Reisverhaal «Khao Sok NP»

Azië - deel 2 | Thailand | 0 Reacties 25 Mei 2011 - Laatste Aanpassing 01 Juni 2011

Het Khao Sok National Park bevindt zich in het westen van de Suratthani provincie en is 738 km² groot. Dit gebied is één van de oudste regenwouden ter wereld. Een schitterend karstgebergte bepaalt hier het landschap, hoge rotsformaties met ontelbare kalksteengrotten, dichte tropische jungle, rivieren, … zeer moeilijk toegankelijk. Vele dieren leven hier in de wildernis, zoals olifanten, apen, slangen, tijgers, beren, everzwijnen,tapirs, herten, … en 200 soorten vogels. Men waant zich wel eens in ‘Jurassic Parc’.

Enkel in dit gebied groeit de grootste bloem ter wereld, de Rafflesia Kerrii meijer (Buah Poot). Een fel oranjekleurige bloem met een doorsnee van 80 cm ontpopt zich uit een oranje knop met de grootte van een voetbal. Deze bloeit in januari/februari, slechts 4 dagen lang, daarna wordt deze zwart en rot ze weg met de geur van paddenstoelen. We hebben niet het geluk deze indrukwekkende bloem in het echt te mogen aanschouwen.
Met de lijnbus rijden we naar het Khao Sok National Park. We worden aan de ingang gedropt en onmiddellijk omringd door mannen die ons hun hotelaccommodaties komen aanbieden. We kiezen een witgekalkt hutje op palen uit, midden in het groen. Om ons heen horen we vreemde vogels hun onherkenbare melodietjes en kreten fluiten, kikkers zeer luid kwaken, … af en toe het gebrul van apen iets verder weg.
Een babbel met de hotelgids en een wandeling naar het visitor center (waar we een summier plannetje vinden) helpen ons te beslissen over ons programma voor de komende dagen. Zelf kan je vooraan in het park wandelen tot bij een waterval, verder worden een aantal begeleide excursies aangeboden door hotels en een aantal kantoortjes langs de straat. We concluderen dat het aangeboden programma overal hetzelfde is, meestal tegen dezelfde prijs.
De volgende dag maken we een rustige wandeling met zijn 2-tjes, om een beetje aan het vochtig tropisch klimaat te wennen. We kopen een ticket aan de ingang van het nationale park en begeven ons op weg. Vele mogelijkheden om te wandelen in deze ondoordringbare jungle zijn er niet, zelfs de begeleide wandelingen zijn beperkt tot 1 traject (of je moet een meerdaagse tocht dieper in de jungle maken, waarbij je tent en eten meeneemt). Hetzelfde pad kunnen we een 3-tal kilometer volgen.
We genieten van de prachtige natuur … omringd door kleurrijke vlinders, vreemde insecten, … horen en ruiken apen passeren, maar zien hen niet door het dichte groen, … veel dieren zien we echter niet, ze houden zich op ver weg in de jungle omdat ze niet zo van toeristen houden … Een tropische regenbui komt ons wat afkoeling bezorgen, gelukkig zijn we gewapend met onze paraplu’s …
We kiezen voor een dagtocht op het Rajjaphapa (Cheow Lan) kunstmatige meer, genoemd naar de bijhorende dam (700 meter lang, 95 meter hoog). In 1982 werd deze dam gebouwd om te voorzien in Hydro energie. Daardoor werd het 165 km² grote meer gevormd met een 100-tal eilanden van scherpe karstpieken die er bovenuit steken. Aan de rand van het meer zijn op 2 plaatsen zogenaamde ‘raft’ huizen gebouwd, dit zijn drijvende bamboe hutjes, verbonden door steigers. Van hieruit kan men tochten maken in de jungle, enkele grotten kunnen worden bezocht, maar men kan er ook relaxen. Een gids is hiervoor noodzakelijk.
Met een pick-up brengt men ons naar de dam, zo’n 65 kilometer verderop (wie over eigen vervoer beschikt kan ook ter plaatse een gids met boot vinden om het meer op te varen). Daar stappen we over in een longtail boot, het zo typische vaartuig hier in Thailand. Na een uurtje varen en vooral genieten van de schitterende uitzichten op de karstformaties die boven het water uittorenen, het jungle berglandschap verderop, dode bomen die nog steeds boven het wateroppervlak uitsteken, … komen we aan bij de raft-houses Tone Teuy. Terwijl we wachten op het bereiden van onze lunch, zijn we vrij hier wat rond te kijken of een duik te nemen in het warme meer.
Nadien varen we naar het einde van een inham vlakbij. Van daaruit maken we een leuke wandeling doorheen de jungle over een pad met vele obstakels: boomstammen, rotsen, te doorkruisen rivieren, … Ook hier zien we massa’s kleurrijke vlinders, insecten, vogels, aapjes, … een kleine tarrantula vooraan in haar holletje, … en vele bloedzuigers die in ons een lekkere prooi zien. Weerom blijven de grote dieren op veilige afstand.
Aan het einde van het pad komen we bij de Namtaloo grot, die we verkennen. In het droge seizoen kan men er doorheen trekken, zo’n 700 meter lang (een stukje zwemmen is noodzakelijk), maar nu het regenseizoen begint, staat er te veel water in de grot en kunnen we slechts een 200-tal meter ver geraken. Slechts een aantal mensen van onze groep begeven zich in de grot, want ook nu moet er worden gezwommen door de zeer hoge waterstand. Marc geniet ervan, tot de gids plots opdracht geeft onmiddellijk terug te keren naar buiten. Iemand is op een cobra gestoten, een zeer giftige slang … Echt mooi is dit stuk grot niet, maar de verkenning ervan is superleuk.
Op terugweg pauzeren we nog een tijdje aan de raft houses, waar we kano’s mogen gebruiken, zwemmen, … iemand gaat zelfs vissen …
 
Ernaartoe:
sôrng-tâa-ou (soort pick-up)Tesco-lotus – busterminal Suratthani, 35 THB pp. De prijzen die men ons voorstelde gingen zelfs tot 250 THB pp., locale passagiers betalen slechts 15 THB pp.
locale airco bus Surantthani – Khao Sok NP, 100 THB pp. (ticket gekocht aan de bushalte zelf en niet in een ticket kantoortje in de buurt ervan), 3 uren onderweg, er is een bushalte tegenover de straat naar het visitor center van het NP, waar zich een aantal hotelletjes bevinden. Aan de busstop biedt men je zowel hotelaccommodatie (inclusief vervoer ernaartoe – maximum 2 km) als een taxirit aan. Wij kozen onmiddellijk een hotelletje uit onder voorbehoud, je kan opteren eerst per taxi een aantal hotelletjes te gaan bekijken.
Hotel:
Khao Sok Jungle huts, 500 THB per nacht (hoogseizoen: 1.200 THB per nacht), voor een mooi wit bepleisterd en insectenvrij betonnen hutje op palen, zeer luchtig, met ventilator, sanitair (warm water), zitplaats ervoor, muskietennet (niet echt nodig), zeer vriendelijk onthaal, goed restaurant met voldoende keuze, bieden excursies aan tegen eerlijke prijzen, 35/5 Moo 6 Klongsok A. Phanom Suratthani 84250, tel. 077 395 160, mob. 087 264 60 32, www.khaosokjunglehut.com, info@khaosokjunglehut.com Beoordeling: 4/5
Excursies:
Nationaal Park:
inkom: 200 THB pp., ticket 24 uren geldig (vb. aankoop om 10 u ’s ochtends, je kan hiermee de volgende dag binnen in het park tot 10 u, je mag er verblijven zo lang je wil), een plannetje om de buurt te verkennen is te verkrijgen in het visitor center, iets voorbij de ingang.
begeleide dagtocht naar het Rajjaphapa meer:
prijs: 1.500 THB pp., incl. gids, lunch, fruitsnack, drinkwater, excl. ticket NP
Prachtige gevarieerde tocht over het meer in een longtail boot, tot aan de Tone Teuy raft-houses, met jungle tocht en bezoek aan de Namtaloo grot.
2-daagse tocht met overnachting in de raft-houses wordt ook aangeboden (2.500 THB pp), de accommodatie is zeer basis, open bamboe hutjes, geen muskietennet, toiletten aan de rand van het meer in de jungle.
Tijdens de wandelingen doorheen de jungle, werden we geplaagd door bloedzuigers. Deze zijn ongevaarlijk, de meeste zijn zeer klein. Toch kan het wondje wel een tijdje bloeden. Kijk regelmatig op je benen, wanneer je ze snel ziet, kan je ze verwijderen voor ze zich vastklampen. Wij gebruikten Deet op onze benen, misschien hadden we er daardoor geen last van.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Khao Sok NP»

Khao Sok NP (6)

25 Mei 2011 | Azië - deel 2 | Thailand | Laatste Aanpassing 30 Augustus 2011

  • kleurrijke vlinders in de jungle
  • wandeling in Khao Sok NP
  • dode bomen in het Rajjaphapa meer
  • jungletocht aan het Rajjaphapa meer
  • kleine tarantula spin in haar holletje in de jungl

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking