Reisverhaal «Bandarawela - Ella»

Azië - deel 2 | Sri Lanka | 0 Reacties 03 Februari 2012 - Laatste Aanpassing 11 Maart 2012

Bandarawela (7.188 inwoners) is gelegen op 1.230 meter hoogte, waardoor het er ietwat koeler is, vooral ’s avonds en ’s ochtends. Tijdens de zondagse ochtendmarkt heerst hier een aangename drukte, anders is het aangenaam rustig. Centraal gelegen is het grote cricketveld, de meest populaire sport op het eiland.

De treinrit vanuit Kandy naar het heuvelland is schitterend. Naarmate we hoger klimmen, krijgen we meer en meer spectaculaire uitzichten op het berglandschap. De hellingen zijn begroeid met thee, een prachtig schouwspel van lijnen tussen de beplantingen, vaak in cirkelvorm rondom de lagere heuvels waar we op neerkijken. Hier en daar komt een mooie waterval of sterk stromende rivier in beeld. Kortom deze rit is een must voor wie Sri Lanka bezoekt !

We kiezen ervoor om in Bandarawela uit de trein te stappen en van daaruit het nabijgelegen zeer toeristische, lees ‘peperdure’ plaatsje Ella te bezoeken. Hier zien we amper toeristen, er is dan ook weinig goede accommodatie in aanbod, een geschikt restaurantje is er evenmin.

Een korte busrit brengt ons naar Ella, we zijn verwonderd dat dit zo’n klein dorpje is, voornamelijk gericht op het toerisme. Ella is gelegen tussen de heuvels en theeplantages, de omgeving biedt prachtige uitzichten. Rond de ongeveer 300 meter lange hoofdstraat zijn een aantal restaurantjes en hotels gevestigd, soms moet men een klein zijpaadje volgen ernaartoe. Het valt ons onmiddellijk op, de menukaarten die uithangen zijn niet geprijsd … dat betekent normaal gezien ‘duur’ !

Van hieruit maken we een korte maar mooie wandeling naar ‘Little Adams Peak’, een heuveltop die omringd wordt door theevelden en uitzicht biedt op valleien en bergen rondom. Onderweg ontmoeten we een Franse familie die we reeds eerder zijn tegengekomen in Sri Lanka. We geraken al vlug in gesprek. Langzaamaan wordt ons groepje groter, andere bekenden komen erbij … we keren samen terug om te lunchen in het dorp, ondertussen zijn we met 9 volwassenen en 2 kinderen (3j. en 6 j.). Voor de andere mooie wandeling die we hadden gepland, naar Ella’s rock, wordt het te laat. Jammer, maar we hadden toch een leuke dag met ons gezelschap.
Aan de bushalte zien we nog een Nederlands koppel dat gisteren bij ons op de trein zat, weerom een leuke babbel. En zo gaat het in dit kleine rustige land, waar iedereen quasi dezelfde reisroute volgt …

 

Ernaartoe:
tuk-tuk Kandy hotel – station, 200 LKR, 5 min.
trein Kandy – Peradeniya, 20 LKR pp, 15 min.
trein Peradeniya – Bandarawela, 1.150 LKR pp. (= totaalprijs tot eindstation Badulla), 1ste klasse (2de klasse kost slechts 240 LKR pp., maar men heeft geen enkele garantie op een zitplaats, de trein zit propvol, tijdens het eerste deel van de rit hangen velen buiten aan de deuren), 6 ¼ uren onderweg, prachtige rit !

Tip: Koop je treinticket ‘Kandy – Ella’ op voorhand in Peradenia !
Wanneer we een dag voordien onze treintickets willen kopen, zegt men in het station van Kandy dat deze uitverkocht zijn voor 10 dagen ver (meer dan 10 dagen op voorhand kan men ze niet krijgen). Enkel 2de klasse is nog beschikbaar, maar deze tickets kan men niet op voorhand kopen, er is geen garantie op een zitplaats en de trein zit meestal overvol. We begeven ons naar het station van Peradeniya, waar de treinrit naar Ella start. Daar kijkt men onmiddellijk op de computer, er zijn nog ruim voldoende tickets 1ste klasse te verkrijgen, behalve voor zaterdag omdat dit een nationale feestdag is en daardoor superdruk. Anderen kregen hetzelfde antwoord in Kandy en legden de reis bijna volledig rechtstaand af in 2de en 3de klasse.

Overnachtingen:
Kent Holiday Inn, 1.250 LKR per nacht voor een donkere 2 persoonskamer, inclusief sanitair (warm water), handdoeken, bovenlaken en WC papier kunnen gevraagd worden, geen muskietennet maar wel wat muggen, slecht onderhouden en niet proper, zitplaats voor de kamer met zicht op de vallei, vriendelijk, spreken weinig Engels, goed gelegen aan de rand van het stadje, 107/23 Welimada Road, Bandarawela, tel. 057 223 0306, jamaldeenkent@gmail.com, we gebruikten het propere bovenlaken dat we na eenvoudige vraag kregen als onderlaken en sliepen in onze eigen zijden lakenzakken, we hingen onze eigen muskietennet op. Beoordeling: 1/5.

We kozen ervoor in Bandarawela te overnachten omdat we van anderen hoorden dat het moeilijk was nog accommodatie te vinden in Ella, dat zeer druk bezocht wordt. Bovendien horen we dat daar prijsafspraken zijn gemaakt tussen de hotels onderling, wat een overnachting prijs/kwaliteit echt wel heel duur maakt. In Bandarawela daarentegen zijn vele betaalbare hotelletjes, maar deze blijken geen van allen aantrekkelijk.

Excursies:
Ella:
ernaartoe en terug: bus Bandarawela – Ella, 27 LKR pp., 30 min., bussen vertrekken in het centrum langs de straat naar Badulla en Ella, rijden zeer frequent.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Bandarawela»

Bandarawela - Ella (3)

03 Februari 2012 | Azië - deel 2 | Sri Lanka | Laatste Aanpassing 11 Maart 2012

  • treinrit Kandy - Ella
  • omgeving van Ella
  • treinrit van Kandy naar Ella

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking