Reisverhaal «Nepal - algemeen»

Azië - deel 3 | Nepal | 1 Reacties 20 Juni 2013 - Laatste Aanpassing 14 Juli 2013

Nepal zetten wij alvast op onze lijst met favoriete landen. Tijdens onze 2de reis in dit land (1997 kwamen we hier voor het eerst) beleefden we opnieuw een onvergetelijke tijd. We zullen ons steeds de adembenemende natuur, de boeiende cultuur en de pure bevolking herinneren. Het idee groeit om hier snel weer te keren.


REISROUTE

Kathmandu – Pokhara – Annapurna – Pokhara – Sauraha (Chitwan NP) – Kathmandu – Bhaktapur – Kathmandu (Bouddhanath – Patan)

Trektocht Annapurna:
Annapurna circuit:
Besisahar – Syange – Tal – Danaqyu – Chame – Upper Pissang – Manang

Tilicho Lake:
Shree Kharka – Tilicho Basecamp – Tilicho Lake – Tilicho Basecamp
Annapurna circuit (vervolg):
Yak Kharka – Thorang Phedi – Muktinath – Tatopani – Sikha - Ghorepani
Annapurna Basecamp (ABC):
Churjung – Bamboo – Machapuchre Basecamp – Annapurna Basecamp – Lower Sinuwa – Tolka – Phedi

NEPAL – ALGEMEEN

ENKELE WEETJES

Zaterdag is de wekelijkse vrije dag, zondag wordt er gewerkt.

De eerste auto die werd ingevoerd in de Kathmandu vallei, werd door dragers in onderdelen meegebracht. Op dat moment was er nog geen enkele weg in Nepal, ook nog geen brandstof beschikbaar.

De Nepalese vlag bestaat uit 2 overlappende rode triangels, geen enkel ander land heeft zo’n speciaal gevormde vlag.

Het Nepalese tijd verschilt 3 u 45 min. met de onze. Dit is zeer ongebruikelijk, de meeste landen houden zich aan een tijdszone die hele (soms ook eens halve) uren afwijkt van de officiële Greenwich tijd.

Een populaire Nepalese grap: ‘er zijn 3 religies in ons land, Hindoeïsme, Boeddhisme, toerisme’.

Het Hindoeïsme beschouwt de koe als een heilig dier, op het doden ervan staat zonder pardon gevangenisstraf.

Men moet steeds klokgewijs rond een stoepa of gebedsmuur lopen, ook al betekent dit een omweg.

Niettegenstaande Nepal een oppervlakte heeft die slechts ongeveer 0,1 % van de wereld omvat, leven er 10 % van alle gekende vogelsoorten, waarvan er 72 bedreigd zijn.

Het is niet gepast dat man en vrouw elkaar op straat aanraken. Mannen lopen echter vaak hand in hand op straat, dit heeft geen enkele intieme betekenis.

KLIMAAT

In Nepal spreekt men van 6 seizoenen: lente, premoesson, moesson, postmoesson, herfst, winter.

De hoogte binnen dit kleine land varieert van 60 meter boven zeeniveau tot 8.848 meter. Daardoor heeft men een zeer gevarieerd klimaat, afhankelijk van de streek waar men zich bevindt.

Vooraleer men het land bezoekt, is het raadzaam eerst te checken of de periode geschikt is voor het reisdoel. Oktober/november is hoogseizoen (vooral voor trekken in het hooggebergte), maart/april is ook een vrij drukke periode (voor trekken en jungletochten). December/januari bieden zeer heldere uitzichten in de bergen, maar zijn uiterst koud.

NEPAL – HOE WIJ HET ERVAREN

BEVOLKING

In Nepal heeft men een zeer welkom gevoel, de bevolking is super vriendelijk. Op straat wordt men alom begroet, steeds met een brede glimlach. De mensen zijn puur en meestal eerlijk. Straatverkopers proberen de aandacht te trekken, maar dringen niet lang aan.

Nepal telt 29,4 miljoen inwoners. Het land heeft 6 maal meer inwoners per km² dan de Verenigde staten, maar slecht half zoveel als India.

81 % van de bewoners zijn Hindoe, 11 % Boeddhist, 4 % Moslim, 4 % andere.

Volgens de ontwikkelingsindex van de VN krijgt Nepal de 157ste plaats op 187 landen.

De gemiddelde leeftijdsverwachting is 66 jaar.

49 % van de bevolking heeft de volwassen leeftijd bereikt, de gemiddelde leeftijd is 21 jaar.

500.000 Nepalezen doen seizoenwerk in India.

KLEDIJ

Vooral vrouwen dragen vaak nog de traditionele kledij, die gelijkt op deze in India. De jeugd kleedt zich westers.

Een traditioneel hoofddeksel voor mannen is de topi, wat echter niets te maken heeft met religie. Jonge mannen dragen dit niet meer, ze kiezen voor een modernere stijl.

Het dragen van korte shorts of mouwloze T-shirts is niet gepast.

GEBRUIKEN

Er wordt zelden een hand geschud, men begroet elkaar door de handpalmen tegen elkaar voor het aangezicht te brengen terwijl men lichtjes buigt.

Bij het geven of krijgen van geld wordt de rechterhand gebruikt, met de linkerhand wordt tegelijkertijd de rechterelleboog aangeraakt als vorm van respect.

TAAL

In Nepal worden een hele reeks lokale talen en dialecten gesproken, maar bijna iedereen kan zich ook in het Engels verstaanbaar maken.

ARMOEDE

Het nationaal inkomen per hoofd is 240 USD per jaar. Te weten dat dit eveneens het maandsalaris is van een verpleegster, een goed betaald beroep.

Elke toerist steunt met zijn bezoek 11 Nepalezen voor 1 jaar.

Er is zeer veel armoe in Nepal, vooral in Kathmandu wordt alom op straat geleefd. Bedelaars zijn niet uit het straatbeeld weg te denken. In andere steden komt men er minder tegen, maar toch wordt er merkbaar in armoe geleefd.

HYGIÊNE – POLLUTIE – GELUIDSOVERLAST

Kathmandu is een voorbeeld van een zeer drukke, vuile en lawaaierige stad.
Rond en in steden is het meestal vrij druk, het verkeer bestaat hoofdzakelijk uit zeer oude en versleten voertuigen of motorfietsen, wat zware pollutie tot gevolg heeft.

De hygiëne in restaurantjes en hotels is doorgaans zeer goed.
Bij gebrek aan drinkbaar leidingwater, wordt etenswaar met gefilterd water gewassen, wat meestal op de menukaart is vermeld.

WINKELEN

Overal zijn zeer veel winkeltjes te vinden, al dan niet naar toerisme gericht, afhankelijk van de locatie. Grootwarenhuizen komen we tijdens onze reis niet tegen.

Toeristische locaties bieden een ruim gamma artikelen die de toerist ter plaatse zou kunnen nodig hebben aan spotprijzen. Zo treft men in Kathmandu en Pokhara een overaanbod van buitensportartikelen, vooral gericht naar de massa sportievelingen die hier hun trekking in de Himalaya aanvangen. Merken als North Face, Mammouth, Colombia, … zijn zeer geliefd, er is echter weinig kans dat ze echt zijn (op een enkele speciaalzaak in Kathmandu na, de prijzen hiervoor zijn amper lager dan deze in Europa).

VOEDING

De traditionele schotel in Nepal is Dal Bhat, een vegetarisch gerecht dat dagelijks nog steeds 2 maal gegeten wordt door de locale bevolking. Ze bestaat uit rijst met linzensaus, een pikant sausje en wat groenten.

Restaurants bieden hierop een variant, aangevuld met kip of buffelvlees.

In bijna elk locaal restaurant krijgt men een vrij uitgebreide kaart aangeboden met een gamma van Tibetaanse, Indische, Chinese, Thaise en zelfs Japanse, Mexicaanse, Zwitserse en ‘westerse’ (continental) gerechten.

De toeristische plaatsen zijn meestal goed voorzien van restaurantjes, waaronder vele Italiaanse. Bekende fastfood ketens zijn er niet, maar op vele menukaarten staan bijvoorbeeld burgers, sandwiches en snacks vermeld.

Zelfs tijdens onze trektocht in het Annapurna gebied krijgen we dergelijke uitgebreide menukaarten aangeboden, de gerechten zijn lekker, alhoewel vaak geïmproviseerd door gebrek aan middelen. We aten er heerlijke deegwaren, pizza’s … en de appeltaart … niet te missen !

Grappig is de typisch Belgische frituur in Kathmandu, de uitbater leerde zijn vak in Wetteren en kocht er een tweedehands installatie.

VEILIGHEID

Nepal is een zeer veilig land op elk vlak.

Als voetganger op straat loop je nog het meeste gevaar tussen de chaos van ‘sterkere’ weggebruikers. Goed dat men zo langzaam rijdt, men is vooral sterk in ontwijken en stoppen op een haartje afstand.

VERKEER

Het drukke verkeer verloopt zeer chaotisch, als er dan al reglementen bestaan, deze worden helemaal niet toegepast.

De wegen liggen er meestal slecht bij.

NEPAL – PRAKTISCH

VISA
Een visum voor Nepal is eenvoudig te bekomen bij aankomst in de luchthaven (idem aan de grensposten over land).

In de aankomsthal zijn 2 verschillende documenten te vinden die moeten worden ingevuld. Hierbij dient een pasfoto te worden gevoegd.
De kostprijs van het visum hangt af van de geldigheidsperiode die men vraagt, 30 dagen kost 40 USD, 90 dagen kost 100 USD. Dit visum (multiple entrance) laat toe meerdere keren het land in en uit te reizen binnen deze periode.

VALUTA

1 EUR = 110,90 / 123,00 NPR (dd. 1 mei / 19 juni 2013)

De wisselkoersen schommelen nogal tijdens ons verblijf, hierboven vermelden we de laagste en de hoogste koers.
In Kathmandu geeft men in de straatwisselkantoortjes een betere koers dan in Pokhara, een goed alternatief zijn de banken.

ATM’s zijn overal voldoende beschikbaar, behalve tijdens trektochten.

ONS REISBUDGET

Nepal is een goedkoop land om te reizen, men kan er met een minimum budget toekomen. Wil men echter wat extra comfort, dan hoeft dit nog niet echt duur te zijn.

Enkele voorbeelden:
Hoofdschotel in een redelijk restaurant kost 250 – 400 NPR.
Literfles drinkwater kost 15 NPR.
½ liter Coca Cola kost 60 NPR.

Busticket voor een stadsrit in Kathmandu kost 15 NPR.
Per uur bus kost een rit tussen grotere steden +/- 80 NPR.

OPENBAAR VERVOER

Het openbaar vervoer in Nepal is goed georganiseerd, maakt gebruik van zeer oude en versleten voertuigen. De wegen zijn in slechte staat, vaak stukken onverhard, ook in steden.

Bustickets voor A/C bussen worden aangeboden, al werkt deze A/C meestal niet.

ACCOMMODATIE

De accommodatie in Nepal is zeer luxueus en modern als men deze vergelijkt met de algemene levensstandaard. We boeken onze hotels met boekingssite Agoda (www.agoda.nl), wat ons prijs/kwaliteit echt prima logies oplevert. We betalen meestal veel minder (tot 5 EUR) dan de vraagprijs ter plaatse.

Voor 20 EUR heeft men een zeer propere, comfortabele en ruime hotelkamer, met goede bedden, veel ramen, vaak balkon, eigen sanitair (warm water), TV en gratis WIFI.

In deze hotels worden de frequente stroomonderbrekingen steeds opgevangen door batterijen. Hiermee wordt slechts een deel van het netwerk bediend (vb. beperkte verlichting op kamers/sanitair, geen stopcontacten). Wanneer deze batterijen uitvallen, wordt een generator opgestart.

De Accommodatie tijdens onze trektocht in het Annapurna gebied is onverwacht comfortabel. Kleine zeer basis hotelletjes bieden privé kamers (soms met eigen sanitair), de bedjes hebben goede matrassen, waar mogelijk is een warme douche ter beschikking. Elektriciteit is op de meeste locaties aanwezig (hier heeft men geen probleem met stroomonderbrekingen !), enkel de hoger gelegen plaatsen kunnen dit niet waarmaken. De prijs voor een kamer bedraagt amper 100 – 300 NPR, afhankelijk van de hoogte (seizoensprijzen liggen iets hoger).

ELEKTRICITEIT

Overal kunnen we onze gewone stekkers gebruiken, de stopcontacten zijn meestal multifunctioneel.

Wel dient er rekening te worden gehouden met frequente stroomonderbrekingen door tekorten, vooral buiten het moesson seizoen. De meeste hotels en restaurants beschikken over batterijen waarmee de stroomonderbrekingen worden opgevangen.

Tijdens de trektocht is op de meeste plaatsen elektriciteit voorzien, hier ondervinden we geen onderbrekingen omdat de stroom locaal wordt opgewekt. Stopcontacten op de kamer zijn er meestal niet, batterijen kunnen opgeladen worden in het restaurant tegen betaling. Enkele hoger gelegen guesthouses werken met zonnepanelen en hebben enkel verlichting in het restaurant.

INTERNET

Internet is voorzien in alle hotels waar we verblijven, er zijn voldoende internetcafés.

Tijdens de trektocht vinden we hier en daar een mogelijkheid tot internetverbinding via WIFI, een enkele keer een internetcafé. Gebruik hiervan is extreem duur en de verbindingen zijn zeer langzaam, goed voor noodgevallen.

GEZONDHEID

Leidingwater is niet drinkbaar. De meeste restaurants gebruiken dan ook gefilterd water, wat belangrijk is.

Er zijn Privé- en staatsziekenhuizen, de privé ziekenhuizen bieden een betere verzorging, maar zijn duurder.

Tijdens de trektocht maken we zoveel mogelijk gebruik van de veilig drinkwaterstations, waar drinkbussen tegen een faire prijs kunnen opgevuld worden (Annapurna circuit), of we vullen onze drinkbussen op met gefilterd water in de hotelrestaurantjes (ABC). Als deze mogelijkheden niet voorhanden zijn, kopen we ’s avonds een thermos gekookt water, die we laten afkoelen. Een enkele keer gebruiken we Micropur zuiveringstabletjes.

Hoogteziekte is mogelijk tijdens de Annapurna trekkings, hierover kan men informatie krijgen bij de toerismekantoren of boekingskantoren waar de permit kan aangekocht worden. Er zijn kaartjes beschikbaar met uitleg over de symptomen, hoe deze te voorkomen of te verhelpen. In grotere locaties tijdens de trektochten zijn medische posten voorzien, vb. Manang, Jomsom, ... vaak bemand door goed opgeleide buitenlandse dokters.

TIPS VOOR DE REIZIGER

De betere en goed opgeleide (erkende) gidsen/dragers voor Himalaya trektochten zijn te vinden in Kathmandu.

Bij aankomst in de luchthaven van Kathmandu moet men goed opletten voor bedriegers. Niet officiële taxi’s willen je naar hun hotelletjes brengen om er commissie op te strijken. Koop een vooraf betaald ticket vooraleer het gebouw te verlaten.

Er zijn 2 ATM’s in de luchthaven, deze werken vaak niet. Wisselkantoortjes op een luchthaven geven meestal geen goede koers.
De vooraf betaalde taxi kan met USD of EUR worden betaald, zodat men in de stad zijn geld kan wisselen tegen een betere koers of een geldopname aan een ATM doen.

Inkomtickets voor bezienswaardigheden zijn vrij duur, meestal kunnen ze zonder meerprijs voor meerdere dagen worden gevalideerd. Hiervoor vraagt men het paspoort nummer, soms ook een foto. Denk eraan dit te vragen bij aankoop van het ticket !

INFORMATIE

www.explorenepal.com

www.nepalhomepage.com

www.nepaltourism.info

www.welcomenepal.com

www.visitnepal.com

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van Nepal

Kathmandu (3) (32)

15 Juni 2013 | Azië - deel 3 | Nepal | Laatste Aanpassing 14 Juli 2013

  • echte Belgische frituur
  • rondom Boudhanath Stupa
  • Patan, binnenpleintje
  • Patan, muurschildering
  • zicht op Boudhanath Stupa

Bhaktapur (30)

13 Juni 2013 | Azië - deel 3 | Nepal | Laatste Aanpassing 04 Juli 2013

  • het pauwenraam
  • aan één van de vele waterreservoirs
  • op Nasamana plein
  • Changu Narayan, beurt afwachten voor een emmertje
  • Changu Narayan, detail van de tempel

Kathmandu (2) (1)

09 Juni 2013 | Azië - deel 3 | Nepal | Laatste Aanpassing 19 Juni 2013

  • stupa Chabahil

Sauraha - Chitwan NP (27)

05 Juni 2013 | Azië - deel 3 | Nepal | Laatste Aanpassing 12 Juni 2013

  • badende neushoord in Chitwan NP
  • kleurrijke vogels in Chitwan NP
  • jonge Aziatische olifant in Elephant breeding cent
  • typische versiering, tijdens fietstocht naar Tharu
  • pauw in Chitwan NP

Pokhara (2) (3)

31 Mei 2013 | Azië - deel 3 | Nepal | Laatste Aanpassing 11 Juni 2013

  • levering water aan ons hotel
  • nieuwbouw tegenover ons hotel
  • straatbeeld vanuit hotelkamer

Annapurna (90)

07 Mei 2013 | Azië - deel 3 | Nepal | Laatste Aanpassing 09 Juni 2013

  • dag 24, langs de weg nabij New Bridge
  • dag 4, highway to heaven, op weg naar Chame
  • dag 13, hotel te Thorang Pedi
  • dag 9, rechts loopt het pad over lawinesteenslag n
  • dag 6, gebedsmuur met stenen en Annapurna II, tuss

Pokhara (1) (3)

03 Mei 2013 | Azië - deel 3 | Nepal | Laatste Aanpassing 06 Mei 2013

  • de hoofdstraat
  • aan het meer van Pokhara
  • op het meer van Pokhara

Kathmandu (1) (2)

01 Mei 2013 | Azië - deel 3 | Nepal | Laatste Aanpassing 05 Mei 2013

  • straatbeeld
  • elektricien aan het werk

 

Plaats een Reactie

Marc & Michèle Bedankt voor erg complete beschrijving van Nepal, Herlinde & Marc. Nepal staat ook op m'n verlanglijstje maar moet Mich nog overtuigen! :) Mooie foto's, geniet maar met volle teugen! Grtz Geplaatst op 18 Augustus 2013

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking