Reisverhaal «Colorado, Great Sand Dunes NP »

Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | 0 Reacties 07 November 2018 - Laatste Aanpassing 15 Februari 2019

7 – 10 november 2018     

Traject: Black Canyon of the Gunnison NP – Gunnison – Monarch Pass (^3.449 m.) – Poncha Springs – Poncha Pass (^2.753 m.) – San Luis SP – Great Sand Dunes NP     

Bergwegen met -passen in een mooie omgeving      
Vanuit het Black Canyon of the Gunnison NP rijden we richting Great Sanddunes NP. De lange route gaat opnieuw door een prachtig berglandschap, met enkele passen. Monarch Passis hoger dan deze die we eergisteren reden, dat is te merken aan de sneeuw langs de wegkant. Gelukkig ligt het wegdek overal volledig droog, na enkele dagen felle zonneschijn. We blijven op grote hoogte, dat is vooral te voelen aan de koude temperaturen.

Het uiterst rustige San Luis State Park is gelegen aan het mooie San Luis Lake. Hier zullen we een dagje blijven, om van het mooie uitzicht op het meer te genieten, met aan de overkant besneeuwde bergtoppen en hoge zandduinen.

Great Sand Dunes NP
Aan de voet van de Sangre De Cristo Mountainsligt een brede strook hoge zandduinen. Al van ver zien we deze uitsteken boven de immense vlakte. Great Sand Dunes National Parkomvat de zandduinen, en een gedeelte van het gebergte.

We starten ons bezoek in het Visitor Center, waar we ons naar gewoonte informeren over de wandelmogelijkheden en de parkfilm bekijken. De zandduinen zijn gevormd door minuscule kleurrijke rotskorrels, geërodeerd vanuit het gebergte. Wind en water zorgen voor het behoud van deze mooie hoge duinen, de hoogste van Noord Amerika. In deze regio kan het danig waaien, waardoor de zandkorrels in de richting van de bergen worden meegevoerd. Na de winter vormt het smeltwater kreken, die zich als armen rondom het duinengebied uitspreiden. Zij nemen de korrels mee terug naar de duinen.

Eerst en vooral gaan we de duinen beklimmen, immers daarvoor zijn we hier naartoe gekomen. Het doel is High Dune, die 213 meter boven de vlakte uittorent. Wandelpaden zijn hier niet, toch is het opmerkelijk dat bijna iedereen dezelfde kant uit gaat. Alleen al daarom, kiezen we een andere richting uit en zoeken onze eigen weg. Zo kunnen we in alle rust genieten van de omgeving. Door de dikke losse zandlaag is het moeilijk stappen, elke stap schuift een stukje terug naar beneden. Toch geraken we vlot de hellingen op, hier en daar moeten we even afdalen om een volgende duin weer op te klimmen. Via een kam kunnen we de hoogste top bereiken, het uitzicht wordt almaar mooier.
En dan volgt het leukste … al lopend dalen we af langs steile hellingen, waarbij we telkens een stuk naar beneden glijden in de losse zandlaag. Opnieuw kiezen we hiervoor een andere route dan de gebruikelijke. Op de parking gieten we nadien zowat een halve duin uit onze schoenen …

Van op de Montville Nature Trail / Wellington Ditch Trailgenieten we nadien van een mooi uitzicht over het duinengebied. Op de achtergrond prijken de besneeuwde toppen van de Sangre de Cristo Mountains.

Het park heeft nog meer te bieden, in de vorm van bergwandelingen. Deze zullen we niet maken, het is hier bitter koud in de winter, er staat een snijdende wind.

OVERNACHTINGEN:
SAN LUIS STATE PARK – SAN MOSCA CAMPGROUND
Coördinaten: 37.678594 – 105.735023
PRIJS:Onduidelijk!
Vanuit het Great Sand Dunes NP worden mensen naar hier doorverwezen, omdat hun camping gesloten is voor de winter. Ze leggen uit dat deze camping gratis is, sinds er een probleem met het drinkwater is.
Aan de ingang staan borden met het reglement:
Gratis voor wie ouder is dan 64 jaar.
Gratis mits men over een bepaalde permit beschikt, kostprijs: 36 USD per jaar.
Antwoord van de campinghost:We rijden de camping op en stellen de vraag aan de host. Hij maakt er geen probleem van dat we hier blijven. Een permit wordt gevraagd aan mensen die hier 14 dagen staan.
SCORE:5/5
COMMENTAAR:
Uiterst rustige camping, met een groot aantal plaatsen. Wij komen hier begin november, er staan een 8-tal campers. Droge toiletten, dumpstation. Elke plaats beschikt over een picknicktafel en –banken onder een luifel. Elektriciteit gratis beschikbaar. Geen drinkwater!
Minpunten: /

SANI DUMP:
San Luis State Park – San Mosca Campground:Dumpstation vooraan op de camping. Geen spoel-, noch drinkwater!
Prijs: Gratis.
Zie ook hoger, bij overnachtingen.
Coördinaten: 37.676460 – 105.734074

GEREDEN TRAJECT:
Black Canyon of the Gunnison NP, campground – Gunnison – Monarch Pass (^3.449 m) – Poncha Springs – Poncha Pass (^2.753 m) – San Luis SP, San Mosca Campground, 314 km
Goede bergwegen, door een zeer mooie omgeving. Zeer weinig verkeer.

San Luis SP, San Mosca Campground – Great Sand Dunes NP – San Luis SP, San Mosca Campground, 56 km
Goede wegen, vrij rustig in de winter, het is winter.

EXCURSIES:
GREAT SAND DUNES – NATIONAL PARK
Het meest bezochte deel van dit park, betreft de strook hoge zandduinen. Doch dit park strekt zich verder uit tot in het gebergte en heeft dus meer te bieden. Meestal wordt een bezoek beperkt tot het beklimmen van de hoge zandduinen, eventueel met nog een wandeling naar een uitzicht erop.
Persoonlijk hadden we hiervan meer verwacht, we beklommen zeer mooie zandduinen in Death Valey NP en in Mojave Desert. Misschien waren deze minder hoog, we vonden ze minstens even mooi.
In deze regio kan het danig waaien. Dan is het geen goed idee om de duinen te beklimmen, de opvliegende zandkorrels kunnen pijnlijk aankomen in het aangezicht.
In de zomermaanden kan men hier in heldere kreken afkoeling zoeken. Het duinenzand kan soms schroeiend heet zijn.
Wandelingen:
- High Dune: beklimming van de zandduinen naar de top van High Dune is de meest populaire wandeling hier. Geen wandelpad voorzien. Het beklimmen van de duinen is vrij lastig door het losse duinenzand, afdalen des te leuker. Hoogte: 213 meter.
- Montville Nature Trail: korte rondwandeling door een bos. Genummerde paaltjes, beschrijving in een mapje kan worden meegenomen aan de start van de wandeling. Stelt niet zoveel voor. Deze wandeling biedt een mooi uitzicht op de duinen. Wellington Ditch Trail slaat hiervan af en biedt nog enkele uitzichten op de duinen. Lengte rondwandeling: 1 km (+ een stukje van de Wellington Ditch Trail). Hoogteverschil: 61 m.
- Dunes Overlook: de ranger in het Visitor Center raadt deze wandeling niet aan, deze biedt geen spectaculaire uitzichten op de duinen, ze stelt in plaats daarvan Monrtville Nature Trail / Wellington Ditch Trail voor. Lengte: 3,7 km retour. Hoogteverschil: 137 m.
SCORE:4/5
INKOM:20 USD per voertuig, voor 7 dagen.
Gratis voor wie over een Interagency Annual Passbeschikt, deze kost 80 USD en is geldig voor bijna alle Nationaal uitgebate sites.
INFORMATIE:
Visitor Center een kort eindje voorbij de parkingang: mooie parkbrochure en krantje met wandel- en andere informatie. Parkfilm over de vorming en het voortbestaan van de duinen.
Coördinaten: 37.732672 – 105.512075
Website: www.nps.gov/grsa
Tel.: (719) 378-6300
ACCOMMODATIE:
In het park bevindt zich een basis camping: Piñon Flats Campground
Deze is gelegen aan het einde van de geasfalteerde weg.
Prijs: 20 USD per nacht, max. 8 personen en 2 voertuigen.
Open van 1 april tot 1 november.
Reservaties: www.recreation.gov(niet gereserveerde sites zijn beschikbaar voor wie eerst komt)
Sani dumpstation met drinkwatervoorziening. Toiletten.
VERPLAATSINGEN IN HET PARK:
In het park loopt een mooie asfaltweg, waarbij de meest populaire wandelingen te bereiken zijn. Eenmaal iets dieper in het gebied, gaat deze over tot onverhard. Al vlug wordt het een vrij ruwe 4x4 weg, enkel te rijden door voertuigen met hoge ophanging.
PARKING:
Kleine parkings bij uitzichten langs de parkwegen, aan picknickplaatsen en wandelpaden.
Iets grotere parkings aan het Visitor Center en populaire wandelingen. 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Black Canyon of the Gunnison NP»

Colorado, Great Sand Dunes NP (17)

07 November 2018 | Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 15 Februari 2019

  • Great Sand Dunes NP
  • Great Sand Dunes NP
  • Great Sand Dunes NP
  • Great Sand Dunes NP
  • Great Sand Dunes NP

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking