Reisverhaal «Coimbra»

Frankrijk - Spanje - Portugal | Portugal | 0 Reacties 08 Oktober 2010 - Laatste Aanpassing 26 April 2011

Op weg naar Coimbra bezoeken we het nationaal park Buçaco. Rondom deze beboste heuvel bouwden Karmelieten op blote voeten in 1626 een 6 km lange muur. Binnen de omheining trokken ze hun klooster op en startten met de aanleg van een bijzonder bos waarin 400 soorten Europese en 300 soorten exotische planten groeien. Deze tuin zagen ze als het aards paradijs. Eind 19de eeuw werd door een Franse architect rondom het oude klooster een romantisch paleis in Neo-Manuelijnse stijl gebouwd. Vanaf 1909 wordt dit als hotel gebruikt. We wandelen van het dorpje Luso door het bos de heuvel op, om uit te komen bij het hotel, een magnifiek gebouw met enorm veel detail. Enkel gasten mogen het hotel binnen, we gluren toch even door de ramen om een idee te krijgen van de prachtige inrichting. Het miezert waardoor we van het bos niet echt kunnen genieten.

Bij onze aankomst op de camping te Coimbra worden we genoodzaakt in de auto te blijven zitten gedurende enkele uren. Het regen pijpenstelen, het stormt, … pas wanneer het schemert, kunnen we tussen de buien door ons tentje opzetten. Daar gaat ons bezoek aan de stad … morgen komt een andere dag …
Bij aankomst in het centrum van Coimbra (100.000 inwoners, in 2003 culturele hoofdstad van Europa), parkeren we aan de Santa Clara brug waar we eerst het gelijknamige klooster, Convento de Santa Clara a Velha, bezoeken. Via loopbruggen wandelen we langs het verzonken Clarissen nonnenklooster uit 1314. In 1677 diende dit te worden ontruimd daar het peil van de Mondego rivier te hoog kwam. De opgravingen kunnen van nabij worden bezocht, binnen de nog overeind staande kerk zijn stellingen gebouwd van waarop men de ondergelopen modderige ruimte kan zien (inkom 5 EUR).
We stappen de brug over naar het historische stadscentrum en genieten van een mooi uitzicht op de stadsheuvel. Via de smalle kronkelige straatjes verkennen we de oude stad, bezoeken een galerijtje met typische oude voorwerpen, lopen voorbij enkele pleintjes en natuurlijk de in Portugal alom talrijk aanwezige kerken. Een aantal trappen brengen ons naar de top van de heuvel, langs de oude en de nieuwe kathedraal en het museum tot aan de universiteit. Gesticht in 1290 is dit een van de oudste universiteiten van Europa, gehuisvest in een zeer imposant gebouw met enorm binnenplein. Om de ongelooflijke oude bibliotheek, de kapel en enkele zalen te bezoeken, wordt er telkens inkom geheven. We willen enkel de zeer bekende bibliotheek Joanina zien, gebouwd in 1717. Deze is echt de moeite waard, 3 in elkaar overlopende zaaltjes, volgestouwd met een 200.000 tal boeken uit de 16de – 18de eeuw, vaak met goudbelegde ruggen. De houten kasten en meubels dateren uit diezelfde periode, de plafonds zijn prachtig beschilderd. Kortom, adembenemend, jammer genoeg mogen we hiervan geen foto’s nemen. We vinden het overdreven  5 EUR te moeten betalen om hier slechts gedurende 5 minuten binnen te mogen zonder een woordje uitleg te krijgen.
 
Overnachting:
Parque campismo municipal de Coimbra, 11,9 EUR per nacht voor 2 personen + tent + auto, grote recente camping in terrasvorm, weinig schaduw omdat de boompjes nog jong zijn, voldoende en proper sanitair, warm water, sport accommodatie, restaurant en tearoom, winkeltje, bushalte naar historisch centrum vlakbij, vriendelijk onthaal, rua da Escola – alto do Areeiro, tel. +351 239 086 902, www.cacampings.com, coimbra@cacampings.com

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Coimbra»

Coimbra (6)

09 Oktober 2010 | Frankrijk - Spanje - Portugal | Portugal | Laatste Aanpassing 26 April 2011

  • Buçaco nationaal park, afschuwelijk mooie Palace-h
  • Coimbra, studenten maken muziek
  • Coimbra, indrukwekkend universiteitsplein
  • Coimbra, zicht op de stad aan de Mondego rivier
  • Coimbra, straatbeeld

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking