Reisverhaal «California – Kustweg naar San Francisco»

Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | 0 Reacties 22 November 2015 - Laatste Aanpassing 24 December 2015

Traject: 22 – 27 november 2015       

Redway – Legget – Westport – Fort Bragg – Mendocino – Elk – Point Arena Lighthouse – Fort Ross – Jenner – Bodega Head – Point Reyes Lighthouse – Bear Valley Visitor Center – Marinwood     

Opnieuw naar de kust.
De hoofdweg ten zuiden van Redway loopt opnieuw door een Redwood woud. Wel grappig dat zo’n grote baan plots zeer smal wordt en tussen de dikke bomen door slalomt. Verderop krijgen we plots 3 baanvakken per richting ter beschikking. Het is bewonderenswaardig dat het beschermen van de natuur voorrang krijgt op vlot verkeer.

In Legget verlaten we de doorgaande weg. Een kronkelweggetje brengt ons over een lage bergketen naar zee. We doorkruisen opnieuw een prachtig bos, ditmaal is het eerder gemengd. Maar er zijn toch nog Redwoods te vinden, deze zijn echter niet meer zo immens groot.

Eenmaal aan de kust, zouden we opnieuw grote rotsformaties moeten zien. Doch de mist heeft anders beslist. De zon is paraat boven land, maar vanaf het strand hangt een muur van mist boven de zee. Een speciaal effect. We rijden verder tot het mooie rustige plaatsje Fort Bragg, het grootste stadje langs dit stuk van de kust.

Fort Bragg en omgeving.
’s Avonds zoeken we in de dikke mist een slaapplaatsje langs de kustweg. De krachtige golfslag wiegt ons in een weldoende slaap. Pas na het optrekken van de mist, tegen de middag, merken we dat we op de rand van een hoge klif staan geparkeerd, met een adembenemend zicht op zee, met mooie rotsformaties voor de kust.

Wanneer de zon doorbreekt, bezoeken we het Mac Kerricher State Park, een mooi uitgestrekt natuurgebied langs de zee, dat veel te bieden heeft. We parkeren aan het meer, waar we picknicken met uitzicht op de vele watervogels. Via het zwarte zandstrand rond de baai, wandelen we naar het plankenpad, dat langs speciale rotsformaties leidt. In de verte zien we de kliffen, waarop we hebben overnacht. Zeehondjes liggen in het zonnetje te drogen. In de getijde poeltjes tussen de rotsen is heel wat te ontdekken, zeeplantjes en –diertjes. Hier trekken de Grey Whale en de Humpback Whale voorbij op weg van Alaska naar de Golf van Mexico om er te overwinteren, en terug. Daarvoor zijn we wat vroeg, ze komen hier langs in december – januari en maart – april.

Glass Beach is een klein strandje van kleurrijke stukjes glas. Tot 1959 bevond zich hier de ‘dump’, vuilnisbelt van Fort Bragg. Eigenlijk gooiden de inwoners hun vuilnis gewoon over de kliffen op het strand. Huisvuil, zoals glas, flessen, verpakkingen, zelfs oude voertuigen.
Jarenlange verbranding en zoutwater hebben op de afval ingewerkt, zodat deze werd omgevormd tot een keurrijk geheel van kleine stukjes. Dit werd in 1980 ontdekt, de grotere stukken roestig schroot werden er in de jaren 2000 uit verwijderd. Wat we nu nog terugvinden op het strandje, is een mengeling van voornamelijk glad gepolijste glaskorrels, in meerdere tinten. Het lijkt wel een kustwerk, of confetti . De mooiere ‘siersteentjes’ werden door zowel locale bevolking als toeristen meegenomen als souvenirs, waardoor het strandje jammer genoeg heel veel van zijn kleur verloor.

Overal in deze omgeving zien we Abalone duikers, ze dragen een neopreen pak en hebben een snorkel mee. Gewichten om hun middel zorgen ervoor dat ze onder water kunnen blijven. De Abalone is een groot schelpdier, waarvoor ze de sterke golfslag tegen de rotsen trotseren.

Een oude vuurtoren, ingeslapen dorpjes, een pygmee bos, rotsformaties langs stranden.
De mooie oude vuurtoren Point Cabrillo Light staat bovenop een zandstenen rotsformatie, die begroeid is met grasland. Wat meer landinwaarts staan drie goed bewaarde oude huizen, eentje doet dienst als museum, de twee andere worden verhuurd aan toeristen. Wat moet het zalig zijn om hier een poosje te vertoeven, weliswaar buiten het toeristische seizoen. Aan de rand van de klif bewonderen we de golven die krachtig tegen de uitgesleten rotsgeulen opspatten.

Het zeer toeristische dorpje Mendocino is gelegen op een kleine landtong en zeer goed bewaard gebleven, in de oude panden bevinden zich nu overal winkeltjes en restaurantjes.

Klinkt de naam Van Damme niet bekend ? Hier bevindt zich een natuurpark waar men door een diepe kloof kan wandelen, die begroeid is met varens, de Fern Canyon. We nemen even een kijkje in het park, maar kunnen niet rijden tot aan de kloof zelf, wat de wandeling erdoorheen (en terug) zeer lang maakt.

Wat ons meer aantrekt, is het Pygmy Forest, aan het andere uiteinde van de varenskloof, maar ook bereikbaar via de buitenrand van het Van Damme State Park. We kiezen voor de gemakkelijke weg ernaartoe.
Dit is een zeer eigenaardig bos, met een uiterst gevarieerde vegetatie. Doch niets groeit hier zoals elders, bomen van 100 jaar oud, reiken niet hoger dan 1,5 meter. Als oorzaak geldt hiervoor dat de grond zeer oud is en niet op natuurlijke wijze wordt vernieuwd, doordat er geen water van hoger gelegen gebieden naartoe stroomt. We bevinden ons hier op een klein plateau van strandzand, omringd door geulen. Doorheen het bos wandelen we over een plankenpad met zeer interessante informatieborden.

Het ingeslapen dorpje Elk toont ons weerom enkele typische oude panden. We maken hier een wandeling langs de rand van de kliffen, met uitzicht op een mooi geel zandstrand, waarvoor boeiende rotsformaties uit zee omhoog steken.

Een vuurtoren, Russische handelspost en hoge kliffen.
Point Arena Lighthouse
is een 39 meter hoge, ranke vuurtoren, op de punt van een smal schiereiland dat ver in zee uitsteekt. Deze dateert oorspronkelijk uit 1870, werd heropgebouwd in 1907 nadat hij vernield werd door een aardbeving. De toren kan worden beklommen en biedt een schitterend uitzicht op zijn omgeving van bijzondere rotsformaties.

We maken een lange wandeling bovenop de kliffen, volop genietend van het boeiende spektakel van uiteenspattende golven tegen de grillige rotsen in zee. In deze mooie omgeving krijgen we een prachtige natuur te zien, met zeevogels, zeehondjes, zeeleeuwen, opspuitend water van migrerende walvissen, … In een grote diepe krater, bovenop een grasplateau, groeien vele soorten planten, zelfs bomen. Een merkwaardig verschijnsel.

Fort Ross is een voormalige Russische handelspost die dateert uit het begin van de 19de eeuw. Deze werd gerestaureerd en voor publiek geopend. Jammer genoeg staan we voor een gesloten poort, maar men mag wel in het park rondwandelen. Dus parkeren we tussen de andere voertuigen op de berm en gaan het terrein op. Binnen de hoge houten muren van het houten fort zelf, bevinden zich enkele oude gebouwen en een orthodox kerkje. De omheining is jammer genoeg eveneens afgesloten, we zien enkel wat erboven uitsteekt en een molen een eindje verderop.

Wat verder langs de kust maken we een mooie luswandeling, met uitzicht op prachtige rotsformaties in zee en het schiereiland Point Reyes in de verte. Walvissen zwemmen voorbij, we zien voortdurend het water opspuiten waar ze bovenkomen. Indrukwekkend te bedenken dat ze tussen Mexico en Alaska heen en weer zwemmen, daarbij jaarlijks zo’n 19.000 km afleggen. Hier zullen we overnachten en nogmaals de mooie zonsondergang bewonderen.

Een dag met hindernissen.
Wanneer we willen verrekken ’s ochtends, komt een parkwachter ons informeren dat we hier eigenlijk niet hadden mogen overnachten. De ‘no camping’ bordjes zijn gestolen.
We vertellen de dame dat we reeds een poosje proberen de complexe wetgeving hieromtrent in de US te begrijpen, deze is per staat verschillend. Ze voegt eraan toe dat deze per county bepaald is, wat overeen komt met een soort gemeentelijk gebied. Niet eenvoudig om hier zicht op te krijgen. Ze is er zich ervan bewust dat het in de omringende counties geen probleem vormt om te overnachten langs de wegkant, wanneer er geen verbodsbordjes staan.

Al vlug is dit oponthoud vergeten en vertrekken we, om niet veel verder te stoppen bij een mooi uitzichtpunt, waar we zeehondjes en zeeleeuwen zien, alsook een grote groep pelikanen. In de verte zien we opnieuw het opspuitende zeewater van walvissen.

Na een lange weg tussen weilanden met zwarte koeien, hier en daar een hertje, komen we aan bij Point Reyes Lighthouse. Een lange afdaling over betonnen trappen en hellingen, brengt ons naar de kleine vuurtoren op het puntje van de enorme, driehoekige landtong. De locatie is schitterend, hoog boven een klif. Hier hopen we de migrerende walvissen van wat dichterbij te zien, we zijn nu op het uiterste puntje land in zee. Doch we zien er geen meer.

Wanneer we voorbij het Bear Valley Visitor Center komen, beslissen we binnen een kijkje te nemen. Vaak zijn deze bezoekerscentra zeer interessant. Doch er is niet zoveel bijzonders te zien, men informeert ons over wandelmogelijkheden. Het is al te laat om nog een grote wandeling te maken, maar de korte Earthquake trail kan nog net. We bevinden ons hier op een breuklijn in de aardkorst, met als gevolg dat er zich vele aardbevingen voordoen. Tijdens de wandeling zouden we overblijfselen van zulke aardbreuk zien, doch dit beperkt zich tot een omheining die een 5-tal meter is verschoven. En deze lijkt ons dan nog helemaal niet authentiek. Ietwat teleurgesteld gaan we op zoek naar een slaapplaatsje.

Ditmaal wil het niet lukken. We rijden vrij lang rond, het wordt vroeg donker. Uiteindelijk vinden we een parkeerplaats aan de wegkant, midden in een woonzone. We hopen hier niet weggezonden te worden.

OVERNACHTINGEN:
FORT BRAGG
Coördinaten: 39.570790 – 123.772280
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Parkeerplaats langs de zeer rustige kustweg Shoreline Highway, ten noorden van Fort Bragg. Er staat geen verbodsbord op overnachten. Picknicktafel met banken.
Minpunten: Zichtbaar van op de weg.

IRISH BEACH – VISTA PARKING
Coördinaten: 39.033690 – 123.687958
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
COMMENTAAR:
Kleine parking met uitzicht op de zee, waar geen verbodsbord staat op overnachten. Iets lager dan de weg, in de uiterste hoek niet zichtbaar, behalve vanuit een huis op een klif iets verderop. Eenmaal de zon onder is, wordt het zeer rustig.
Minpunten: /

JENNER – VISTA TRAIL PARKING
Coördinaten: 38.477817 – 123.16717
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5 (?)
COMMENTAAR:
Kleine parking ten noorden van Jenner, aan het begin van een wandelpad. Droge WC, informatieborden. Rustig eenmaal de zon onder is, beetje van de weg verwijderd, niet zichtbaar. Mooi zicht op zee.
Minpunten: Eigenlijk mochten we hier niet overnachten, ’s ochtends komt een park ranger ons hierover informeren. De bordjes ‘no camping’ zijn gestolen. De regels zijn bepaald per ‘county’, op andere plaatsen mag het wel. Ze kent zelfs onze naam, dus is de informatie van een Canadese nummerlaat hier toegankelijk.

MARINWOOD­ – PARKEERPLAATS AAN DE STRAATKANT
Coördinaten: 38.024935 – 122.568525
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
We komen dichter bij San Francisco, in een zeer toeristisch gebied. Geschikte slaapplaatsjes langs de weg zijn nog moeilijk te vinden, al is het volgens de ranger van Bear Valley Visitor Center in deze buurt wel toegestaan. Na een heel eind rijden wordt het pikdonker, we komen in een bewoond gebied terecht, weg van de kust. Hier is het niet zo toeristisch, aan een wandelpad staat geen verbodsbord. We wagen het er op.
Minpunten: Iets drukkere doorgaande weg in woongebied.

SANI DUMP:
Fort Bragg – Mac Kerricher State Park: dumpstation met drinkwatervoorziening.
Prijs: 8 USD voor wie niet op de camping verblijft.
Het is er zeer druk, niemand (we herkennen enkele dagjestoeristen van op de parking) stopt geld in de voorziene envelopjes, er is geen controle.
Coördinaten: 39.503733 – 123.785512

GEREDEN TRAJECT:
Redway – Leggett – Westport – Fort Bragg, 133 km.
Redwood Highway, US 101 – CA1, Shoreline Highway
Prachtige rustige route, eerst door Redwood bos, daarna door een gemengd bos, om te eindigen langs de zee. De CA1 is een smalle kronkelende weg die de US 101 hoofdweg verbindt met de kust, deze doorkruist een lage bergketen.

Fort Bragg – Point Cabrillo Light – Mendocino – Pygmy Forest – Elk – Irish Beach, 86 km.
CA1, Shoreline Highway –Little River Airport Road – Albion-Little River Road - CA1, Shoreline Highway
Zeer mooie rustige route langs de rotskust en een beetje landinwaarts door het bos.

Irish Beach – Point Arena Lighthouse – Fort Ross – Jenner, 99 km.
CA1, Shoreline Highway
Prachtige route door kustbossen met o.a. eucalyptus bomen, nadien een landbouwgebied waar koeien op straat lopen. De weg is vrij smal en kronkelt op en neer over de kliffen.

Jenner – Bodega Head – Point Reyes Station – Point Reyes Lighthouse – Bear Valley Visitor Center – Point Reyes Station - Marinwood, 217 km.
CA1, Shoreline Highway – kleinere wegen door heuvellandschap
Mooie route langs de kust, over de kliffen. De zijweg naar de vuurtoren is smal en in minder goede staat, doorheen een heuvelachtig weidelandschap. Nadien gaat het door bossen, langs een stuwmeer, een residentieel gebied. Het is wat drukker op dit traject, de ganse tijd kronkelbaantjes door heuvelachtig gebied.

EXCURSIES:
CA1 SHORELINE HIGHWAY
Smalle kronkelweg door een dicht bos, over een lage bergketen, die nadien de kust volgt. Mooi traject. Voor de kust liggen mooie rotsformaties in zee.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Overal langs de wegkant.
LOCATIE:
Zijweg van de Redwood Highway, US 101, van Leggett richting zuiden.

MAC KERRICHER STATE PARK
Mooi kust natuurgebied, met zwarte zandstranden, rotsformaties met zeehondjes, getijde poelen met zeediertjes, een meer met vele vogels, … Wandelmogelijkheden, fietspaden.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis voor dagtoerisme.
Basis camping: 35 USD per nacht.
PARKING:
In het natuurgebied zijn twee parkings voorzien.
Coördinaten: 39.503733 – 123.785512
LOCATIE:
Langs de CA1, Shoreline Highway, ten noorden van Fort Bragg.

FORT BRAGG – GLASS BEACH
Klein strandje dat bezaaid is met glas, de vele kleuren die we op foto’s zagen in het toerismekantoor, zijn er niet meer, doch het is nog steeds speciaal.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan het einde van Elm street.
Coördinaten: 39.453385 – 123.812913
LOCATIE:
Zuidelijk uiteinde van Fort Bragg.

POINT CABRILLO LIGHT
Mooie vuurtoren op een prachtige locatie.
Coördinaten uitzichtpunt: 39.327826 – 123.810215
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
De vuurtoren zelf kan worden bezocht, is ingericht als een klein museum/winkel. Hiervoor vraagt men een donatie, van 5 USD pp. (?)
PARKING:
Aan de straatkant, op 800 meter van de vuurtoren. Men kan via het asfaltbaantje ernaartoe wandelen of een smal paadje door het groen nemen, wat mooier is, maar een stukje langer.
Coördinaten: 39.330636 – 123.805418
LOCATIE:
Afslag van de CA1, Shoreline Highway, tussen Fort Bragg en Mendocino.

MENDOCINO
Klein toeristisch plaatsje met stranden en oude houten panden, waarin typische winkeltjes zijn ondergebracht, zoals eethuisjes, kunstwinkels, (strand)kledij, …
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Langs de wegkant of op kleine parkings aan het strand.
LOCATIE:
Opzij van de CA1, Shoreline Highway.

VAN DAMME STATE PARK – PYGMY FOREST
Uniek bos, waardoor een korte plankenwandeling loopt in lusvorm.
In het Van Damme State Park zelf vertrekt een lang wandelpad doorheen de Varens Canyon. Dit komt eveneens uit bij het plankenpad in het Pygmee bos. We hebben deze niet gewandeld.
SCORE: 5/5
INKOM:
Pygmy Forest: Gratis.
Is gelegen aan de rand van het Van Damme State Park, er wordt geen inkom/parkeergeld gevraagd. Men moet hiervoor het park niet inrijden.
Van Damme State Park: dagtarief van 8 USD per voertuig.
PARKING:
Pygmy Forest: aan het plankenpad.
Coördinaten: 39.264109 – 123.736945
Van Damme State Park: aan het einde van het baantje dat langs de camping loopt, rechts aanhouden.
LOCATIE:
Pygmy Forest: Afslag van de CA1, Shoreline Highway, Little River Airport Road – terug naar de CA1, Shoreline Highway via Albion-Little River Road.
Van Damme State Park: aan de CA1, Shoreline Highway zelf, meer naar het noorden.

ELK
Ingeslapen dorpje bovenop de kliffen aan zee. Mooie uitzichten op rotsformaties, van op de wandelpaadjes langs de klifrand.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan het begin van de korte wandelpaadjes, naar links en naar rechts.
LOCATIE:
Langs de CA1, Shoreline Highway.

POINT ARENA LIGHTHOUSE
Mooie hoge vuurtoren, binnen een omheind domein. We bekijken de vuurtoren aan de poort. Op dat moment komt een wagen naar buiten gereden, de man laat de poort open staan. Er zit niemand aan het loket, we wandelen een eindje het terrein voor een mooier uitzicht op de vuurtoren en zijn klif.
Coördinaten: 38.954734 – 123.740665
SCORE: 4/5
INKOM: 7,5 USD pp. voor bezichtigen/beklimmen vuurtoren + museum.
Enkel museum: 5 USD pp.
We reizen buiten het seizoen, het lokethuisje is gesloten, aan het begin van de zijweg naar de vuurtoren, is een winkel waar men zich kan registreren om de vuurtoren te bezichtigen.
Overnachten op het terrein van de vuurtoren is mogelijk.
Reeds een mooi uitzicht op de vuurtoren aan de lage omheining.
WEBSITE: www.pointarenalighthouse.com
PARKING:

Voor de poort aan de wegkant. Wie betaalt om de vuurtoren te bezichtigen of er logies boekt, kan naar binnen rijden.
LOCATIE:
Zijweg van de CA1, Shoreline Highway.

POINT ARENA LIGHTHOUSE – KLIFFENWANDELING
Aan de bocht waar de vuurtorenweg afbuigt langs de kust, vertrekt een mooi pad over de kliffen. Zicht op grote rotsformaties, kans om walvissen te spotten, zeehondjes, watervogels, een grote diepe krater met begroeiing erin, …
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan de wegkant.
Coördinaten: 38.941039 – 123.731060
LOCATIE:
Langs de zijweg naar de vuurtoren Point Arena.

FORT ROSS STATE HISTORICAL PARK
Historische Russische handelspost, volledig gerenoveerd. Binnen de houten muren van het fort zelf, staan enkele gebouwen en een orthodox kerkje. Wanneer het park gesloten is, ziet men enkel wat boven de muren uitsteekt.
SCORE: 3/5
INKOM: 8 USD per voertuig.
Enkel open van vrijdag tot maandag en tijdens de schoolvakanties.
Wanneer het park gesloten is, kan men er wel rondwandelen, jammer genoeg is ook het fort dan gesloten en kan men dit enkel van de buitenkant zien.
PARKING:
Op het terrein, tenzij niet open, langs de straatkant.
Coördinaten: 38.516031 – 123.246018
LOCATIE:
Langs CA1, Shoreline Highway, tussen Gualala en Jenner.

POINT REYES LIGHTHOUSE
Oude vuurtoren op een schitterende locatie. Wel is het zeer ver rijden over een landtong in zee om er te geraken, de weg is in minder goede staat. Van het kleine Visitor center tot aan de vuurtoren zelf moet men een heel stuk afdalen, via trappen en hellingen.
Coördinaten: 37.995680 – 123.023711
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Aan het einde van de weg, het is nog een klein eindje wandelen tot aan de vuurtoren. De parking is klein en enkel geschikt voor auto’s. Grotere voertuigen moeten langs de wegkant parkeren. Het is zeer druk, vele auto’s staan ook reeds in de berm. Daardoor moeten we een heel eind terugkeren.
LOCATIE:
Aan het einde van een lange zijweg van de CA1, Shoreline Highway, die vertrekt in het dorpje Point Reyes Station.

BEAR VALLEY VISITOR CENTER – EARTHQUAKE TRAIL
Bezoekerscentrum dat handelt over de regio van Point Reyes. We krijgen er informatie over wandelmogelijkheden en de bijhorende kaarten. Hier wandelen we de korte earthquake trail, langs een breuklijn, waar nog overblijfselen van een aardbeving zouden te zien zijn. Er is echter niet veel te zien.
SCORE: 2/5
INKOM: Gratis.
PARKING:
Aan het Visitor center, enkele wandelpaden vertrekken hier.
Coördinaten: 38.041119 – 122.800335
LOCATIE:
Ten noorden van Point Reyes Station, aan Bear Valley Road, zijweg van CA1, Shoreline Highway.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Redway»

California – Kustweg naar San Francisco (28)

22 November 2015 | Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 22 December 2015

  • Bodega Head, uitzicht met zeehondjes en pelikanen
  • Fort Bragg, dubbele regenboog aan onze slaapplaats
  • Irish Beach, zonsondergang aan onze slaapplaats
  • Point Arena lighthouse
  • Fort Ross, Russisch Orthodox kerkje

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking