Reisverhaal «Georgia, Savannah»

Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | 0 Reacties 02 Januari 2018 - Laatste Aanpassing 17 Februari 2018

2 – 4 januari 2018.    

Georgia, Savannah     

Traject: Sun City – Staatsgrens South Carolina / Georgia – Savannah – Kingsland.    

Georgia
Een volgende staat langs de Oostkust van de USA is Georgia, met 10,3 miljoen inwoners op een oppervlakte van 153.909 km² (5 x groter dan België). Deze staat met hoofdstad Atlanta, grenst aan South Carolina, North Carolina, Tennessee, Alabama, Florida en de Atlantische Oceaan. Hij heeft als bijnamen ‘Empire State of the South’ en ‘Peach State’. Het staatslied is ‘Georgia on my mind’ van Ray Charles.

Spaanse ontdekkingsreizigers probeerden in dit gebied tevergeefs een kolonie te stichten in 1526, ze lieten hierna een spoor van vernielingen achter. In 1732 kwamen de eerste Britse kolonisten aan in de haven van Savannah en stichtten Georgia, genoemd naar koning George II van GrootBrittanië. Dit is de laatste van de 13 kolonies, die opkwamen tegen het Britse gezag tijdens de Amerikaanse revolutie, waarna ze in 1776 samen de Declaration of Independence ondertekenden.

De oorspronkelijke bewoners in deze regio waren Cherokee indianen. In 1830 werd de Indian Removal Act ondertekend als wet, waarbij een groot aantal oostelijke indianenstammen werden weggezonden, naar reservaten in Oklahoma.

Slavernij werd hier toegestaan, net als in de staat South Carolina en nog enkele andere zuidelijke staten. Hier betrof het vooral rijst- en indigoplantages, waardoor de regio al vlug een grote economische rijkdom verwierf. Nadien werden ook katoenplantages opgericht, die pas na de ondersteuningsprogramma’s van President Roosevelt echt succes kenden.

In de 20ste eeuw werden in deze staat veel acties ondernomen voor de mensenrechten. Rassendiscriminatie werd hier niet zonder problemen afgeschaft. In het zuiden kreeg men na de vrijlating van slaven te kampen met de Ku Klux klan.

De staat herstelde zich langzaam van de burgeroorlog, Atlanta werd de nieuwe hoofdstad. Op dat moment werd Georgia een zogenaamde droge staat, men mocht geen alcohol meer consumeren. Apotheker John Pemberton maakte van die gelegenheid gebruik om een nieuwe frisdrank te brouwen, Coca Cola werd een feit.

Momenteel kent de staat een bevolkingsmix met 60 % blanken en 30 % Afro-Amerikanen, de resterende 10 % zijn Amerikanen die afstammen van Aziaten, Indianen en andere etnische groepen.

Doorheen de staat lopen een aantal berggebieden. In het noordwesten ligt het zuidelijke uiteinde van het Appalachen gebergte, doorheen de staat loopt het Piedmont plateau en in het noordoosten de uitlopers van de Blue Ridge Mountains, met als hoogste top Brasstown Bald (1.458 meter hoog).

Er heerst een vochtig subtropisch klimaat, in de winter occasioneel geteisterd door een polaire luchtstroom. In 2014 werd door een dergelijk koudefront de noodtoestand in de staat afgekondigd. Normaal gezien kent men hier geen negatieve temperaturen en zelden een beetje sneeuw. De staat wordt regelmatig getroffen door tornado’s, tropische stormen en orkanen, doch meestal enkel de uitlopers.

Savannah
In de staat Georgia beperken we ons bezoek tot de koloniale stad Savannah, gelegen aan de Savannah River, vlakbij zijn monding in de Atlantische Oceaan.

Savannah is de oudste stad in de staat Georgia, opgericht in 1733 als Britse koloniale hoofdstad van de toenmalige provincie Georgia. Nadien werd het de eerste staatshoofdstad van Georgia. Hier bevond zich een strategische haven tijdens de Amerikaanse Revolutie en tijdens de Burgeroorlog. Nu is het een industriestad met belangrijke Atlantische zeehaven. De stad telt 147.000 inwoners, bijna 60 % van de bevolking is van Afrikaanse oorsprong.

We maken een mooie wandeling door de rustige, met palmbomen omzoomde straten van de stad, met zijn vele mooie koloniale panden.

Langs de oude haven staan enorme pakhuizen, van waar ooit katoen werd uitgevoerd. Aan de achterzijde zijn ze met bruggen verbonden aan het hoger gelegen straatniveau. Hier werd katoen overheen gehangen, te koop aangeboden aan potentiële klanten. Nu zijn deze gebouwen ingenomen door toeristische winkeltjes en restaurants. In de rivier ligt een versierde radarboot te wachten op een ‘lading’ toeristen.

Verder weg van het water, wordt het rustig. Hier zien we overal typische koloniale panden, zeer goed onderhouden. Een aantal huizen en kerken kunnen bezocht worden. De straten vormen een vierkant raster. Daartussen, mooi evenredig verspreid, bevinden zich 22 kleine parkpleintjes. Sereen ligt het koloniale kerkhof midden in de stad. In het Forsyth park staat een mooie fontein, half bevroren bij dit uitzonderlijk koude weer. We hebben opnieuw negatieve dagtemperaturen en bevinden ons een stuk zuidelijker dan Spanje, ongeveer ter hoogte van zuid Marokko … en op zeeniveau.

Savannah … ijzel
De volgende ochtend vroeg, begint het zachtjes te regenen … ijzel is voorspeld voor vandaag. Onmiddellijk bevriest de regen tot een dikke ijslaag op het dakraam van de camper. Al vlug volgen de zijraampjes, aan de kant waar het tegenaan regent. Dat ziet er niet goed uit om te vertrekken.

Na ’t ontbijt gaat Marc naar het Visitor Center, om uit te zoeken hoe de wegen erbij liggen. Dat blijkt gesloten ‘wegens slecht weer … opnieuw open wanneer het warmer wordt!’. Een man met auto zegt dat de wegen vrij goed liggen, enkel op de parking hier moeten we voorzichtig zijn.

Dus laten we de truck warmdraaien, terwijl de dikke ijslaag op de voorruit langzaam ontdooit. Nog even een probleempje, de trap achteraan de camper is vastgevroren en het kost wat moeite om deze dicht te klappen. Grappig om zien, hoe daarop nu de lange ijspegels naar boven wijzen …

Het duurt niet lang of de regen gaat over in sneeuw … al vlug ligt er een dikke laag en zien de wegen wit. Voorzichtig rijden we de stad uit, we zien amper andere voertuigen. Wel zijn er veel politiewagens met blauwe zwaailichten op baan, ze sluiten een aantal wegen af.

Opmerkelijk is dat hier geen enkele actie wordt ondernomen om de wegen sneeuwvrij te maken, geen sneeuwruimers, geen zoutstrooiers. Winkels en scholen zijn gesloten, de straten liggen er bijna verlaten bij. Misschien normaal, in deze zuidelijk gelegen kuststad is men niet gewend aan sneeuw en ijs.

In Noord Amerika blijkt momenteel een koudegolf te heersen. We horen Canadese vrienden klagen over - 30°C in Quebec gedurende de laatste 2 weken (normaal gezien duren zulke koudepieken slechts enkele dagen), in Kelowna (British Colomba) is een sneeuwrecord gebroken, met 60 cm in 1 dag tijd. In Maine, USA, zou het - 18 °C zijn, New York vierde oudejaarsavond bij -14 °C. Dit verklaart wellicht ook de vriestemperaturen, waarin wij de laatste weken reizen.

Bij de eerste Walmart die op onze route ligt, stoppen we. Hier zullen we overnachten. Morgen zou opnieuw een zonnige dag moeten worden. Weerom hebben we wat last met de trap, die nu nog veel meer is vastgevroren, ditmaal krijgen we hem niet uitgeklapt. Een dikke ijslaag ertussen, zorgt bovendien dat hij niet volledig dicht geplooid is en zo de deur blokkeert. Dus naar binnen klauteren is geen optie. Met warm water smelten we het ijs, zodat we gezellig in onze Manga de dag verder kunnen doorbrengen. Weliswaar achter geblindeerde ramen, door de dikke ijslaag. 

Raar om zien hoe men hier gewoon afwacht tot alle ijs en sneeuw van de wegen wegsmelt. Middelen om deze te verwijderen heeft men niet, sneeuw en ijzel zijn uitzonderlijk. 150 km zuidelijker ligt Florida, de Sunshine State. Ook daar krijgt men vandaag een lading sneeuw te verwerken, dat is 39 jaren geleden. Aan de ganse oostkust heerst momenteel een winterstorm, een natuurverschijnsel dat zelden voorkomt.

OVERNACHTINGEN:
SAVANNAH – VISITOR CENTER PARKING
Coördinaten: 32.076821 – 81.100191
PRIJS:
Parking: 1 USD per uur.
Parking pass 1 dag: 8 USD, goed voor 24 u, inclusief RV overnachting.
Parking pass 2 dagen: 14 USD.
Parkeerpassen zijn te verkrijgen in het Visitor Center, mits cash betaling. Men vraagt hoeveel plaatsen de RV inneemt. Er zijn RV plaatsen beschikbaar, zodat een niet al te grote RV slechts 1 plaats inneemt.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Grote, vrij rustige parking aan het officiële Visitor Center. In het gebouw zijn toiletten en WIFI.
Minpunten: Geluiden van de parking en de omringende straten.

SAVANNAH – WALMART PARKING
Coördinaten: 31.980658 – 81.175093
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Vrij rustige winkelparking, mogelijks door het slechte weer. WIFI en toiletten in de winkel.
Minpunten: /

SANI DUMP:
Kingsland – Pilot truckstop: Waterkraantjes tussen de dieselpompen voor vrachtwagens. Geen dumpstation.
Prijs: gratis.
Coördinaten: 30.759310 – 81.656226

GEREDEN TRAJECT:
Sun City – Staatsgrens South Carolina / Georgia – Savannah, 38 km
Rustig traject.

EXCURSIES:
SAVANNAH – KOLONIALE STAD
Mooie oude koloniale stad, met een grote variatie. Aangename sfeer.
Een gedeelte is zeer toeristische, met overal winkeltjes en restaurantjes.
De straten volgen een vierkant rasterpatroon, met mooi verspreid 26 parkjes.
We bezoeken de stad van bij het Visitor Center. Hierbij volgen we een wandeling die op een kaart is ingetekend, langs de belangrijkste plaatsen en gebouwen. We keren terug met het gratis openbaar vervoer, DOT.
VERPLAATSINGEN IN HET STADSCENTRUM:
Hop On – Hop Off busjes:
Een aantal organisaties bieden toeristische rondritten aan, soms met een thema.
Ze trachten de toeristen al te lokken, bij het binnenrijden van de stad.
Ook bieden ze gratis parking aan hun klanten. Prijzen variëren.
Tip: Kortingsbonnen in folders en op toeristische kaarten, te vinden in het Visitor Center.
Openbaar vervoer: DOT
Gratis DOT busjes rijden doorheen het stadscentrum, over twee verschillende lijnen.
7 dagen per week, 9 AM – 7 PM, om de 10 min.
De routes staan uitgetekend op een kaart van DOT.
Aansluitend is ook een gratis DOT ferry beschikbaar, naar de overkant van de rivier en langs de promenade.
Website: www.ConnectOntheDot.com
Te voet:
Een wandeling is uitgetekend doorheen het stadscentrum, waarbij men 10.000 stappen zet. Hierover bestaat een gidsje en een video.
We vinden een overzichtsplannetje in het stadsgidsje: Visit Savannah (gratis beschikbaar in het Visitor Center).
Website: www.visitsavannah.com
Fietsen:
De stad en zijn omgeving is fietsvriendelijk.
Een BikeSav overzichtskaart, met aan te raden routes is beschikbaar in het Visitor Center.
Website: www.bicyclecampaign.org
SCORE: 4/5
INKOM: Gratis.
Musea, oude koloniale gebouwen, … kunnen bezocht worden, hiervoor wordt een inkom gerekend, die varieert per plaats.
INFORMATIE:
Het officiële Visitor Center van de stad is gelegen aan Savannah Historisch Museum.
Informatie te verkrijgen over de stad en de regio.
Een grote parking is beschikbaar. Internet. Toiletten.
Website: www.VisitSavannah.com of www.SavannahChamber.com
Tel.: 912-944-0455
PARKING:
Informatie over parkeren in de stad: www.savannahga.gov/parking
Parkeren kan in de straten van de stad, doch overal betalend: 1 USD per uur.
Hier en daar zijn parkings voorzien, die verschillende tarieven vragen.
Ook de parking aan het Visitor Center is betalend, 1 USD/uur. 1ste uur gratis!
Hiervoor kan men ook parkeerpassen kopen, voor 1 of 2 dagen, respectievelijk 8 USD en 14 USD. Deze laten overnachten op de parking toe (zie hoger).
Visitor Center parking, coördinaten: 32.076821 – 81.100191

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Sun City»

Georgia, Savannah (19)

02 Januari 2018 | Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 17 Februari 2018

  • 07 Savannah, Cathedral of St. John the Baptist
  • Savannah
  • Savannah,  Cathedral of St. John The Baptist
  • Savannah, oude pakhuizen, katoen werd over de brug
  • Savannah

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking