Reisverhaal «Trébic»

Tsjechië | Tsjechië | 0 Reacties 16 Juni 2010 - Laatste Aanpassing 23 April 2011

Het regent de ganse tijd pijpenstelen, vandaag trekken we verder maar beslissen een keertje niet te kamperen. We hebben de tent nat moeten inpakken en hebben geen zin deze in de regen weer op te zetten voor slechts één nacht. Zo komen we terecht in de prachtige nieuwe jeugdherberg van Trebíc.

Onderweg komen we langs een aantal mooie plaatsen, de moeite waard om er even te stoppen.
Holasovice is een dorpje met kleine werkmanshuisjes rondom het grote dorpsplein, een grasveld met een grote vijver in het midden en wat hoge bomen rondom, door Unesco erkend. We zijn onmiddellijk bekoord door de eenvoud van de wit- en geelgepleisterde huisjes die met accenten in pasteltinten zijn afgewerkt. Bijna voor elke deur staat een grote houten hefboom, het blijken oude waterpompen te zijn.
In Telc begeven we ons naar het centrale plein waar met zijn kleurrijke huizen, rijkelijk versierd met gebeeldhouwde ornamenten. Dit wordt het mooiste plein van Tsjechië genoemd en is ook door Unesco erkend.
We rijden verder naar Trebíc en beslissen daar te overnachten, in de hoop het stadje morgen droog te kunnen bezoeken. De basiliek, de Joodse wijk en begraafplaats zijn door Unesco erkend.
De basiliek van St. Prokop is een fraai afgewerkt immens bouwwerk bovenop een heuvel aan de rand van het centrum. Vooral het portaal van de ‘paradijspoort’ is een pareltje om te zien. Jammer genoeg kunnen we niet naar binnen, daarvoor moet op voorhand met het toerismekantoor een afspraak worden gemaakt.
De Joodse wijk is een klein stadsdeel langs de oever van de Jihlava rivier. We kuieren door de kronkelende smalle straatjes, geplaveid met kasseien, naar de voetgangersbrug over de rivier. Daar hebben we mooie uitzichten op de basiliek en de stadstoren.
De straatjes leiden ons de heuvel op naar het Joodse kerkhof, dat ontstond in de 17de eeuw. Vele van de scheefgezakte oude grafstenen rusten in de schaduw van hoge bomen en zijn overwoekerd door onkruid. Het oudste graf dateert uit 1631. Graven en monumenten ter nagedachtenis van de slachtoffers van WO I en II zijn de meest recente.
Op het centrale stadsplein ontdekken we nog enkele bijzondere huizen, beschilderd met zwart-wit taferelen.
 
Overnachting:
Travellers hostel & hotel, jeugdherberg, 800 CZK per nacht voor een zeer ruime 2-persoonskamer met sanitair, ontbijt incl. (zelfbediening), zeer proper, gratis internet, recent gerestaureerd in de stijl van de streek, restaurant met lekkere keuken, bar, TV en computer in recreatieruimte, vriendelijke ontvangst (spreken Engels), gelegen in het centrum van de stad op wandelafstand van de bezienswaardigheden, Zerotínovo Námestí 17, tel. +420 568 422 594, www.travellers.cz, trebic@travellers.zc

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Trebíc»

Trebic (10)

17 Juni 2010 | Tsjechië | Tsjechië | Laatste Aanpassing 23 April 2011

  • Trebic, St. Procopius basiliek
  • Telc, typisch middeleeuws huis
  • Trebic, St. Procopius basiliek, detail toegangspoo
  • Holasovice, oude waterpomp voor het huisje
  • Trebic, geveldetail Joodse buurt

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking