Reisverhaal «Denali State Park - Denali National Park»

Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | 1 Reacties 12 Augustus 2015 - Laatste Aanpassing 19 Januari 2016

Traject: 12 – 21 augustus 2015 

Talkeeta – Trapper Creek – Denali State Park – Cantell – Denali National Park, Riley Creek – Healy – Denali National Park, Riley Creek – Denali National Park, Teklanika River – Denali National Park, Kantishna – Denali National Park, Riley Creek – Denali National Park, Teklanika River camp – Healy

Denali State Park
De Parks Highway leidt ons doorheen het Denali State Park, een natuurgebied aan de rand van het Alaska Range gebergte. In deze prachtige bergketen bevindt zich de Mount McKinley, de hoogste berg van Noord Amerika met 6.194 meter. Vorige week stond hierover een artikel in een krant, deze hoogte wordt betwijfeld, men werkt aan een nieuwe meting die eind augustus zal bekend gemaakt worden. Vermoedelijk zal de uitkomst iets lager liggen, al blijft het de hoogste berg van Noord Amerika.

De inheemse Athabascan bevolking gaf ooit de naam Denali aan deze witte reus, wat betekent ‘de grote’ of ‘de hoge’. Er is kans dat de naam binnenkort ook officieel zal veranderd worden in Denali, omdat McKinley (waarnaar de berg werd genoemd) geen inwoner was van Alaska, wat recent aanleiding gaf tot discussie.

Denali mag dan wel de hoogste berg van noord Amerika zijn, in het Himalaya gebergte zou dit maar een heuvel lijken, met 650 pieken die erboven torenen. Ook in zuid Amerika zijn 44 hogere bergen. Jaarlijks trachten 1.200 klimmers de berg te beklimmen, waarvan zo’n 52 % de top bereikt. 97 % hiervan vliegen met hun bagage naar het basiskamp Kahiltna. Gemiddeld duurt zo’n expeditie 3 weken, afhankelijk van de weersomstandigheden, die hier de zwaarste factor zijn. 60 % van de klimmers zijn Amerikanen, onder de klimmers worden nog 40 andere nationaliteiten geregistreerd, waarvan de belangrijkste Zwitsers, Duitsers, Japanners, Koreanen, Canadezen en Fransen zijn. 7 % van de klimmers krijgt te kampen met hoogteziekte, 2 % keert terug met vrieswonden, voor 0,3 % loopt het avontuur fataal af.

Sinds 1903 hebben reeds 18.000 klimmers een poging naar de top ondernomen. In 1913 slaagde men er voor het eerst echt in de top (zuidelijke piek) van de Mt. McKinley te bereiken.

Het Denali State Park biedt meerdere mooie uitzichtplaatsen op de Mt. Mc Kinley. Ondanks de zonnige dag, zit de berg in de wolken verstopt. Toch stoppen we op meerdere plaatsen voor het uitzicht op de omgeving en om de interessante informatieborden te bekijken.

Zo leren we dat er ooit discussie was over wie als eerste de top bereikte. Een mislukte expeditie keerde terug, maar één van de klimmers, Dr. Cook, bleef onderweg achter met een begeleider. Nadien beweerde hij te zijn teruggekeerd en de top te hebben bereikt. Hiervan had hij een foto, die werd gepubliceerd in alle kranten. Hij werd de held van Amerika.
Zijn collega kon dit niet geloven, hernam de tocht enkele jaren nadien (1910) en zocht de plaats waar de foto werd genomen. Hij nam er opnieuw een foto, waarmee hij aantoonde dat dit verre van de top was. Bij deze poging bereikte hij met zijn team evenmin de top, maar de technisch moeilijkere noordelijke piek. Gezichtsbedrog overtuigde hen dat dit het hoogste punt was.

Teleurgesteld dat we de berg van hieruit niet hebben gezien, terwijl wordt beweerd dat dit er het mooiste uitzicht op is, beslissen we een overnachtingplaats te zoeken. Mocht het morgenochtend helder zijn …

Maar het mag niet zijn, we genieten toch nog even van het mooie uitzicht rondom onze ‘privé’ kampeerplek, vooraleer verder te rijden. Ook nu weer vonden we een plaatsje midden in de natuur, een stukje verwijderd van de weg. Rondom de grote vlakte, waarschijnlijk een oude werf van wegenwerkers, overal dichte bossen, met daarbovenuit okerkleurige rotsbergen.

Denali National Park
Ons plan is om midden in het Denali National Park te gaan kamperen, wat in beperkte mate mogelijk is voor kleinere campers. Hiervoor moeten we een reservatie maken op voorhand, dan krijgen we een vergunning om met ons voertuig in en uit het park te rijden op begin- en einddatum. Op het internet zagen we gisteren dat er pas binnen een 4-tal dagen een vrije plaats beschikbaar is. We hopen op een annulering, zodat we toch naar binnen kunnen bij aankomst.

In het nationale park zijn geen winkels of restaurantjes, er is zelfs geen drank te verkrijgen. Alles moet worden meegenomen voor de ganse verblijfsduur. Daar hebben we ons reeds op voorzien, de kasten zijn gevuld. De camping in het park is zeer basis, niet veel meer dan een staplaatsje in de natuur. Er zijn enkel water en droge toiletten voorzien. Daarom stoppen we nog even aan een commerciële camping onderweg, om onze was te doen. We vullen er onze watertank, om weer een poosje verder te kunnen. De vuilwater tanken kunnen we nog dumpen aan de ingang van het park. Een probleem hebben we echt niet, onze Manga is autonoom voor langer dan 1 week. Energie hebben we in overvloed door de extra zonnepanelen op het dak.

In de reserveringswinkel aan de Riley Creek camping gaan we ons verblijf boeken. Jammer genoeg moeten we toch 4 dagen wachten voor een vrij plaatsje op de Teklanika camping, diep in het park. We willen hier echt naartoe, in de wildernis van Alaska. In tussentijd zullen we op de Riley Creek camping verblijven, van waaruit we reeds het eerste deel van het park kunnen bezoeken. Enkel voor de eerste nacht is er geen plaats vrij, dus gaan we op zoek naar een leuk plekje … dat we vinden aan de ingang van het Valley View Memorial aan de rand van Healy, een kleine serene begraafplaats in een schitterende omgeving. We genieten er van de stilte en een prachtige zonsondergang.

Denali NP, dag 1:
Nadat we een kampeerplekje hebben uitgezocht op de Riley Creek Campground, zoeken we uit wat we de komende dagen zoal kunnen doen. Er is veel te beleven hier, we maken een planning.

De namiddag gebruiken we om een bezoek te brengen aan het Denali Visitor Center, waar we al onmiddellijk naar een voordracht van een ranger gaan luisteren, ‘Rivermonsters of Denali’ over de vissen in de parkrivieren. Aansluitend bekijken we de film ‘Heartbeats of Denali’, een schitterende natuurfilm waarmee men prijzen heeft gewonnen. We maken nog een rondje door het gebouw, waar veel informatie over het park te vinden is.

Onze eerste wandeling wordt de Rock Creek trail, door een schitterend bos met een grote variatie aan planten, mossen en paddenstoelen. Aansluitend volgen we de Taiga trail en de Murie Science and Learning Center trail die ons naar het gelijknamige gebouw brengt.

Daar wordt een boeiende voordracht gegeven ‘The World of Salmon and Bears’. Eigenlijk gaat het hier vooral over de zalm die de lange weg aflegt van zee naar zijn geboorteplaats, om er op zijn beurt te gaan paaien. Men heeft bij 300 zalmen een toestel ingebracht, waarmee gedetailleerde metingen werden gedaan over deze tocht. Hier wordt de weg getoond van de zalm die de grootste afstand heeft afgelegd, een vrouwtje. Ze zwom 2.000 mijl stroomopwaarts, naar de plaats waar ze haar eitjes zou leggen.

Onderweg eten de zalmen niet, ze komen uitgeput en sterk vermagerd ter plaatse aan. Daar worden paartjes gevormd, beide vissen blijven bij elkaar. Het vrouwtje maakt een put in de kiezelbodem, die als nest dienst zal doen, terwijl het mannetje het uitgekozen gebied afschermt. Daarna worden enkele duizenden eitjes gelegd, die binnen de 20 seconden door het mannetje moeten bevrucht worden. De eitjes worden afgedekt met kiezels, waarna dit proces opnieuw begint. Zo worden een 6-tal ‘nesten’ gemaakt. Nadien sterft het mannetje, het vrouwtje zal nog gedurende 2 weken haar eitjes bewaken, om dan ook van uitputting te sterven.

De presentatie wordt gebracht door een schrijfster, die deze tocht heeft overgedaan, samen met een vriendin. Ze gebruikte haar auto, het laatste stuk een kajak. Onderweg heeft ze foto’s gemaakt om aan te tonen wat er allemaal te zien is, vooral de natuur en de dieren komen aan bod, inclusief geluidopnames. Het is een boeiende presentatie, al leerden we niet veel bij omdat we eerder al regelmatig informatie kregen over het leven van de zalm. We vinden het jammer dat er ook niet over de beren werd gepraat, zoals de titel ons deed verwachten.

Omdat er geen bus meer rijd op dit late uur, moeten we te voet naar onze kampeerplek terugkeren, een tweetal kilometer.

Denali NP, dag 2:
Voor onze tweede dag in het park hebben we een goed gevuld programma bedacht. We nemen een vroege bus, om te beginnen met de rondleiding door een ranger die start aan het Visitor Center. Daaropvolgend zouden we naar een film over ‘koude’ gaan kijken, want de winter interesseert ons steeds. Na de middag is er een tweede ranger wandeling, die eindigt met de demonstratie van de sledehonden in de kennel.

Omdat we wat tijd over hebben, praten we eerst met een ranger in het bezoekerscentrum. We informeren ons over de wandelmogelijkheden voor onze volgende dag hier in buurt van de park ingang. Er zijn twee langere wandelingen die ons aanspreken, maar er rest ons slechts één dag.
Zij geeft ons wat meer uitleg over de begeleide rondwandeling, de ranger doet 2 uren over een traject waar we zelf 15 min. over hebben gedaan. De namiddagwandeling volgt het pad dat we gisteren reeds hebben bewandeld. Het zal wellicht boeiend zijn, maar met dit mooie weer trekt een fikse wandeling met uitzicht ons eigenlijk meer aan dan uitleg over de planten in het bos, tijdens wandelingen die we al gemaakt hebben. Het weerbericht voor de volgende dagen ziet er bovendien minder goed uit.

Aldus is de beslissing vlug genomen, we nemen een bus naar Savage River, het uiterste punt waar de gratis parkbussen van de ingang naartoe rijden. Om verder het park in te geraken, heeft men een buspas nodig. Privé voertuigen mogen hier enkel voorbij mits ze een speciale toelating hebben. Hier begint tevens de onverharde weg.

Eerst maken we een luswandeling, de Savage River trail. We volgen de Savage rivier in haar vallei tussen de rotsbergen, tot deze een smallere kloof induikt, om langs de overkant terug te keren.

Daaropvolgend klimmen we via de Savage Alpine trail steil omhoog over een rotsachtig pad. Halfweg onze klim, wijst een man ons op twee reusachtige kariboes die wat verder op een grasvlakte grazen. Hij is vooral onder de indruk van hun enorme gewei, de dieren zijn gewoonweg prachtig. Na ze een poosje te hebben bewonderd, klimmen we verder. Even laat de Mt. McKinley zich zien tussen de wolken, al is het maar een klein stukje. Boven komen we op een grote vlakte uit, met een begroeiing van mossen, grassen en lage bessenstruikjes. Op een plaatsje uit de wind picknicken we, terwijl we van het uitzicht genieten. Dit is echt een schitterende wandeling. Aan de overkant van de kam dalen we af en komen al vlug tussen wat hogere struiken, nadien in het bos terecht. Weerom zo’n prachtig bos met een grote variatie aan planten en vele paddenstoelen. Hier merken we dat de herfst in aantocht is, de natuur begint een gele tint te krijgen, blaadjes van sommige planten beginnen rood te kleuren. Dit belooft.

Aan het einde van dit wandelpad, volgen we nog de Savage Cabine trail, een korte rondwandeling met informatieborden over de ranger patrouilles in de winter. Hiervoor worden hondensleden gebruikt, ze overnachten in houten hutten. Er staat zo’n hutje aan het begin van het pad. We nemen een kijkje binnen, de inrichting is zeer verzorgd en gezellig. Hier verblijven is zeker geen straf.

Dan is het tijd om de parkbus te nemen, want op terugweg willen we nog stoppen bij de honden kennel. Omdat we vroeg zijn, wandelen we eerst wat rond, elke hond heeft een eigen domein met hok. Sommigen zijn ondergebracht binnen een omheining met harde vloer, anderen huizen op een open kiezel terrein, aan een ketting. Als reden geeft men op dat de voorkeur van de honden wordt gerespecteerd. Weerom een ranger brengt de hondenslede demonstratie, ze geeft uitleg over de honden en het gebruik van de sleden. Daarna worden 5 honden opgehaald. Een moment waarop alle honden enthousiast beginnen te janken, om de aandacht te trekken. Ze willen immers allen een rondje met de slede lopen, doch er wordt een beurtrol gevolgd. Dit is iets wat we hier 20 jaren geleden ook hebben gezien.

Voor de zomerdemonstraties worden slechts 5 honden gebruikt, in de winter spant men 8 tot 10 honden in voor zo’n slede, die op dat moment zwaar geladen is. Men moet dan een grotere afstand afleggen en kan op die manier regelmatig de honden van positie veranderen. Elke plaats in het span heeft zijn rol, die niet overal even zwaar is.

Denali NP, dag 3:
Zoals voorspeld, wordt dit een zeer grijze dag, gelukkig blijft het droog. Voor we onze wandeling zullen maken, gaan we naar de ranger voordracht ‘The Clean Mountain’. Fier wordt hier toegelicht hoe men het probleem van afval op de berg aanpakt, hoe men tracht de klimmers hierover bewust te maken voor ze de berg op mogen. Tijdens de piek klimmaanden verblijven enkele rangers boven in de basiskampen, om te waken over de klimmers en hun afval. Alles moet mee terug worden genomen. Voor de menselijke afval krijgt men een speciale container mee, zodat de klimroutes en -kampen proper blijven. En vooral geurloos.
Tijdens de voordracht worden prachtige beelden getoond van de berg en het basiskamp. Er wordt verteld over de klim zelf, die technisch niet van de moeilijkste is. 50 % van de klimmers halen de top, dit sinds vele jaren. Enkele bijzondere klimmers en klimmomenten worden in de kijker gezet.

Vandaag zullen we de Mount Healy Overlook Trail wandelen, maar het grijze weer en laaghangende wolken ontnemen ons de ambitie om helemaal tot boven te gaan. Uitzicht is er toch niet. Het eerste deel van de wandeling klimt door het bos, dat langzaamaan dunner wordt, de bomen kleiner. We picknicken en keren terug, op tijd voor de namiddag voordracht in het bezoekerscentrum van het park.

Ditmaal brengt een ranger ‘Brainy Birds and Brillant Bears’. Aan de hand van beelden vertelt ze anekdotes over de raaf, o.a. hoe die op slimme manieren aan haar eten geraakt. Daarna volgen de beren, waarbij ze aantoont hoe gevaarlijk een beer kan worden als hij zich aanpast aan de mens. Dit is vaak het gevolg wanneer men wilde dieren voert, we zagen het ook al bij apen in andere landen. De beren die in de mensen voedingsleveranciers gaan zien, worden zeer inventief. We zien foto’s waarop in auto’s wordt ingebroken, zelfs de bekleding van de achterbank is weggehaald om aan eten in de kofferbak te geraken. Zakken met voeding worden vaak door trekkers in de bomen opgehangen en vastgemaakt met touwen. Een foto toont hoe een beer de touwen doorbijt om aan het eten te geraken. Enkele soorten berencontainers werden reeds door ‘handige’ beren geopend, ze hadden de truck door van een pin die moet worden ingeduwd vooraleer het deksel losdraait. Een nieuw ontwerp met twee pinnen mocht niet baten, dat was ook vlug gekend.

Deze verhalen over de beren betreffen parken in de andere staten van de US. Gelukkig heeft men in Denali NP steeds de bezoekers voldoende bewust kunnen maken, opdat ze de juiste attitude tegenover de wilde dieren aannemen. Bovendien wordt daar streng over gewaakt. Men is fier te kunnen zeggen dat hier bijna geen ongewenste ontmoetingen plaatsvinden met beren.

We gaan nog kijken naar de film ‘Across Time and Tundra’, een collage van oude beelden met oorspronkelijke klank over de beginjaren van het park. Hoe de weg werd aangelegd, opdat men het park zou kunnen bezoeken, het vervoer en de slaapgelegenheden in het park. Een tentenkamp werd aan Savage River opgezet, voorzien van eetgelegenheid.

Denali NP, dag 4:
Vandaag verhuizen we van de Riley Campground aan de ingang van het Nationale Park, naar de Teklanika River Campground midden in het park. Verder mag men niet rijden met een privé voertuig.

Het is genieten van de mooie weidse uitzichten langs de weg, die hoe langer hoe indrukwekkender worden. Aan Savage River, waar de asfalt ophoudt en we reeds met de bus naartoe gingen om te wandelen, moeten we voorbij een ranger controle. Hebben jullie eten mee, water, … ? Immers verder in het park is niets te verkrijgen, en we mogen niet terugkeren tijdens ons verblijf. Op de camping zijn alleen enkele droge toiletten voorzien.

Vooral vanaf dit punt, waar de weg onverhard is en er nog amper een auto of bus rijdt, kunnen we aan een rustig tempo onze omgeving bewonderen. Af en toe zien we wilde dieren en stoppen we een poosje. Dit is toegelaten, doch men mag het voertuig niet verlaten. Wanneer een toeristenbus stopt, mag men deze niet voorbijrijden. Geen probleem, ze stoppen enkel als er iets te zien is, waar wij met veel plezier ook naar kijken.

Zo komen we een vrouwtjes eland (zonder gewei) tegen dat de weg oversteekt, zien we in de verte een eland met prachtig gewei en op meerdere plaatsen kariboes. Deze dieren trekken stilaan naar lagere gebieden nu de herfst aankomt.

Mt. McKinley laat zich ook vandaag niet zien, de bewolking is nog wat dichter dan de vorige dagen. De vlakte en berghellingen om ons heen beginnen duidelijk geel te kleuren, weerom een teken van de herfst.

Onze nieuwe camping ligt er rustig bij, we kiezen een open plaatsje, waar niet teveel hoge bomen rond staan die het licht afnemen. Immers onze zonnepanelen hebben dit nodig om te kunnen opladen.

Denali NP, dag 5:
Vandaag moeten we vroeg op, we reserveerden een parkbus voor een tocht tot het einde van de Park Road. Dit traject mag niet met eigen vervoer (noch commercieel vervoer) worden gereden, het park biedt hier voldoende bustransport. Picknick en drinkwater moeten we meenemen, in het park is niets te verkrijgen. De bus is stipt op tijd, onze plaatsen zijn vrij, alles loopt op wieltjes.

Het wordt een zeer mooie tocht, al hebben we pech met het weer. Het regent zowat de ganse dag, tot in de late namiddag enkele zonnestralen door het dikke wolkendek komen piepen. Dit geeft ons moed voor morgen.

De chauffeur geeft onderweg uitleg over het park en wat we er zien. Hij stopt voor dieren en mooie uitzichten, geeft iedereen de kans om foto’s te maken. Uitstappen mogen we niet, tenzij op de daarvoor voorziene parkings, waar meestal sanitaire voorzieningen zijn.

Bij Toklat River maken we een iets langere stop, hier bevindt zich een kleine park boekenwinkel in een tent. Er is ook een uitzicht op de rivier.

Eielson Visitor Center is een interessante stop, rangers geven er uitleg over het park en tonen een film ‘de beklimming van Mt. McKinley’. Hiervoor krijgen we ruim de tijd, ook op terugweg wordt hier gestopt. Om de natuurwandelingen in deze omgeving te maken zijn deze pauzes te kort, het lange dagtraject van de bustocht laat dit niet toe.

Wonder Lake is een lang smal meer, dat we helemaal volgen. Er wordt gestopt aan beide uiteinden.

De rit eindigt bij Kantishna, waar we rondkijken bij het oude huisje van een dame, die zich hier vestigde tijdens de periode van de goudkoorts. Toen was hier nog geen Park Road.

Ondanks het slechte weer, zien we toch 4 grizzly beren, twee elanden en een aantal kariboes. We genieten van de mooie landschappen, al zien we niets van de omringende bergen, laat staan van de Mt. McKinley waar het hier toch allemaal om draait. De chauffeur maakt een opmerking over de beginnende herfsttinten, die volgens hem merkwaardig vroeg zijn dit jaar. Na een rit van 10,5 uren worden we aan onze camping afgezet. Onze medereizigers moeten tot aan de parkingang en doen er in totaal 75 minuten langer over.

Denali NP, dag 6:
Na de lange busrit van gisteren, hebben we echt geen zin om ons opnieuw een aantal uren per bus te verplaatsen. We maken er een rustige dag van, met een mooie wandeling langs de mooie Teklanika rivier. Deze loopt over een brede vlakke bedding van keien. Ze bestaat uit vele kleine en grotere stroompjes, die speels in elkaar overvloeien en opnieuw uit elkaar gaan.

Een echt wandelpad is er niet, we volgen een oud smal spoor door het groen langs de rivieroever dat steeds verdwijnt, om wat verder weer op te duiken. Het weer is nog steeds kil en vochtig, maar regenen doet het vandaag amper, het zonnetje laat zich al wat meer zien.

Dit is een rivier die bij sommigen bekend in de oren zal klinken. Immers de beroemde ‘bus n° 142’ uit het boek ‘Into the wild’ (De wildernis in) van Jon Krakauer, staat in de buurt ervan, een eindje stroomafwaarts. Het is deze rivier die zo gezwollen was dat de terugkeer van Christopher onmogelijk werd, wat zijn dood tot gevolg had. En voor wie hierover meer wil weten …

Denali NP, dag 7:
Vandaag nemen we een vroege bus, om te gaan wandelen in het park. Het idee is om de ranger wandeling aan Eielson Visitor Center mee te doen, deze zijn steeds boeiend. Daarvoor moeten we op tijd ter plaatse zijn, de inschrijvingen kunnen enkel de dag zelf en zijn beperkt tot 11 personen.

Al met de eerste bus die passeert mogen we mee. ’t Was eventjes spannend, want er stonden reeds 8 mensen te wachten voor ons. Het zonnetje komt stilaan vanachter de wolken tevoorschijn, dit belooft een mooie dag te worden. Doch we hopen er niet meer op de Mt. McKinley te zien, daarvoor moet het echt zeer helder zijn.

De chauffeur vertelt dat hij met zijn bus reeds 25 minuten vertraging heeft, hij heeft onderweg al meermaals gestopt om wilde dieren te bekijken. Dat belooft, we hopen op meer. En inderdaad, het wordt een succesvolle dag, we zien 10 Grizzly beren, 1 wolf, een aantal kariboes en enkele groepjes Dalls schapen (dunhoornschapen).

In het ganse parkgebied leven een 30-tal wolven en zowat 300 tot 350 Grizzly beren. Deze laatste zijn wat kleiner dan elders in Alaska, waar ze zich kunnen voeden met zalm. Meestal zijn ze blond aan de oppervlakte, waaronder de vacht een donkere kleur heeft. Dit kunnen we mooi zien bij beren die vrij dicht bij de weg besjes eten. Vanaf midden augustus zijn de bessen rijp en beginnen de beren zich volop te voeden, als voorbereiding voor hun winterslaap.

Maar niet enkel het wild is ons goed gezind … hoe verder we rijden, hoe meer het wolkendek opentrekt. De chauffeur begint erin te geloven dat we de top van de berg zullen zien, dat klinkt goed, hij heeft immers ervaring met het weer hier. Stilaan krijgen we wat besneeuwde bergtoppen te zien, tot plots recht voor ons de immense Mt. McKinley opduikt, hoog boven het landschap. Op de bus klinkt een gemeenschappelijke zucht, iedereen is even erg onder de indruk.

Onze dag kan niet meer stuk. Al vlug beslissen we toch maar de ganse rit tot Wonder Lake mee te rijden met de bus, want het landschap is schitterend vandaag. Wat een verschil met twee dagen geleden, toen het de ganse tijd regende en het uitzicht ‘nul’ was.

Aan Eielson Visitor Center steekt voor ons een Grizzly de weg over. We stoppen en nemen foto’s. Wanneer we kort nadien de parking oprijden, wachten daar enkele rangers. Ze leiden iedereen weg van de parking, naar een uitzichtplateau, van waar men eventueel het gebouw binnen kan. De beer wordt scherp in de gaten gehouden, het Alpine wandelpad is gesloten.

Het is nu moeilijk om kiezen, de beer of de berg … we blijven onze tijd tussen beide verdelen, tot we weer verder rijden met de bus. En gedurende de ganse rit naar Wonder Lake en terug, hebben we adembenemende uitzichten, waarboven Mt. McKinley domineert. Wat wisselende wolkenslierten beginnen zich rondom de berg te vormen.

In de vroege namiddag komen we terug bij Eielson Visitor Center aan, hier nemen we afscheid van onze chauffeur en medepassagiers. De Alpine Trail is opnieuw geopend, de beer is uit deze zone vertrokken. Het wordt een prachtige wandeling, op de top hebben we rondom zicht. Merkwaardig om nu al verse sneeuw te zien op de hogere berghellingen, die is tijdens de vorige dagen gevallen, het is dan ook al zeer koud. Na onze wandeling kunnen we al vlug met een andere bus meerijden naar onze camping. Het is een onverwacht mooie dag geworden.

Denali NP, dag 8:
Vandaag is het onze laatste dag in het prachtige Denali NP. Van Teklanika River, waar we 4 nachten hebben verbleven, rijden we langzaam terug naar de parkingang, in de hoop onderweg nog zoveel mogelijk dieren te kunnen spotten. We hopen op een mannelijke eland, met het prachtige gewei, die hebben we nog maar 1 keer gezien. Elanden en kariboes trekken op dit moment in de richting van de parkingang, dus de kans is reëel.

Behalve 3 kariboes, die samen de weg oversteken, scoren we vandaag echter geen groot wild. Het is opnieuw zonnig, we kunnen de Mt. McKinley nog van op meerdere plaatsen zien, een mooi afscheid. Doch, langzaam maar zeker komen de wolken hem verstoppen.

Aan Savage River maken we nog een laatste korte wandeling, de Mountain Vista trail, waarbij we genieten van de mooie natuur. Hier was ooit het eerste tentencamp, waar men kon overnachten tijdens een verblijf in het park. Opvallend zijn de herfstkleuren, die op 4 dagen tijd merkbaar feller zijn geworden. We zien tussen de groene tinten een dieprode schijn, hier en daar felgele plekken.

Bij de Riley Creek Mercantile maken we gebruik van het internet, dat ondertussen hersteld is. De dag voor ons vertrek viel dit uit, enkele dringende mailtjes kunnen we nu pas verzenden. Ondertussen komen donkere wolken opzetten, een onweer met felle regenbui weet van geen stoppen. We doen een poging om een plaatsje op de camping te boeken, maar alles is volzet.

Teklanika Camping, waar we net vandaan komen, blijkt nu zelfs tot begin september volgeboekt, dus zijn we blij dat wij maar 4 dagen hebben moeten wachten om ernaartoe te kunnen. Ter plaatse vielen ons wel wat vrije plaatsen op, van mensen die hun geboekte periode niet uitdoen. Er is een minimum van 3 nachten vereist, we zagen een aantal kampeerders na 2 nachten reeds vertrekken. Anderen boekten 5 nachten en vertrokken na de derde. De vrije plaatsen worden niet opnieuw verkocht.

We rijden dus noodgedwongen verder tot Healy, waar we opnieuw overnachten aan de ingang van het mooie Valley View Memorial Cemetery.

OVERNACHTINGEN:
DENALI STATE PARK
Coördinaten: 62.914268 – 149.714978
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: /
COMMENTAAR:
We parkeren op een grote kiezelvlakte, in een mooie zijweg van de Parks Highway (niet ver voorbij het Denali Viewpoint North). Hier ligt een kleine kiezelhoop, waarschijnlijk restant van een werf van wegenwerken. Rondom zien we kampvuurtjes, dus deze plek lijkt eerder gebruikt om te overnachten. Rustig en mooi gelegen in een groene omgeving, met prachtig uitzicht, misschien zelfs op de Mt. Mc Kinley bij helder weer.
Minpunten: In de verte is het verkeer van de weg te horen.

HEALY – VALLEY VIEW MEMORIAL CEMETERY
Coördinaten: 63.849376 – 149.002941
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 5/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: /
COMMENTAAR:
We parkeren aan de begraafplaats van Healy, gelegen buiten het dorpje op het einde van een zijstraatje van een onverharde weg. Het is er zeer rustig, midden in een mooie natuur. Niet geschikt voor grotere voertuigen, slechts beperkte parkeerplaats.
Minpunten: /

DENALI NP – RILEY CREEK CAMPGROUND
Om zeker een plaats te hebben op deze zeer gewilde camping, kan men best reserveren. Dit kan via het internet of telefonisch. Wij komen hier aan midden augustus, hebben niet gereserveerd, er is geen plaats meer voor de eerste nacht. We boeken onmiddellijk alles wat we nodig hebben tijdens de komende dagen, zoals ook de Teklanika camping, de Tek buspas (zie verder).
Coördinaten: 63.732274 – 148.897224
PRIJS: 22 USD per nacht voor een voertuig tot 30 voet lang.
Afhankelijk van de lengte van het voertuig, 16 USD – 22 USD – 28 USD per nacht.
RESERVATIEKOSTEN: 6 USD, zelfs wanneer men bij aankomst een plaatsje boekt. Weinig kans op slagen. Deze kost dient eenmalig te worden betaald bij gecombineerde reservaties, vb meerdere campings, bustickets, park entrance fee, ….
SCORE: 5/5
E-MAIL: /
WEBSITE: www.nps.gov/dena (algemene info - boekingen )
TEL: 1-800-622-7275 of 907-272-7275 (reserveren)
COMMENTAAR:
Ruime camping met mooie plaatsjes in het bos. Op het domein zijn droge toiletten, water en vuilnisbakken voorzien. Riley Mercantile is een winkeltje naast de camping, waar douches (4,5 USD voor 10 min.) en toiletten, een wasserette, gratis WIFI, … zijn voorzien.
Minpunten: /

DENALI NP – TEKLANIKA RIVER CAMPGROUND
Coördinaten: 63.670088 – 149.579756
PRIJS: 16 USD per nacht, voor tenten of kampeervoertuigen tot 40 voet lang.
RESERVATIEKOSTEN: 6 USD, zelfs wanneer men bij aankomst een plaatsje boekt. Weinig kans op slagen. Deze kost dient eenmalig te worden betaald bij gecombineerde reservaties, vb meerdere campings, bustickets, park entrance fee, ….
SCORE: 5/5
E-MAIL: /
WEBSITE: www.nps.gov/dena (algemene info - boekingen )
TEL: 1-800-622-7275 of 907-272-7275 (reserveren)
COMMENTAAR:
Ruime camping met mooie plaatsjes in een lichte bosomgeving. Zeer rustig. Op het domein zijn droge toiletten voorzien.
Minpunten: /

SANI DUMP:
Riley Creek – Denali NP: Verzorgd dumpstation met drinkwatervoorziening.
Prijs: 5 USD.
Gratis voor wie in het park verblijft.
Gelegen aan de ingang van het NP, naast de Riley Creek Mercantile en Camping.

GEREDEN TRAJECT:
Talkeetna – Trapper Creek – Denali State park: Denali Viewpoint South, Byers Lake Visitor Center, Denali Viewpoint North, 137 km.
Talkeetna Spur Road – Parks Highway, N° 3
Zeer mooie rustige route door een mooie groene omgeving, langzaamaan meer en meer zicht op het hooggebergte rondom Mt. Mc Kinley.

Denali State Park – Cantwell – Denali NP, Riley Creek – Healy, 141 km.
Parks Highway, N° 3 – Park Road – Parks Highway, N° 3 – Healy Access Road
Zeer mooie rustige route door een mooie groene omgeving.

Healy – Denali NP, Riley Creek, 25 km.
Healy Access Road – Parks Highway, N° 3 – Park Road
Zeer mooie rustige route door een mooie groene omgeving.

Denali NP, Riley Creek – Denali NP, Toklanika River, 51 km.
Park Road
Zeer rustige route doorheen het nationale park, gedeeltelijk onverhard, doch in zeer goeie staat. De uitzichten worden hoe langer hoe mooier, kans op het spotten van wild.

Teklanika River – Riley Creek – Healy, 70 km. 

Park Road – Parks Highway, N° 3
Zeer rustige route doorheen het nationale park, gedeeltelijk onverhard, doch in zeer goeie staat, prachtig uitzicht op de omgeving en Mt. McKinley.

EXCURSIES:
DENALI STATE PARK – DENALI VIEWPOINT SOUTH
Mooi uitzichtpunt op de Mt. Mc Kinley. Zelfs als de berg in de wolken zit, is de omgeving prachtig. Interessante informatiepanelen.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan het uitzicht.
Camping toegestaan, 15 USD per nacht.
Coördinaten: 62.593021 – 150.240537
LOCATIE:
Langs Parks Highway, mile 135.

DENALI STATE PARK – BYERS LAKE VISITOR INFORMATION – ALASKA VETERAN’S MEMORIAL
Oorlogsmonument met gedenkplaten.
Het visitor information kantoortje is gesloten op maandag, dinsdag, woensdag. Teleurstellend.
SCORE: 2/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan het oorlogsmonument / visitor center
Camping toegestaan, op voorwaarde dat de ernaast gelegen camping volzet is, 15 USD per nacht.
Coördinaten: 62.745639 – 150.130826
LOCATIE:
Langs Parks Highway, mile 147.

DENALI STATE PARK – DENALI VIEWPOINT NORTH
Mooi uitzichtpunt op Mt. Mc Kinley, wanneer deze niet in de wolken zit. Korte boswandeling. Interessante informatiepanelen.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan het uitzicht.
Camping toegestaan, 15 USD per nacht.
Coördinaten: 62.887048 – 149.785744
LOCATIE:
Langs Parks Highway, mile 163.

DENALI NP – VISITOR CENTER – RANGER VOORDRACHT OVER DE DIEREN IN HET PARK
Een ranger praat over de dieren in het park, aan de hand van anekdotes. Interessant, maar iets te eentonig gebracht.
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
In het Visitor Center komen rangers praten over verschillende onderwerpen.
PARKING:
We laten ons voertuig op de camping staan en nemen de gratis bus naar het Visitor Center. Er is parking voorzien voor wie met zijn voertuig hiernaartoe komt.
LOCATIE:
Langs de Park Road.

DENALI NP – VISITOR CENTER – HEARTBEATS OF DENALI
Prachtige film over de natuur en de dieren in het park, waarmee een prijs werd gewonnen.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
De film wordt meermaals per dag uitgezonden, duurt 18 min.
PARKING:
We laten ons voertuig op de camping staan en nemen de gratis bus naar het Visitor Center. Er is parking voorzien voor wie met zijn voertuig hiernaartoe komt.
LOCATIE:
Langs de Park Road.

DENALI NP – ROCK TRAIL
Prachtige boswandeling met een grote variatie aan planten, mossen en vooral veel paddenstoelen. Gaat op en neer. We wandelen van aan de hondenkennel richting Visitor Center.
Lengte: 3,8 km. We wandelen hierop 45 min.
Aansluitend wandelen we de Taiga trail en de Murie Science and Learning Center trail, waarover we nog eens 30 min doen.
SCORE: 5/5
Taiga trail, Murie Science and Learning Center trail: 4/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
We laten ons voertuig op de camping staan en nemen de gratis bus naar het Visitor Center dat we eerst bezoeken. Daar nemen we de gratis bus naar de hondenkennel, die juist vertrekt. Ook de andere bussen rijden daar naartoe.
LOCATIE:
Langs de Park Road.

DENALI NP – MURIE SCIENCE AND LEARNING CENTER
Voordracht ‘The World of salmon and bears’, gegeven door dame die reeds 40 jaren in Alaska woont (omgeving Fairbanks) en schrijft over het leven in dit land. Ze brengt een mooie en boeiende presentatie, al is het tevens de promotie van haar boeken. We hadden verwacht een uitleg te krijgen over zalmen en over beren, doch deze presentatie gaat over de weg die een zalm aflegt om te gaan paaien op zijn geboorteplaats. Hoe men deze trek kan volgen d.m.v. zendertjes en hoe ze zelf deze tocht heeft overgedaan met auto en kano. Ze toont wat er onderweg allemaal te zien is, de dieren die ze tegengekomen is, incl. geluid. Duurtijd: 1 u.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
In het Murie Science and Learning center worden op sommige avonden voordrachten gegeven. Programma te vinden in de informatiekrant die overal in het park wordt verspreid en op uithangborden.
PARKING:
We laten ons voertuig op de camping staan, maken een wandeling hiernaartoe van de hondenkennel. Er is parkeerplaats voorzien voor wie met eigen voertuig komt. Bussen stoppen hier tot 19 u. Na de voorstelling wandelen we terug naar de camping, 15 min.
LOCATIE:
Langs de Park Road, iets voor het Denali Visitor Center.

DENALI NP – SAVAGE RIVER LOOP
Wandeling die de rivier volgt tot aan een brug om aan de overkant terug te keren. Mooie uitzichten op het rotsgebergte rondom. Hoogteverschil van de wandeling te negeren. Lengte: 3,2 km (retour). We wandelen hierover 40 min.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
We laten ons voertuig op de camping staan en nemen de gratis bus naar de Savage River Turnaround (het eindpunt van de lange busloop). Tot hier zien we privé voertuigen rijden, al staat er in de buurt van de hondenkennel een bordje langs de wegkant, dat een permit nodig is om verder te rijden.
LOCATIE:
Langs de Park Road.

DENALI NP – SAVAGE ALPINE TRAIL
Schitterende wandeling die ongeveer 350 meter vrij steil klimt over een rotsgebergte. Boven is een alpiene begroeiing, met mossen, grassen en lage bessenstruikjes. Prachtige uitzichten, de Mt. Mc Kinley is te zien op een heldere dag. Het vervolg van de wandeling langs de andere kant, verloopt over een langzaam dalend pad dat al vlug de bossen induikt, om uit te komen aan de Mountain Vista Rest Area. Lengte wandeling: 6,4 km (enkel). We doen over deze wandeling 2 ½ u, inclusief picknick.
We maken deze wandeling aansluitend op de Savage River Loop.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
We laten ons voertuig op de camping staan en nemen de gratis bus naar de Savage River Turnaround (het eindpunt van de lange busloop). Aan het eindpunt van deze wandeling is eveneens een busstop, van waar de terugweg kan aangevangen worden.
LOCATIE:
Langs de Park Road.

DENALI NP – SAVAGE CABINE TRAIL
Korte rondwandeling van 1,3 km door een mooi bos, waarbij men langs een houten wintercabine komt. Informatieborden geven uitleg over de winterpatrouilles van de rangers. We doen hierover 10 min. De omgeving is mooi, maar de wandeling niet veelzeggend.
We maken deze wandeling aansluitend op de Savage Alpine Trail.
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan het begin/eindpunt van deze wandeling is een busstop, van waar de terugweg kan aangevangen worden. Elke groene bus (ook betalende tourbussen die plaatsen over hebben) kan worden gestopt om terug te keren in het park, waar men bij de heenrit moet rekening houden met de busschema’s.
LOCATIE:
Langs de Park Road.

DENALI NP – SLED DOG KENNELS
Hondenkennels waar de sledehonden van het nationale park worden verzorgd. Deze worden in de winter gebruikt voor de patrouilles van de rangers in het park. Tijdens de zomermaanden geven ze 3 maal per dag demonstraties aan bezoekers in het park. Een ranger geeft een toelichting over de sledehonden, de honden lopen een demonstratierondje met een slede.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aansluitend op onze wandelingen aan Savage River, nemen we een groene parkbus tot aan de kennel. Er worden ook speciale bussen ingezet die ruim voor de presentaties aan het Visitor Center vertrekken, met als bestemming de hondenkennels, na de voorstelling staan bussen te wachten om iedereen terug te brengen naar het Visitor Center.
LOCATIE:
Langs de Park Road.

DENALI NP – VISITOR CENTER – THE CLEAN MOUNTAIN
Interessante voordracht over het motiveren van de klimmers om de berg proper te houden. Met prachtige beelden over de berg en zijn basiskamp.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
We laten ons voertuig op de camping staan en nemen de gratis bus naar het Visitor Center.
LOCATIE:
Langs de Park Road.

DENALI NP – MOUNT HEALY OVERLOOK TRAIL
Wandeling naar een uitzicht, die vertrekt in de buurt van het Murie Science and Learning Center, nabij het Visitor Center. Lengte: 4,3 km (enkel). Hoogteverschil: 500 meter. We wandelen slechts een deel van het pad, er is geen uitzicht door laaghangende wolken. Een groot stuk van de trail gaat door het bos, dat opnieuw zeer mooi is. We horen van de rangers dat dit ook een mooie wandeling is.
SCORE: ?/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Te voet van het Denali Visitor Center.
LOCATIE:
Langs de Park Road.

DENALI NP – VISITOR CENTER – BRAINY BIRDS AND BRILLJANT BEARS
Boeiende presentatie over hoe slim en listig een raaf kan zijn, hoe beren die zich aan de mensen aanpassen zeer inventief zijn om aan eten geraken en vooral gevaarlijk worden.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
We keren hier terug na onze wandeling: Mt. Healy overlook trail.
LOCATIE:
Langs de Park Road.

DENALI NP – WILDERNESS ACCESS CENTER – ACROSS TIME AND TUNDRA
Film over het park in zijn beginjaren, hoe de weg werd aangelegd, hoe men zich in het park verplaatste en de overnachtingsmogelijkheden. Bewegende beelden gemaakt aan de hand van oude zwart-wit foto’s, met originele klankfragmenten.
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
We laten ons voertuig op de camping staan en nemen de gratis bus naar het Visitor Center dat we eerst bezoeken. Daarna wandelen we naar het Wilderness Access Center.
LOCATIE:
Langs de Park Road.

DENALI NP – PARK ROAD
De weg doorheen het nationale park kan met privé voertuigen worden gereden tot Savage River. Verder wordt het een goeie onverharde weg, waarvoor men een permit moet hebben. Deze kan worden bekomen door te overnachten in de camping Teklanika River, mijl 29. Prachtige uitzichten, vooral voorbij Savage River.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Hier en daar zijn parkeerplaatsjes langs de wegkant te vinden, van waaruit men wild kan spotten. Wandelingen kunnen worden gemaakt aan Savage River.
LOCATIE:
In Denali NP.

DENALI NP – PARK VISITOR TRANSPORTATION SYSTEM (VTS) SHUTTLE BUSES
Het ‘groene’ bussysteem van het park is zeer praktisch, dient vooral om het verkeer op de Park Road te beperken. Privé voertuigen of commerciële voertuigen mogen niet verder dan Savage River. Wie op Teklanika Campground verblijft, mag er wel naartoe en terug rijden op de datum van aankomst en vertrek, maar niet verder.
Er rijden een groot aantal bussen over en weer doorheen het park, tot het einde van de Park Road, bij Kantishna, mijl 92. Deze bussen stoppen onderweg op belangrijke punten, waar iets te zien is. Men krijgt telkens wat tijd om rond te kijken. Onderweg worden veel fotostops gemaakt voor dieren of mooie landschappen. De chauffeur van de bus geeft veel uitleg over de omgeving en het park.
Tip: de plaatsen aan de linkerkant van de bus hebben tijdens de heenreis de betere uitzichten.
SCORE: 5/5
PRIJS:
Afhankelijk van lengte van het gekozen traject.
Tot 15 jaar gratis.
Wij kopen een TEK ticket, enkel te verkrijgen mits boeking van overnachtingen op de Teklanika Campground. Dit ticket is slechts geldig op het traject vanaf de Teklanika campground, tot de gekozen eindbestemming. Wij kiezen voor het einde van de weg, Kantishna. Met dit ticket kunnen we voor de dag na aankomst op Teklanika campground een bus reserveren, die de rit heen en weer door het park maakt. De volgende dagen van het verblijf mogen we gratis op alle ‘groene’ bussen binnen het gekozen traject meerijden, mits ze vrije plaatsen hebben.
Prijs TEK ticket: 35 USD pp.
Maaltijden en drank moeten zelf worden meegenomen, onderweg is niets te verkrijgen. Wel zijn er de ‘beige’ bussen, die hierin voorzien, tegen een hogere prijs.
BOEKING: De bustickets kunnen worden geboekt op voorhand via het internet, of in het park bij de Riley Creek Mercantile of in het Wilderness Access Center (WAC). Wij kochten deze in de Riley Creek Mercantile, samen met de boeking van onze overnachtingen op Riley Creek Campground en Teklonika Campground. Daarbij moesten we eenmalig een reserveringskost van 6 USD betalen.
PARK FEE: Bij de aankoop van een busticket moet ook de toegang tot het park worden betaald, 10 USD pp., tenzij men een Nationale Parken jaarpas heeft.
PARKING:

Ons voertuig moet op de Teklanika Campground blijven staan, tot op de dag dat we deze verlaten.
LOCATIE:
Park Road.

DENALI NP – EIELSON VISITOR CENTER – FILM: CLIMBING MOUNT MC KINLEY
Mooi bezoekerscentrum in het midden van het traject van de Park Road. Hier wordt door de shuttle bussen gestopt. We bekijken er de film ‘Climbing Mount McKinley’.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
De parkbus stopt aan het Visitor Center.
LOCATIE:
Langs de Park Road, mijl 66.

DENALI NP – EIELSON VISITOR CENTER – ALPINE TRAIL
Mooie wandeling over een gemakkelijk maar steil pad, naar een top die 360° uitzicht geeft. Lengte: 1,3 km. Hoogteverschil: 307 meter. We wandelen er 1 u 50 min. over (retour). Vertrek: aan het Eielson Visitor Center.
Deze wandeling kan ook met een ranger worden gemaakt, dan duurt deze 3 uur. Reserveren is verplicht, maar kan enkel de dag zelf. Vertrek om 13 u. Deelnemersaantal beperkt tot 11 personen.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
De parkbus stopt aan het Visitor Center.
LOCATIE:
Langs de Park Road, mijl 66.

DENALI NP – SAVAGE MOUNTAIN VISTA TRAIL
Korte maar mooie luswandeling, bij helder weer is de Mt. McKinlley te zien. Lengte: 1,1 km, met mogelijkheid er nog een stukje bij te wandelen.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
We stoppen op terugweg van Teklanika River. Parking met toiletten aan het begin van de wandeling. Ook bereikbaar met de parkbus, die gratis tot Savage River rijdt, voorlaatste halte.
LOCATIE:
Langs de Park Road.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Denali State Park»

Denali State Park - Denali National Park (43)

12 Augustus 2015 | Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 29 Augustus 2015

  • Denali NP - dag 7 - verse sneeuw onderweg naar Won
  • Denali NP - dag 8 - Teklanika tot Riley Creek - Ka
  • Denali NP - dag 7 - Wonder Lake
  • Denali NP - dag 7 - Mt McKinley
  • Denali NP - dag 7 - wolf

 

Plaats een Reactie

erna declercq Hallo zo leuk jullie verhaal te lezen en inderdaad vandaag in het nieuws gehoord dat Mt Kinlley nu officieel Denali heet. groetjes Geplaatst op 01 September 2015

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking