Reisverhaal «Paramaribo (1)»

Zuid Amerika 1 | Suriname | 0 Reacties 19 Juli 2008 - Laatste Aanpassing 21 April 2011

Paramaribo is de hoofdstad van Suriname en telt 220.300 inwoners, dit is bijna de helft van de Surinaamse bevolking. De stad is gelegen aan de brede Suriname-rivier en heeft beperkte haven-activiteiten. 
De bewoners, 'Parbo' genoemd, die ooit vanuit vele verschillende landen en om verschillende redenen hiernaartoe kwamen (Afrikanen, Javanen, Hindoestanen, Nederlanders, Joden, Chinezen, Indianen, ...) leven hier vreedzaam naast elkaar. Men is fier dat een grote Moskee en Synagoge naast elkaar werden gebouwd. 
Paramaribo is een door UNESCO erkende stad, het historische stadscentrum bestaat uit grote, mooi onderhouden, koloniale gebouwen in plantagestijl. Hier is geen hoogbouw, de eerder kleine stad heeft helemaal geen hoofd- of grootstad allures. Nochthans is het de enige stad van betekenis in Suriname. 

Vanuit Frans Guyana komen we met een minibusje aan in Paramaribo via de zeer typische lange gebogen brug over de Suriname rivier. We worden afgezet aan de altijd zeer drukke 'Waterkant', vanwaar we dwars doorheen het centrum naar ons hotelletje stappen. Hier is het al heel wat rustiger. Het geeft een vreemd gevoel onze eigen taal te kunnen spreken tegen mensen van zeer verschillende afkomst. Bovendien worden we vaak vriendelijk begroet en aangesproken op straat. We voelen ons onmiddellijk welkom in deze rustgevende stad.

Met een plannetje en wat uitleg over het stadscentrum maken we een wandeling langs de belangrijkste plaatsen en lezen de bijhorende commentaar. Het stadscentrum is niet groot en algauw vinden we er onze weg. Dit valt ons zeer goed mee, Paramaribo is immers in Suriname de uitvalsbasis bij uitstek voor alle mogelijke excursies. We zullen hier vaak vertoeven.

De 'Palmentuin', het stadspark van Paramaribo, telt ongeveer 1.000 hoge koningspalmen die dicht op elkaar groeien. Hieraan kan je je gemakkelijk orienteren.

In het 'Numismatisch museum' vinden we de verschillende betalingsmiddelen uit de Surinaamse geschiedenis terug. Opmerkelijk zijn de Papegaaien-munten, het (speel)kaartengeld, de betaal-middelen suiker - koffie - tabak - indigo, het goud. Sinds 2004 bestaat de huidige Surinaamse Dollar.

We besteden wat tijd aan het uitzoeken van het aanbod aan excursies vanuit Paramaribo. Al vlug merken we dat deze allemaal vrij duur zijn. Meestal wordt gevlogen naar de locaties in het binnenland omwille van de moeilijke bereikbaarheid (niet verharde wegen in slechte staat, moeilijk bevaarbare rivieren met vele stroomversnellingen, ...). We gaan op zoek naar mogelijkheden om onze verplaatsingen individueel te doen door gebruik van openbaar vervoer en de overnachtingsmogelijk-heden ter plaatse. Op deze manier zijn er heel wat excursies mogelijk, met gebruik van bus en taxi-boot. Enkele plaatsen zeer diep in de jungle (vb. Palumeu, Awaradam, Kabalebo) zijn echter niet bereikbaar op deze manier, daarheen gaan enkel de (vele) georganiseerde tours. 

Ook in de nabijheid van Paramaribo zijn mooie uitstappen te maken op eigen houtje. Zo willen we een bezoek brengen aan 'Fort Nieuw Amsterdam'. We nemen de lokale bus naar Leonsberg waar we de rivier willen overvaren met een taxiboot. Maar een Surinaams-Hindoestaanse familie die sinds vele jaren in Nederland wonen en hier momenteel met vakantie zijn nodigen ons uit om samen met hen een boottocht van een ganse dag te maken. Ze huurden hiervoor juist een bootje waarop plaats genoeg is. Hierop gaan we gretig in. 
Eerst varen we naar de monding van de Suriname-rivier waar tientallen lichtgrijze dolfijnen omheen ons bootje spelen. Ze dagen ons uit om foto's te maken, telkens wanneer ze uit het water springen, maar zijn ons keer op keer te snel af. Toch zeer leuk om zien, we krijgen er geen genoeg van.
We varen van daaruit de Commewijne rivier op, die net voor de monding met de Suriname-rivier samenvloeit. Onze eerste aanlegplaats is het plantage-dorpje 'Rust en Werk', waar we een wandeling doorheen maken. We wandelen langs smalle kanaaltjes waarlangs de huisjes staan. Overal worden roze garnalen in de zon gedroogd, nadien vallen de pellen er gemakkelijk af en zijn de 'droge gepelde garnalen' klaar voor verkoop. Ze zijn lange tijd houdbaar en een lekkernij in allerlei typische rijst-gerechten. Om zo te eten smaken ze nogal zout. 
We varen verder langs nog een aantal kleine typische dorpjes en lunchen in het dorpje Margrita in een lokaal restaurantje.
Voor we terugkeren brengen we een bezoek aan 'Fort Nieuw Amsterdam', dat tijdens de kolonisatie-periode de plantages in het binnenland moest beschermen tegen invallen vanuit zee. Nadien werd het als gevangenis gebruikt tot 1982.
Na een gevulde dagtocht met vooral veel aangename verkoeling op het water, nemen we dankbaar afscheid van onze sympathieke gastfamilie.

Ernaartoe : 
bootje Saint-Laurent du Maroni - Albina, 3 EUR pp., 10 min. 
taxi collectivo Albina - Paramaribo, 10 EUR pp., 2 1/2 uren onderweg

Hotel :
Guesthouse Twenty4, 24 EUR voor een luchtige 2-persoonskamer, met ventilator, lavabo in de kamer, gemeenschappelijk sanitair (koud water), mooi zitterras, gelegen aan de rand van het kleine centrum, tel. (597) 42 07 51, Jessurunstraat 24, www.twenty4suriname.com, info@twenty4suriname.com

Guesthouse Albergo Alberga, 20 EUR voor een kleine 2-persoonskamer, met prive-sanitair op de gang (koud water), ventilator, rond zwembad in de tuin met zithoekjes, groot zitterras aan de straatzijde, zeer vriendelijk personeel, gelegen in het centrum vlakbij het grote plein, tel. (597) 52 00 50, Lim a Po straat 13, www.guesthousealbergoalberga.com, reservations@guesthousealbergoalberga.com  

Excursies :
Stadswandeling, vraag een plannetje in het toerisme informatie-kantoor tegenover de Palmentuin en het centrale plein

Boottocht op Suriname- en Commewijne-rivier : 
huur bootje voor een ganse dag kost 275 SRD, plaats voor 20 personen (prijs te onderhandelen)
ingang 'Fort Nieuw Amsterdam', 5 SRD, gids inbegrepen 
   

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Paramaribo (1)»

Paramaribo (23)

18 Juli 2008 | Zuid Amerika 1 | Suriname | Laatste Aanpassing 21 April 2011

  • taxibootjes wachten op passagiers
  • het beeld vam 'Baba & Mai', de eerste Hindoestanen
  • Fort Nieuw Amsterdam : gevangenencellen
  • op de Surinamerivier : dolfijnen dansen rond ons b
  • de financietoren aan het centrale plein

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking