Reisverhaal «Brno»

Tsjechië | Tsjechië | 0 Reacties 17 Juni 2010 - Laatste Aanpassing 23 April 2011

We kiezen ervoor te verblijven in de buurt van Brno om de streek te verkennen en vinden een geschikte camping aan het grote Brnenská meer, aan de rand van de stad.

Brno heeft een autovrij oud stadscentrum, mooi om zien en gezellig rond kuieren. Het is de 2de stad van Tsjechië, de grootste van Moravië. Eigenlijk is het niet echt een toeristische stad, maar dat maakt hem niet minder interessant. Mooie gebouwen en talrijke kerken sieren de straten. Het oude stadshuis is leuk om zien met zijn gotische gevel en scheefgedraaide pinakel die de indruk wekt of hij zal vallen. Jammer genoeg wordt ons bezoek afgebroken door een zwaar onweer en dito regenbui.
De door Unesco erkende Tugendhat Villa willen we zeker een bezoekje brengen. Ze dateert uit 1929 en oogt nog steeds modern, wordt wel eens een meesterwerk van hedendaagse architectuur genoemd. Indeling en inrichting van het huis werden door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe volledig functioneel uitgewerkt, nog steeds actueel. Dit lijkt ons echt de moeite waard. Maar we hebben pech, het gebouw staat in de stellingen, onderhoudswerkzaamheden zijn volop aan de gang, zowel binnen als buiten. www.tugendhat.eu

De wandeling doorheen het Moravische karstgebergte nabij Blansko, met zijn diepe kloof en bosrijke hellingen waarin mooie grotten zijn uitgesleten, kan niet doorgaan. Een zware storm heeft hier enkele weken geleden danig huisgehouden en massa’s bomen ontworteld. Het gebied is nog steeds gesloten voor wandelaars tot men zeker is dat alle gevaar geweken is.
Tijdens een dagtocht rijden we langs meerdere door Unesco erkende plaatsen.
Het park van Kromeriz (30 CZK pp.) werd aangelegd volgens de Franse tuinbouwkunst, met een zuilengaanderij, plantenserre en sierlijk kerkje. Om aan te tonen hoe scheef dit laatste kwam te staan na enkele aardbevingen werd in het midden een grote zware kogel opgehangen. Deze tekent een bewegingspatroon in de zandbak die eronder staat, indrukwekkend om zien. Ook het kasteel in het centrum van de stad is zeer imposant.
In het Oosten van Moravië kwamen zich in de 15de eeuw Roemeense herders vestigen. Als aandenken aan die tijd werd in Roznov pod Radhostem een openluchtmuseum opgericht, met een volledig authentiek herdersdorp, zelfs de kerk, schapen, geiten, kippen, … ontbreken niet, Bokrijk in het klein.
De universiteitsstad Olomouc is bekend om zijn aangename jeugdige sfeer, maar heeft tevens een prachtig oud stadscentrum, herbouwd in de 17de eeuw in barokstijl met behoud van het middeleeuwse stratenpatroon. Vooral het centrale plein is adembenemend met zijn prachtige gebouwen, kerk, fonteinen, en vooral de pestzuil die een der mooiste van Tsjechië wordt genoemd.
De wijnstreek van Mikulov is onze volgende bestemming. In het stadje zelf bekijken we het boeiende plein met als hoogtepunten het met zwart-wit sgrafitto techniek bewerkte renaissance huis en de barokke pestzuil. We wandelen over het kasteelplein en doorheen de Joodse wijk.
Daarna begeven we ons naar de kastelen en tuinen van Valtice en Lednice (Unesco erkenning). Het barokke kasteel van Valtice straalt een meer verfijnde sfeer uit dan de middeleeuwse burcht in het centrum van Lednice. De voorzijde van deze laatste staat jammer genoeg volledig in de steigers vanwege restauratiewerken, maar de andere kanten zijn ook bijzonder. In het bijhorende park wandelen we rond de vijvers van het uitgestrekte park langsheen de tropische serre, vervallen Romeins aquaduct, oude grotgevangenis en minaret. Overal hier in de streek zijn historische monumenten te vinden, zoals de tempel van de 3 gratiën, de obelisk, de tempel van Apollo, de tempel van godin Diana (ook rendez-vous genoemd), de colonnade (zuilengang), …
Eén volledige dag is niet voldoende om de streek grondig te verkennen, maar we hebben toch al heel wat kunnen zien.
Voor een wandeling door de kale en grillige kalkheuvels rond Mikulov keren we nog een keertje terug. Deze brengt ons van bij het stuwmeer Nové Mlýny langs de ruïne van Dvící hrady naar een uitzichtpunt, de terugweg leidt ons langs de voet van de hoge steile rotswanden.
 
Overnachting:
Camping Radka, 275 CZK per nacht voor 2 personen + tent + auto, eenvoudige en rustige camping aan het Brnenská Prehrada meer in een boomgaard met voldoende schaduwplaatsjes, licht hellend terrein, geen afgebakende plaatsen, beperkt sanitair, enkel warm water in de douches, luifel met zitplaatsen, koelkast met vriesvak, vriendelijke maar weinig spraakzame campinguitbaatster, Za Sokolákem 139, aangeduid in de wijk Bystrc (Brno), tel. +420 (0) 605 70 37 37, campingradka@email.cz, www.campingradka.cz

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Brno»

Brno (14)

20 Juni 2010 | Tsjechië | Tsjechië | Laatste Aanpassing 23 April 2011

  • Olomouc, pestkolom
  • Mikulov, centrale plein, detail gevel
  • Brno, Mahen theater
  • Brno, straatbeeld
  • Brno,  geveldetail

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking