Reisverhaal «Galle»

Azië - deel 2 | Sri Lanka | 0 Reacties 11 Februari 2012 - Laatste Aanpassing 11 Maart 2012

Galle (90.000 inwoners) werd in de 14de eeuw de belangrijkste haven van Sri Lanka. Het stadje werd in de 16de eeuw door de Portugezen ingenomen, maar kende zijn bloeiperiode pas in de 18de eeuw tijdens de Nederlandse kolonisatie, toen het fort werd gebouwd (36 ha groot). Met zijn mix van Europese (vooral Nederlandse) koloniale stijlen en aziatische gebruiken, is het goed bewaarde fort van Galle uniek in Azië en terecht door Unesco erkend. Een derde van de huizen zijn momenteel in bezit van westerlingen. Een aantal administratieve stadsdiensten zijn er ondergebracht, o.a. rechtbank, bibliotheek, politieschool, … Tijdens de Tsunami in 2004 heeft het plaatsje veel te lijden gehad, waarvan nu weliswaar niets meer te merken is.

Reeds wanneer we bij aankomst in Galle uit de bus stappen, worden we ermee geconfronteerd … de ‘touts’, professionele leugenaars, toeristenbedriegers ! Dit zijn mannen die de toeristen heel vriendelijk aanspreken, vertellen over hun ‘fictieve’ job en daarbij onopvallend meewandelen. Ondertussen leggen ze contact en wekken vertrouwen, waarna ze proberen de argeloze toerist mee te tronen naar een hotel, op wandeling, … activiteiten waarmee ze geld kunnen opstrijken. Ze gaan zelfs zo ver om aan dagjestoeristen te verklaren dat het fort van Galle gesloten is, zodat ze hen een voorstel kunnen doen om met hen een alternatieve uitstap per tuk-tuk te maken in de buurt. Deze oneerlijke praktijken hier waren reeds volop aanwezig in de jaren ’80. Eigenlijk valt het ons nog mee dat ze uiteindelijk niet al te talrijk optreden.

Zelf komen we ze tegen tijdens het korte wandelingetje van de busterminal tot binnen de omheining van het rustige fort. Achtereenvolgens proberen ‘een postman’, ‘een politieman’, ‘een bediende van het toerismekantoor’ en ‘een bankbediende’ ons ‘te helpen’ een geschikt hotel te vinden. Omdat we op de hoogte zijn van deze praktijken, laten we ons niet zomaar doen. Wanneer we aan de zogenaamde postman zeggen dat we eerst even langs het postkantoor gaan, begint deze duidelijk te panikeren, hij durft zelfs te beweren dat dit nu niet kan ‘gesloten op zaterdag’. Terwijl de post hier zelfs op zondag open is.
Ook het toerismekantoor wordt op dezelfde manier door hen afgeschermd voor de toerist … ‘closed, lunch time, I can help’ … ‘you walk to far’ … terwijl het kantoortje gewoon open is zoals altijd. Wanneer dit op zondag echt gesloten is, staat er een van de mannen de mensen op te wachten met een plannetje …

Het fort van Galle is eigenlijk niet zo uitgestrekt. Binnen de fortmuren bevindt een oude woonkern, met kerken, moskeeën, pakhuizen, … vooral daterend uit de periode van de Nederlandse kolonisatie. De gebouwen werden mooi gerestaureerd en grotendeels gebruikt in functie van het toerisme, tot hotels, restaurantjes, winkeltjes, musea, …

We wandelen in enkele uren tijd rustig omheen het fort over de omwalling, om daarna de straatjes binnenin te verkennen. Het is een zeer eenvoudige koloniale omgeving, met grote gebouwen die meestal mooi zijn gerestaureerd. Niet helemaal homogeen van stijl. Dagjestoeristen (vanuit andere kustplaatsen) komen hier in de loop van de voormiddag aan, het kan dan een poosje nogal druk zijn. We zijn blij te logeren in het fort zelf, zodat we van de aangenaam rustige avonden en ochtenden kunnen genieten.

 

Ernaartoe:
bus Embilipitiya – Matara, 98 LKR pp., 2 ½ uren onderweg
express aircobus Matara – Galle, 130 LKR pp. (we betalen een 3de plaats voor onze 2 grote rugzakken), 1 ¼ uren onderweg

Overnachtingen:
Beach Heaven, Mrs. N.D. Wijenayake, 2.500 LKR per nacht voor een kleine 2 persoonskamer, klein maar proper, met sanitair (warm water), ventilator (airco mits betaling supplement), muskietennet, rustige zitplaats voor de kamer, gratis WIFI, uiterst vriendelijk en behulpzaam, ontbijt mogelijk, wassen kan tegen eerlijke prijs mits 2 dagen de tijd, tel. 091-223 4663, www.beachheaven-galle.com, 65beachhaven@sltnet.lk, Aanrader ! Beoordeling: 5/5.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Galle»

Galle (4)

11 Februari 2012 | Azië - deel 2 | Sri Lanka | Laatste Aanpassing 11 Maart 2012

  • Galle Fort, omwalling
  • straatbeeld in Galle Fort
  • galle fort  omwalling met vuurtoren
  • Galle Fort, voormalig handelshuis

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking