Reisverhaal «Vila Real»

Frankrijk - Spanje - Portugal | Portugal | 0 Reacties 04 Oktober 2010 - Laatste Aanpassing 26 April 2011

Van de kust volgen we de Douro vallei over een zeer bochtig wegje dat op en af de valleiwand slingert. De uitzichten kunnen ons niet echt bekoren, tot we een 10-tal km voor Peso da Régua een bord zien dat de Unesco erkenning van de Douro vallei aankondigt. Vanaf hier verandert de omgeving merkelijk in een wijnvallei omringd door dorre berghellingen. Voor een camping moeten we ons naar Vila Real begeven, van waaruit we de streek verder kunnen verkennen.

Te voet gaan we het centrum van Vila Real verkennen en ons informeren over de streek bij het toerismekantoor.
Enkele kilometers van de stad verwijderd ligt Mateus, waar zich het mooiste landhuis van het Iberisch schiereiland zou bevinden. Het was ooit het vakantieverblijf van de oprichters van het alom bekende wijnhuis Mateus en prijkt dan ook op het etiket ervan. We brengen de namiddag door in de prachtig onderhouden Franse tuinen, met perfect gesnoeide buxushaagjes die o.a. de figuren van het wapenschild vormen, we wandelen bergaf door de lange tunnel die tevens een kunstig snoeiwerk is. Rondom de tuinen vinden we druiventerrasjes, maar ook een fruitboomgaard met o.a. kiwi’s. De rondleiding in het gebouw wordt verzorgd door een perfect Franssprekende gids, die ons alle details over de inrichting, maar ook over de familiegeschiedenis toelicht. Inkom: tuin 5 EUR pp., tuin + interieur villa 8,5 EUR pp., parking aan de villa 5 EUR, buiten het domein is echter voldoende parking voorhanden. Aanrader !
Het Parque natural de Alvão is een bergstreek met prachtige natuur, waar de dorpjes zo authentiek mogelijk worden bewaard. Men wordt er verplicht de traditionele levenswijze te behouden, huizen moeten de oorspronkelijke stijl respecteren, wat niet wegneemt dat een aantal huizen in het recente verleden bijgebouwd zijn. We maken een daguitstap ernaartoe, jammer genoeg is het een mistige miezerige dag en kunnen we de mooie vergezichten er enkel bij fantaseren. Toch maken we kleine wandelingetjes in verschillende dorpjes, Lamas de Ôlo, Dormelas, Anta, Assureira, die er rustig bij liggen met dit hondenweer. Vaak zijn de keienstraatjes te smal om er met de auto doorheen te rijden.
In Dormelas komt een bewoner ons verwelkomen, we praten even. Rondom het vreedzame dorpje is alles zwartgeblakerd, bomen en struiken zijn verbrand op zwarte takken na, die uit de grond opsteken als griezelige vingers. Op de bodem zien we hier en daar een beetje fris groen terug opschieten. De man vertelt ons dat deze brand in augustus heeft plaatsgevonden, het dorp werd bedreigd. Hierbij staan we toch even stil en krijgen een akelig gevoel. Deze mensen wonen op het einde van een 4 km lange bergweg, hebben geen uitwijkmogelijkheid …
Aan het stuwmeer Barragem Cimeira volgen we een stuk het lusvormige wandelpad, dat via de dorpjes Barreiro en Lamas de Ôlo passeert. We hadden het pad graag volledig gewandeld (13 km), maar in dit slechte weer is het echt niet leuk. We krijgen toch een goed idee van de mooie natuur in deze omgeving.
 
Overnachting:
Parque de campismo de Vila Real, 12,45 EUR per nacht voor 2 personen + tent + auto, ruime camping in terrasvorm met veel schaduw, proper en voldoende sanitair, warm water, wasmachine, goede verlichting ’s nachts, geen diepvries, winkeltje waar o.a. brood, ijs en camping gas worden verkocht, goed restaurant (prijs/kwaliteit, niet duur), historisch stadscentrum op wandelafstand, vriendelijk, rua Dr. Manuel Cardona, geral@cm-villareal.pt

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Vila Real»

Vila Real (8)

06 Oktober 2010 | Frankrijk - Spanje - Portugal | Portugal | Laatste Aanpassing 26 April 2011

  • Solar de Mateus, de prachtig onderhouden tuin
  • Solar de Mateus, Portodruiven worden nog blootsvoe
  • Solar de Mateus, in de schaduw van de druivenranke
  • parque natural de Alvão, Assureira
  • parque natural de Alvão, Lamas d'Olo

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking