Reisverhaal «Canaima»

Zuid Amerika 1 | Venezuela | 0 Reacties 24 Augustus 2008 - Laatste Aanpassing 28 April 2011

Canaima is een dorp met 3.500 Pemón indiaanse inwoners, momenteel ook uitgegroeid tot een toeristisch centrum. Het dorp is gelegen aan de gelijknamige 'Laguna Canaima', gevoed door voornamelijk de brede rivier 'Río Carrao', die via 7 brede krachtige watervallen op 1 rij naast elkaar in dit meer uitmondt.

Het dorp is gelegen in het gelijknamige 'Canaima Nationaal Park', waar ook de 'Gran Sabana' (zie Santa Elena) deel van uitmaakt. In dit Nationaal Park wonen 3 grote groepen Pemón indianen, in totaal zijn ze met 40.000. Het park is vooral bekend door de 'Salto Angel', met zijn 979 meter verval de hoogste waterval ter wereld. De waterval stort neer over de rand van de immense 'tepuy Auyan' (tafelberg) die een oppervlakte heeft van 700 kmª.

Zoals voor velen is Canaima ook onze vertrekbasis naar 'Salto Angel'. Met een Cesna 5-passagiers vliegtuigje vliegen we van Ciudad Bolívar naar Canaima. Van daaruit gaat het verder met een korjaal (lang smal houten indiaans rivierbootje) de rivier 'Río Carrao' op. Aan de bovenkant van de 7 mooie watervallen vertrekken we stroomopwaards. Het is een tocht van 4 uren, een stuk van het traject moeten we te voet (50 min.) afleggen over een mooi wit zandpad tussen grasland, omdat het bootje makkelijker leeg een moeilijke stroomversnelling kan overbruggen. Een welkome afwisseling met het zitten op de harde houten plankjes in het bootje. Verderop slaan we af en varen verder op de 'Río Churun'.

Aan deze rivier is ons kamp 'Kavac' gelegen, aan de voet van de 'Salto Angel'. Onder een golfplaten afdak hangen de hangmatten dicht bij elkaar. Hierin zullen we slapen. Boven een groot open vuur worden de kippen voor het avondmaal geroosterd. De enige toegeving aan de regels van het comfort, is een klein gebouwtje met enkele toiletten en douches ... met bruin rivierwater. 

Met ons groepje van 9 brengen we aangenaam onze vrije avond door en leren zo elkaar beter kennen. De vijf verschillende nationaliteiten (Nederlanders, Hongaren, Spanjaarden, een Fransman en wij Belgen) vormen geen hindernis, iedereen praat met iedereen zonder uitzondering. Verschillende talen klinken door elkaar. Om 21.00 u wordt de generator uitgezet en krijgen we voldoende kaarsen om verder de avond 'verlicht' door te brengen.      

De 2de dag maken we een mooie wandeling door het woud vol Bromelia's, en klauteren we over rotspartijen omhoog tot aan de basis van de 'Salto Angel', die hier van een indrukwekkende hoogte neervalt. Aan de zijkant van de waterval kan in een poel gezwommen worden.

In de namiddag varen we terug naar het dorp Canaima. De ganse tijd zitten we in een echte tropische stortregenbui. Het stukje dat we gisteren over mooie droge zandpaden wandelden, moeten we nu waden door de rivieren die ervan geworden zijn, tot halverwege onze kuiten in het water.

In Canaima krijgen we een kamer toegewezen in 'Campamento Kavac' en maken dankbaar gebruik van de koude douches.

De derde dag staat nog een bezoek aan de 'Salto Sapo' (kikker waterval) op het programma. Een hoge brede waterval, waar we op een rotsrichel achterdoor kunnen lopen. De kracht van het water dat langs ons stroomt is overweldigend. Een klein stukje moeten we op het gevoel lopen omdat het water met zo'n kracht tegen ons aanvliegt dat we onze ogen niet kunnen openhouden.

De 3-daagse excursie wordt afgerond met de terugvlucht naar Ciudad Bolívar in de namiddag. 
Een prachtige ervaring, om nooit te vergeten !

Ernaartoe en terug :
taxi Ciudad Bolívar hotel - luchthaven
vlucht Ciudad Bolívar - Canaima, 1 u 10 min. onderweg, met Cesna 5-passagiersvliegtuig

Overnachtingen :
1ste nacht : hangmattenkamp Kavac, aan de rivier Río Churun, met zicht op de Salto Angel
2de nacht : Campamento Kavac te Canaima, 2 persoonskamer met sanitair (koud water), ventilator, handdoeken niet inbegrepen (toch gekregen na aandringen)

Excursie :
Salto Angel - Salto Sapo, 1.200 VEB per persoon, geboekt via hotel Amor Partio in Ciudad Bolívar, door verkoper van de organisatie 'Excursiones Kavac' gevestigd in Canaima
inbegrepen : 
- alle verplaatsingen, taxi van het hotel, tot terugkeer tot in de vlieghaven van Ciudad Bolívar
- overnachtingen 
- 3 maaltijden per dag, met water, Coca Cola en koffie
- indiaanse Engelssprekende gids
- alle uitstappen

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Canaima»

Canaima (22)

24 Augustus 2008 | Zuid Amerika 1 | Venezuela | Laatste Aanpassing 28 April 2011

  • het pad naar de basis van Salto Angel
  • onderweg naar Salto Angel : tepui Auyan vanuit een
  • kamp 'Kavac' : het avondmaal wordt bereid
  • onderweg naar Salto Angel : zicht op vele tepuis i
  • Salto Angel in al zijn glorie ... 979 meter hoog

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking