Reisverhaal «Grensovergang Puno – Bolivië »

Peru | 0 Reacties 30 Maart 2022 - Laatste Aanpassing 31 Juli 2022

30 maart 2022     

Traject: Yunguyo, Peru – Kasani, Bolivië     

Yunguyo, waar we Peru verlaten     
Wanneer we in het dorpje Yunguyo aankomen, vlak voor de grens, vullen we eerst onze Manga’s benzinetank volledig op. Benzine in Bolivië is zeer duur voor buitenlanders, dat is ons bekend.

Daarna rijden we tot bij de grens en parkeren Manga voor het Sunat kantoor, de Peruaanse douane.

Maar eerst gaan we naar de overkant, waar we in het migratiekantoor onze paspoorten laten ‘uit’ stempelen. Hier moeten we onze covid vaccinatiebewijzen tonen. In tegenstelling tot de luchthaven van Lima, waar geen stempels meer in de paspoorten worden geplaatst, doet men dit hier toch nog. Dat is goed, zo hebben we onmiddellijk een bewijs dat we officieel het land hebben verlaten.

In het Sunat kantoor vraagt de man naar onze voertuig documenten. Wanneer hij ziet dat we een copie hebben van onze TIP (tijdelijke invoer document), is hij opgelucht en heeft niets anders meer nodig. Hij zoekt in zijn computer, maar vindt niets en zucht. Tot we hem wijzen op de toelichting op de achterkant van onze TIP, die we per E-mail hebben ontvangen bij de herinschrijving van Manga begin februari. De man leest dit en er klinkt een opgeluchte ‘aah!’. Onmiddellijk weet hij wat gedaan.
Hij stempelt onze TIP ‘uit’ en geeft ons een copie van dit document als bewijs.

Marc helpt hem de grenspoort te openen en we rijden naar de Boliviaanse grenspost iets verderop.

Kasani
We parkeren Manga ietsje vóór het douane kantoor.

Ook hier gaan we eerst naar het migratiekantoor, ernaast. De man vraagt ons een aantal documenten, voor hij een foto van ons maakt en onze passen afstempelt. Goed voor 30 dagen verblijf in Bolivië. We krijgen een documentje met QR code, via die weg moeten we registreren waar we overal in Bolivië zullen verblijven. Dit moet binnen de 48 u gebeuren, anders zullen we problemen hebben bij het verlaten van het land.

We vragen nog of we een langere visumtijd kunnen bekomen. Dat kan hier niet, daarvoor moeten we in een grote stad bij een migratie kantoor een verlenging aanvragen. Dit kan tijdens de laatste 5 dagen van het lopende visum, 2 x voor 30 dagen. Maximum mogen we 90 dagen in het land blijven.

Daarna gaan we naar het douanekantoor. Hier worden we onmiddellijk naar een winkeltje gestuurd, naast het migratiekantoor. De man daar zal voor ons een document in zijn computer aanmaken, met een uitprint hiervan mogen we terugkeren.

Zo gezegd zo gedaan. De man vraagt Manga’s inschrijvingsdocument en Marcs paspoort. Hij registreert deze en print een documentje uit. Hiervoor vraagt hij 5 PEN (1,25 EUR).

Met dit document keren we terug naar de douane. Men roept dit op in de computer en print een TIP. Ook deze is 30 dagen geldig.

Dezelfde procedure als voor het visum, geldt wanneer we langer willen blijven. Dan moeten we bij een douanekantoor in een grote stad verlenging aanvragen, ook deze kan 2 x 30 dagen bekomen worden.

Eigenlijk vragen we ons af waarom we in dat winkeltje een document moesten laten invullen. Dat was amper moeite, normaal gezien doet men dat bij de douane zelf. We veronderstellen dat ze zo een soort ‘bijverdienste’ hebben opgezet … al zullen ze er niet ‘rijk’ van worden.

De douanier gaat mee naar buiten, om Manga te checken. Hij vraagt ‘wat hebben jullie bij in de camper, … enkel kledij en zo?’. Hiermee geeft hij de aanzet om niet te spreken over voeding … zodat hij de camper niet ingaat om alles te controleren. Hadden we dat geweten … dan hadden we een voorraadje verse voeding meegebracht.

Hij neemt wat foto’s van onze Manga met zijn telefoon … opent de grenspoort … en vergeet bijna ons TIP document te geven. Gelukkig zijn wij wakker en vragen hem ernaar!

Verblijfsverklaring
Wanneer we onze verblijfplaats(en) in Bolivië willen invoeren dmv de QR code, blijkt onze usernaam en/of paswoord niet gekend in het systeem. Na ettelijke keren opnieuw proberen, met meerdere mogelijke varianten van ons paspoortnummer (kleine letters, met spatie ertussen, …), krijgen we nog steeds de foutmelding.

Blijkbaar moeten we eerst onze gegevens nog invoeren via een website van de Boliviaanse diplomatie, waarbij onze usernaam en paswoord worden aangemaakt. Uiteindelijk lukt het ons nog tijdig in orde te zijn.

Al is het niet mogelijk om alle verblijfsplaatsen aan te geven, … wanneer we onder een boom aan een riviertje overnachten is er geen ‘hotel’ naam en adres beschikbaar. We zullen dus creatief moeten zijn.

Bolivië
De officiële benaming van de Zuid-Amerikaanse democratische republiek Bolivië is Plurinationale Staat Bolivia. Dit land met hoofdstad Sucre grenst aan Peru, Brazilië, Paraguay, Argentinië en Chili. Op een oppervlakte van 1.098.581 km2 (ter vergelijking: ongeveer 2 keer zo groot als Frankrijk, België is 32.000 km2 groot) wonen 11,64 mio inwoners. Tot de Europese kolonisatie, met de verovering van het land door Spanje in de 16de eeuw, was de Andes regio van Bolivië een deel van het Inca-rijk. Eenmaal de onafhankelijkheid werd uitgeroepen in 1809, volgden nog 16 jaren van oorlog, voor de republiek Bolivië werd gesticht op 6 augustus 1825.
Bolivië is een ontwikkelingsland met politieke instabiliteit. Het is sinds lange tijd één van de armste landen in Zuid Amerika. In 2007 leefde 64,6% van de inwoners onder de nationale armoedegrens, in 2011 was dit cijfer gedaald naar 45%. De economie bestaat vooral uit landbouw, visserij, bosbouw, mijnbouw (de bodem is rijk aan mineralen, vooral tin, maar ook zink, goud, koper en lood), alsook productie van textiel, kledij, verfijnde metalen en aardolieproducten.
Tijdens de Spaanse heerschappij werden vele inheemse bewoners verplicht om in mijnen en haciendas van grootgrondbezitters te gaan werken. Hun eigen cultuur werd hen afgenomen, ze werden verplicht de Spaanse boeren-klederdracht te dragen, kleurrijke wijde rokken en bolhoeden.

Het is opmerkelijk hoeveel vrouwen deze kledij op heden nog steeds dragen, we zagen deze in de dorpen op de Altiplano in Peru en zullen ze overal in de straten van Bolivië zien.

GRENSPROCEDURE:
1. MIGRATIE PERU:
- bewijs tonen Covid vaccin
- paspoort wordt ‘uit’ gestempeld

2. SUNAT / DOUANE PERU:
- print van de TIP afgeven, handig voor vlotte uitschrijving
- wanneer de TIP een herinschrijving betreft, ook de E-mail van de douane met uitleg printen en afgeven, wat helpt om de inschrijving gemakkelijker terug te vinden
- een kopie van de ‘uit’ gestempelde TIP wordt als bewijs hiervan gegeven

3. MIGRATIE BOLIVIË:
- kopie paspoort
- kopie vaccinatiebewijs 1, 2, 3
- kopie negatieve PCR test
- kopie reisverzekering, die ook Covid dekt
- niet nodig: digitale verklaring, we probeerden deze op voorhand in te vullen, maar het werkte niet, er werd niet naar gevraagd.
- paspoort wordt afgestempeld, visum voor 30 dagen
- briefje met QR code, link naar een website waarop een verklaring moet worden ingevuld ivm de verblijfplaats gedurende het verblijf. Dit moet binnen de 48 u gebeuren, om niet later bij het verlaten van het land problemen te krijgen.

TIP:
De QR code werkt prima.
Doch wanneer we deze verklaring willen invullen, krijgen we telkens een foutmelding, onze usernaam en/of paswoord (voor beide moet het paspoortnummer worden ingevuld) zijn niet ‘correct’.
Uiteindelijk blijkt dat we ons eerst nog zelf moeten registreren in het systeem, voor we de verklaring kunnen invullen.
Dit kan via: http://sistemas.migracion.gob.bo/sigemig/
Eenmaal de verblijfsgegevens volledig ingevuld, moet dit nog bevestigd worden op het overzicht en dan pas kan je een document downloaden als bewijs hiervan.

4. DOUANE BOLIVIË:
- kopie paspoort
- kopie inschrijvingsbewijs voertuig
- in een winkeltje een document laten aanmaken met de gegevens van hogervermelde documenten
- met een copie van dit document terugkeren naar douane
- douane maakt een TIP
- douane checkt of je geen verse voeding mee hebt (ze vragen het ons niet eens)
- je krijgt het TIP document bij het door de poort binnenrijden van het land

PCR TEST:
BIOPROYECT LABORATORIO CLÍNICO
Hier kan men zonder afspraak een PCR test laten uitvoeren, nodig om Bolivië in te reizen. Vriendelijk en behulpzaam. Resutaten binnen 24 u, te vinden op hun website: www.bioproyect.be.
Prijs: 290 PEN
Coördinaten: -15.839080, -70.025950
Adres: Jr. Tacna, n° 344, Puno

PRAKTISCH:
1 BOB (Boliviaanse Boliviano) = 0,13 EUR
1 EUR = 7,7 BOB

ATM:
BCP Bank rekent geen kosten bij geldopname aan een ATM.

Verse voeding:
Niet alle verse voeding wordt aanvaard om mee te nemen naar Bolivië.
O.a. kaas, vlees, een aantal fruit- en groentesoorten, … worden geweigerd.

In Bolivië vinden we amper eens een supermarkt, we moeten onze voedingswaren dus vinden op marktjes en in kleine dorpswinkeltjes. Zaken die niet bederven en mogen ingevoerd worden, kunnen dus best vanuit het vorige land worden meegebracht.

Benzine / diesel:
In Bolivië wordt de brandstof gesubsidieerd voor de inwoners, niet voor buitenlanders.
De locale bevolking betaalt: 3,74 BOB per liter op het moment dat wij hier reizen. Dit zou al 10 jaar dezelfde prijs zijn.
De prijs voor buitenlanders bedraagt 8,68 BOB per liter. De pomphouders zijn hier niet zo tevreden mee, het vergt een hele administratie om deze verkopen te registreren. In de benzinestations hangen camera’s om dit te controleren.
Het is dan ook begrijpelijk dat sommige pomphouders hier een oplossing voor vinden en aan buitenlanders een prijs van 5 à 7 BOB per liter rekenen, terwijl de verkoop wordt geregistreerd als zijnde aan een Boliviaan geleverd. Dit is illegaal, maar eigenlijk een win-win situatie.
Andere pomphouders weigeren gewoonweg aan een buitenlander benzine te verkopen, om het extra werk te vermijden.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking