Reisverhaal «Alaska – Hyder»

Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | 0 Reacties 03 Mei 2016 - Laatste Aanpassing 10 Mei 2016

Traject: 3 mei 2016     

Traject: Hyder – Fish Creek – Hyder     

In het Canadese Stewart rijden we de grens met de US over, naar Hyder. Deze vriendelijke ‘ghost town’ ligt zeer geïsoleerd aan het uiteinde van het Portland Channel, omringd door ongerepte wildernis. Het plaatsje is slechts via 1 weg bereikbaar. Als dorp stelt het niet veel voor, met amper 60 inwoners. Enkele oude hotelletjes en winkeltjes, een gemeenschapshuis en wat amateuristisch gebouwde huizen, vaak niet meer dan een uitbreiding van een camper met plankenmuren en een golfplaten dak.

We zijn hiernaartoe gekomen voor de mooie omgeving. Al reizen we niet in het juiste seizoen, toch willen we een kijkje nemen bij de Fish Creek. Op deze plaats komen jaarlijks van juli tot september massaal zalmen voorbij, die hogerop in de rivieren gaan paaien. En dit hebben de Grizzly en Zwarte beren geweten, op deze zeer geschikte plaats kunnen ze een lekker maaltje vangen.

Een aantal jaren geleden werden, voor de veiligheid, langs de kristalheldere Fish Creek plankenpaden met omheiningen en platforms gebouwd. Hierop kunnen de toeristen van het schouwspel genieten. Doch we horen hier en daar fluisteren dat het berenaantal sterk is verminderd, sinds deze houten constructie er is. Zeker nu wij hier zijn, in het foute seizoen, ligt alles er verlaten bij.

Verderop naar het noorden, ligt de Salmon Glacier op ons te wachten. Hiervoor moeten we een heel eind op een onverharde weg rijden, en terug. Van enkele bronnen hoorden we reeds dat deze weg zou gesloten zijn, zo’n 10 kilometer voor de gletsjer. Voor we ernaartoe rijden, informeren we ons in het dorpje, waar wordt bevestigd dat deze buiten het zomerseizoen steeds wordt afgesloten. Het loont dus niet de moeite om nog verder te rijden. Jammer, want dit zou volgens foto’s in brochures echt een zeer mooie gletsjer moeten zijn.

Een brug leidt naar een eilandje midden op het Portland Channel, een prachtige fjord. Daar hebben we een mooi uitzicht op de omringende besneeuwde bergen, die grotendeels in de wolken zitten.

GEREDEN TRAJECT:
Grens Canada-US – Hyder – Fish Creek – Portland Channel – Hyder – grens US-Canada, 20 km.
Hyder Avenue – NDF 38 Road – Hyder Avenue
Rustige weg door het dorp en langs Fish Creek, afslag tot een parking midden op het Portland Channel.
De NDF 38 Road is verderop onverhard, na +/- 27 kilometer bevindt zich de Salmon Glacier, doch de weg is een 10-tal kilometer ervoor afgesloten in het winterseizoen.

EXCURSIES:
FISH CREEK
Plaats waar men gedurende de maanden juni – september beren kan zien vissen naar zalmen, die stroomopwaarts zwemmen om te gaan paaien.
Volgens onze informatie zou dit spektakel veel verminderd zijn, sinds hier een 6-tal jaren geleden houten plankenpaden en uitzichtplatforms zijn aangelegd voor de toeristen.
SCORE: ?/5
INKOM: +/- 6 USD pp.
Wanneer wij hier komen, zijn beren noch zalmen te zien. De inkom is dan ook gratis.
PARKING:
Aan de plankenpaden en uitzichtplatforms.
Coördinaten: 55.962168 – 130.061589
LOCATIE:
Door het dorp Hyder, rechtsaf richting de Salmon gletsjer.

SALMON GLACIER
Zou zeer mooie gletsjer zijn.
We kunnen er niet bij geraken, omdat de weg is afgesloten een 10-tal km voor de gletsjer. De eigenaars van de mijnen langs de weg, sluiten deze af buiten het toeristische seizoen, de poort gaat dan zelden open. Dit vindt men in Hyder niet correct, het is de enige attractie hier buiten de zomermaanden. Maar er is niet aan te doen.
SCORE: ?/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan de gletsjer.
Coördinaten: 56.169339 – 130.051777
LOCATIE:
Langs de onverharde weg NDF 38, die vanaf Hyder naar het noorden loopt.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Hyder»

Alaska – Hyder (8)

03 Mei 2016 | Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 10 Mei 2016

  • Hyder - Fish Creek, informatiebord
  • fjord Portland Channel in de regen
  • Hyder, originele nieuwbouw woning
  • Hyder - aan de grenspost US-Canada
  • Hyder - Fish Creek, waar beren zalmen vissen in de

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking