Reisverhaal «Leon»

Midden Amerika | Nicaragua | 0 Reacties 18 Augustus 2007 - Laatste Aanpassing 23 April 2011

Leon is een koloniale stad met 143.000 inwoners, gelegen in de meest vulkanische regio van Centraal Amerika. Op kleine afstand staan hier 10 vulkanen op een rij, waarvan een aantal nog actief zijn. De grote koloniale gebouwen zijn niet allemaal evengoed onderhouden, waardoor de stad als geheel een minder mooie indruk maakt dan Granada. De hotels en woonhuizen die werden gerestaureerd zijn echter ook prachtig ingericht in koloniale stijl. 

Vanuit Leon bezoeken we San Jacinto, een klein en proper, maar arm dorpje. Het is gelegen aan een vlakte met warm-waterbronnen en kokende modderpoelen, geothermische activiteit van de vulkaan Telica. 
Kleine kinderen gidsen er de toeristen rond op het zwavelveld en vertellen over de omringende vulkanen. Ze tonen waar je je voeten niet mag neerplaatsen, omdat er gevaar is voor verbranden op de hete ondergrond. Van de warme modder maken ze kleine kunstwerkjes die ze met bloempjes versieren en vriendelijk als geschenk aan de vrouwelijke toeristen aanbieden. Zij hopen voor dit alles een fooi te krijgen. 
We stellen deze gidsjes in vraag, omdat we hen liever in de schoolbanken zouden zien zitten. Hier gooien ze hun kans op een betere toekomst weg. Dit is echter onmogelijk, de kinderen moeten hun ouders helpen om te kunnen overleven. Anders is er niet voldoende te eten. De boterkoekjes die Marc voor hen heeft meegebracht, worden dan ook gretig aangenomen. 
Bovendien is dit dorpje in een zeer ongezond gebied gelegen, de meeste inwoners sterven jong door longproblemen als gevolg van het voortdurend inademen van de zwaveldampen. 

Op de terugweg bezoeken we een leguanenkwekerij. De groene leguanen worden met grote aantallen door de regering opgekocht om in de natuur te worden uitgezet. De arme bevolking, o.a. rond Rio San Juan, vangt deze dieren om er een voedzame soep voor hun zwakke kinderen van te koken. De leguanen worden daardoor in de vrije natuur met uitsterven bedreigd. 

Cerro Negro is de jongste, meest actieve en minst hoge vulkaan uit de buurt (750 meter hoog). Statistisch gezien wordt er om de 7 jaren een uitbarsting verwacht, de vorige uitbarsting dateert van 2000, dus ... Met elke nieuwe uitbarsting wordt de vulkaan breder, maar niet hoger. De volgende uitbarsting zal vermoedelijk een nabijgelegen dorpje bedelven. De bewoners hiervan kunnen echter niet uitwijken, ze hebben niet de middelen om een verhuis te bekostigen. 
  
We wandelen naar de rand van de krater, waar we een stukje in afdalen om er midden tussen de zwavelvelden de bruisende activiteit van de vulkaan aan te voelen. Het is een prachtige vulkaan van zwarte lavastenen, waarin de vele tinten van zwavel en fosfor (van wit over geel tot rood) tussen de omringende jonge frisgroene lagergelegen begroeiing zeer mooi uitkomen. Via de kraterrand wandelen we naar de overzijde van de vulkaan. Daar hebben we een mooi uitzicht over de krater en de andere vulkanen verderop. Hier zitten zeer veel speciale en mooi gekleurde insecten. We dalen af al lopend over de vergruisde lavahelling, waarin onze voeten diep wegzakken. Snelheid : 60 hoogtemeters per minuut. 
Voor ons hoort deze vulkaan bij de 3 mooiste die we reeds hebben bezocht. De andere twee zijn : 'Piton de la Fournaise' bij uitbarsting in 2000 - Ile de la Reunion (Frans eiland) en 'Rincon de la Vieja' - Costa Rica.

Isla Juan Venado is een lang smal eiland (22 km lang, max. 600 meter breed) voor de kust. Vanuit het dorpje Las Penitas varen  we met een bootje over de smalle waterweg tussen het vasteland en het eiland, omringd door mangrovewoud. We zien hier door het heldere water ganse scholen vissen langs de boot heen zwemmen en ook enkele kleine krokodillen. Om ons heen zien we talrijke watervogels in mooie kleuren. Op een klein eilandje zoeken we hun eieren en jongen in de nesten. Kleurrijke krabbetjes en karakolletjes lopen over het strand. Grote spinnen hangen in hun web tussen de takken die laag over het water hangen. We moeten hiervoor voortdurend op onze hoede zijn en bukken wanneer we eronderdoor varen. 

Leon Viejo is een opgraving van de oude stad, waar nog steeds aan onderzoek wordt gedaan. Van hieruit hebben we een mooi zicht op de Momotombo vulkaan. De ruines zelf stellen echter niet veel voor. 

Ernaartoe :
taxi hotel (Esteli) - busterminal Sur, 16 cord.
bus Esteli - San Isidro, 15 cord. pp
bus San Isidro - Leon, 32 cord. pp, 3 uren rijden op grotendeels onverharde weg

Hotel :
- Hostal La Clinica, 9 USD per nacht, kleine kamer met douche (koud water) en toilet, lavabo in de gang, in de kamer staan enkel een bed en een ventilator, water enkel op aanvraag beschikbaar, enkel onderlaken op het bed, handdoeken enkel op vraag en na aandringen, boete voor 'onnodig' electriciteitsgebruik (vb. ventilator bij afwezigheid, verlichting 's nachts, ...), zeer opdringerige uitbaatster, GEEN aanrader
- Guesthouse Casona Colonial, 20 USD per nacht, ruime lichte kamer met luxe sanitair (koud water) en ventilator, kleinschalig hotelletje met 4 kamers, ingericht in koloniale stijl, rond een mooi binnentuintje, met ruime gezellige zithoek met TV en eethoek met bibliotheek en toerisme info, zeer vriendelijke uitbaatster, ontbijt mogelijk (2 USD), gratis koffie wordt aangeboden door het kamermeisje, AANRADER !

Excursies :
In Leon deden we beroep op een touroperator voor enkele excursies. Tierra Tours, uitgebaat door een Nederlander, met locale gidsen, geeft 10 % korting vanaf de 3de tour (ook in Granada). Vanaf 3 deelnemers zijn de tours goedkoper, dus vragen we steeds om de uitstappen samen met anderen te kunnen doen.
1. San Jacinto + leguanenfarm, 15 USD pp (12 USD pp vanaf 3 personen), alles inbegrepen, ook de tips voor de kindergidsjes en frisdrank. San Jacinto kan gemakkelijk individueel worden bezocht. 
2. Cerro Negro, 30 USD pp (25 USD pp vanaf 3 deelnemers), hiervoor is een gids noodzakelijk.
3. Juan Venado, 40 USD pp (30 USD pp vanaf 3 deelnemers), een bootje kan ook ter plaatse geregeld worden.

Leon Viejo :
Ernaartoe en terug : 
bus Leon - La Paz Centro, 12 cord. pp
bus of minivrachtwagentje La Paz Centro - Leon Viejo, 8 cord. pp, vraag je te verwittigen om af te stappen
Inkom : 32 cord. pp, 25 cord. voor een fototoestel
  
 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Leon»

Leon (17)

19 Augustus 2007 | Midden Amerika | Nicaragua | Laatste Aanpassing 23 April 2011

  • Leon Viejo - fruitbomen
  • Cerro Negro vulkaan - zwaveldampen
  • Cerro Negro vulkaan - de afdaling in het lavagruis
  • Isla Juan Venado - het strand
  • Isla Juan Venado

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking