Reisverhaal «Alcobaça»

Frankrijk - Spanje - Portugal | Portugal | 0 Reacties 13 Oktober 2010 - Laatste Aanpassing 26 April 2011

Na Tomar hebben we Batalha en Alcobaça op ons programma staan. Deze 3 stadjes in centraal Portugal zijn bekend om hun schitterende, maar toch zeer verschillende kloosters, die door Unesco zijn erkend.

Onderweg passeren we eerst het zeer bekende bedevaartsoord Fátima, waar vele pelgrims naartoe trekken, dat we zeker niet willen voorbijrijden. Gisteren hoorden we dat Pierre, een neef van Marc, hier toevallig ook aanwezig is, ’t zou leuk zijn mochten we hem kunnen ontmoeten. Maar het is enorm druk in de straten en op het enorme plein (15 ha, 2 x de grootte van het Sint Pietersplein te Rome) voor de bekende basiliek ‘Onze Lieve Vrouw van Fátima’. Deze reusachtige kerk is gebouwd in 1928, ter herinnering aan de verschijning van de Maagd Maria aan 3 herderskinderen in 1917. De belangrijkste bedevaartsdagen hebben plaats elke 12de en 13de dag van de maanden mei tot oktober, met telkens meer dan 100.000 bezoekende pelgrims. Toevallig is het 13 oktober … hoeft niet gezegd zijnde dat het onmogelijk is tussen deze mensenmassa juist die ene persoon te vinden, toch wagen we een poging … Het valt ons op dat hier op dit plein de mensen op hun knieën naar voren kruipen om boete te doen, wat we ook vaak zagen in de kerken van Mexico.
Het dominicanenklooster van Batalha werd gebouwd van 1386 – 1577. De opvallende kloosterkerk in hooggotische stijl heeft een plattegrond in de vorm van een sleutel, een middenschip van 80 m lang en 32,5 meter hoog. Het gebouw bevindt zich midden in het stadje en is in zandkleurige steen opgetrokken. Het kunstige uiterlijk met talrijke details, torentjes en ornamenten, staat sterk in contrast met de soberheid binnenin. Kleurrijke glaspartijen zorgen voor enkele mooie accenten. Vooraan in de kerk is de dubbele graftombe te vinden van koning João I en zijn Engelse gemalin Filipa van Lancaster, prachtig versierd met wit beeldhouwwerk, gedragen door 8 leeuwen. (bezoek kerk: gratis, bezoek klooster: 6 EUR)
Te Alcobaça vinden we de cisterciënzerabdij midden in het oude stadscentrum. Een enorm complex, waarvan het sobere gotische kloostergebouw (eerste steenlegging 1148, afgewerkt 1222) met zijn 2 verdiepingen het eerste gebouw in Portugal was in puur gotische stijl. De barokke kerkgevel, die pas in 1725 werd geplaatst valt hierbij enorm op. De enorme kerk (106 m lang,  20 m hoog, 17 m breed)  werd binnenin uiterst sober gehouden. 30 bogen dragen de dakconstructie en accentueren de lengte van de kerk. In de dwarsbeuk vinden we de prachtig wit gebeeldhouwde graftombes van koning Pedro en zijn geliefde Inês de Castro. Toenmalige koning Afonso IV, liet de geliefde van zijn zoon Pedro vermoorden, omdat hij vreesde voor politieke complicaties met Castilië naar aanleiding van deze verbintenis. Eens Pedro koning werd, liet hij haar postuum wettelijk tot zijn echtgenote verklaren. Hun graven werden in de abdijkerk van Alcobaça geplaatst met de voeten naar elkaar toe, opdat ze bij eventuele wederopstanding elkaar in de ogen zouden kijken. De monniken van deze abdij richtten de eerste school in Portugal op.
 
Overnachting:
Clube de Campismo e Caravanismo de Alcobaça, 7,27 EUR per nacht voor 2 personen + tent + auto, oude camping met terrassen, weinig gras, voldoende schaduw, sanitair sterk verouderd doch proper, warm water, overdag straatgeluiden en ’s nachts rustig, gelegen aan de rand van het historisch stadscentrum, tel. +351 262 582 265, geen comfort, maar prijs/kwaliteit oké

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Alcobaça»

Alcobaça (7)

14 Oktober 2010 | Frankrijk - Spanje - Portugal | Portugal | Laatste Aanpassing 26 April 2011

  • Batalha, de kloosterkerk
  • Alcobaça, graftombe in de kathedraal
  • Fatima
  • Alcobaça, cisterciënzerabdij met kathedraal
  • Batalha, de prachtig versierde deur in Manuelijnse

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking