Reisverhaal «Hualien - Taroko gorge»

Azië - deel 3 | Taiwan | 0 Reacties 11 April 2014 - Laatste Aanpassing 13 Juni 2014

Hualien is een stad met 101.000 inwoners, gelegen op een smalle landstrook tussen de Stille oceaan en de centrale bergketen van Taiwan.

We komen hier ’s avonds aan, na een lange reisweg. Een hotelreservatie hebben we niet, omdat we onzeker waren hier vandaag nog te zullen geraken. Maar om nu nog lang te moeten zoeken naar een hotel, daar hebben we echt geen zin in. Dus vragen we in het toerismekantoor aan het stationsplein naar een geschikt hotelletje. De mensen die van dienst zijn spreken amper Engels. Ze raden ons aan om in de buurt rond te kijken, er zijn voldoende hotels. Zo gezegd, zo gedaan. Het eerste hotel dat we binnengaan vraagt een redelijke prijs, de kamer is klein, maar proper. De beslissing is vlug genomen.

De stad voelt helemaal anders aan dan deze op het eiland Kinmen, waar we voor het eerst voet op Taiwanese bodem hebben gezet. We waren ons ervan bewust dat dit het geval zou kunnen zijn. Kinmen ligt immers ver weg van het hoofdeiland Taiwan. Toch hebben we ook hier een goed gevoel, de mensen zijn vriendelijk, het is hier vrij rustig voor een stad. Overal om ons heen worden motorfietsen en auto’s te huur aangeboden aan de wie de omgeving wil verkennen. Wanneer we op straat rondwandelen, krijgen we meermaals de uitnodiging om een scooter te huren. Maar dat is niet onze bedoeling, we willen van hieruit in de Taroko kloof gaan wandelen.

De Taroko Gorge is gelegen in het gelijknamige park, één van de 8 nationale parken in Taiwan. Het is een indrukwekkende 19 km lange kloof, diep uitgesneden door de Liwu rivier, tot vlak voor deze uitmondt in zee. Ze wordt ook de marmeren kloof genoemd. De omringende bergpieken reiken tot een hoogte van 3.000 meter.

In de kloof treffen we een diepgroene bosrijke omgeving, bloemen, watervallen en rotstunnels. Alles omheen de felle melkblauwe rivier, die momenteel eerder smalletjes uitvalt. De rivier staat op zijn laagste peil, omdat we net voor het natte seizoen reizen (meeste regen valt hier van mei tot oktober).

Op een aantal plaatsen in de kloof zijn wandelpaden aangelegd, die ons toelaten het natuurschoon van dichterbij te gaan bekijken. Het Shakadang pad brengt ons langs een zijrivier naar prachtige geaderde rotspartijen, omringd door tropisch groene vegetatie. De Meander Core trail leidt ons naar het Buluowan Lower Terrace. Op enkele houten platforms kijken we uit over de kronkelende witte kloof met zijn prachtig blauwe rivier diep beneden ons. Via houten trappen dalen we door het bos af tot we beneden bij de Swallow Grotto komen. Daar volgen we de oude autoweg, door tunnels en onder rotsgaanderijen. Steeds weer genieten we van prachtige beelden op de nu smalle rotskloof. Als laatste volgen we het Lüshui pad, dat ons door een 30 meter lange, smalle donkere tunnel leidt (onze zaklamp komt van pas) naar een pad langs de afgrond. Telkens weer met schitterende uitzichten op de intense kleuren van deze natuurpracht, versterkt door het heldere zonlicht.

ACCOMMODATIE:
GREEN HOTEL
N° 83 Kuolien 1st road, Hualien
PRIJS: 1.500 TWD per nacht, 2 persoonskamer, sanitair (warm water), incl. ontbijt
SCORE: 5/5
E-MAIL: /
WEBSITE: www..com
TEL: +886 03 833 0186
COMMENTAAR: Tweepersoonskamer met een dubbel bed, badkamer met open douche (bad), haardroger, A/C, TV, waterkoker, gratis WIFI op de kamer, telefoon, bureautje, zeteltje. Proper, wordt dagelijks gepoetst. Ramen kunnen worden geopend. Lift.
Eenvoudig locaal ontbijtbuffet, met locale gerechten, roerei, toast, confituur, fruit en verse koffie.
Vriendelijk en behulpzaam, men spreekt Engels.
Centraal gelegen, op een hoek aan het stationsplein, van waar ook de bussen vertrekken, waar zich tevens een groot toerismekantoor bevindt. Het kan maar handig zijn.
Minpunten: Vasttapijt. Geen douchegordijn.
BOEKING: Ter plaatse.

ERNAARTOE:
Bus n° 3 Jincheng – Kinmen luchthaven, 12 TWD pp., 25 min.
Vlucht AE1264 Kinmen – Taipei, 2294 TWD pp., 50 min. Met Mandarin Airlines, tickets gekocht bij hun loket op de luchthaven, kan ook via hun website (idem prijs). Comfortabele vlucht, vriendelijke hostesses, drankje wordt aangeboden onderweg.
MRT (metro) Taipei Songshan Airport – Main Station, 25 TWD pp., 15 min. (bruine – blauwe lijn)
TRA trein Taipei – Hualien, 440 TWD pp., 3 u 5 min., zeer comfortabele oude trein, met veel ruimte, ook voor de bagage. Stopt zeer vaak onderweg.

EXCURSIES:
TAROKO GORGE
Mooie, eerder brede, rotskloof, waardoor men met voertuigen rijdt. Hier en daar zijn wandelpaden aangelegd om de natuur van nabij te bekijken.
Al hebben we wat informatie over de toegankelijkheid van de wandelpaden gevonden op het internet, toch beslissen we de vraag opnieuw te stellen bij het visitor center aan de ingang van het park. Enkele van de mooiste paden, ‘Eternal Spring Shrine trail’ en ‘Tunnel of the Nine Turns trail’ blijken gesloten te zijn, jammer.
SCORE: 4/5
- Shakadang trail: 4/5 – ½ u enkel, terug via zelfde pad. Relaxte wandeling langs een zijrivier, met zicht op prachtig geaderde rotspartijen. Slechts open tot de 5D cabin.
- Buluowan Lower Terrace, Meander Core trail: 4/5 – 10 min. enkel, vormt korte loop. Korte wandeling door prachtig groen, tot op enkele uitkijkplatforms, met mooie zichten op de kloof en rivier beneden.
- Verbindingstrail Buluowan – Swallow Grotto trail: 3/5 – 20 min., trappen door het bos tot beneden op de autoweg, deze nog 10 min. volgen tot begin ‘Swallow Grotto trail’. Tussen beide plaatsen kan men ook de bus nemen, 5 min.
- Swallow Grotto trail: 4/5 – 30 min. enkel, terug via zelfde pad. Oude weg, met enkele tunnels en open rotsgaanderijen. De kloof is hier smaller. Jammer dat ook auto’s, bussen en motorfietsen op dit traject rijden. Er is nochtans een nieuwe weg voorzien.
- Lüshui trail: 4/5 – 30 min. enkel, terug via zelfde pad (wie vervoer heeft, kan zich ook laten afzetten aan één uiteinde en ophalen aan het andere uiteinde van het pad, dat op de weg begint en eindigt. Mooi pad, door een 30 meter lange tunnel (zaklamp is hier handig), langs de afgrond, met prachtige uitzichten op de kloof, grote rotsblokken en de rivier.
INKOM: Gratis.
Voor de wandeling ‘Swallow Grotto trail’ raadt men het dragen van een veiligheidshelm aan. Deze kunnen gratis worden geleend in de 3 informatiekantoren van het park: aan de parkingang, enkele kilometers voor de Buluowan busstop, in Tianxiang op het einde van de kloof. Wie het park met de tourbus bezoekt, neemt er best eentje mee van bij het visitor center aan de ingang. Of dit echt nodig is, we zien wat rotsen naar beneden vallen.
Een handig overzichtskaartje wordt ons gratis aangeboden bij het visitor center aan de ingang van het park, waar we ons informeren over de toegankelijkheid van de paden, wat jammer genoeg nogal eens blijkt te veranderen.
Bij aankoop van het busticket, krijgen we een uurrooster van de bussen, per stopplaats. We beslissen een ticket voor 1 dag te kopen, 250 TWD pp., dit blijkt een goede keuze, omdat enkele paden zijn gesloten of slechts gedeeltelijk toegankelijk zijn. Mochten alle paden open zijn geweest, dan had een ticket voor 2 dagen nuttig geweest, 400 TWD pp.
ERNAARTOE EN TERUG:
Taroko route bus, 250 TWD pp. voor een dagticket.
Eerste bus vertrekt aan het station van Hualien om 6.30 u, laatste bus terug vanuit Tanxiang vertrekt om 18.00 u. Op zon- en feestdagen rijden er meer bussen dan tijdens de week (11-tal bussen).
Bus Hualien station – Taroko Visitor center (begin van de kloof), 40 min.
Bus Taroko Visitor Center – Tianxiang (eindpunt), 40 min. 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Hualien - Taroko gorge»

Hualien - Taroko gorge (5)

11 April 2014 | Azië - deel 3 | Taiwan | Laatste Aanpassing 13 Juni 2014

  • Hualien, Taroko Gorge
  • Hualien, Taroko Gorge
  • Hualien, Taroko Gorge
  • Hualien, Taroko Gorge
  • Hualien, Taroko Gorge

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking