Reisverhaal «Taipei»

Azië - deel 3 | Taiwan | 0 Reacties 20 April 2014 - Laatste Aanpassing 30 Juni 2014

Taipei (6,9 mio inwoners) is de hoofdstad van de ROC (Republic of China) en vormt het economische, culturele en politieke centrum van Taiwan. Deze stad is gelegen op de meest noordelijke plaats van het land. Zijn centrum oogt eerder oud, maar wordt omringd door nieuwe wijken.

We verblijven in een zeer recent modern gebouw, dat hoog boven zijn omgeving uitsteekt. Vanuit ons raam op de 8ste verdieping, kijken we neer op oude wijken met laagbouw, in smalle straatjes. Doch eenmaal beneden, worden we al vlug omringd door de bruisende omgeving met marktjes, moderne winkels en een enorm gevarieerd aanbod van restaurantjes.

Voor het eerst boekten we een verblijf met Airbnb, een internationale website voor particuliere verhuur. De hotels in Taipei zijn vrij duur, op deze manier vinden we een ietwat budgetvriendelijker onderkomen. Het bevalt ons zeer goed in het kleine moderne appartementje, waar we een week verblijven. Van de andere gasten, die opeenvolgend de andere kamer huren, hebben we weinig last. Het is opmerkelijk dat ze zich de ganse tijd terugtrekken in hun kamer. Enkel de eigenaars zelf, Nicole en Felix, vergezellen ons in de woonkamer wanneer ze zelf een nachtje de tweede kamer gebruiken.

Van hieruit bezoeken we de hoofdstad en zijn omgeving. Al zijn de verplaatsingen vrij tijdrovend, het voelt goed niet steeds met onze rugzakken te moeten rond zeulen.

Dagje in de hoofdstad (1).
Eerst gaan we op zoek naar een groot oud gebouw in Japanse stijl, onze host heeft ons toegelicht waar we het kunnen vinden, we kammen de buurt uit, maar het valt ons echt niet op.

Tussen de gebouwen van een oude tabaksfabriek, staan een aantal VW hippiebusjes op een rij. Ze zijn mooi ingericht als snackbar. Toch hapert er iets aan … ze lijken niet authentiek. Wanneer we dichterbij komen, zien we dat het inderdaad nieuwe busjes zijn, van diverse merken. De neus werd vervangen door een kopie van deze van de oude VW busjes. Leuk gedaan !
In de lange gangen van deze mooi gerestaureerde tabaksfabriek, bevinden zich nu de werkruimtes van ontwerpers en projectgroepen, alles draait rond kunst en architectuur. Er is ook een tentoonstelling in ondergebracht, die design voorwerpen toont uit Indonesië, Thailand en China. Het winkeltje met gadgets en designvoorwerpen is echt leuk om een kijkje te nemen. Ongelooflijk wat men hier allemaal verkoopt aan handige hebbedingetjes.

De Sun Yat-Sen memorial hall is een imposante hall, zeer eenvoudig van stijl. Ze bevindt zich in een mooi verzorgde bloementuin.

In de Taipei City Hall wordt de evolutie van het leven in deze stad gedocumenteerd. Daarvoor zijn 4 verdiepingen gebruikt. Dit soort tentoonstellingen bezoeken we graag, het boeit ons steeds. Vooral de indrukwekkende 365 ° film, die zeer gedetailleerd een dag van 24 uren in de stad uitbeeldt, is een pareltje. Met beeld en klank worden we ondergedompeld in het ware karakter van de levendige stad. Aan ons oog passeren de gebouwen, mensen, arm en rijk, jong en oud, op straat en in hun leefwereld, hun activiteiten de klok rond, …

Reeds van op afstand zien we de Taipei 101 WTC boven de stad uittorenen. Tot onze teleurstelling vinden we deze toren niet echt mooi. Maar eenmaal we ervoor staan, moeten we onze mening herzien. Het is echt wel een indrukwekkend mooi gebouw. We gaan naar binnen in de voet van het gebouw, waar een modern winkelcomplex is gevestigd, met exclusieve merkenwinkels. Het is prachtig van architectuur en inrichting.

In 1999 startte men met de constructie van de Taipei 101 WTC. Het 509 meter hoge gebouw was klaar in 2004 (officiële opening 31 dec 2004). De totale kostprijs ervan bedroeg 1,8 biljoen USD. In totaal telt het 106 verdiepingen, waarvan 5 ondergronds. Dit verklaart de naam 101 (bovengrondse verdiepingen). In het gebouw met zijn 193.400 m² vloeroppervlakte, bevinden zich 61 liften.
Meer informatie hierover is te vinden op volgende link: www.taipei-101.com.tw

Door de bouw hiervan werden de Petronas twin towers (452 meter hoog) in Kuala Lumpur, Maleisië, van hun eerste plaats in de rangorde van hoogste gebouwen ter wereld gewipt.

In 2010 speelde de Taipei 101 WTC op zijn beurt deze eerste plaats kwijt aan de Burj Khalifa (829,8 meter hoog) in Dubai.

Aan de voet van de toren, staat een kunstwerk in de vorm van een embryo. De naam is ‘infinite life’ (oneindig leven). Het is gemaakt met een stalen kabel. Deze werd gerecupereerd van de supersnelle lift, die van januari 2005 tot mei 2010 niet minder dan 6,6 miljoen bezoekers naar het observatieplatform op de 89ste verdieping bracht.

Dagje in de hoofdstad (2).
Een volgende grijze dag brengen we opnieuw in de stad door. Er zijn nog enkele plaatsen in de natuur die we willen bezoeken, maar die houden we liever voor zonnige dagen.

Ximen is de ‘hippe’ buurt van Taipei, die volgens onze host Felix veel gelijkenissen toont met de Japanse hoofdstad Tokyo. We komen terecht in een levendige oude buurt, waar overal om ons heen reclame wordt gemaakt met enorme posters en neonreclame.

Hier bezoeken we het Rode huis, een oud bakstenen pand uit 1908. In de city hall zagen we foto’s van dit gebouw, in het verleden deed het dienst als marktje voor welstellende Japanners. De plattegrond heeft de vorm van een groot kruis, met een rond portaal als inkom. Het werd mooi gerestaureerd, men kan het bezoeken. Binnen is een restaurant gevestigd, maar het verdere doel ervan is ons niet duidelijk.

Een korte wandeling brengt ons naar het 228 Peace Memorial park. De naam verwijst naar een aantal protesten die hier plaatsvonden in 1947, als aanklacht tegen het brutale gedrag van de politie tegenover Taiwanese burgers. Hierbij vielen tientallen slachtoffers.
Het kleine park ligt er vreedzaam bij, een aangename groene plaats in deze grote stad. Grasperken met banken, waar bomen voor schaduw zorgen. Aan een vijvertje zien we wat mooie vogels en schildpadden. Hier komen we opnieuw de eenvoudige witte vredespaal tegen, met de woorden ‘may peace prevail on earth’, moge vrede heersen op aarde.

Vlakbij bevindt zich het presidentiële kantoorgebouw, een groot gebouw in een klassieke stijl die we hier niet zouden verwachten. De ganse buurt is afgezet, op enkele plaatsen mogen we wel te voet passeren.

We wandelen verder naar de CSK memorial hall. Dit is meer dan zomaar een hal. Aan het uiteinde van een enorm plein, zien we een prachtige witte poort, wellicht de hoofdingang. Aan weerszijden van het plein bevinden zich het nationale theatergebouw en de nationale concerthall. Prachtige gebouwen, waarvoor hoge trappen naar de ingang leiden. Aan het einde van het grote plein, is nog een derde gebouw, waarin zich een museum bevindt over Chiang Kai-Shek, één van de grondleggers van het huidige Taiwan. Het is er enorm druk.

Persoonlijk vinden we de drukte, alle activiteiten en de gebouwen rondom het plein de moeite om zien, de tentoonstelling minder. Onder de grote luifel bovenaan de trap van het theatergebouw oefenen enkele vrouwen een gevechtssport, waarbij ze minutieus de gebaren van hun leermeester nabootsen. Midden op het plein is men bezig met het leggen van een wereldkaart, omringd door grote karakters, lettertekens in felle kleuren. De betekenis blijft ons een raadsel, maar we vinden het mooi om zien.

Taipei NPM, National Palace Museum
Groot museum met veel verzamelstukken, per soort geordend in afzonderlijke zaaltjes. De belangrijkste zijn voorwerpen uit jade, brons, porselein, boeken, historische documenten, kaligrafie, tekeningen. Ondanks dat er heel wat prachtige stukken te bewonderen zijn, vinden we sommige zalen een beetje eentonig. Er zijn telkens te veel stukken die op elkaar gelijken.

Yehliu Geopark: grillige rotsformaties aan zee.
Onze eerste uitstap buiten de stad gaat naar de kust. In Tamsui, een vissersstadje aan de rand van Taipei, kopen we een dagticket voor een toeristische bus, die stopt bij een aantal bezienswaardigheden. De rit op zich gaat langs mooie plaatsjes.

Zowat halfweg komen we voorbij Chin Pao San of Golden Treasure Mountain, is een privé begraafplaats die uitkijkt op de noordkust van Taiwan. Op de enorme helling prijken talrijke graven, met Boeddhabeelden en tempel(tje)s. Een indrukwekkend uitzicht. Mochten we tijd over hebben, dan zullen we hier op de terugweg zeker een kijkje nemen.

Aan het einde van deze helling, neemt de buschauffeur een korte pauze bij de Yun Garden. We hebben mooi de tijd om rond te kijken bij het graf van Teresa Teng, een geliefde zangeres die zich tijdens de oorlog inzette voor animatie aan het front. Haar verhaal kwamen we tegen in het Kinmen Guesthouse oorlogshotel.

Maar het doel van onze rit is een bezoek aan het Yehliu Geopark, op een kaap in het stadje Wanli. Op deze 1.700 meter lange landtong prijken ontelbare bizarre rotsformaties. Een geologisch wonder, ontstaan door zee-erosie.

De rotsformaties zijn van een grote variatie. Sommigen vormen echt figuren, met ruwe kantjes en gaatjes als een spons. Andere zijn glad afgesleten en hebben ronde vormen. Hun kleuren variëren van geel tot oker en grijs.

Met wat fantasie kan men hierin vele vormen herkennen. Kaarsen, ijsjes, pindanootjes, paddenstoelen, voetafdrukken, mensenhoofden, vogels, olifanten, …

Dit natuurfenomeen is bijzonder intrigerend om zien, al vinden we het zeer jammer dat het niet beter wordt beschermd. We hebben sterk onze bedenkingen bij de manier waarop deze site aan het massatoerisme wordt opengesteld. Busladingen met lawaaierige, uitgelaten toeristen worden hier losgelaten. Er zijn geen omheiningen, men mag vrij rondlopen tussen de vele prachtig gevormde rotsen, die eruitzien als minutieuze kunstwerken. Allen lopen ze tussen de artistieke rotsformaties door, kruipen er op voor de foto. De meeste fijne uitsteeksels en scherpe randjes zien er afgesleten uit.

Enkel het bekende beeldje ‘queen’s head’ in de vorm van een dameshoofd, dat op alle toeristische folders prijkt, wordt streng bewaakt. Men krijgt geen kans om het aan te raken.

Toch genieten we van onze wandeling en staan in bewondering voor al deze natuurlijk gevormde kunstwerken.

Verder op de landtong, komen we aan een diepgroene helling. Op het bospad vinden we rust, zo ver komen de vele bustoeristen niet, ze krijgen hiervoor niet voldoende tijd. Wanneer we het einde naderen, staan we plots voor een aantal wachtende mensen, hun camera’s in aanslag. Met hun kanjers van lenzen doen ze aan vogelfotografie.

Vriendelijk worden we in het groepje opgenomen. Men toont op het cameraschermpje wat het doelwit is, de Formosan Blue Magpie, de Taiwanese felblauwe ekster (Formosa is de oude benaming voor Taiwan). De mannen leggen uit waar in de natuur we deze vogel nog kunnen zien in de omgeving van Taipei. Ideetjes voor onze volgende uitstapjes.

Jiufen, Jinguashi: Typisch straatje en een oude goudmijn.
Wanneer we het smalle Jiufen Old street bezoeken, regent het pijpenstelen. Onder onze paraplu’s wandelen we tussen de vele winkeltjes door. Een zeer toeristische opzet, maar blijkbaar geliefd bij de vele Taiwanese en Chinese toeristen die hier komen. Dit is niet wat wij verwachten te zien, bij het bezoeken van een oude straat. Kleurrijk is het wel, al deze kleinoden en snacks, waarmee men die vele kooplustigen tracht te verleiden.

Van hieruit zouden we naar een heuveltop verderop wandelen. Maar dit houden we voor bekeken. Het regent zo hard, dat er totaal geen uitzicht is.

Het goudmijn dorpje Jinguashi telt enkele oude Japanse huizen, waarvan we er in eentje kunnen rondkijken. Het is een prachtig huis door zijn eenvoud, al is het niet klein. Deze huizen dateren uit de periode dat de mijn werd geopend, door Japanners, die toen in Taiwan heersten.

De oude goudmijn telde 8 tunnels, waarvan er eentje toegankelijk is voor publiek. We wandelen er doorheen, maar vinden deze niet ‘echt’ lijken, hadden er meer van verwacht.
Goud pannen kan hier ook, maar daar verwachten we echt niet veel meer van dan een toeristische attractie.

Een wandeling over het domein, brengt ons langs oude spoorlijntjes, waarop de wagonnetjes bleven staan. In deze mooie omgeving wandelen we een heuvel op, tot aan een oude relikwie. Op zich stelt deze niet veel voor, maar de groene omgeving straalt een serene sfeer uit. Het is hier mooi, zelfs in de regen.

In het bezoekerscentrum bekijken we een film en vinden wat meer informatie over de oude mijn en zijn ontstaan.

Wulai waterval
Het regent nog steeds, we beslissen Wulai te bezoeken, met zijn hoge waterval. Een korte wandeling langs een asfaltweg brengt ons er naartoe. Dat hier ook auto’s rijden, maakt het minder aangenaam. Al genieten we van de mooie natuur in een diepgroene omgeving. De waterval zelf is prachtig, jammer dat het zicht zo mistig is door de regen. Tijdens de wandeling ernaartoe zien we een kleine schorpioen op straat.

Yangmingshan NP
Dit is één van de acht nationale parken in Taiwan. Een zeer interessant nationaal park, waarin zich de grootste inactieve vulkaan van het land bevindt. Er is echter nog wat vulkanische activiteit te zien, in de vorm van heetwaterbronnen met zwavelafzet, geisers, borrelende modderpoeltjes. Wandelpaden leiden doorheen een bijzonder mooie natuur.

Vogelliefhebbers vertelden ons dat we hier veel kans hebben om de Formosan Blue Magpie te zien. Men wil deze als nationale vogel van Taiwan kronen, maar er moet nog een officiële bevestiging volgen. We informeren ons in het toeristische informatiecentrum waar we het meeste kans maken om deze prachtige blauwe vogels te spotten. Echter, met dit regenweer zullen deze zich niet laten zien.

Vandaag zullen we bovendien in het park niet veel mooie uitzichten kunnen zien. Men raadt ons aan de parkbus te nemen tot aan Xiao You Keng, een plaats met vulkanische activiteit. Zelfs daarvan zien we amper iets in de dichte mist/wolken.

Van hieruit vertrekt een wandeling, over de top van Mt. Qixing, naar de parkingang, +/- 2 u 40 min. We overwegen deze te maken. Voor het uitzicht moeten we het niet doen, het regent hard en ’t ziet er niet naar uit dat het zal beteren. Dus beslissen we toch maar om met de bus terug te keren, zodat we niet doornat worden.

ACCOMMODATIE:
BIG ROOM WITH ENSUITE BATHROOM
N° 368, Section 1, Wénhuà road, Banquiao district, Taipei
PRIJS: 1.025 TWD per nacht (incl. servicekosten Airbnb), privé 2 persoonskamer, privé sanitair (warm water), gedeelde woonplaats met keukenhoek en wasplaats.
SCORE: 4/5
E-MAIL: felixcoloma@gmail.com
WEBSITE: /
TEL: +886 98 326 2936
COMMENTAAR:
Appartementje, gelegen op de 8ste verdieping in immens, zeer recent appartementsgebouw met 43 verdiepingen. De inrichting is licht en sober, alles is vrij nieuw.
Privé gedeelte: Nette tweepersoonskamer met een dubbel bed, badkamer, bad/douche met gordijn, A/C, ventilator, groot raam met muggengaas, uitzicht op de omgeving van laagbouw.
Gezamenlijke delen: Leefruimte met zetel & salontafel, TV, eettafel, stoelen, ventilator, A/C, haardroger, bureautje. Keukenhoek in de woonkamer, met kookvuur, oven, beperkt aantal potten, pannen, serviesgoed, grote koelkast/vriesgedeelte. Grote ramen met muggengaas, uitzicht op de omgeving van laagbouw. Wasplaats met wasmachine, droogrek, groot raam met muggengaas.
Centraal in het gebouw bevinden zich gezamenlijke faciliteiten, die door alle ‘bewoners’ kunnen benut worden: Publiek zaaltje met WIFI (open tot 22 u), leeszaaltje (open tot 22 u), groot zwembad (enkel open in de zomermaanden – vanaf juni) in mooie tuin met zitplaatsen, fitness ruimte. Lift.
De eigenaars, Felix en Nicole, zijn zeer vriendelijk en behulpzaam, spreken Engels.
Flexibel voor in- en uitchecken.
Tijdens ons verblijf van 8 dagen, deelden we het appartement met 3 verschillende huurders en met de eigenaars zelf. Dit stoorde ons niet, toch is het telkens weer afwachten. De huiseigenaar is bereikbaar, maar amper aanwezig, de tweede kamer wordt eveneens verhuurd.
Pluspunten: Centraal gelegen, boven de MRT uitgang Xinpu.
Minpunten: WIFI niet beschikbaar in het appartement.
BOEKING: via Airbnb, www.airbnb.com

ERNAARTOE:
Trein 141 Taichung – Taipei Main Station, 375 TWD pp., 2 u 30 min.
Op dit traject rijden vele treinen, met verschillende prijsklasse en comfort.
Er rijden zelfs treinen zonder gegarandeerde zitplaats, het traject duurt ons wat lang hiervoor. Met de bagage is het moeilijk om bij elke halte te moeten afwachten en mogelijks een nieuwe plaats te moeten gaan zoeken, het is bovendien nooit zeker dat er nog eentje vrij is.
Er rijden op het traject ook hogesnelheidstreinen, maar deze rijden op een andere lijn en vertrekken bijgevolg vanuit een ander station, dat bereikbaar is per trein voor 15 TWD pp., 10 min.
MRT (metro) Taipei Main Station – Xinpu (Banana lijn), 20 TWD pp., 10 min.

OPENBAAR VERVOER:
Net als overal in Taiwan, is ook in Taipei het openbare vervoer zeer uitgebreid voorzien. Er is een metro (MRT) die aansluit op vele stadsbussen. Deze rijden tot ver buiten het stadscentrum, alle toeristische locaties zijn vlot bereikbaar. Ook hier zijn een aantal speciale toeristenbussen beschikbaar, die stoppen bij alle bezienswaardigheden op hun route.

Voor het openbare vervoer in Taipei kan men gebruik maken van een kaartsysteem, EASYCARD.

Deze kaart werkt op alle MRT treinen, stadsbussen, … maar kan ook worden gebruikt voor kleine aankopen, vb. 7 Eleven, bakker, postkantoor, ...

Vaak is het voordelig te betalen met de Easycard, in de metro denken we zo’n 20 % minder te betalen. Maar het is vooral zeer gemakkelijk.

Wel dient men op te letten met bepaalde toeristenbussen, die dagtickets verkopen. Wanneer men vaak op- en afstapt, kan een dagticket wel eens goedkoper uitvallen. Met de Easycard betaalt men elke keer een ritprijs.

De Easycard kan men kopen in alle MRT stations, aan een informatiebalie van de MRT of aan een automaat. Daar dient ze ook te worden bijgeladen wanneer nodig. De prijs is 100 TWD waarborg, daarbovenop dient men een bedrag naar keuze te laden voor verbruik. Op het einde van een verblijf in Taipei, kan deze kaart zonder probleem bij een informatiebalie in gelijk welk MRT station worden teruggegeven. Men krijgt de waarborg + het resterende bedrag terug. Daarop wordt 20 TWD ingehouden voor mensen die er minder dan 3 maand of 5 maal gebruik van hebben gemaakt.

EXCURSIES:
TAIPEI: OUD GEBOUW IN JAPANSE STIJL
Onze AirBnB uitbater legt ons uit waar we een mooi oud gebouw in Japanse stijl kunnen vinden (op een hoek van de straat aan de metro-uitgang Zhongxiao Xinsheng). Het wordt een vruchteloze zoektocht. We weten niet hoe het er uit ziet. Misschien valt het ons door zijn typisch Japanse eenvoud niet voldoende op tussen de gebouwen in Taiwanese stijl.
SCORE: ?/5
INKOM: N.v.t.
ERNAARTOE EN TERUG:
MRT Xinpu – Zhongxiao Xinsheng, 24 TWD pp. (met Easycard), 15 min.

TAIPEI: OUDE TABAKSFABRIEK
Grote oude tabaksfabriek, waarvan de gebouwen mooi gerestaureerd zijn. Ze worden gebruikt als tentoonstellingsruimtes en werkruimtes voor ontwerpers/projectgroepen rond architectuur en kunst. Een wandeling over het terrein loont de moeite voor wie van architectuur houdt. We kijken rond in het winkeltje met gadgets, er zijn echt leuke dingen bij.
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
Tentoonstelling van design voorwerpen uit Indonesië, Taiwan en China: 50 TWD pp.
ERNAARTOE EN TERUG:
Van oud Japans gebouw.
MRT Zhongxiao Xinsheng – Sun Yat-Sen memorial hall, 16 TWD pp. (met Easycard), 10 min.

TAIPEI: SUN YAT-SEN MEMORIAL HALL
Grote eenvoudige hall in mooie bloementuin.
SCORE: 3/5
INKOM: ?
Wandelen in de tuin is gratis.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van oude tabaksfabriek.

TAIPEI CITY HALL
Museum over de evolutie en het leven in de stad, 4 verdiepingen. Vooral de 365° film, die sfeerbeelden brengt van het leven gedurende 24 uren in de stad, is prachtig.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van Sun Yat-Sen.

TAIPEI 101 WTC
Een prachtig gebouw van dichtbij, doch van op afstand vinden we het er niet echt mooi uitzien. Binnen is een ultramodern winkelcomplex ondergebracht, met exclusieve merkartikelen, mooi om eens in rond te lopen.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
Op de 89ste verdieping is een indoor uitzichtplatform, op de 91ste verdieping een buiten uitzicht platform. Prijs: 500 TWD pp. per platform.
We gaan zelden in zo’n gebouw naar binnen voor het uitzicht, meestal is dit vrij duur en men ziet van op deze uitkijkplatforms niet echt het indrukwekkende gebouw zelf. Als we de kans krijgen, bezoeken we een ander hoog gebouw of hooggelegen locatie, om het zicht op de stad inclusief zijn hoogste bouwwerken te zien.
ERNAARTOE EN TERUG:
Ernaartoe: Te voet van Taipei City hall.
Terug: MRT Tapei 101 WTC – Winpu, 28 TWD pp. (met Easycard), 20 min.

TAPEI: XIMEN – HIPPE BUURT
Het is interessant om rond te wandelen in de straten van wat men de hippe buurt van deze veelzijdige stad noemt. Wel druk.
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
ERNAARTOE EN TERUG:
MRT Xinpu – ùxien, 20 TWD pp. (met Easycard), 10 min.

TAPEI: HET RODE HUIS
Rode bakstenen gebouw met speciale vorm. Veel ziet men hier niet van, toch valt de speciale gevel op in deze buurt.
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van MRT Ximen.

TAIPEI: 228 PEACE PARK
Klein rustig parkje, met verzorgde percelen, bloemen, grasperken, een vijver, … Buurtbewoners komen er relaxen, bewegen, musiceren, socialisen.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis.
ERNAARTOE EN TERUG:
Te voet van Ximen.

TAIPEI: PRESIDENTELE KANTOORGEBOUW
Groot klassiek gebouw, dat streng wordt bewaakt. Eigenlijk zien we het niet echt passen in deze buurt met vele smalle straten.
SCORE: 3/5
INKOM: bedrag TWD pp.
ERNAARTOE EN TERUG:
Vlakbij 228 Peace park.

TAIPEI: CKS MEMORIAL HALL
Complex van culturele gebouwen aan een groot plein. Mooi om zien, leuk om de sfeer te proeven.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
ERNAARTOE EN TERUG:
Ernaartoe: te voet van 228 Peace park.
Terug: MRT CSK memory hall – Xinpu, 28 TWD pp. (met Easycard), 20 min.

TAIPEI NPM, NATIONAL PALACE MUSEUM
Uitgebreid museum met enorm veel verzamelstukken, alles mooi geordend per soort in aparte zaaltjes. Mooi, maar zeer druk bezocht. Zelfs op zaterdagavond, wanneer er minder groepen zouden zijn, is de drukte nog storend. Gidsen staan overal met hun groepen rond de mooiste stukken, waardoor je telkens moet wachten om er iets van te kunnen zien.
SCORE: 4/5
INKOM: 160 TWD pp.
Op vrijdag- en zaterdagavond is het museum tot 21 u geopend. Men raadt ons aan dit museum op zaterdagavond te bezoeken, dan zou het er het minst druk zijn.
ERNAARTOE EN TERUG:
Ernaartoe:
We bezoeken dit museum op terugweg van het Yangmingshan NP.
Bus RS Yangminshan NP – halte bus 815, 15 TWD pp. (met Easycard), 30 min.
Bus 815 halte bus RS – NPM, 15 TWD pp. (met Easycard), 15 min.
Terug:
Bus 304 NPM – MRT station Shilin, 15 TWD pp. (met Easycard), 30 min.
MRT Shilin – Xinpu, 20 TWD pp. (met Easycard), 25 min.

CHIN PAO SAN – GOLDEN TREASURE MOUNTAIN
Begraafplaats, die bestaat uit een helling vol met graven, Boeddhabeelden en tempeltjes. Prachtig om zien. Mochten we tijd hebben, we zouden er een wandeling hebben gemaakt om de sfeer te proeven.
SCORE: 5/5
INKOM: n.v.t.
ERNAARTOE EN TERUG:
Gezien van op de bus, onderweg naar Yehliu Geopark.

YUN GARDEN – GRAF TERESA TENG
Klein parkje aan het uiteinde van de Chin Pao San begraafplaats, waar zich het graf van Teresa Teng bevindt. Bij de een beeld van reusachtige pianotoetsen, klinkt haar muziek. Serene sfeer.
SCORE: 4/5
INKOM: n.v.t.
ERNAARTOE EN TERUG:
Korte buspauze, onderweg naar Yehliu Geopark.

YEHLIU GEOPARK
Schitterend park aan zee, met natuurlijk gevormde beelden/rotsformaties. Prachtig om zien, al is de massa bezoekers wel wat storend (veel bussen met groepen, waaronder vele Chinese toeristen). Meer nog dat deze allen tussen de rotsbeelden doorlopen, ertegenaan staan, erop kruipen voor een foto. Geen enkele omheining om hen op afstand te houden, zodat de artistieke rotsformaties bewaard blijven. Toch de moeite om zien.
SCORE: 5/5
INKOM: 80 TWD pp.
ERNAARTOE EN TERUG:
MRT Xinpu – Tamsui, 48 TWD pp. (met Easycard), 55 min.
Tourbus langs de kust Tamsui – Wanli, 100 TWD pp. dagticket, 2 u. onderweg enkel.
De bus rijdt nog verder door naar Keelung City, onderweg zijn meerdere tussenstops mogelijk. Er rijden slechts een beperkt aantal bussen per dag, zodat men niet alle stops kan benutten. Daarvoor zou men ook niet voldoende tijd hebben.

JIUFEN OLD STREET
Zeer toeristisch uitgebaat smal straatje. Hier komt men voor de winkeltjes en niet voor oude gevels. Enorme drukte, al regent het hard. Ook hier stoppen bussen met groepen, waaronder vele Chinese toeristen, uitgelaten, lawaaierig en druk.
Van hieruit kan men wandelen naar een uitzichtpunt, maar de stortregen en laaghangende wolken laten dit vandaag niet toe.
SCORE: 3/5
INKOM: n.v.t.
ERNAARTOE EN TERUG:
MRT Xinpu – Zhongxiao, 24 TWD pp., 20 min.
Bus 1062 Zhongxiao – Jiufen, 90 TWD pp., 1 u 10 min.

JINGUASHI OUD MIJNDORP
Oud mijndorpje dat nu een toeristische attractie is. De groene omgeving is mooi, alsook de oude Japanse huizen, waar men er eentje van kan bezoeken (gratis). We wandelen de heuvel op, achter de mijn, tot aan een oude relikwie. In een bezoekerscentrum wordt informatie gegeven over de oude mijn en zijn geschiedenis, foto’s, alsook een film getoond.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
Bezoek aan de oude mijngangen, tunnel n° 5: 50 TWD pp. (we vinden dit niet de moeite waard)
Goud pannen: ? TWD pp., we proberen dit niet, geloven er niet in.
ERNAARTOE EN TERUG:
Bus 1062 Jiufen – Jinguashi, 15 TWD pp., 10 min.

WULAI WATERVAL
Mooie, 80 meter hoge waterval, in een diepgroene omgeving.
In de omgeving zijn ook enkele hotsprings, we gingen er niet naartoe in de regen.
Van Indiaanse cultuur in deze omgeving, is niets meer over.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
Er is een kabelbaan naar de top van de waterval, waar men kan wandelen naar nog een andere waterval. We nemen deze niet, het regent waardoor het uitzicht boven zeer mistig is.
ERNAARTOE EN TERUG:
MRT Xinpu – Xindian, 32 TWD pp. (met Easycard) 35 min.
Bus n° 849 Xindian – Wulai, 7 TWD pp. (met Easycard), 30 min.

YANGMINGSHAN NP
Dit is een zeer interessant nationaal park, waar men op meerdere plaatsen een bijzonder mooie natuur kan zien. De regen beperkt ons hierbij.
Met wat geluk kan men hier de Formosan Blue Magpie spotten.
Xiao You Keng is een plaats met vulkanische activiteit, geisers en borrelende modderpoelen.
Van hieruit vertrekt een wandeling, over de top van Mt. Qixing, naar de parkingang, +/- 2 u 40 min.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
Een parkbus, n° 108 rijdt door het park in twee richtingen. Per rit betaalt men hiervoor 15 TWD pp. Er zijn ook prachtige wandelingen mogelijk door de mooie natuur van het park, over toppen. Meerdere bezoekerskantoren kunnen hierover informatie geven, ze hebben summiere Engelse kaartjes. Belangrijk is een idee te hebben van de afstand/wandeltijd.
ERNAARTOE EN TERUG:
MRT Xinpu – Jiantan, 20 TWD pp. (met Easycard), 25 min.
Bus RS Jiantan – Yangmingshan NP, 7 TWD pp. (met Easycard), 40 min.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Taipei»

Taipei (48)

20 April 2014 | Azië - deel 3 | Taiwan | Laatste Aanpassing 30 Juni 2014

  • Yehliu geopark
  • Taipei, straatbeeld
  • Taipei, rookverbod in oude tabakfabriek
  • Yehliu geopark
  • Taipei, hippe buurt Ximen

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking