Reisverhaal «Arizona – Biosphere 2»

Noord Amerika 2 | Verenigde Staten | 0 Reacties 04 Februari 2017 - Laatste Aanpassing 23 Maart 2017

4 februari 2017     

Traject: Tucson – Biosphere 2     

Biospere 2      
In 1987 werd door de privé onderneming Space Biospheres Ventures inc. gestart met een project, waarbij men wou proberen te overleven in een compleet afgesloten omgeving. Dit zou interessant zijn bij natuur- of andere rampen. In enorme glazen, hermetisch gesloten gebouwen werd een ganse autonome leefwereld opgezet naar het model van de aarde, Biosphere 2. De binnenoppervlakte bedraagt 1,27 ha, maximale binnenhoogte 27,74 meter, onder 6.600 ramen. Pas vier jaar later was alles klaar om in gebruik te nemen, het project kostte 150 miljoen USD.

De glazen structuren beschikten over een zee, met zout water en vissen, een tropisch regenwoud, moerassen met mangroves, savanne graslanden, een nevelwoestijn, een boomgaard, een groentetuin, dieren, zelfs bijen en muggen. Zuurstof circuleerde in dit gesloten geheel door middel van een soort kunstlongen, in twee losstaande ronde gebouwen ondergebracht. Aansluitend werden studio’s, een keuken en woonkamer voorzien. Een team van 4 mannen en 4 vrouwen (over)leefde hierin gedurende 2 jaren, zonder buitenlucht, deuren en ramen moesten hermetisch gesloten blijven.

100 % succesvol is dit project niet geëindigd. Doch men leerde enorm veel.
Zo was er verlies aan zuurstof, men moest 3 keer een hoeveelheid toevoegen. Pas na lang zoeken werd de reden van het verlies gevonden. De betonnen vloer van de ondergrondse ruimte met technische installaties nam zuurstof op, omdat hij niet volledig uitgedroogd was. Een verflaag om deze te stabiliseren zou het probleem oplossen. Doch er was geen verf voorhanden …
Eén van de vrouwelijke teamleden sneed een vingertopje af. Er was een dokter in het team, die haar behandelde. Doch de vinger begon zwart te worden. Toen werd de dame uit het complex gehaald, na een ziekenhuis bezoek van 2 uren keerde ze terug. Alles kwam goed, maar de regels van het project werden hiermee verbroken.

Nadien werd het complex afwisselend gebruikt door de universiteit van Arizona (huidige eigenaar) en Colombia University, voor wetenschappelijk onderzoek. Alle dieren werden aan de Zoo geschonken, die heeft men niet meer nodig. Het centrum werd uitgebreid, voor bijkomende studies over het ecosysteem in gecontroleerde condities. De doelstelling is om het leven op aarde, biospere 1, beter te leren begrijpen, waardoor de levenskwaliteit voor alle aardbewoners kan worden verbeterd. Hoe de elementen water, aarde, lucht, zon en leven kunnen gebundeld worden in een proces dat resulteert in energie, voedingscycli en andere materialen.

Een bezoek aan Biosphere 2 is uiterst boeiend. Hier wordt niet alleen een kopie van de aarde gecreëerd. Men denkt ook aan mogelijkheden om dergelijke infrastructuur te bouwen op andere planeten, wanneer op aarde plaatsgebrek zou ontstaan. Bovendien bestudeert men de evolutie van de natuur, rekening houdend met de manier waarop we daarmee omgaan.

Indrukwekkend modern voor die tijd (1987 – 1991) zijn de woonruimtes voor het projectteam. Elk teamlid had een privé studio, een kleine woonkamer met slaapruimte op een half verdiep. Grote ramen kijken uit op de plantentuin in de serres. Een ruime, zeer lichte woonkamer grenst aan de open keuken met alle modern comfort. Er moest worden gegeten wat in de binnenboomgaard en moestuin groeide, veel variatie was er niet. Zo leverden de koffiestruiken twee tassen koffie per persoon per week. Het menu was vooral gebaseerd op bonen en rijst, aangevuld met wat fruit en andere groenten, zoals meloenen, bananen, papaya, aardbeien.

OVERNACHTINGEN:
BIOSPHERE 2 – LANGS ZIJBAANTJE
Coördinaten: 32.600472 – 110.856458
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
INFORMATIE: www.b2science.org
COMMENTAAR:
Smal zandbaantje dat afslaat van de toegangsweg tot Biosphere 2. We parkeren opzij van het weggetje, tussen struikgewas en koeien.
Minpunten: Zichtbaar van de weg.

GEREDEN TRAJECT:
Tucson – Biosphere 2, 86 km.
East Old Vail Rd – East Valencia Rd – Highway I10 – AZ77, West Miracle Mile / North Oracle Rd / Tucson Globe Hwy – Toegangsweg tot Biosphere 2
Ietwat drukkere geasfalteerde wegen, die er goed bij liggen. Druk verkeer langs de AZ77, met zeer veel stoplichten.

EXCURSIES:
BIOSPHERE 2
Zeer interessant wetenschappelijk project. Rondleiding door een gids, met boeiende toelichting over de opzet, zowel bij de start als op heden. Nadien kan men vrij rondkijken in en rond de gebouwen.
SCORE: 5/5
INKOM: 20 USD per persoon.
In een toerismekantoor vonden we een kortingskaart van 2 USD pp.
INFORMATIE:
Bij het binnengaan van de site krijgt men een folder met wat informatie.
www.B2science.org
PARKING:
Aan de ingang.
Coördinaten: 32.581522 – 110.848087

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Tucson (4)»

Arizona – Biosphere 2 (9)

04 Februari 2017 | Noord Amerika 2 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 23 Maart 2017

  • Oracle, Biosphere 2
  • Oracle, Biosphere 2, simulatie volledig afgesloten
  • Oracle, Biosphere 2, het regenwoud
  • Oracle, Biosphere 2, de bibliotheektoren
  • Oracle, Biosphere 2, de zee

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking