in het rood gekleed, draagt nooit schoenen, wordt omringd door een beperkt team van verzorgers en heeft enkel nog contact met hun kinderen. Een opleiding krijgt ze niet, al is daar de laatste tijd wel wat verandering in gekomen in de vorm van privé lessen.
Vanaf het moment dat de Kumari haar eerste maandstonden krijgt, vervalt haar goddelijkheid en wordt ze beschouwd als een gewoon jong meisje, ze verlaat het paleis. Een normaal leven leiden wordt echter moeilijk voor haar, immers men gelooft dat de man met wie ze trouwt binnen de 6 maanden zal overlijden.

Het oude paleis telt meerdere interessante gebouwen en binnenpleintjes, alsook een museum dat ons niet echt boeit. Vanuit de 9 verdiepingen tellende toren Basantapur Durbar, hebben we prachtige uitzichten op Durbar square en de stad.

Rond de indrukwekkende witte Bouddhanath stoepa heerst een gezellige drukte. De sfeer is er een van luidruchtige toeristen, in combinatie met de sereniteit van vele gelovigen en monniken die hier hun rondjes omheen de stoepa lopen, mediteren en offers brengen. In een grote cirkel omheen de stoepa bieden de winkeltjes een enorm gamma van souvenirs aan, alsook de typische voorwerpen die in het Boeddhistische geloof worden geofferd.

Samen met Mié maken we een wandeling in Patan, een voormalige stadsstaat die is geëvolueerd tot een soort voorstad van Kathmandu. Ook hier komen we weerom door smalle straatjes en langs vele pleintjes met tempels in alle soorten en maten. De stad geeft een iets minder oude indruk dan Kathmandu. Speciaal hier zijn de typische binnenpleintjes die door donkere gangetjes onder de grotere gebouwen door met elkaar worden verbonden. We moeten telkens weer naar een vervolg zoeken, een echt doolhof, elk pleintje is verschillend.
Ook hier is de Durbar Square een parel van mooie hoge tempels en een paleismuseum.

ACCOMMODATIE:
idem Kathmandu (1), zelfde prijs.

ERNAARTOE:
locale express bus Bhaktapur – Kathmandu, 25 NPR pp., 30 min.

EXCURSIES:
KATHMANDU DURBAR SQUARE EN OMGEVING
bewonderen van alle oude tempels en gebouwen op het oude plein (Unesco), wachten tot de ‘living goddess’ zich vertoont aan haar raam (dagelijks tussen 16 – 17 u, ook op vraag van locale gidsen), wandeling in de smalle straatjes rondom het centrale plein, vele tempels/stoepa’s, pleintjes, het leven op straat
SCORE: 4/5
INKOM: 750 NPR pp.
dagticket, geldig voor Durbar square en museum, kan worden gevalideerd voor langere periode (paspoortnummer wordt vermeld op een pasje), voor meer dan 3 dagen mits pasfoto
ERNAARTOE EN TERUG:
wandeling vanaf Thamel

BOUDDHANATH STOEPA
grote witte stoepa (Unesco), omringd door vele winkeltjes en restaurantjes, zeer drukke omgeving met toeristen en gelovigen
SCORE: 4/5
INKOM: 200 NPR pp.
ERNAARTOE EN TERUG:
locale bus Kathmandu Ratna Park busstation – Bouddhanath, 20 NPR pp., 30 min.

PATAN DURBAR SQUARE EN OMGEVING
dagticket, geldig voor Durbar square (Unesco), kan worden gevalideerd voor langere periode
SCORE: 4/5
INKOM: 500 NPR
museum niet inbegrepen, inkom: 200 NPR pp. extra
ERNAARTOE EN TERUG:
locale bus n°26 Kathmandu – Patan, 15 NPR pp., 30 min., genomen op Kantipath net voorbij de Amerikaanse ambassade, eindhalte aan de toegangspoort van Patan

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Kathmandu (3)»

Kathmandu (3) (32)

15 Juni 2013 | Azië - deel 3 | Nepal | Laatste Aanpassing 14 Juli 2013

  • stadswandeling in de buitenwijken
  • Patan, grafstenen aan Durbar square
  • detail Boudhanath Stupa
  • straatbeeld
  • echte Belgische frituur

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking