Reisverhaal «Glennallen - Palmer - Anchorage»

Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | 0 Reacties 15 Juli 2015 - Laatste Aanpassing 24 Juli 2015

Traject: 15 – 20 juli 2015     

Glennallen – Palmer – Anchorage     

Vanaf Glennallen zetten we via de Glenn Highway onze koers in naar Anchorage. Onderweg zijn geen echte lange pauzes voorzien, doch we rijden weerom door een schitterend landschap. Dus wordt er regelmatig gestopt om hiervan te genieten en wat foto’s te nemen.

Het eerste deel gaat over een vrij rechte weg, door beboste vlaktes. Aan weerszijden van de weg liggen grasstroken, tussenin een brede rand met paarse fireweed bloemen. Het beeld geeft een zeer ordentelijk gevoel, het is mooi, kleurrijk en rustgevend. Wanneer we achterom kijken, hebben we nog steeds uitzichten op de prachtige Wrangell-St.Elias bergketen. Overal in het landschap liggen schilderachtige meertjes, een lust voor het oog, een paradijs voor de visser.

Hoe verder we rijden, hoe dichter we bij een volgende bergketen komen, de Chugach mountains. Vooral het zicht op de enorme Matanuska gletsjer, met zijn omringende besneeuwde bergen trekt ons aan. Er loopt een wandelpad naartoe, maar dat is ongeveer 14 km lang, en terug via dezelfde weg. Een beetje teveel van het goeie. Dan maar genieten van op afstand … Dichterbij kijken we op rotsen in vele okertinten, van geel, dieporanje tot bruin.
Een eind verderop stoppen we bij een uitzicht op de uitlopers van de mooie gletsjer, waar we een korte boswandeling maken om deze beter te kunnen bewonderen. Interessante informatieborden vertellen meer over de gletsjer en zijn omgeving.

Een bochtig parcours brengt ons doorheen het Chugach gebergte, vooraleer in de stad Palmer aan te komen. Net als in Noord Canada is dit eerder een uit de kluiten gewassen dorp. Toch wordt het drukker, want we naderen Anchorage, met 300.500 inwoners de grootste stad van Alaska. Samen met Fairbanks en hoofdstad Juneau de enige grote steden van Alaska. In een straal van 80 km rond de stad zijn 60 gletsjers te vinden.

Benieuwd of we iets van het oude stadscentrum zullen herkennen, begeven we ons ernaartoe. We kijken onze ogen uit, het is echt een superdrukke stad geworden met zelfs enkele hoge gebouwen. Wat een verschil met 20 jaren geleden, toen het een eerder kleine ingeslapen plaats was, met veel open ruimte. Enkel het toerismekantoortje, een oude loghut met gras op het dak, is nog herkenbaar. Dit wordt behouden als toeristische attractie, een groter modern informatiekantoor werd ernaast gebouwd. De naam ‘oud stadscentrum’ vinden we niet echt passend, er zijn nog amper oude houten gebouwen te vinden. Deze zijn in zachte kleuren geschilderd, herbergen winkels, restaurants, … alles draait om het toerisme. Het is zaterdag, marktdag. De witte tentjes herbergen vooral souvenir- en etenskraampjes.

Omheen de stad zijn prachtige natuurgebieden te vinden, deze trekken ons meer aan. De parking van het Chugach State Park ligt halverwege een berghelling. Van hieruit zijn meerdere wandelingen te maken. We kiezen voor de Flat Top Mountain, de meest beklommen berg van Alaska. Eerst gaat het over een steentjespad, met hier en daar trappen van spoorbielzen, vooral op steilere stukken. Het tweede deel van het pad klimt bijna loodrecht tussen de rotsen omhoog, op ‘t einde handen- en voetenwerk. Boven komen we op een groene vlakte, met een schitterend uitzicht rondom. Groene bergen, de Powerline vallei met zijn kronkelend stroompje, de uitgestrekte stad Anchorage met zijn luchthaven, de zee met enkele eilanden, … We genieten van de wandeling, maar beseffen dat we voor de verkeerde dag hebben gekozen. Het is een zonnige zondag, we zijn alles behalve alleen bij het beklimmen van de favoriete berg van locale jeugd.

OVERNACHTINGEN:
GLENN HIGHWAY – JACKASS CREEK
Coördinaten: 61.799556 – 147.593938
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 4/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: /
COMMENTAAR:
Oud stukje weg, dat een ruimere bocht neemt, rondom een heuvel. Niet zichtbaar van op de weg, doch er niet ver van verwijderd. Geen toiletten. Mooi uitzicht op de bergen en de natuur.
Minpunten: /

WALMART - ANCHORAGE
3101 A Street, Anchorage
Coördinaten: 61.192995 – 149.882324
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
E-MAIL: /
WEBSITE: /
TEL: /
COMMENTAAR:
Parking Walmart, toiletten voorzien tijdens de openingsuren van de winkel.
Op de parking staan borden ‘verboden te overnachten’, men dreigt hierbij met weg takelen van de voertuigen. In de winkel spreken we de zeer vriendelijke manager aan, zij gaat hiervoor geen actie ondernemen. Wat Walmart betreft zijn we welkom om te overnachten. Doch de stad verbiedt dit. Het gebeurt dat de politie op de parking rondrijdt ’s nachts en de campers wegzendt. We zijn welkom om te blijven, op eigen risico. Een veiligheidsagente stelt ons gerust, zij heeft nachtdienst. De politie komt enkel wanneer ze door de veiligheidsmensen worden gebeld, dit gebeurt enkel wanneer er problemen zijn. Normaal gezien worden de kampeerders niet gestoord ’s nachts.
Minpunten: langs vrij drukke weg, lawaai van het verkeer.

SANI DUMP:
Palmer: In het informatie krantje over Alaska staat het Chevron tankstation vermeld, ze hebben een dump. Wanneer men er tankt zou deze gratis zijn. We stellen ter plaatse de vraag, men rekent aan iedereen dezelfde prijs, omdat de stad hierop hoge taksen int. We zijn overtuigd dat de informatie in het krantje door hen zelf fout is opgegeven. Uit principe dumpen we niet, we tanken elders.
Prijs: 10 USD.

Anchorage: Gratis dumpstation met drinkwatervoorziening. Bij het Tesoro tankstations aan de supermarkt ‘Fred Meyer’. We dachten er te moeten tanken, maar dat wordt niet gevraagd. Uit respect en omdat de benzineprijzen overal in de buurt dezelfde zijn, vullen we onze tank hier. Propaan is hier te koop, maar de flessen worden niet ter plaatse gevuld doch omgeruild met een lege. Wat ons werd afgeraden, vaak krijgt men minder goed onderhouden of oude gasflessen in ruil.
Prijs dump: gratis.
Ligging: 61.19442 – 149.86689

GEREDEN TRAJECT:
Richardson Hwy Mile 12 – Glennallen – Glenn Highway, Jackass Creek, 133 km.
Richardson Hwy, N° 4 – Glenn Hwy, N° 1
Zeer mooie rustige route die eerst door een omgeving van bossen gaat, met een lint van paarse fireweed bloemen langs de wegkant. Daarna langzaam dichterbij het hooggebergte, dat echter steeds op een afstand blijft. Prachtige uitzichten op besneeuwde toppen, grote gletsjers, kleurrijke rotsen. Over gans het traject zijn vele meertjes bereikbaar, dichtbij de weg.

Jackass Creek – Palmer – Anchorage, 192 km.
Glenn Hwy, N° 1
De route wordt almaar mooier, door prachtige bergen en gletsjers omringd. Een eindje voor Palmer wordt het drukker, de weg breder. Tussen Palmer en Anchorage loopt een 4-vaksbaan, de omgeving is vlakker.

Anchorage – Chugach State Park – Anchorage, 41 km.
Seward Hwy, N° 1
Viervaksbaan door de rand van Anchorage, nadien een locale weg, de berg op tot aan het park.

EXCURSIES:
WANDELING MANAUSKA GLETSJER
Korte wandeling aan het staatsrecreatiepark/camping, met informatieborden en een mooi uitzicht op de gletsjer. Deze is minder indrukwekkend als degene die we eerder zagen, maar toch mooi om zien.
SCORE: 4/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan het uitzichtpunt en vertrek van de wandeling.
ERNAARTOE EN TERUG:
Langs de Glenn Highway.

ANCHORAGE – OUD STADSCENTRUM
We maken een wandeling door het oude stadscentrum, maar herkennen hier niets van 20 jaren geleden. De rustige open plaats is uitgegroeid tot een typische noord Amerikaanse stad. Enkele oude houten gebouwen zijn in zachte kleuren geschilderd. Veel reclame en vrij toeristisch uitgebouwd, veel winkels. Het centrum is opgevuld met nieuwe, modernere laagbouw hier en daar een hoger gebouw ertussen.
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Overal in de stad geldt betalend parkeren. Het is zaterdag, marktdag. Bij gebrek aan parkeerplaatsen, rijden we richting stationsparking, doch onderweg zien we een rustige straat (1st Avenue), waar Coca Cola een vestiging heeft. Hier kunnen we zelfs gratis parkeren langs de straatkant.
Coördinaten: 61.131742 – 149.531169

CHUGACH STATE PARK – FLAT MOUNTAIN
Mooi wandelgebied met enkele wandelingen, druk op zondag.
- Uitzicht rondwandeling, 400 meter: uitzicht op Anchorage.
- Powerline pass: wandelpad dat langzaam klimt door een vallei met kronkelend stroompje. Tijdelijk gesloten wegens werkzaamheden i.v.m. een project langs het pad.
- Flat Top Mountain: 2,5 km enkel, 400 meter klimmen, terugkeer via ander pad slechts voor een kort stuk. Geërodeerd pad met veel steenslag, waar het wat steiler wordt zijn met spoorbiels trappen aangelegd. Het tweede deel is vrij steil, de echte klim, grotendeels klauteren over rotsen, op ‘t einde is er niet echt een pad. Boven op het groene plateau is 360° uitzicht op de omringende bergen, de Powerline vallei, Anchorage en de zee met enkele eilanden.
Niet aan te raden op een zonnige zondag, vele locale wandelaars.
SCORE: 5/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Dagparking: 5 USD, op voorhand te betalen met cash in een enveloppe of creditcard aan automaat.
Aan het begin van de wandelpaden, halverwege de berghelling.
Coördinaten: 61.061098 – 149.410289
ERNAARTOE EN TERUG:

Seward Hwy, locale weg de berghelling op tot aan het park.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Copper river viewpoint (2)»

Glennallen - Palmer - Anchorage (12)

15 Juli 2015 | Noord Amerika 1 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 24 Juli 2015

  • Anchorage, straatbeeld
  • Anchorage, straatbeeld
  • Anchorage, toerismekantoor zoals het er 20 jaar ge
  • Glenn Highway, oude spoorbrug
  • boven op Flattop Mountain

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking