Reisverhaal «Alabama»

Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | 0 Reacties 17 Februari 2018 - Laatste Aanpassing 24 Mei 2018

17 – 19 februari 2018

Traject: Pensacola – Staatsgrens Florida / Alabama – Daphne – Mobile – Bellingrath – Staatsgrens Alabama / Mississippi – Pascagoula

Alabama
De staat Alabama (afkorting AL) heeft als bijnaam ‘Yellowhammer State’, naar zijn favoriete zangvogel, de geelgors. Montgomery is de hoofdstad van de 135.760 km² grote staat (4,2 x België), met zijn 4.863.000 inwoners. Hiervan zijn 26 % zwarten.

Alabama grenst aan de staten Mississippi, Tennessee, Georgia, Florida en een klein stukje van de Golf van Mexico. Op zijn grondgebied bevinden zich veel grote meren en een aantal belangrijke rivieren, met totale lengte 2.400 km. In het noorden ligt het Appalachen gebergte, met als hoogste top Mount Cheaha (735 m.h.). De overige 80 % van het grondgebied is vlak en daalt langzaam af van naar het zuiden en de golfkust, van 550 meter tot zeeniveau.

Inheemse bevolkingsgroepen van verschillende culturele oorsprong bevolkten de staat, vooraleer gedeeltes ervan werden geclaimd door Franse, Spaanse en Engelse kolonisten. De eerste permanente vestiging was de stad Mobile, door Franse kolonisten gesticht in 1702.
Alabama werd in december 1819 aanvaard als 22ste staat van de USA.
In 1860 bestond de helft van zijn bevolking uit slaven. Na de invrijheidstelling van de slaven in 1865, stelde men een aantal racistische wetten op. Hierdoor werden de zwarten o.a. uitgesloten van het stemrecht, hun kinderen niet toegelaten op blanke scholen, openbare plaatsen en faciliteiten gescheiden zoals gevangenissen, ziekenhuizen, toiletten, hotels, restaurants, wachtruimtes voor openbaar vervoer, treinwagons, … Een vorm van discriminatie die ook de arme blanke bevolking trof.
Deze wetten werden federaal overruled in de jaren 1960.
In 2004 stemde een meerderheid van de blanke bevolking in Alabama, nog steeds voor een vorm van apartheid, die zwarten van een aantal rechten zou uitsluiten. Gelukkig wordt dit verboden door de federale wetgeving.

Tot midden de 20ste eeuw was de economie er vrijwel volledig toegespitst op katoenteelt, met inzet van vele slaven. Daarna kwam er meer diversificatie en steeg de welvaart. Op heden worden de belangrijkste peilers van de economie gevormd door de banksector, ruimtevaart, gezondheid, onderwijs, handel, technologie en zware industrie, gebaseerd op autofabrieken en verwerking van staal en mineralen.

Er heerst een vochtig subtropisch klimaat, met gemiddelde jaartemperaturen van 18°C, hete zomers en milde winters. Dit is één van de warmste staten, met meer dan 32 °C gedurende de ganse zomerperiode in sommige regio’s. Alabama is gelegen in het gebied dat vaak wordt getroffen door tropische stormen en orkanen, alsook tornado’s. Gemiddeld 70 – 80 dagen per jaar onweert het.

Vanuit Pensacola rijden we de grensrivier Perdido over, waarbij we Florida ruilen voor Alabama. In Daphne zullen we overnachten. De staat Alabama doorkruisen we op ons traject langs de Golf van Mexico.

Mobile
Met meer dan 195.000 inwoners is Mobile de derde meest bevolkte stad in Alabama, vooral bekend om zijn Mardi Gras of karnaval festiviteiten. Het is de grootste stad langs de golfkust, tussen New Orleans in Louisiana en St. Petersburg in Florida. Ongeveer de helft van de bevolking is zwart of van Afrikaans-Amerikaanse afkomst.

Deze zeehavenstad werd in 1702 door de Fransen gesticht als eerste hoofdstad van de koloniale regio La Louisiane. Eerst bestond deze enkel uit het Fort Louis de la Louisiane. Mobile won al vlug aan belang voor de handelsactiviteiten tussen Franse kolonisten en Amerikaanse inheemse bevolking. Nadien kwam de stad in handen van de Engelse kolonisten, gevolgd door de Spanjaarden.

Aan de monding van de Mobile River in de Golf van Mexico, bevindt zich het gelijknamige stadje. Omdat we over het oude stadscentrum van Mobile een omschrijving vinden als een soort mini New Orleans, stoppen we er voor een rondwandeling. Doch de stad kan ons niet bekoren, we zijn al vlug terug aan de waterkant, waar Manga op ons wacht.

Daar wandelen we over de kade, waar we meerdere grote scheepswerven en enkele oorlogsschepen in aanbouw zien.

Voor we verder rijden nemen we nog een kijkje in een Camper beurs, dat interesseert ons steeds. Al hoewel … hier enkel grote exemplaren te zien zijn. Het is wel eens leuk in zo ’n luxe bus of 5th Wheel rond te kijken, al zouden we niet willen ruilen. Sommige exemplaren beschikken over wasmachine, droogkast, zelfs 4 flatscreen TV’s (aan het bed, aan de salon, bij de eettafel, buiten onder de luifel), een open haard op gas, een dubbele koelkast / diepvries, twee toiletten, een volwaardige buitenkeuken met nog een ruime koelkast, een logeerkamer met salon, … teveel om op te noemen.

Bellingrath Gardens & Home
Voor we Alabama verlaten, brengen we een bezoek aan Bellingrath Gardens & Home. We hebben hierover niet veel informatie, maar kunnen steeds genieten van het wandelen door mooie tuinen.

Het domein was ooit eigendom van Walter & Bessie Bellingrath en is gelegen in Theodore, aan de Fowl River. Walter was de eerste Coca Cola bottelaar in de regio. Hiermee maakte hij fortuin. Het echtpaar woonde in de stad Mobile, ze kochten in 1917 dit terrein als viskamp. In het begin stond hier dan ook enkel een vissershuisje. Terwijl Walter kwam vissen, creëerde Bessie de tuin, die pas echt vorm begon te krijgen in 1927, met de ondersteuning van een architect. Vanaf 1932 werd deze opengesteld voor publiek. Pas in 1935 werd het huis gebouwd. Met zijn 15 kamers, ruim groot voor het kinderloze echtpaar. Hun bijzonder fraaie huis in Mobile werd op dat moment afgebroken. Ze recupereerden hiervan veel materiaal, zoals stenen, vloertegels en smeedwerk, om te gebruiken bij de bouw van de nieuwe woonst.
Na de dood van Bessie in 1943, werd het Walter’s levensdoel om de tuin te onderhouden, die zij met zoveel liefde en hard werken had aangelegd. Tot hijzelf in 1955, op 86 jarige leeftijd overleed. Op 80-jarige leeftijd richtte hij een fonds op ter ondersteuning van een aantal scholen en het voortbestaan van de Bellingrath Gardens.

De parktuin is zeer mooi, met enkele thema’s erin verwerkt. Zoals een kleine serre, een rozentuin in de vorm van het embleem van de Rotary club (weliswaar staat er momenteel geen enkele roos in bloei) een aantal vijvers, fonteinen en beelden, prieeltjes met banken, een plankenpad over een vijver- / moerasgebied, een bamboebos, een Amerikaans-Aziatische tuin, … In februari zijn niet heel veel planten in bloei, doch de magnolia’s zijn prachtig. In en rond de vijvers zien we water schildpadjes en -vogels.

Het huis is een pareltje, één van de mooiste oude huizen die we al bezochten. Na het overlijden van het echtpaar werd het prachtige interieur bewaard. Enkel hun juwelen en kledij zijn aan familieleden geschonken. Men zou uren kunnen rondkijken in dit indrukwekkende huis, met de vele verzamelobjecten die er een plaatsje vonden.

In de zeer ruime keuken alleen al, zijn bijvoorbeeld 17 verschillende porseleinen eetserviezen te bewonderen, allen uit verschillende regio, voornamelijk Europees en Aziatisch. Enkele hiervan werden speciaal aangeschaft in kleuren die passen bij de grote gasten eetkamer, die in Coca Cola rood werd ingericht. Verder is er het zilverwerk, van schotels, kommen en schalen tot een enorm uitgebreid bestek. Kristallen karaffen en glazen. Indrukwekkend vinden we dat men toen al 2 vaatwasmachines had. Twee grote kookfornuizen met ovens. Teveel om op te noemen.

In alle kamers van het huis zijn ontelbare porseleinen beelden te vinden. Ze vormen verzamelingen over verschillende thema’s, telkens samen geplaatst. Ook zijn er een aantal meubelstukken met een bijzondere waarde, zoals de schaaktafel van een beroemde schaakkampioen uit die tijd.

Eenmaal we het huis hebben bezocht, nemen we nog een kijkje in de bijhorende garage, gebouwd in 1939 voor 6 auto’s. Daarboven bevonden zich 4 gastenverblijven, nu als kantoren gebruikt. In de garage is sinds 1967 de Delchamps Gallery of Boehm Porcelain ondergebracht. Hier zijn een groot aantal porseleinen kunstwerken te bewonderen, van de hand van Edward Marshall Boehm.

Na ons bezoek aan Bellingrath Gardens & Home, rijden we de staat Mississippi in, waar we in Pascagoula zullen overnachten.

OVERNACHTINGEN:
DAPHNE – WALMART PARKING
Coördinaten: 30.626005 – 87.906146
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Vrij rustige, grote winkelparking. We parkeren aan de uiterste rand van de parking, voor het Garden Center. WIFI en toiletten in de winkel.
Minpunten: /

MOBILE – PARKING
Coördinaten: 30.680890 – 88.123986
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Grote verlaten parking, achter een leegstaand winkelpand. We parkeren aan de rand van de fel verlichte parking, in de schaduw om wat minder op te vallen. Hier is het zeer rustig en stil ’s nachts, we slapen perfect. WIFI van de Lowe’s winkel ernaast.
Minpunten: ’s Ochtends vroeg komen vrachtwagens leveren in de omringende grote winkels, al is het niet op de parking zelf, we horen het geluid.

GEREDEN TRAJECT:
Pensacola – staatsgrens Florida / Alabama – Daphne, 81 km
Vrij rustige wegen.

Daphne – Mobile, 32 km
Iets drukkere wegen, vooral in de stad. Voorbij het stadscentrum rijden we op een weg met twee (soms 3) baanvakken per rijrichting. Vooral de rechter rijstrook is zeer smal, we vullen met onze breedte het ganse rijvak. Aan de wegkant staan bomen, waardoor we niet kunnen uitwijken.

Mobile – Bellingrath Gardens – Staatsgrens Alabama / Mississippi – Pascagoula, 83 km
Rustige route, vooral over landwegen.

EXCURSIES:
MOBILE – HISTORISCH STADSCENTRUM
Rustige straten, met hier en daar oude panden. Niet echt speciaal. Terrasjes en restaurantjes. Vrij veel ludieke muurschilderingen / graffiti, overal verspreid.
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
We parkeren op een niet al te grote parking aan de haven, langs de invalsweg vanuit het oosten, net voorbij de tunnel. Gratis.
Coördinaten: 30.690223 – 88.038429

BELLINGRATH – GARDENS & HOME
Zeer mooie parktuin, met enkele thema’s. Bij een bezoek aan deze tuin, is zeker het huis aan te raden. Dit is één van de mooiere historische huizen die we al hebben bezocht. Veel verzamelobjecten, in porselein, kristal, zilver, alsook meubilair.
SCORE: 5/5
INKOM:
Tuin: 13 USD pp.
Tuin + huis: 21 USD pp. Het huis is enkel met een gids te bezoeken.
In februari wordt een Snowbird actie gedaan, tuin + huis: 16,5 USD pp.
INFORMATIE:
Brochure met overzichtsplannetje wordt overhandigd bij het betalen van de inkomprijs.
Coördinaten: 30.430996 – 88.140880
Website: www.bellingrath.org
Tel.: 251-973-2217
PARKING:
Grote parking aan de ingang van de tuin.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Pensacola»

Alabama (38)

17 Februari 2018 | Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 24 Mei 2018

  • Mobile
  • Bellingrath Gardens
  • Mobile
  • Bellingrath Gardens
  • Mobile

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking