Reisverhaal «Arizona – Globe-Young Scenic Road»

Noord Amerika 2 | Verenigde Staten | 0 Reacties 13 Februari 2017 - Laatste Aanpassing 23 Maart 2017

13 – 17 februari 2017      

Traject: Theodore Roosevelt Lake: Cholla Bay – Tonto NM – Roosevelt – Globe-Young Hwy – Sawmill Flats – Young – Colcord Ridge – Little Green Valley – Payson     

Tonto National Monument
Hoog boven het Theodore Roosevelt Lake prijken de ruïnes van twee oude dorpen, langs een verticale rotswand. Ooit woonde hier de Salado bevolking, met in de vallei hun landbouwveldjes. Irrigatiekanalen zorgden voor voldoende bevloeiing, met water van de Salt River. Het water van deze rivier had een licht zoutgehalte, vanuit een zoutvlakte waar deze doorheen stroomde. Een meer was er nog niet, de vallei liep pas onder water in 1906, bij de bouw van de Theodore Roosevelt Stuwdam.

De eerste bevolkingsgroep die zich in deze regio vestigde, verbleef hier permanent tussen 100 – 600 a.d. Ze leefden in een dorp van 15 pit houses (huizen die zijn verzonken in een grote kuil), deden aan jacht en landbouw, o.a. maïs, bonen en katoen werden verbouwd. Daarna is hier gedurende 150 jaren geen spoor van bewoning.

Rond 750 a.d. kwamen mensen uit de huidige regio Phoenix hiernaartoe. Gedurende 400 jaren deden ze hier aan irrigatielandbouw, ze teelden eveneens maïs, bonen en katoen (tot 10 oogsten per jaar). Ze verhandelden hun goederen via een netwerk dat reikte van Colorado tot de Golf van California.

In 1100 a.d. kende deze regio zijn sociale en economische piekperiode. Er woonden toen 1.250 mensen op de bodem van de vallei. Nieuwe bewoners begonnen zich hogerop te vestigen. Ze spendeerden hun tijd voornamelijk buiten en op de daken van hun huisjes. Die werden enkel gebruikt om in te slapen, te koken, als opslagplaats en winterschuilplaats.
In het begin van de jaren 1300 a.d. kende men bloeiende tijden, dankzij de invloed van het klimaat dat stilaan vochtiger werd. Tot daar in 1330 een drastische verandering in kwam, het waterpeil zakte plots, de landbouw kende een sterke achteruitgang. Bijgevolg begon men meer en meer te jagen, wat resulteerde in een ernstige impact op het ecosysteem.
Tijdens deze periode kende men ook ernstige overstromingen, de Salt River trad buiten zijn oevers en vernielde daarbij vele van de irrigatiekanalen. Hierdoor werd een groot gedeelte van de landbouwgronden onbruikbaar.

De veranderde levensomstandigheden, als gevolg van natuurlijke impact, creëerde spanningen onder de bewoners en dreef hen uit elkaar. Een aantal groepen gingen zich vestigen in de Tonto woningen, hoog langs de klifwanden. Waarom voor deze plaatsen werd gekozen, is niet duidelijk. Misschien omwille van veiligheid, om vijanden te zien aankomen. Opvallend is dat elk dorp zichtbaar is vanuit minstens een andere vestiging. Tot in 1450 a.d. de overgebleven bewoners de strijd opgaven en vertrokken uit de regio.

We bezoeken de lagere klifwoningen. In deze structuur bevonden zich ooit 20 kamers, verdeeld over twee verdiepingen. De ingang was te bereiken via een ladder, die kon worden ingetrokken wanneer geen bezoek was gewenst. Men gaat ervan uit dat hierin 60 tot 70 mensen woonden.

Net als bij de andere oude vestigingen die we bezochten in de regio, heerst hier een groot mysterie. Waarom is de bevolking zo plots vertrokken? Werden de levensomstandigheden te zwaar of verwachtte men elders een mooiere toekomst?

Roosevelt
In het plaatsje Roosevelt bevindt zich een winkeltje, een benzinestation, een postkantoor. Door de afgelegen ligging zijn de prijzen hier vrij hoog.

Globe-Young Highway
Aan het einde van het Theodore Roosevelt Lake, rijden we de Globe-Young Highway (SR288) op, alweer een mooie toeristische route door de bergen. De grotendeels onverharde weg brengt ons over grote hoogte, door bossen en landbouwgebied.

Onderweg wordt er gestopt bij mooie uitzichten. We vinden een rustig overnachtingplaatsje in het bos. Onmiddellijk voelen we dat de temperatuur sterk is gedaald, als gevolg van het hoogteverschil. We bevinden ons nu op 1.760 meter hoogte.

De volgende ochtend vervolgen we onze weg en klimmen hoger en hoger door het bos. De onverharde weg is goed onderhouden. Langs het traject zien we wilde kalkoenen, hertjes, felblauwe vogels, … Het ingeslapen dorpje Young stelt weinig voor, we rijden er aan voorbij. Bij Colcord Ridge brengen we de namiddag door op een boscamping. Tussen de bomen ligt sneeuw en ijs, het is met 2.327 meter onze op één na hoogst gelegen overnachtingplaats sinds we met Manga reizen.

Payson
Stilaan wordt het weer tijd voor boodschappen, sinds Apache Junction kwamen we geen winkels meer tegen. Payson is een aangenaam rustig, zeer groen plaatsje, met een aantal grote winkels, restaurants en een bibliotheek voor het internet.

’s Avonds gaan we samen met Magda en Fred uit eten, in een Italiaans restaurant, Cardos Pizza. Geen hamburgers ditmaal. De porties zijn enorm, we krijgen er een voorgerecht en lookbroodjes bij.

Little Green Valley
In een mooi bos gaan we nog een laatste dag klussen, hier kunnen we overnachten naast een helder stroompje. Er worden legplanken in onze hangkast gemonteerd, kastdeurtjes recht gehangen, de generator bestudeerd, de versnellingen van Herlindes fietsje beter afgesteld, … Marc en Fred wassen het stof en de modder van Manga en Crush, zodat die weer blinken.

OVERNACHTINGEN:
GLOBE-YOUNG HWY – SAWMILL FLATS
Coördinaten: 33.813742 – 110.983471
PRIJS: Gratis.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Onverharde kampeerplaats in een mooi bos, met enkele plaatsjes. Zeer rustig. Droge toilet, niet onderhouden. Kamperen hier is beperkt tot 14 dagen.
Minpunten: /

GLOBE-YOUNG HWY – COLCORD RIDGE
Coördinaten: 34.262508 – 110.844092
PRIJS: Gratis.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Onverharde camping in een mooi bos, met 16 plaatsjes. Zeer rustig. Droge toilet. Kamperen hier is beperkt tot 14 dagen. Het is winter, normaal gezien is deze camping niet open. Tussen de bomen en op een aantal plaatsjes ligt sneeuw en ijs.
Mannen die werken in het omringende National Forest, vertellen dat een aantal bomen zijn omgevallen, er zijn er nog meerdere die kunnen volgen. Hier kamperen is momenteel niet zo veilig. Ze zijn met te weinig personeel (budgettaire maatregelen) om alles vlot te kunnen onderhouden, zodat een aantal parkings en campings worden gesloten.
Minpunten: /

PAYSON – WALMART PARKING
Coördinaten: 34.244168 – 111.323509
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Vrij rustige winkelparking, we overnachten hier niet alleen. Toiletten en WIFI in de winkel.
Minpunten: /

LITTLE GREEN VALLEY – BOS KAMPEERPLAATS
Coördinaten: 34.280062 – 111.135453
PRIJS: Gratis.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Kampeerplaats in een mooi rustig bos, naast een smal stroompje. Gelegen langs een zanderige bosweg. Enkele vlakke plaatsjes tussen hoge bomen. Geen voorzieningen.
Minpunten: Er komt amper zon tussen de bomen door.

SANI DUMP:
Payson – Giant Station: Verzorgd dumpstation, met 3 plaatsen, aan benzinestation. Het water aan de dump is niet drinkbaar. Aan de zijgevel van het gebouw bevindt zich een drinkwaterkraan, doch hiervoor heeft men een vrij lange waterslang nodig (de onze is te kort, +/- 3m.). Ook propaan te verkrijgen.
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 34.241150 – 111.313080

GEREDEN TRAJECT:
Theodore Roosevelt Lake: Cholla Bay – Visitor Center – Tonto NM – Roosevelt – Sawmill Flats, 73 km.
AZ188, Apache Trail – SR288, Globe-Young Hwy
De AZ188 is een mooie asfaltweg. SR288 is opnieuw een scenic route, de weg is grotendeels onverhard. Het eerste deel, tot vlak voor onze slaapplaats aan Sawmill Flats is geasfalteerd en ligt zeer goed. Onderweg moeten we over een smalle brug met beperkte hoogte, 12 ft. 3 Inch, doch deze blijkt een stuk hoger te zijn. Een eindje voor onze bestemming wordt de weg onverhard, smaller en bochtig. We klimmen naar grote hoogte.

Sawmill Flats – Young – Colcord Ridge, 77 km.
SR288, Globe-Young Hwy – Young-Heber Road
Dit tweede deel van de Globe-Young Highway / Young-Heber Road is bijna volledig onverhard, op enkele korte stukken na. Rondom het dorpje Young is de weg geasfalteerd. De weg ligt vrij goed, hier en daar een kort stukje met putten, washboard of modder. We klimmen verder naar grote hoogte.

Colcord Ridge – Little Green Valley – Payson, 70 km.
Young-Heber Road – Forest Service Road 512 – SR260, Payson-Heber Hwy
Het einde van de scenic route is opnieuw geasfalteerd en ligt goed, net als het vervolg van de weg tot in Payson.

Payson – Little Green Valley, 19 km.
SR260, Payson-Heber Hwy – Forest Service Road 405A
De onverharde FS Rd 405A ligt er goed bij, wel moeten we een stroompje kruisen. Het water staat niet zeer hoog.

EXCURSIES:
TONTO NATIONAL MONUMENT
Ruïnes van de oude Salado bevolking, hoog tegen de verticale rotswand.
Er zijn twee locaties te bezoeken, waarvan een enkel onder begeleiding, na reservatie.
- Lower Dwelling: betonnen wandelpad van 800 meter (enkel), dat 110 meter stijgt. Interessante site met goed bewaarde ruïnes. Een ranger is ter plaatse om bijkomende uitleg te geven.
- Upper Dwelling: te bezoeken met ranger, 5 km (retour), pad stijgt 200 meter. Grotere vestiging, zeer goed bewaard. Reserveren op voorhand is noodzakelijk.
SCORE: 4/5
INKOM: 5 USD pp.
Gratis voor wie een jaarpas heeft voor de nationale parken ‘Amerika the beautifull’ (80 USD per jaar).
INFORMATIE:
Een mooie folder is beschikbaar in het Visitor Center van Tonto NM. We krijgen er uitleg over wat er onderweg te zien is. Buiten het gebouw wordt een interessante film getoond over deze site.
Website: www.nps.gov/tont
E-mail: tont_superintendent@nps.gov
Tel: 928-467-2241
PARKING:
Aan het Visitor Center.
Coördinaten: 33.645094 – 111.113010

GLOBE-YOUNG SCENIC ROAD
Mooie route door de bergen, grotendeels door bossen.
Deze bergweg is grotendeels onverhard, smal en bochtig. Een smalle ijzeren brug moet worden overgereden, waarop een max hoogte tot 12 ft, 3 Inch vermeld staat. Deze blijkt echter een goed stuk hoger te zijn. De goed onderhouden weg brengt ons naar een hoogte van 2.327 meter.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Her en der langs de weg.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Theodore Roosevelt lake»

Arizona – Globe-Young Scenic Road (6)

13 Februari 2017 | Noord Amerika 2 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 03 April 2017

  • Theodore Roosevelt lake - Tonto NM
  • SR288, Globe-Young highway, misvormde Saguaro
  • SR288, Globe-Young highway, smalle, lage brug
  • Theodore Roosevelt lake - Tonto NM
  • Theodore Roosevelt lake - Tonto NM

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking