Reisverhaal «Grensovergang Cambodja - Thailand»

Azië - deel 2 | Thailand | 0 Reacties 13 Januari 2012 - Laatste Aanpassing 10 Maart 2012

Om alle ongemakken en tijdsverlies bij het zoeken naar verbindingstransport aan de grens te vermijden, beslissen we een ticket te boeken van Siem Reap tot in Bangkok. Het zal sowieso een lange dag worden, men kondigt aan dat de rit 10 uren zal duren.

De bus zou ons aan het hotel komen ophalen om 7.30 u. Wanneer we ons 20 minuten later beginnen af te vragen of ze ons niet vergeten zijn, komt een man op ons af. We moeten te voet tot bij een ander hotel om samen met nog een koppel te worden opgepikt door de bus. Het straatje van ons hotel is te smal. Comfortabel zal de rit niet worden. Alle rugleuningen van de zetels liggen ver achterover, er is niets aan te regelen. We rijden nog een hele tijd rond tot de bus propvol zit, vooraleer echt te vertrekken uit Siem Reap. De bagage wordt achter de laatste bank gestopt en ligt in het gangpad tot bijna helemaal vooraan.

De rit van ongeveer 3 ½ uren tot aan de grens verloopt aan een langzaam tempo, halfweg wordt er 20 minuten gestopt. Het is zeer moeilijk om uit te stappen door alle bagage die in de gang ligt, er wordt geprotesteerd, maar de pauze wordt gehouden. Bijna iedereen blijft zitten.

In Poipet, het Cambodjaans grensstadje, wordt nogmaals gestopt, 10 minuten (die uiteindelijk meer dan ½ uur worden). We moeten hier ons busticket uitwisselen voor een rode sticker die op onze kledij wordt gekleefd, zo kan men ons voorbij de grens in de juiste minibus meenemen. Bij de mensen die niet naar Bangkok gaan, worden enkele letters op deze sticker geschreven.

Wanneer we uiteindelijk bij de Cambodjaanse migratiedienst aankomen om onze ‘uit’ stempel te halen, zijn we met meerdere grote bussen en minibussen samen. De bagage moet worden meegenomen, het neemt veel tijd in beslag deze uit de bus te halen omdat ze achter de laatste bank zit. We komen dan ook als laatste aan bij de zeer lange rij en moeten hier 1 ¼ uur aanschuiven. De stempel wordt vlot gegeven.

Met onze bagage moeten we naar de Thaise migratiedienst wandelen, zo’n 300 meter verderop, dat valt nog mee. Ook daar staat een lange rij voor ons en moeten we nog eens ¾ uur aanschuiven, ondertussen krijgen we de gebruikelijke inreis documenten om in te vullen. De stempel wordt ook hier vlot gegeven.

Voor een bezoek aan Thailand is men niet verplicht een visum aan te schaffen.
Wanneer men over land reist, krijgt men zonder probleem een inreisstempel, deze is beperkt voor een verblijf tot 15 dagen. In de luchthavens krijgt men automatisch een toelating voor een verblijf van 30 dagen in het land. Wanneer deze termijn onvoldoende is, kan men dit oplossen met een visum. Dit kan op voorhand bij een ambassade in een ander land worden aangevraagd.

Eenmaal voorbij de grens, worden we met een minibusje naar een verzamelplaats wat verderop gebracht. Tijdens de vervolgrit met het minibusje zal geen pauze meer worden ingelast, dus hier krijgen we alle tijd om te lunchen … maar wij zouden graag zo vlug mogelijk verder rijden. We hebben wat koekjes mee voor onderweg. Een aantal mensen zitten hier reeds lange tijd te wachten om te mogen vertrekken, dat belooft.

Maar we hebben geluk, bijna iedereen bestelt iets te eten, waardoor de busjes moeilijk opgevuld geraken. Men kiest ons niet uit omdat we zulk hoog nummer hebben. Marc gaat naar een klaarstaand busje en vraagt of we toch niet mee kunnen, wat geen probleem is. Zoals steeds met de minibusjes, verwachten we een weinig comfortabele rit. Maar al bij al valt het mee, het is een goed busje en de wegen in Thailand zijn intact. Dat we toch 2 maal stoppen en uit het busje moeten om te tanken, hadden we niet verwacht. Eens in Bangkok zit het verkeer potdicht, we geraken amper nog vooruit en moeten de ganse stad door om te worden afgezet in de buurt van ons hotel. Ook dat is een meevaller, de busjes rijden tot aan de hotelbuurt. Zo moeten we geen verder vervoer meer zoeken. Uiteindelijk zijn we 12 uren onderweg voor we op onze bestemming worden afgezet.

 

Ernaartoe:
bus Siem Reap – grens Cambodja
te voet grens Cambodja – grens Thailand
minibus grens Thailand – Bangkok nabij Khao San road
we boekten het transport in ons hotel in Siem Reap voor 10 USD pp., 12 uren onderweg

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking