Reisverhaal «Florida, Golf van Mexico – Forgotten Coast»

Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | 0 Reacties 11 Februari 2018 - Laatste Aanpassing 31 Maart 2018

11 – 14 februari 2018     

Traject: Okeechobee – Sebring – Ocala – Chiefland – Perry – St. Marks NWR – Crawfordville – Carrabelle – St. George Island – Port St. Joe – Panama City – Panama City Beach     

Golf van Mexico     
De Golf van Mexico is een groot waterbekken, gelegen ten zuidoosten van de USA, zo’n 300 mio jaren geleden gevormd door het verschuiven van tektonische aardplaten. Het heeft een ovale vorm met 1.500 km lengte en een oppervlakte van 1,6 mio km. Deze wordt omringd door Mexico en de Amerikaanse staten Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama en Florida. Een opening in het zuidoosten grenst aan de Atlantische Oceaan, midden hiervoor is het eiland Cuba gelegen.

Vanuit Okeechobee rijden we in noordelijke richting. Nog even blijven we de landelijke wegen in het binnenland volgen, vooraleer af te buigen naar het westen, richting kust. Hierbij komen we door een mooie rustige omgeving, met veel meren, palm- en citrusplantages, paarden- en koeienfarms. Ook passeren we golfterreinen en omheinde woonwijken, sommige met landhuizen, maar ook woonwagenparken. Eenmaal voorbij het schiereiland Florida, zullen we de Golfkust richting New Orleans volgen. Na een lange rit, houden we halt in Chiefland, waar we zullen overnachten.

Onderweg zien we een aankondiging van ‘Road Works’, zoals gebruikelijk op feloranje borden. Hierbij staat een tweede bord, ‘State Prisoners at Work’. Gevangenen worden hier ingezet om aan het onderhoud van de weg te werken, vooral in de berm.

De volgende dag regent het, een ideaal moment om het onderhoud van onze truck te laten doen. In de Ford garage worden we doorgestuurd, de werkplaats is niet hoog genoeg voor Manga. Hun collega’s in Perry kunnen het wel.

Florida’s Forgotten Coast
Aan de noordkant wordt de Golf van Mexico begrensd door Florida’s Forgotten Coast. Een mooie groene streek met witte zandstranden, bosrijke natuurgebieden met moerassen en meren.

We volgen de kustweg om optimaal te genieten van de prachtige omgeving. Onderweg zijn 4 oude vuurtorens te bezoeken, waar we niet aan willen voorbijrijden.

St. Marks Lighthouse
Vanuit Perry vervolgen we onze weg naar St. Marks Lighthouse. Deze vuurtoren is gelegen in het St. Marks National Wildlife Refuge, een natuurgebied dat ons verrast, omdat het veel meer te bieden heeft dan verwacht.

Eerst informeren we ons in het kleine Visitor Center, waar we al ineens een korte wandeling maken, de Plum Orchard Pond Trail. We genieten van het uitzicht op het mooie meertje en zijn omgeving. Daarna duiken we het bos in, waar we ons laten verleiden een zijpad te volgen. Dit brengt ons naar een plaats waar gecontroleerde branden worden aangestoken, wat goed is voor de natuur. Op verschillende tijdstippen in het jaar worden deze op 4 afgebakende plaatsen aangestoken, telkens om de twee jaar. We betwijfelen echter of dit schema nog wordt gevolgd, want de meest recente locatie zou moeten gebrand hebben in december. Doch hier zijn geen sporen te zien, de begroeiing is zelfs nog groener en hoger dan op de plaats waar het bijna 2 jaar geleden zou hebben gebrand.
Aan een klein vijvertje langs dat pad, zien we een alligator. Wanneer we beginnen te praten, springt deze in het water en verschuilt zich achter het groen. Dit bevestigt wat we al dachten, deze dieren zijn eerder bang van mensen dan gevaarlijk. Aan het einde van de wandeling zien we nog een tweede alligator. Opnieuw vinden we wat interessante weetjes over de alligator, vergeleken met de krokodil.

We rijden eerst tot het einde van de weg, bij St. Marks Lighthouse. Deze ronde, witte vuurtoren dateert uit 1842, het is de tweede oudste in Florida. 85 traptreden leiden naar boven, de eerste 72 zijn van hout, de overige 13 uit ijzer gemaakt. Onderaan zijn de stenen muren 1,2 meter dik, bovenaan nog ‘slechts’ 45 cm. Aan zijn voet staat het wachterhuis.
Jammer genoeg is deze vuurtoren niet open, er worden onderhoudswerken uitgevoerd. Vlakbij maken we een wandeling, tussen een meer en de zee, de Lighthouse Levee Trail. Hier lopen een aantal vogelaars rond, met grote verrekijkers en professionele fototoestellen. Een reiger heeft een soort waterslang gevangen, een man laat zijn sterke verrekijker door iedereen gebruiken om dit spektakel te zien. Ook hier zien we opnieuw een alligator.

De Cedar Point Trail gaat van een meertje naar zee, langs de rand van een kanaaltje. Hier zouden dolfijnen te zien zijn, maar jammer genoeg niet nu.

Een eindje terug zien we van op de weg een immens Bald Eagle nest, er zouden jongen in zitten. We zien enkel een volwassen witkopzeearend boven het nest zitten.

Headquarters Trail brengt ons bij een uitkijkplatform aan de rand van een prachtig meertje. Alligators maken hun nest in de lange grassen aan de waterkant. We zien er twee liggen, bedekt met felgroene eendenkroes. Wat verder zitten 3 schildpadjes op een boomstammetje. En natuurlijk vele vogels …

Als laatste wandelen we de Tower Pond Trail. Deze brengt ons door het bos langs een hoge oude uitkijktoren, met als doel branden te lokaliseren. Nog steeds wordt deze gebruikt, doch nu om het wilde dierenbestand in de omgeving in kaart te brengen en op te volgen. Een zeer gevarieerde wandeling brengt ons naar een pad, tussen een natuurlijk en een artificieel moeras. Zeer verschillend, beide met brak water. Het door mensen aangelegde moeras, biedt een betere leefomgeving voor migrerende vogels.

Er zijn nog zoveel wandelingen te maken in dit prachtige park, doch de dag is voorbij gevlogen. We rijden verder naar Crawfordville, waar we zullen overnachten.

Crooked River Lighthouse
We vervolgen onze kustroute en stoppen in Carrabelle bij de Crooked River Lighthouse. Deze zeer fijne vuurtoren staat in een klein parkje aan de wegkant, wat niet zijn originele locatie is. Hij is opgetrokken in 1895 uit ijzer en staal, diende met zijn 31,4 meter hoogte de schepen veilig leiden door de passage tussen de Dog Island en St. George Island.

Deze pittoreske vuurtoren heeft geen gebruikelijke vorm, hij bestaat uit een verticale metalen koker, waarin de trap naar boven loopt. Deze wordt rechtop gehouden door een omringende constructie, die lijkt op een hoogspanningsmast. Onderaan is hij witgeschilderd, de bovenste helft felrood.

Cape St. George Light
Via de 7 km lange Bryant Patton Bridge rijden we naar het lange smalle St. George Island, waarop centraal gelegen de Cape St. George Light staat. Dit is de 4de versie van deze vuurtoren. De 1ste werd in 1833 gebouwd nabij West Pass, op Little St. George Island. Nadat deze door stormen werd vernield, werd hij herbouwd op Cape St. George in 1848. Deze 2de vuurtoren werd op zijn buurt door een orkaan vernield in 1851. Een 3de constructie bestond grotendeels uit gerecupereerd materiaal van zijn voorganger, hij was gebruiksklaar in 1852 en stond wat meer landinwaarts. Ditmaal zorgde erosie van de kust voor het instorten ervan, in 2005. Vrijwilligers recupereerden 22.000 stenen uit het puin, om deze opnieuw op te richten. In 2008 werd de witte toren geopend voor publiek. Leuk zijn enkele raampjes met luikjes, verspreid in de wand. Ernaast werd een replica van het originele wachterhuis gebouwd, dat dienst doet als Visitor Center.

Op dit mooie eiland maken we een wandeling over het sneeuwwitte zandstrand, tussen de meeuwen. Aan de rand staan allemaal identieke huisjes op een rij, in verschillende kleuren.

Cape San Blas Lighthouse
Het is even zoeken naar onze volgende vuurtoren. Hij werd verplaatst naar het dorpje St. Joe, waar we hem boven de horizon zien uitsteken, op het moment dat we dachten aan opgeven. Dit is een heel eind van zijn originele locatie, helemaal niet waar hij op de kaart is ingetekend.

Meer dan 130 jaren geleden werd Cape San Blas Lighthouse gebouwd, die sterk gelijkt op de Crooked River Lighthouse, doch volledig witgeschilderd. Deze structuur heeft een aantal stormen getrotseerd, alsook een aanval van de Union Troops in 1862. In 2012 werd echter de kust waar hij stond door de tropische storm Isaac weggespoeld. De vuurtoren werd gespaard en in 2014 verplaatst naar zijn huidige locatie, op de veilige kust van St. Joe.

We maken een wandelingetje in het haventje en nemen een kijkje in het bijhorende Visitor Center.

Verderop wordt de kustweg omzoomd door militaire zones. Daarna passeren we door in de industriezone van Panama City. Deze plaats willen we zo vlug mogelijk verlaten. We rijden verder tot Panama City Beach, waar we zullen overnachten. Tijdens de volgende rit blijft de weg druk, met overal verkeerslichten. Dit is duidelijk niet meer de Florida’s Forgotten Coast!

OVERNACHTINGEN:
CHIEFLAND – WALMART PARKING
Coördinaten: 29.502047 – 83.581909
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Vrij drukke winkelparking. We parkeren aan de uiterste rand van de parking, in het midden, omdat voor het garden center teveel vrachtwagens en andere campers staan. Dit is geen goede gok. Midden in de nacht komen twee vrachtwagens naast ons staan ronken. Eerder kleine en onverzorgde winkel. WIFI en toiletten in de winkel.
Minpunten: Lawaai van de campers en vrachtwagens, die zelfs op zondag goed vertegenwoordigd zijn.

PERRY – WALMART PARKING
Coördinaten: 30.102706 – 83.581909
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Vrij rustige winkelparking. We parkeren aan de uiterste rand van de parking, aan de kant van het Garden Center. Hier is het zeer rustig en stil ’s nachts, we slapen perfect. WIFI op de parking. Toiletten in de winkel.
Minpunten: /

CRAWFORDVILLE – WALMART PARKING
Coördinaten: 30.218115 – 84.360630
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Vrij rustige winkelparking. We parkeren aan de zijkant van de winkel, naast het Garden Center. Hier is het zeer rustig en stil. WIFI op de parking. Toiletten in de winkel.
Minpunten: /

PANAMA CITY BEACH – WALMART PARKING
Coördinaten: 30.218812 – 85.864719
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Vrij rustige winkelparking. We parkeren zo ver mogelijk van winkel, voor het Outdoor Living gedeelte. Hier is het rustig en stil. Toiletten in de winkel. WIFI van Starbucks op de parking.
Minpunten: /

GEREDEN TRAJECT:
Okeechobee – Sebring – Ocala – Chiefland, 375 km
Rustige landwegen door mooie omgeving. Nabij stadjes iets drukker en vele stoplichten.

Chiefland – Perry, 117 km
Zeer rustig traject, door een groene omgeving.

Perry – St. Marks NWR – Crawfordville, 122 km
Rustige rit door een omgeving met zeer mooie natuur.

Crawfordville – Carrabelle – St. George Island – Port St. Joe – Panama City – Panama City Beach, 245 km
Mooie route langs rustige wegen. Rond de industriezone en de stad Panama City is het vrij druk.

EXCURSIES:
ST. MARKS – NATIONAL WILDLIFE REFUGE
Prachtig natuurgebied langs de Golf van Mexico, met veel meren en (zoutwater) moerassen. Een grote variatie aan vogels, wilde dieren, alligators. Een 14 km lange weg loopt van bij het Visitor Center tot aan zee. Daar staat de St. Marks vuurtoren. Wanneer wij hier zijn, is men aan onderhoudswerken bezig. We veronderstellen dat men anders naar binnen kan, al hebben we daarover geen informatie. In dit gebied zien we een enorm Bald Eagle nest, met jongen.
We maken hier een aantal korte wandelingen:
1.Plum Orchard Pond Trail: mooi pad langs een meer en door het bos. Alligators en veel vogels te zien. Lengte: 500 m.
2. Light House Levee Trail: mooi pad langs een meertje, met aan de andere kant de zee. Prachtige natuur. Vele vogels. Alligators. Lengte: 800 meter.
3. Cedar Point Trail: pad langs kanaaltje, tot bij de zee. In het kanaaltje zwemmen vaak dolfijnen. Lengte: 400 m.
4. Headquarters Pond Trail: kort pad naar uitzichtplatform over een meer. Hier maken alligators hun nest in het gras aan de waterkant. Waterschildpadjes. Vele vogels. Lengte: 400 m.
5. Tower Pond Trail: mooie gevarieerde wandeling rond een moerasgebied, met een oude uitkijktoren. Een folder met uitleg over aandachtspunten onderweg, maakt de wandeling boeiend. Lengte: 1 km.
Er zijn nog een groot aantal andere wandelingen te maken, langs meren en door bossen. De afstanden zijn langer, paden kunnen gekoppeld worden.
SCORE: 5/5
INKOM: 5 USD per voertuig.
Gratis voor wie een jaarpas heeft voor de nationale parken ‘Amerika the beautifull’ (80 USD per jaar).
INFORMATIE:
Klein Visitor Center met winkeltje nabij de parkingang.
Diverse informatieblaadjes beschikbaar.
Alsook een summier overzichtskaartje van het park, daarop zijn wandelmogelijkheden aangeduid.
Bij de Tower Pond Trail liggen foldertjes met uitleg over wat er onderweg te zien is, bij genummerde paaltjes.
Coördinaten: 30.151092 – 84.146775
Website: www.fws.gov/refuge/st_marks
E-mail: saintmarks@fws.gov
Tel.: 850-925-6121
PARKING:
Bij het Visitor Center, de vuurtoren, wandelpaden, picknick plaatsen. Overal mag langs de weg worden geparkeerd, doch niet voor poorten.

FLORIDA’S FORGOTTEN COAST – VUURTORENS
Rustige kustweg door de mooie omgeving van Florida’s Forgotten Coast, langs de Golf van Mexico. Witte zandstranden, bossen, moerassen, meren. In dit gebied staan 4 mooie vuurtorens, een bezoekje waard.
1. St. Marks Lighthouse: ronde stenen vuurtoren in wit geschilderd, gelegen in St. Marks National Wildlife Refuge, zie hoger.
Coördinaten: 30.073923 – 84.179568
2. Crooked River Lighthouse: pittoreske ijzeren/stalen constructie, geschilderd in rood en wit, replica van wachterhuisje staat ernaast, gelegen in Carrabelle, in klein parkje naast Hwy 98.
Coördinaten: 29.827036 – 84.700457
3. Cape St. George Light: ronde stenen vuurtoren, in wit geschilderd, met enkele raampjes met luikjes, gelegen op het mooie St. George Island, bereikbaar via de 7 km lange Bryant Patter brug. Prachtige omgeving van wit zandstrand.
Coördinaten: 29.662995 – 84.862695
4. Cape San Blas Lighthouse: pittoreske ijzeren/stalen constructie, witgeschilderd, gelegen in Port St. Joe, aan het haventje. Mooie omgeving.
Coördinaten: 29.812880 – 85.306193
SCORE: 4/5
INKOM:
1. St. Marks Lighthouse: wachterhuisje is open voor bezoek (niet op het moment dat wij er zijn, onderhoudswerken worden uitgevoerd), inkom begrepen in de prijs van het park, zie hoger.
2. Crooked River Lighthouse: open voor beklimming tijdens het weekend, 5 USD pp.
3. Cape St. George Light: dagelijks open voor beklimming, gesloten op donderdag, 5 USD pp.
4. Cape San Blas Lighthouse: open voor beklimming, 5 USD pp.
INFORMATIE:
1. St. Marks Lighthouse: Visitor Center St. Marks National Wildlife Refuge.
Tel.: 850-925-6121
Website: www.stmarkslighthouse.net
2. Crooked River Lighthouse: Museum in replica van wachterhuisje naast de vuurtoren.
Tel.: 850-697-2732
Website: www.crookedriverlighthouse.org
3. Cape St. George Light:
Tel.: 850-927-7745
Website: www.stgeorgelight.org
4. Cape San Blas Lighthouse:
Tel.: 850-229-1151
Website: www.capesanblaslight.org
PARKING: Bij de vuurtorens. 

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Okeechobee (2)»

Florida, Golf van Mexico – Forgotten Coast (33)

11 Februari 2018 | Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 31 Maart 2018

  • St. Marks NWR - Tower Pond Trail
  • Florida's Forgotten Coast - aan Cape St. George Li
  • Florida's Forgotten Coast - Cape St. George Lighth
  • St. Marks NWR - Headquarters pond trail, alligator
  • 02 Island National Seashore

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking