Reisverhaal «Gocta waterval in de Amazone regio»

Zuid Amerika 2 | Peru | 0 Reacties 10 Februari 2020 - Laatste Aanpassing 24 Februari 2020

10 – 11 februari 2020      

Traject: El Reposo – Pedro Ruiz Gallo – Cocachimba     

Waterval in Pedro Ruiz Gallo     
Onze volgende rit gaat door het Amazonegebied, ’s avonds is het beginnen stortregenen. Dit maakt ons nog eens duidelijk dat we midden in het regenseizoen reizen. Februari is de piekperiode, daarna zou het stilaan moeten minderen met regenen, al duurt dit seizoen tot eind mei.

In het zeer drukke plaatsje Bagua Grande, worden we omringd door massa’s mototaxi’s, die langs weerskanten om ons heen slalommen. Hier zoeken we een bankkantoor op, we moeten zorgen dat we steeds voldoende cash bij ons hebben om te tanken.

Opnieuw moeten we een hoge bergpas over, genieten we volop van de mooie omgeving, die er weerom totaal verschillend uitziet. Voor we in het drukke plaatsje Pedro Ruiz Gallo aankomen, stoppen we aan de kant bij een hoge waterval. Hier duikt de weg een hoge rotskloof in, met prachtige uitzichten op de rivier die kronkelt tussen en omheen steile rotsformaties.

Niet veel verder slaan we een zandweggetje in, 6 smalle haarspeldbochten brengen ons op een hoogte van 1.800 meter, daarna gaat het dieper de bergen in, naar het dorpje Cocachimba. Dit plaatsje is gelegen op een plateau, omringd door hogere bergen. In het Visitor Center vragen we naar een geschikte parkeerplaats voor de nacht. Ze vertellen ons dat het vandaag zeer druk was in het dorp, met meer dan 200 bezoekers. We mogen overnachten op een graspleintje van de gemeente. Hier hebben we een schitterend uitzicht en is het uiterst rustig.

Catarata Gocta
In het bergdorpje Cocachimba vertrekt een wandelpad van 5,5 km, naar de 771 meter hoge Catarata Gocta, 1 van de 22 hoge watervallen in deze regio. Deze dubbele waterval in het Amazonewoud werd ontdekt in 2002. Volgens bepaalde bronnen is dit de 3de hoogste ter wereld, na Angel Falls in Venezuela met 972 meter en Tugela Falls in Zuid Afrika met 948 meter. Doch alles hangt af van de meetmethode, een andere lijst vermeldt deze waterval slechts op de 16de plaats, wellicht beschouwt men daarbij de 2 onderdelen als aparte watervallen. Het bovenste gedeelte is 231 meter hoog en valt in een waterpoel. Van daaruit stort het water over de rand van de 540 meter hoge rotswand.

’s Ochtends vroeg vertrekken we op onze wandeling naar de voet van de indrukwekkende dubbele waterval, die we al van op onze slaapplaats in de verte zien. We stoppen bij het toerismekantoor om onze tickets te kopen, die we verderop aan een parkwacht moeten afgeven. De man vertelt ons dat we de eerste wandelaars zijn vandaag.

Het goed onderhouden pad klimt en daalt danig, wat het wandelen wat vertraagt. Een stenig zandpad wisselt af met rotstrappen. Onderweg hebben we af en toe een uitzicht op de waterval, dat indrukwekkender wordt naarmate we deze naderen. Aan een uitzichtpunt op het einde genieten we in alle rust van de waterval, waarna we nog afdalen naar zijn voet. Vandaag bestaat de waterval eerder uit een nevelsluier, we zagen foto’s waarop hij veel krachtiger is en hoog opspat bij het neerstorten.

Terug aan het uitzichtplatform, pauzeren we even en genieten van de stilte. Niet veel later arriveren de eerstvolgende wandelaars, wij vangen de terugweg aan.

Cocachimba
We zijn nog niet lang terug, of er stopt een camper naast onze Manga. Marc ziet onmiddellijk dat het Medhi en Nina zijn, die ons hebben ingehaald. Opnieuw een blij weerzien. Morgen willen zij naar de waterval wandelen, voor de kindjes zullen ze een paard huren.

Sinds gisterenochtend vermindert de druk bij één van onze achterbanden. Nadat we deze op punt hadden gezet, bleek het probleem zich opnieuw voor te doen. Deze band werd al een keertje hersteld in Mexico en deed het tot nu toe goed. Toen bleek een schroef de oorzaak van het probleem. We hebben wel een herstelkit voor noodgevallen, maar verkiezen indien mogelijk een reparatie door een bandenspecialist. Marc gaat in het dorp op zoek, hier kan deze niet worden hersteld. We zullen morgen naar een groter plaatsje rijden, om de band te laten nazien.

OVERNACHTINGEN:
COCACHIMBA – DORPSPARKING
Coördinaten: -06.059476 – 77.895305
Gelegen op 1.794 meter hoogte.
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
We vroegen aan het toerismekantoor naar een parking voor de nacht, een man bracht ons naar de dorpsparking. Graspleintje aan de rand van het dorpje, dat wordt gebruikt als dagparking voor bezoekers aan het dorp en de waterval. Zeer rustig, mooi uitzicht. Toiletten (gesloten wanneer wij hier zijn).
Minpunten: /

GEREDEN TRAJECT:
El Reposo – Bagua Grande – Pedro Ruiz Gallo – Cocachimba, 119 km
PE-5N: eerst een stuk vrij rechte glooiende weg, daarna klimt deze een bergpas over, zeer bochtig.
1 rijvak per richting, weinig verkeer. Verkeersdrempels en bochten vertragen het verkeer, waar bewoning is.
PE-08C: bochtige weg, langs een rivier, met uitzicht op indrukwekkende hoge rotsbergen, soms met dicht groen begroeid.
Zijweg naar Cocachimba: smalle zandweg, die opklimt naar het dorpje. 6 scherpe haarspeldbochten, nadien lichtjes bochtig. Passeren kan niet overal, doch er zijn voldoende iets bredere plaatsjes.
TOL: PE-5N: 6,9 PEN. Voor Pedro Ruiz Gallo

EXCURSIES:
PEDRO RUIZ GALLO – MOOIE WATERVAL

Mooie hoge waterval aan de wegkant, net buiten het drukke plaatsje. Waterpoel aan zijn voet, waarin men kan baden. Kleine parking.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Beperkte parking aan de voet van de waterval, voor een 3-tal voertuigen.
Coördinaten: -05.918610 – 78.011102

CATARATA GOCTA – HOGE WATERVAL
Mooie hoge waterval aan het einde van een wandelpad, dat vertrekt in het dorpje Cocachimba. Het pad gaat tot de waterpoel aan zijn voet (op 2.036 meter hoogte).
Goed onderhouden wandelpad, met steen- en zandpaadjes, afgewisseld met rotstrappen. Het pad daalt en stijgt nogal, wat de wandeling ietwat pittig maakt. Paarden zijn beschikbaar om de eerste 3,5 km van het pad te overbruggen.
Lengte: 5,5 km. Totaal hoogteverschil: 460 meter. Enkele richting!
SCORE: 4/5
INKOM: 10 PEN/pp. (5 PEN/pp. jonger dan 18 jaar),
Uitgebaat door de gemeente Cocachimba. Open: 7 u – 17.30 u.
Ticket te kopen aan het loket van het Visitor Center, aan het dorpsplein, open: 7 u – 14 u.
PARKING:
Aan de rand van het dorpje Cocachimba bevindt zich een kleine gemeenteparking, waar we ook mogen overnachten.
Coördinaten: -06.059476 – 77.895305

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «El Reposo»

Gocta waterval in de Amazone regio (12)

10 Februari 2020 | Zuid Amerika 2 | Peru | Laatste Aanpassing 24 Februari 2020

  • Cocachimba, op terugweg van Catarata Gocta
  • Cocachimba, onderweg naar Catarata Gocta
  • op weg naar Cocachimba, het dorp met uitzicht op d
  • Cocachimba, Catarata Gocta, 771 meter hoog, onders
  • Cocachimba, Catarata Gocta, 771 meter hoog, onders

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking