Reisverhaal «grensovergang Maleisië - Singapore»

Azië - deel 2 | Singapore | 0 Reacties 04 Juli 2011 - Laatste Aanpassing 15 Juli 2011

Vanuit Melaka, in het zuiden van Maleisisch schiereiland, reizen we naar Singapore met de bus. Aan het immigratiekantoor van Maleisië worden we eerst afgezet. We mogen onze bagage achterlaten in het ruim van de bus, die een eindje verder op ons zal wachten. We volgen de anderen die uit onze bus stappen, velen zijn Maleisiërs die dit traject vaak afleggen en kennen de weg.

Bij het loket voor ‘internationale paspoorten’ wordt ons paspoort eventjes bekeken. De beambte vraagt ons naar het uitreisluik van een door ons ingevuld documentje dat we bij het in reizen zouden hebben ingevuld. We vertellen hem dat we met de trein van Thailand kwamen en we zo’n document nooit hebben moeten invullen. Hij toont hiervoor begrip, nog even onze vingerafdrukken controleren en we krijgen vlot de ‘exit’ stempel.
Zoals beloofd wacht de bus op ons. We rijden verder over de lange brug die de Straat van Johore (zee-engte tussen beide landen) overspant en worden opnieuw gedropt, nu bij de kantoren van de immigratiedienst van Singapore. Hier moeten we alle bagage meenemen voor eventuele controle.
Ditmaal hebben we wel zo’n immigratiekaart moeten invullen, waarvan we een gedeelte meekrijgen met ons afgestempeld paspoort. We mogen ook hier 90 dagen verblijven.
Alles verloopt vlot, tot onze bagage door de scanner moet. Daar merkt een overijverige controleur op dat we allebei een massa aan medicatie mee hebben. Een douanier wordt erbij geroepen en we moeten onze rugzakken openen. Ondertussen leggen we uit aan de man dat we inderdaad veel medicatie bij ons hebben, omdat we langdurig op reis zijn. We kunnen de noodzaak hiervan staven aan de hand van een doktersattest. De medicatie wordt meegenomen, we worden verzocht om te volgen naar een kantoortje en de doktersbrieven te tonen.
Alle medicatie wordt geverifieerd aan de hand van de attesten, we mogen zonder problemen het land in. Zonder het doktersattest zou men een arts hebben opgeroepen die één en ander diende te controleren. Nog geen probleem, maar het zou ons waarschijnlijk enorm veel tijd hebben gekost.
En de bus wacht ons op …
We vertellen de chauffeur dat er nog één man achter is. Bij hem werd een fles alcohol in de bagage gevonden. Alcohol en sigaretten mogen niet worden ingevoerd zonder aangifte.
Hierop wil de buschauffeur niet langer wachten, het is volgens hem een ernstig probleem. We rijden verder Singapore binnen.
Conclusie:
Bij aankomst in Singapore wordt alles grondig gecontroleerd. Zorg dat je goed voorbereid bent, want het bijhebben van verboden producten of verdachte zaken wordt ontdekt.
Een medisch attest voor eventuele medicatie in grotere hoeveelheden is eigenlijk voor elk land nuttig, hier hebben we dit voor het eerst ook werkelijk nodig gehad.
 

Ernaartoe:
rode locale aircobus Melaka centrum – busterminal, 1,5 MYR pp.
aircobus Melaka – Singapore, 22 MYR pp., 4 uren onderweg (incl. grensformaliteiten)

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking