Reisverhaal «Colorado, Black Canyon of the Gunnison NP »

Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | 0 Reacties 05 November 2018 - Laatste Aanpassing 14 Februari 2019

5 – 6 november 2018     

Traject: Durango – Coal Bank Pass (^3.250 m.) – Mollas Pass (^3.333 m.) – Silverton (2.840 m.h.) – Million Dollar Highway – Red Mountain Pass (^3.379 m.) – Ouray (2.360 m.h.) – Ridgeway – Montrose – Black Canyon of the Gunnison NP    

Hoge bergpassen en -dorpen langs de Million Dollar Highway     
Vanuit Durango rijden we de bergen in. ’s Nachts werd sneeuw voorspeld, doch geen grote hoeveelheden, dus wagen we het erop. De weg klimt voortdurend. Naarmate we hoger komen, kruisen we enkele sneeuwruimers. Wat restanten van sneeuw op het wegdek, smelten door de felle zon. Al vlug bereiken we de top vanCoal Bank Pass. Hier hebben we prachtige uitzichten, op besneeuwde bergtoppen.

De weg daalt een eindje, om nadien opnieuw te klimmen naar Mollas Pass, een stukje hoger gelegen dan de vorige bergpas. Hier rijden we even de besneeuwde parking op, het uitzicht is prachtig.

We dalen af naar Silverton, een mooi toeristisch bergdorp dat er momenteel ingeslapen bij ligt. Dit kleurrijke plaatsje is per trein bereikbaar, het spoor eindigt midden in het centrum. November is een stille maand, tussen het zomer- en het winterseizoen. De meeste zaken zijn gesloten. Toch genieten we van onze wandeling door de straten, de verse sneeuwlaag knerpt onder onze voeten. Op zoek naar de spoorweg, komen we in de Blair Streetterecht. Een informatiebord vertelt dat deze straat ooit het hart was van de Rosse buurt. Hier bevonden zich een 40-tal bordelen en saloons, met zo ’n 118 meisjes van plezier. Muziek, dans, drinken en gokken kon 24 uren per dag. Sinds de jaren 1950 kregen de gebouwen in de buurt andere bestemmingen, nu zijn er allerlei toeristische zaken in ondergebracht.

We vervolgen onze weg over de Million Dollar Highway, nu volgt het mooiste stuk van deze route. Opnieuw klimmen we hoger de bergen in, om Red Mountain Passover te rijden. Dit is de hoogste van de 3 bergpassen langs dit traject.

Ourayis het volgende dorpje dat we tegenkomen, opnieuw een heel stuk lager gelegen. Plots zien we geen sneeuw meer aan de wegkant of in de straten. Verder stoppen we nog even in Ridgeway, om al snel ons doel voor vandaag te bereiken, Montrose.

Dit is een bergregio die vooral bekend is omwille van activiteiten in de natuur, zowel in de zomermaanden als tijdens de sneeuwperiode. Een aantal onverharde bergwegen zien er zeer aantrekkelijk uit, doch liggen nu te modderig om vlot te rijden.

Black Canyon of the Gunnison NP
Onze volgende bestemming is Black Canyon of the GunnisonNational Park. Dit eerder onbekende natuurgebied strekt zich uit rondom een 77 km lange, zeer diepe kloof, waardoor de Gunnison River stroomt. Grijze granietrotsen vormen quasi loodrechte wanden, gemiddeld 686 meter hoog. Waar de kloof op zijn smalste is, bereikt deze onderaan slechts 12 meter breedte, bovenaan 335 meter.

We gaan eerst naar het Visitor Center, waar we de parkfilm bekijken. Ooit wou men een treinspoor doorheen de kloof aanleggen, doch dat project is niet gelukt. Wel slaagde men erin een tunnel aan te leggen, dwars doorheen de kloofwand, om een gedeelte van het rivierwater af te leiden naar een dorre vallei. Het wordt er nog steeds gebruikt voor irrigatie van de landbouwvelden.

Langs de 12 km lange South Rim Roadstoppen we bij vele uitzichten, meestal te bereiken via korte wandelpaadjes. Op het einde wandelen we naar Warner Point, doorheen een bos van oude Piñon Junipers, een soort coniferen. De vele uitzichten op de kloof zijn adembenemend, door de grote diepte. Overal zijn de rotswanden getekend door een soort brede witte aders, hier en daar staan rotspieken, gevormd door erosie. Een mooi voorbeeld hiervan is Painted Wall, met een hoogte van 700 meter de hoogste klif in Colorado. Jammer genoeg kan de zon de bodem niet bereiken, zodat donkere schaduwen in de kloof ontstaan. Wellicht ligt dit aan de oorsprong van de naamgeving, of is het eerder de donkergrijze kleur van de rotswanden.

OVERNACHTINGEN:
MONTROSE – WALMART PARKING
Coördinaten: 35.448159 – 107.865181
PRIJS:N.v.t.
SCORE:3/5
COMMENTAAR:
Grote, goed gevulde winkelparking. Omgeving met veel winkels. Toiletten en WIFI in de winkel.
Minpunten: Geluiden van de parking.

BLACK CANYON OF THE GUNNISON NP – SOUTH RIM CAMPGROUND
Coördinaten: 38.543101 – 107.689799
PRIJS:16 USD per nacht (loop A, loop C) / 22 USD per nacht voor plaatsen met elektriciteit (loop B).
Droge toiletten en centrale drinkwaterkraantjes. Maximum voertuiglengte: 35 ft.
Reservaties: www.reservation.gov of tel. (877) 444-6777
Gratis in de winter, enkel loop A is dan open, water niet beschikbaar, wel droge toiletten.
Let wel:om deze camping te gebruiken, moet men eerst het NP inrijden, hiervoor geldend eveneens inkom prijzen, zie hieronder bij excursies.
SCORE:5/5
COMMENTAAR:
Uiterst rustige basis camping, eerder kleine plaatsjes. Droge toiletten, picknicktafels en –banken, vuurringen. Gelegen aan het begin van de South Rim Road, net voorbij het betaalhokje van het NP.
Minpunten: /

SANI DUMP:
Montrose – Fairgrounds:Dumpstation op de parking. Spoelwater voorzien. Het water zou drinkbaar zijn, doch men raadt aan de voorziene waterslang te vervangen door een eigen waterslang, qua hygiëne. Wanneer wij hier aankomen, is het dumpstation echter gesloten voor de winter.
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 38.489170 – 107.873430

Montrose – Conoco benzinestation:Drinkwater, te vinden links vooraan langs de gevel van het gebouw, een lange waterslang is voorzien.
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 38.488940 – 107.855220

GEREDEN TRAJECT:
Durango – Coal Bank Pass (^3.250 m) – Mollas Pass (^3.333 m) – Silverton (2.840 mh) – Million Dollar Highway – Red Mountain Pass (^3.379 m) – Ouray (2.360 mh) – Ridgeway – Montrose, 185 km
We rijden achtereenvolgens op Hwy 50, Hwy 285, Hwy 17. Goede bergwegen, door een mooie omgeving.

Montrose – Black Canyon of the Gunnison NP (incl. South Rim Road), 51 km
Goede wegen, glooiend tot bergachtig en bochtig.

EXCURSIES:
BLACK CANYON OF THE GUNNISON – NATIONAL PARK
Mooi park, langs een indrukwekkend diepe kloof met loodrechte grijze geaderde rotswanden, hier en daar rotspieken door erosie. Vele kleine parkings langs de parkweg, met telkens korte wandelpaadjes naar uitzichten. Enkele ietwat langere wandelingen, op het einde van de South Rim Road en aan het Visitor Center.
We beperken ons bezoek tot de South Rim Road, de belangrijkste parkweg. Het park biedt niet voldoende variatie om ook nog de andere parkwegen te rijden.
SCORE:4/5
INKOM:20 USD per voertuig, voor 7 dagen. Gratis tijdens de wintermaanden.
Gratis voor wie over een Interagency Annual Passbeschikt, deze kost 80 USD en is geldig voor bijna alle Nationaal uitgebate sites.
INFORMATIE:
Visitor Center aan het begin van de South Rim Road: mooie parkbrochure en krantje met wandel- en andere informatie. Parkfilm over de geschiedenis van de kloof.
Coördinaten: 38.554824 – 107.686199
Website: www.nps.gov/blca
Tel.: (970) 641-2337
ACCOMMODATIE:
Verspreid in het park bevinden zich 3 campings:
- South Rim Campground: zie hoger, onder ‘overnachtingen’. Grote camping. Open het ganse jaar.
- East Portal Campground: basis camping met 15 tentplaatsjes, gelegen langs East Portal Road. Droge toiletten, drinkwater enkel in het zomerseizoen.
Wie eerst komt heeft plaats, gesloten tijdens de wintermaanden. 16 USD per nacht.
- North Rim Campground: basis camping met 13 plaatsjes, gelegen langs de onverharde Black Canyon Road. Droge toiletten, drinkwater enkel in het zomerseizoen.
Wie eerst komt heeft plaats, gesloten tijdens de wintermaanden. 16 USD per nacht.
VERPLAATSINGEN IN HET PARK:
Doorheen het park lopen 3 wegen, die geen van allen een andere uitweg hebben.
- South Rim Road: de belangrijkste parkweg, die de kloofrand bovenaan volgt gedurende 12 km. Geasfalteerde glooiende weg, in goede staat. Voorbij de hoofd-parkingang de linkerstraat. De wandelingen langs deze parkweg, beperken zich tot max. 3 km retour.
- East Portal Road: Asfaltweg, daalt af naar de rivier. Voorbij de hoofd-parkingang de rechterstraat.
- North Rim Road: gravelweg die naar de kloof leidt en deze een eindje volgt, vertrekkende in de omgeving van Crawford langs Hwy n°92 (145 km verwijderd van de hoofd-parkingang). Aan het einde van deze weg bevinden zich enkele langere wandelpaden, 9 km en 11 km retour.
PARKING:
Kleine parkings bij uitzichten langs de parkwegen, aan picknickplaatsen en wandelpaden.
Iets grotere parkings aan het Visitor Center en langere wandelingen. 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Durango»

Colorado, Black Canyon of the Gunnison NP (23)

05 November 2018 | Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 14 Februari 2019

  • Mollas Pass
  • Million Dollar Highway over de Red Mountain Pass 3
  • Silverton
  • Silverton, ski-oord
  • Silverton

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking