Reisverhaal «Maine»

Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | 0 Reacties 14 Oktober 2017 - Laatste Aanpassing 16 November 2017

13 – 19 oktober 2017     

Traject: landsgrens Canada / USA – Presque Isle – Houlton – Bangor – Lamoine – Acadia NP – Camden – Portland – York – Staatsgrens Maine / New Hampshire     

Terugkeer in de USA      
Nadat we vriendelijk zijn onthaald aan de grens, rijden we de USA in. We zijn opnieuw gerust voor 6 maanden. Daarna is het tijd om terug te keren naar Canada.

De omgeving blijft mooi landelijk, getooid door prachtige herfstkleuren. We bevinden ons in het oosten van de provincie Maine, een landbouwgebied. Overal worden ‘nieuwe’ aardappelen verkocht. Midden oktober, de oogst is achter de rug.

Een aantal verse voedingswaren mogen het land niet ingevoerd worden. Onze koelkast is bijgevolg zo goed als leeg. In het plaatsje Presque Isle stoppen we om boodschappen te doen, zodat we er opnieuw een poosje tegen kunnen.

Voor de volgende twee dagen wordt slecht weer aangekondigd. Geen probleem, we zullen hiervan gebruik maken om wat administratie te doen. Ondertussen rijden we een eindje verder, om bij het Visitor Center in Houlton wat meer informatie over de staat Maine te verzamelen.

Maine State
In het uiterste noordoosten van de USA is de staat Maine gelegen, met als bijnaam ‘Pine Tree State’. Het grondgebied van Maine wordt grotendeels ingesloten tussen de Canadese provincies Quebec en New Brunswick. Met in het zuiden de Atlantische Oceaan, grenst Maine slechts aan 1 andere staat van de USA, New Hampshire. Op de nummerplaten staat vermeld ‘Vacationland’, dat klinkt veelbelovend.

Maine heeft 1.331.000 inwoners, verspreid over een oppervlakte van 91.646 km² (3 x België, met 30.528 km²), Augusta is de hoofdstad. Het klimaat kent 4 seizoenen, met warme vochtige zomers (24-27°C) en koude winters met veel sneeuw (gemiddeld -18°C). Men houdt zich hier vooral bezig met landbouw en visserij. Het minimumloon bedraagt 9 USD / uur (jan. 2017).

Qua toerisme heeft Maine veel te bieden, met zijn geërodeerde rotsachtige kustlijn. Het binnenland bestaat uit lage glooiende bergen, dichte bossen en schilderachtige meren en rivieren. De staat is vooral bekend om zijn visrestaurants, met als specialiteiten kreeft en kokkels (soort mossels).

Baxter State Park
Ons eerste doel is een bergachtig natuurgebied, Baxter State Park. Hier willen we herfstwandelingen maken. Doch, wanneer we onze informatie doornemen, zien we dat er beperkingen zijn qua toegelaten voertuigen.

De bergwegen in het park zijn onverhard, smal en bochtig, met laaghangende takken eroverheen. Gemotoriseerde tweewielers of ATV voertuigen (vgl. quad) mogen het park niet in. Ook zijn er limieten qua afmetingen van de vierwielers, waar onze Manga niet binnen past. Zelfs wanneer we de camper zouden afzetten, is het nog de vraag of onze truck naar binnen mag, want de spiegels zouden we moeten inklappen om binnen de breedtelimiet te blijven.

We vinden dit jammer, want het park zou echt de moeite van een bezoek lonen. Niets aan te doen, er zijn nog voldoende andere mooie plaatsen te bezoeken.

Acadia NP
Via een mooie route doorkruisen we Maine, om in het plaatsje Bangor af te slaan richting kust. In Lamoine zullen we overnachten, vooraleer we het Acadia Nationaal Park gaan bezoeken. We genieten de ganse tijd van prachtige herfstlandschappen, met een grote variatie aan kleuren. Jammer dat de bladeren zo vlug beginnen te vallen.

Het Acadia National Park bestaat uit 3 afzonderlijke delen. Mount Desert Island is een groot eiland, verbonden met het vasteland via een brug. Schoodic Peninsula is een klein schiereiland. Isle au Haut een kleiner eiland dat per ferry kan bereikt worden in de zomer. Dit park is gelegen aan de Atlantische Oceaan en is bekend om zijn geërodeerde rotskusten. Maar het heeft veel meer te bieden. Rotsbergen steken uit boven de dichte bossen. Boven op de toppen geniet men uitzichten op de bossen, fjorden en meertjes rondom, de zee met beboste eilanden voor de kust.

Acadia NP – dag 1
Bij aankomst brengen we eerst een bezoek aan het Visitor Center op Mount Desert Island. We krijgen er een gedetailleerde uitleg van een enthousiaste ranger. Op een kaart duidt ze wandelmogelijkheden aan, alsook de karrenpaden die zich tot fietsen lenen. Ze raadt aan om de toeristische rondrit over het eiland te doen, die grotendeels de rotskust volgt. Doch langs dit traject bevinden zich een aantal bruggen, van beperkte hoogte. We merken op dat Manga te hoog is hiervoor. Ze vraagt hoe hoog onze camper is, toont op een kaart welke bruggen haalbaar zijn en kleurt een route in, die toelaat de andere te omzeilen. Zo kunnen we toch een groot stuk van de parkroute rijden.

Er is teveel te beleven om dit parkdeel in 1 dag te bezoeken. Voor de eerste dag kiezen we de mooie wandeling omheen Jordan Pond, een prachtig meer omringd door een dicht bos met schitterende herfstkleuren. Aan het einde van het meer nemen we een afslag, die ons via een quasi loodrechte rotswand naar de top van Bubble Rock brengt. Geen gemakkelijk pad, doch wel een snelle weg naar boven. Op het rotsplateau hebben we een schitterend uitzicht rondom. Over Jordan Pond heen, zien we de Atlantische Oceaan met een aantal beboste eilanden. Via een ander pad dalen we af, om een stuk verderop opnieuw aan Jordan Pond uit te komen. Vanaf hier leidt een plankenpad langs de rand van het meer ons terug naar Jordan House, waar we onze wandeling zijn gestart.

We keren terug naar het plaatsje Bar Harbor. Dit is een zeer toeristisch haventje, met grote houten huizen. Leuk om zien. Wat een drukte, met moeite vinden we een parkeerplaats in een stille straat. Voor de haven ligt een reusachtig cruiseschip voor anker … niet moeilijk dat er zoveel volk in het dorpje rondloopt.
Bij laagtij komt hier een grote zandbank blootliggen, waarover kan worden gewandeld naar Bar Island. Een leuke wandeling, we zijn hier dan ook niet alleen. Overal zijn getijde poeltjes, waarin soms boeiende ontdekkingen te doen zijn, zoals krabbetjes, schelpjes, zeesterren, … Eenmaal aan de overkant, wandelen we naar de top van het eiland.
Ruim voor de vloed weer opkomt, keren we terug. Enkele voertuigen komen de zandbank opgereden, wat is toegestaan, doch men mag er niet op parkeren.

Acadia NP – dag 2
Tijdens onze tweede parkdag zullen we de Park Loop Road volgen. Op een klein eindje na, kunnen we die volledig rijden. Enkele alternatieve wegen kruisen de parkweg, zodat de lagere bruggen kunnen vermeden worden. Gelukkig bevinden die zich in elkaars nabijheid.
Deze rit volgt grotendeels de grillige rotskust, waarbij een aantal uitzichten te bewonderen zijn. Een mooie omgeving, doch niet echt uniek. De weg loopt hoofdzakelijk door het bos, dankzij de herfstkleuren wondermooi.

Omdat het nog vroeg is, volgen we een alternatief traject, verder langs de kust en rondom de Somes Sound. Deze fjord snijdt diep in het eiland en biedt mooie uitzichten op plezier- en vissershaventjes. Dit is geen toeristische route, bijgevolg zeer rustig. Wij vinden dit gedeelte alvast mooier.

Acadia Mountain is een 200 meter hoge rotsheuvel, die zich op de rand van Somes Sound bevindt. De beklimming gaat over een steil pad met rotstrappen en –blokken. Boven komen we op een rotsplateau, dat een onverwacht schitterend uitzicht biedt. Volgens onze documentatie zouden we hier een van de mooiste vergezichten op het eiland hebben.

Vuurtorens boeien ons steeds. Daarvoor rijden we naar Bass Harbor, het meest zuidelijke plaatsje op Mount Desert Island. Daar bevindt zich Bass Harbor Head Lighthouse. Jammer genoeg mogen campers het laatste stukje van de weg niet op. We parkeren in de berm en wandelen verder. Deze vuurtoren is nog in gebruik, het gezin van de wachter woont in het kleine huisje aan zijn voet. Een mooie locatie, doch geen unieke vuurtoren.

Omdat we zowat alle verschillende aspecten van het park hebben bewonderd, beslissen we niet terug te keren voor een derde parkdag. Fietsen over de karrenpaden zou leuk zijn, wellicht langs mooie locaties. Doch we verwachten niet veel nieuws meer te zullen tegenkomen. Beide andere parkdelen zouden gelijkaardige uitzichten bieden, we laten ze over.

Camden
We vervolgen onze weg langs de oostkust van de USA, waarbij we door een zeer mooie omgeving rijden. Kleurrijke houten huizen, mooie tuinen, hier en daar uitzichten op kleine zeehaventjes en niet te vergeten de herfstkleuren die nog steeds schitterend aanwezig zijn. Niet meer voor lang, vrezen we, de bladeren vallen massaal door de sterke wind.

Onderweg stoppen we bij de indrukwekkende Penobscot Narrows Bridge, met zijn twee ranke uitkijktorens. Dit is de enige observatiebrug in het westelijke halfrond , de hoogste ter wereld. Beide torens zijn 128 meter hoog, 42 verdiepingen. Hiermee is het de hoogste bemande structuur in de staat Maine.
Vlakbij de brug bevindt zich Fort Knox, het grootste fort van Maine. Het werd gebouwd in de periode 1844 – 1864 bij de versmallingen van de Penobscot River, om de gelijknamige vallei tegen aanvallers te beschermen. Al werd het fort nooit aangevallen, het was paraat tijdens de burger- en de Spaans-Amerikaanse oorlogen, bemand met 500 troopers. Zij verbleven buiten de fortmuren in tenten.

Onze volgende bestemming is Camden, een zeer toeristisch havenplaatsje. Hier zouden een aantal films zijn opgenomen, dus willen we er een kijkje nemen. Uitzonderlijk mooi zouden we deze locatie echter niet noemen, de zichten die we onderweg zagen overtreffen het stadje. Maar het is een gezellig oord om eens rond te wandelen, tussen vele winkeltjes en restaurantjes en langs het vissershaventje.

Kreeften van Maine
De staat Maine is bekend om zijn kreeften, de plaats bij uitstek om er eentje te gaan eten. Ietwat buiten het centrum zoeken we een vismarktje op, waar verse vis verkocht wordt. Enorm veel keuze is er niet, de prijzen zijn ons wat hoog. Doch hier kunnen we een verse kreeft laten bereiden, die we verorberen in het kleine restaurantje met een eetzaalsfeer. Het is even wachten voor onze schotels op tafel komen, begeleidt door een bakje frieten. We krijgen een plastiek slabbetje om met de tekening van een kreeft erop, worden voorzien van een kreeftentang en –vorkje om het vlees uit de poten te trekken. Omdat de dames zien dat we toeristen zijn, brengen ze ons nog een foldertje ‘hoe eet ik een kreeft’. Aan de slag!

Ondertussen leren we nog wat meer over de kreeften in Maine:
- Een vrouwelijke kreeft legt tot 100.000 eitjes per keer, doch slechts 0,1 % hiervan overleeft.
- Het duurt 4 tot 7 jaar voor een kreeft 450 gram weegt.
- De gemiddelde levensduur van een kreeft is 50 jaar.
- Een kreeft kan zowel links- als rechtshandig zijn, dit ziet men aan de grootste schaar.
- De 4 kleine antennes vooraan op het hoofd van een kreeft dienen om te ruiken.
- Een schaar kan worden afgeworpen ter verdediging, deze groeit opnieuw aan over enkele jaren.
- Tijdens de eerste 5 tot 7 levensjaren wisselt de kreeft 25 keer van pantser. Onder het bestaande groeit eerst een zachte nieuwe pantser, waarna de oude wordt afgeworpen. Bij volwassen mannetjes gebeurt dit jaarlijks, bij vrouwtjes om de twee jaar. Elke nieuwe pantser is ongeveer 2,3 cm groter en weegt 150 gram zwaarder. Pas na 8 weken wordt het nieuwe pantser hard.
- Kreeften worden pas rood bij het koken. Tijdens hun leven zijn ze donker geelgroen, sommige zijn blauw, geel of een combinatie van deze kleuren.
- De grootste kreeft ooit gevangen in Maine was 90 cm groot, van kop tot het uiteinde van de staart.
- De zwaarste kreeft die ooit werd gevangen, woog 19,2 kg.
- 90 % van de kreeften die in de USA worden gegeten, zijn afkomstig van de kust voor Maine.
- In Maine wonen meer dan 5.000 kreeftenvissers met een officiële toelating hiervoor. Er worden jaarlijks zo ’n 45 miljoen kg kreeften gevangen.
- Meer dan 5 miljoen kreeften worden jaarlijks gegeten in het dorpje Bar Harbor alleen al, dit is gelegen op het Mount Desert Island, aan de rand van Acadia NP.

We rijden verder langs de kust naar de staat New Hampshire. Van de zee zien we niet veel, de wegen worden almaar drukker.

OVERNACHTINGEN:
PRESQUE ISLE – WALMART PARKING
Coördinaten: 46.697962 – 67.841862
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Ruime Walmart parking, het Walmart Supercenter bevindt zich in een buurt met andere winkels en fastfood restaurantjes. Toiletten in de winkel. Sterke WIFI op de parking.
Minpunten: Geluiden van de weg, alsook vrachtwagens en auto’s op de parking.

HOULTON – WALMART PARKING
Coördinaten: 46.142289 – 67.841862
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Ruime, vrij rustige Walmart parking. Toiletten in de eerder beperkte winkel. Geen WIFI op de parking. Weinig horizontale plaatsjes.
Minpunten: Geluiden van de weg, die ’s avonds minderen.

LAMOINE – WALMART PARKING
Coördinaten: 44.524190 – 68.392539
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Ruime, zeer rustige Walmart parking. De parking helt af, de meest horizontale plaatsen bevinden zich achteraan naast de winkel, aan de Tire&Lube afdeling. Toiletten in de grote winkel. Geen tot zwakke WIFI op de parking.
Minpunten: /

ROCKLAND – WALMART PARKING
Coördinaten: 44.092139 – 69.136066
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Ruime, rustige Walmart parking. Toiletten in de grote winkel. Geen tot zwakke WIFI op de parking.
Minpunten: /

GEREDEN TRAJECT:
Landsgrens Canada / USA – Limestone – Presque Isle, 34 km
Zeer rustige landelijke wegen, door een mooie landbouwomgeving met authentieke boerderijtjes.

Presque Isle – Houlton, 68 km
Zeer rustige landelijke wegen, door een mooie landbouwomgeving met authentieke boerderijtjes. Houlton is een iets drukker grensdorp, met meer passage.

Houlton – Bangor – Lamoine, 241 km
We volgen tot Bangor de rustige I94 (Interstate) autoweg, met twee rijvakken per richting. Daarna rijden we over de iets drukkere 1A, secondaire weg. Een mooi traject door een bosomgeving, met hier en daar een meer of rivier, vooral de herfstkleuren maken het een schitterende rit.

Lamoine – Acadia NP – Lamoine, 90 km / 122 km
We bezoeken vanuit Lamoine het uitgestrekte Acadia Nationale Park, rijden hier 2 dagen naartoe. Het Visitor Center van het park is 27 km verwijderd van onze slaapplaats in Lamoine. De 44 km lange parkweg ligt er zeer goed bij, doch de andere wegen op het eiland zijn soms in erbarmelijke staat. Overal komen we langs wegwerkzaamheden, die hoognodig zijn.

Lamoine – Camden – Rockland, 118 km
Tijdens deze rit volgen we voornamelijk route n° 3, nadien n° 1. Deze rustige rit brengt ons langs een mooi landschap, met authentieke huizen over bochtige en glooiende wegen. De herfstkleuren geven hieraan een extra accent.

Rockland – Portland – York – Portsmouth – staatsgrens Maine / New Hampshire – Epping (New Hampshire), 250 km
We volgen nog een eindje de mooie route n° 1, tot we de Interstate I94 vervoegen, met 2 baanvakken per rijrichting. Vanaf dan wordt het merkbaar drukker, maar we komen beter vooruit. In Portland verlaten we de I94 autoweg, die overgaat in een tolweg, om opnieuw route n°1 te volgen. Een zeer langzame traject, door dorpjes, met druk verkeer, stoplichten, wegwerkzaamheden. Van York tot Portsmouth nemen we opnieuw de I94, dit stukje is tolvrij. We komen in de staat New Hampshire. Verderop wordt de I94 opnieuw een tolweg. Aan afrit n°33, Greenland Road, de laatste afrit voor de tolheffing opnieuw ingaat, nemen we opnieuw alternatieve wegen naar route n° 101, waarbij we de kuststreek verlaten.

EXCURSIES:
BAXTER STATE PARK
Zeer mooi natuurgebied in een bergachtige omgeving.
Zomerseizoen: 15 mei – 15 oktober (uitzonderlijk tot 22 oktober voor een beperkt aantal locaties).
Het park biedt vele kano- en wandelmogelijkheden. Zowel korte als lange afstandswandelpaden. Verder leent het park zich voor fotografie, zwemmen, fietsen, jagen, rotsklimmen, beklimmen van de Mount Katahdin.
Winterseizoen: 1 december – 31 maart.
Cross country skiën, wandelen met sneeuwraketten.
Sneeuwscooters mogen de parkweg gebruiken.
Fietsen op een beperkt aantal paden.
Wintercamping is mogelijk.
Overnachtingen:
Tijdens meerdaagse tochten kunnen een aantal tentenplaatsen worden gebruikt.
Enkele campings voorzien tentenplaatsen, huur van chaletjes of afdakjes om onder te slapen.
Doorheen het park loopt een weg, die aan de andere kant uitkomt. We kunnen dit park niet bezoeken, omdat onze Manga te groot is, we overschrijden alle de 3 de limieten qua afmetingen.
Beperkingen:
Elk bezoek aan Baxter State park vergt dat men de reglementen eerst opvraagt, zowel qua openingsuren, gebruik van de wegen en paden, als voor overnachtingen. Deze kunnen wijzigen naargelang de periode of omstandigheden.
- geen gemotoriseerde tweewielers
- geen ATV voertuigen
- vierwielers moeten binnen bepaalde afmetingen blijven.
max. hoogte: 9 ft. (2,74 meter) / max. breedte: 7 ft. (2,13 meter) / max. lengte: 22 ft. (6,71 meter)
SCORE: ?/5
INKOM: 15 USD per voertuig.
Gratis voor voertuigen met nummerplaat van Maine State.
INFORMATIE:
We krijgen uitgebreide informatie bij het Visitor Center te Houlton.
In een parkkrant staan alle geldende prijzen vermeld, o.a. voor overnachten in het park op verschillende manieren.
Coördinaten: 46.140483 – 67.841620
Aan beide parkingangen bevindt zich een Gate House, we veronderstellen dat daar meer gedetailleerde informatie verkrijgbaar is.
Reservaties voor zomercamping of parking kunnen vanaf 4 maanden op voorhand worden gemaakt.
Website: baxterstatepark.org
Tel. Park Headquarters: (207) 723-5140
PARKING:
Tijdens het zomerseizoen dienen parkeerplaatsen op voorhand gereserveerd te worden, prijs: 5 USD.

ACADIA NATIONAL PARK
Prachtig natuurpark aan zee, met veel afwisseling. Bekend om zijn geërodeerde rotskusten. Mooie bossen, meertjes, rotsheuvels, steile kliffen, haventjes, … Zeer toeristisch, zelfs in oktober echt druk. De herfstkleuren maken het park bijzonder mooi.
Het park bestaat uit 3 delen.
Mount Desert Island: gelegen op groot eiland, bereikbaar via een brug. Dit is het hoofdgedeelte van het park, het beslaat slechts een stuk van het eiland, in meerdere delen verspreid over het eiland. Overal elders staan vele vakantie- en residentiële huizen.
Schoodic Peninsula: kleiner gedeelte van het park, bereikbaar over de weg (+/- 1 u rijden vanaf Mount Desert Island) of in de zomer met een ferry vanop Mount Desert Island.
Isle au Haut: eiland voor de kust, in de zomer bereikbaar met ferry vanuit Stonington.
WANDELEN:
Mooi aangelegde wandelpaden rondom meertjes, naar bergtoppen, door bossen, …
Enkele wandelpaden langs steile wanden zijn voorzien van ladders en trappen, worden niet aangeraden voor kinderen en mensen met hoogtevrees.
We beperken ons bezoek tot Mount Desert Island. Volgens onze informatie zou Schoodic Peninsula vergelijkbare uitzichten bieden. Isle au Haut is enkel met privébootjes bereikbaar, de ferry vaart niet buiten het zomerseizoen.
Jordon Pond / Bubble Rock: 5/5
We wandelen rechtsom Jordon Pond, een mooi pad met prachtige uitzichten op het meer en de (herfst)bossen rondom. Het laatste stuk van de rondwandeling gaat grotendeels over een plankenpad.
Halfweg verlengen we deze wandeling met de klim naar de top van Bubble Rock. Boven is een rotsplateau, met schitterende uitzichten aan alle kanten, over Jordan Pond zien we de Atlantische Oceaan. Hiervoor kiezen we het steile pad dat bijna loodrecht langs de verticale wand klimt, niet steeds even veilig, niet overal houvast. Het pad dat terugkeert naar het meer, is gemakkelijker, met grote rotsblokken, nadien steile helling door het bos, glad door de vele afgevallen bladeren. Er is nog een derde pad dat naar de parking van Bubble Rock zelf leidt.
Zeer mooie en gevarieerde wandeling!
Totale afstand wandeling: 8 km.
Bar Island: 3/5
Vanuit het plaatsje Bar Harbour kan bij laagtij over een zandbank met getijde poeltjes naar Bar Island worden gewandeld. De getijden hangen ter plaatse uit, het is belangrijk hiermee rekening te houden, om niet gedurende 9 u vast te zitten op het eiland (watertaxi te bestellen, prijs: 150 USD).
Op het eiland gaat een wandelpad naar de top, door een mooi bos. Niet spectaculair.
Park Loop Road: 3/5
Mooie route door het park, die de grillige rotskust volgt om terug te keren landinwaarts. De weg gaat grotendeels doorheen bossen, die bij ons bezoek in de herfst prachtige intense kleuren hebben. Een aantal uitzichten op de rotskust zijn mooi, doch we hadden hiervan meer verwacht.
Daarna volgen we een alternatieve weg, verder langs de kust en omheen Somes Sound (diepe fjord). Deze rustige route vinden we zelfs mooier dan de drukke parkweg.
Acadia Mountain: 5/5
Rotsberg van 200 meter hoogte. Een steil pad van 1 km lengte (enkel) klimt over rotstrappen en –stenen naar de top. Op het rotsplateau boven is het uitzicht schitterend.
Ook bereikbaar via een minder steil, doch langer pad, dat eerst rond de berg gaat, via de rand van de fjord, om dan langs de helling op te klimmen.
Bass Harbor Head Lighthouse: 3/5
Vuurtoren met woonhuisje, nog steeds in gebruik, op de uiterst zuidelijke punt van het eiland. Een zeer eenvoudige vuurtoren, niet echt bijzonder.
FIETSEN:
Een netwerk van ‘karrenpaden’ is halfverhard en vooral geschikt om te fietsen (wandelen kan ook).
Fietsenverhuur op meerdere plaatsen op het eiland.
VERPLAATSINGEN IN HET PARK:
Mount Desert Island:
Tijdens het zomerseizoen (eind juni – begin oktober) rijden gratis parkbussen doorheen het park.
Op het eiland bevindt zich een netwerk van mooie wegen. Slechts een gedeelte van dit grote eiland, wordt ingenomen door Acadia NP, overal zijn vakantie- en residentiële huizen, een aantal dorpen en haventjes. Het is er zeer druk, door de vele toeristen, zelfs midden oktober.
In het park is een toeristische route aangeduid, een rondrit van 44 km die grotendeels slechts in 1 richting kan gereden worden.
Let wel: het wegennet bevat 5 bruggen met beperkte hoogte, die veel campers en andere hoge voertuigen uitsluiten. 4 van de 5 bruggen bevinden zich op de toeristische rondweg, de laagste doorgang is 10 ft. 4 inches, de hoogste is 12 ft. 9 Inches. Wij passen onder 3 van de 5 bruggen, eentje is zeer nipt, de laagste is onmogelijk. Aan mensen met voertuigen die te hoog zijn, geven de rangers in het Visitor Center uitleg, hoe de bruggen te omzeilen en toch een groot stuk van de toeristische route te kunnen rijden.
Schoodic Peninsula:
Toeristische route rondom het schiereiland, te rijden in 1 richting.
Ferry tussen Mount Desert Island en Schoodic Peninsula tijdens het zomerseizoen.
Isle au Haut:
Enkel bereikbaar per ferry, tijdens het zomerseizoen.
Privébootjes varen ook buiten het zomerseizoen.
ACCOMMODATIE:
- 4 Campings in het park:
1. Blackwoods: basiscamping, gelegen op Mount Desert Island, gans het jaar open (reservatie aangeraden van mei tot oktober), 30 USD per nacht. Gratis december – maart.
2. Seawall: basiscamping, gelegen op Mount Desert Island, open van eind mei tot september (reservatie aangeraden), 30 USD per nacht (22 USD per nacht voor tentplaatsen zonder voertuig).
3. Schoodick Woods: full hoockup camping, gelegen op Schoodic Peninsula, open van eind mei tot begin oktober (reservatie aangeraden).
4. Duck Harbor: tentcamping, gelegen op Isle au Haut, open 15 mei – 15 oktober, basis faciliteiten, reservatie nodig (vanaf 1 april mogelijk), speciale permit: 25 USD.
- Meerdere commerciële campings rondom het park.
- Hotel- en andere accommodatie in de zeer toeristische dorpjes rondom het park.
SCORE: 5/5
INKOM: 25 USD per voertuig, geldig voor een verblijf van max. 7 dagen.
Gratis voor wie een jaarpas heeft voor de nationale parken ‘Amerika the beautifull’ (80 USD per jaar). INFORMATIE:
Mooie brochure met overzichtsplan en summiere uitleg te verkrijgen in het Visitor Center.
Tickets en parkpassen te koop.
Winkeltje met (wandel)kaarten, boeken en souvenirs.
Rangers geven uitgebreid antwoord op de gestelde vragen met gepersonaliseerde tips over het parkbezoek.
Film over het park, we vinden deze niet echt speciaal.
Ranger programma’s worden aangeboden in de zomer.
Op de parking vertrekt een lange trap naar het Visitor Center, voor gehandicapten is een parking boven voorzien.
Coördinaten Visitor Center: 44.409217 – 68.247926
Website: www.nps.gov/acad
Tel.: 207-288-3338
PARKING: Gratis.
Aan het Visitor Center.
Bij de wandelpaden en karrenwegen (fietspaden), soms langs de wegkant.
In dorpjes langs de straatkant.
- Jordan Pond en Bubble Rock: we parkeren op de grote parking nabij het meer, bij Bubble Rock is zeer beperkte parking, niet geschikt voor campers.
Coördinaten: 44.321351 – 68.251787
- Bar Harbour: we parkeren langs de straatkant in een rustige straat, op de parking in het dorp zijn geen campers toegelaten.
Coördinaten: 44.387133 – 68.207622
- Park Loop Road: rondweg over het eiland. Parkeren kan op vele plaatsen, doch de parkings zijn niet steeds geschikt of toegankelijk voor campers. Bijna overal kan op de linker rijstrook worden geparkeerd.
- Acadia Mountain: kleine parking langs de wegkant, tegenover de start van het wandelpad.
Coördinaten: 44.321643 – 68.332861
- Bar Harbor Head Lighthouse: parking aan de vuurtoren, enkel toegankelijk voor auto’s.
Coördinaten: 44.222580 – 68.337237
Wij parkeren aan de wegkant, op een kleine zandstrook in de berm, aan het kruispunt waar campers, bussen en aanhangwagens niet verder mogen. 800 meter voor de vuurtoren.
Coördinaten: 44.229980 – 68.339984

CAMDEN – VISSERSDORP
Dorpje met een zeehaventje, gericht naar vissers en toeristen. Niet spectaculair, maar gezellig om even rond te kijken. Kreeftenrestaurantjes zijn een aanrader!
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
INFORMATIE:
Toerismekantoor aan de haven, we worden vriendelijk ontvangen en krijgen prompt wat informatie. Hieruit blijkt dat het dorpje minder te bieden heeft dan we verwachten.
Coördinaten: 44.209834 – 69.064147
PARKING:
Er zijn enkele parkings aan de rand van het centrum.
In de straten gelden overal beperkingen, gevarieerd van enkel auto’s, max. 2 of 3 u, max. 24 u. Het is dus goed opletten bij het parkeren.
We parkeren in een straat waar men max. 24 u mag staan.
Coördinaten: 44.211737 – 69.061461

RESTAURANTTIP CAMDEN:
GRAFFAM BROSS Seafood
Vismarktje (eerder een winkeltje met verse vis, beperkt aanbod), waar de verse vis eveneens wordt bereid en kan verorberd worden in hun ‘refterachtig’ restaurantje of buiten aan tafels met banken.
Vriendelijke bediening!
Kreeft wordt gerekend aan de marktprijs, wij betalen 20 USD per persoon, inclusief frietjes en een botersausje.
SCORE: 4/5
ADRES: 211 Union Street – Rockport (niet ver van het centrum van Camden)
WEBSITE: www.lobstertogo.com
E-MAIL: shari@lobstertogo.com
TEL.: 207-236-8391
PARKING:
Aan de winkel of op het terrein aan de overkant.
Coördinaten: 44.190127 – 69.071746

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Presque Isle»

Maine (23)

14 Oktober 2017 | Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 16 November 2017

  • herfstkleuren onderweg van Houlton naar Lamoine
  • Acadia NP - rotskust
  • Acadia NP - uitzicht boven op Bubble Rock, Jordan
  • Acadia NP - Haloween sfeer langs de wegkant
  • Acadia NP

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking