Reisverhaal «Tomar»

Frankrijk - Spanje - Portugal | Portugal | 0 Reacties 10 Oktober 2010 - Laatste Aanpassing 26 April 2011

 

We verlaten Tomar via Lousã, om door het zeer groene, dik beboste, gebergte ‘Serra da Lousã’ te rijden. Prachtige uitzichten hebben we van op de bochtige smalle bergweggetjes, we rijden over een pas van 1.110 meter hoog, wat niet veel lijkt, maar we vertrekken immers van +/- 200 meter. Boven staan een aantal windmolens, groene energie is hier duidelijk ook ingeburgerd. We parkeren even dichtbij zo’n molen, om te horen of die nu echt zoveel lawaai maken. En inderdaad, er klinkt een luid eentonig gezoem …
In deze streek wordt leisteen gewonnen. In een aantal dorpjes tracht men de authentieke stijl van de huizen in dit materiaal te behouden. Ze zijn niet zo makkelijk te bereiken met de auto, over de niet verharde en zeer geërodeerde smalle en vaak steile weggetjes. We passeren Cerdeira, Candal en Talasnal. Enkel het tweede ligt aan de doorgaande weg.
Castanheira de Pêra, een toeristisch plaatsje aan de rand van het gebergte, geeft ons echt een zeer kunstmatige indruk. Op de rivier die door het dorp stroomt werden enkele stuwdammen gebouwd, waartussen een soort waterpretpark werd opgericht, zelfs de eilanden met palmbomen ontbreken niet.
Casal de Sao Simão, een leistenen dorpje dat werd gerestaureerd in de oorspronkelijke stijl, trekt veel bezoekers aan. Hier komen de nieuwe eigenaars van de huizen tijdens het weekend samen om verder te werken aan hun project: de wederopbouw van hun dorp. En daar zijn ze reeds zeer ver mee gevorderd, het harde werken loopt op zijn einde, nu wordt er elk weekend samen gevierd ...
We maken een uitgestippelde wandeling in en rondom het leuke dorpje en genieten van de groene natuur. We volgen de rivier en komen uit bij een zwem- en picknickplaats die de dorpelingen graag gebruiken tijdens de zomermaanden. Een waar paradijsje op aarde …

In het stadje Tomar (20.000 inwoners) staat alles in het teken van een Tempeliers verleden. Het toerismekantoor verstrekt folders waarop bondig de geschiedenis van de Tempeliers in het stadje wordt toegelicht, wel boeiend om hier eerst iets over te lezen vooraleer het Convento de Cristo en het tempelkasteel (beiden erkend door Unesco) op de heuvel te gaan bezoeken.
Gelegen aan de rio Nabão, in een omgeving van heuvels, maïsvelden, dennenbossen, olijf- en eucalyptusbomen, valt het stadje onmiddellijk op door zijn kasteel- en kloosterheuvel. Maar het is eveneens aangenaam keuvelen doorheen het historische stadscentrum met zijn goed onderhouden straten en gebouwen.
We klimmen de heuvel op en betreden het domein van het tempelkasteel. Aan dit complex werd 500 jaar gebouwd, waardoor verschillende stijlen zijn op te merken. Vanaf 1159 startte men met de bouw van het kasteel, waarvan behalve de omwalling en de rotonde (nu het koor van de kloosterkerk) niet veel meer overblijft. Nadien volgden de tempeliers kerk en het kloostercomplex.
Op de kantelen van de omwalling kunnen we bijna volledig rondwandelen en hebben prachtige uitzichten op de tuin, het kasteel, het klooster en tevens op het kleine stadje zelf. Het kloostercomplex heeft enkele prachtige gevels in Manuelijnse stijl met veel detail. (bezoek binnen de kloostermuren en kerk, inkom: 6 EUR)
Aan de rand van de stad bezoeken we het Pegões aquaduct. Een imposant bouwwerk in meerdere verdiepingen, dat nog quasi onbeschadigd overeind staat. Via een trap aan een van de torentjes kunnen we eens boven kijken hoe het water nog steeds door een kanaaltje wordt geleid. Dit aquaduct werd gebouwd tussen 1593 en 1613, telt 180 bogen en is 6 km lang. Waar de vallei dieper wordt, steunt een onderliggende laag bogen de bovenste. Het werd gebouwd om Convento do Cristo en Tomar van water te voorzien. Zelfs een waterzuiveringssysteem werd hierop voorzien.
In een toeristische brochure vinden we een vermelding van het ‘Reserva Natural do Paul do Boquilobo’, een moerasgebied dat vooral bekend staat om de vele vogels, met een Unesco erkenning. Onze voorliefde voor nog steeds de natuur verleidt ons een dagje langer in Tomar te blijven om hieraan een bezoek te brengen. Wat een teleurstelling, de moerassen liggen droog, de vogels zijn gevlogen … ligt het aan de aan het gebied palende drukke spoorweg of zijn we hier in het verkeerde seizoen op bezoek ? (inkom: gratis)
 
Overnachting:
Parque de Campismo municipal de Tomar, 14,4 EUR voor 2 personen + tent + auto, gratis elektriciteit, tijdens het zomerseizoen gratis toegang tot het ernaast gelegen stadszwembad, ruime camping aan de rand van het historisch stadscentrum, op wandelafstand van het kasteel + convent op de heuvel, vele schaduwplaatsen, mooi vernieuwd sanitair, warm water, proper, zaaltje met TV en WIFI, toeristische info, vriendelijk onthaal, tel. +351 249 329 824, www.campingtomar.com, camping@cm-tomar.pt  

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Tomar»

Tomar (6)

13 Oktober 2010 | Frankrijk - Spanje - Portugal | Portugal | Laatste Aanpassing 26 April 2011

  • Casal de São Simão, wandeling in de buurt
  • Tomar
  • Tomar, Convento de Cristo
  • Pegões Aquaduct
  • Casal de São Simão, typisch leistenen dorpje

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking