Reisverhaal «Mississippi, Natchez»

Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | 0 Reacties 26 Februari 2018 - Laatste Aanpassing 21 Juni 2018

26 februari – 1 maart 2018      

Traject: Natchez     

Natchez     
Het historische stadje Natchez is gelegen aan de oever van de Mississippi River en telt ongeveer 15.100 inwoners, een dalend cijfer. Het was een belangrijke stad tijdens de antebellum glorieperiode, gelegen in een omgeving van katoenplantages, aan een belangrijke handelsroute over de Mississippi River, zowel noord- als zuidwaarts.

Natchez werd opgericht door Franse kolonisten in 1716. Het was één van de oudste en belangrijkste nederzettingen langs het lagergelegen gedeelte van de Mississippi rivier. De stad werd genoemd naar de inheemse Natchez indianenstammen, die hier woonden van het jaar 800 ad. tot in de Franse koloniale periode. Midden de 19de eeuw kwamen rijke zuiderse plantage eigenaren zich hier vestigen. Ze verbouwden katoen en suikerriet langs de oevers van de Mississippi rivier, gebruik makend van slavenarbeid. Hun schitterende huizen vormen nog steeds de identiteit van het stadje Natchez.

Via Baton Rouge vervolgen we onze weg, om opnieuw de staat Mississippi in te rijden. Ditmaal zullen we deze staat doorkruisen in noordelijke richting. Onze eerste halte is het stadje Natchez, met zijn prachtige historische centrum.

Schitterende architectuur in Natchez
Rondom het centrum van Natchez bevinden zich een aantal prachtige grote antebellum huizen. Midden de 19de eeuw werden deze huizen onderhouden, hun bewoners bediend, door zogenaamde slaven, elk met een individuele functie. Tuinman, koetsier, verpleegster, kok, huismeid en butler waren de meest onmisbare. Elke eigenaar had minstens 5 huisslaven, doch trachtte dit aantal te verhogen. Het bezit van slaven was niet enkel een statussymbool, maar maakte onderdeel uit van de zuiderse cultuur. Slavenhouders waren overtuigd dat zwarten niet zelfstandig konden wonen, dus beter af waren met de leiding van een blanke. Ze vonden hun slaven goed gevoed en gekleed, dat ze een beter onderdak hadden en met meer respect behandeld werden dan de blanke fabrieksarbeiders in Noord Engeland. Toch werd er frequent weggelopen, sommige zochten een onderkomen op katoenvelden in de omgeving, anderen bezochten familie op naburige plantages. De meeste vluchtelingen keerden na een 5-tal dagen terug, zich bewust van een mogelijke straf.

Hier willen we eerst een kijkje nemen. Achtereenvolgens stoppen we bij Linden, Melrose, Longwood, Auburn en Dunleith.

Op het domein van Melrose, een oude katoenplantage, maken we een rondwandeling naar de slavenvertrekken, de stallen en het koetshuis. Het grote plantagehuis uit 1849, noemt men een Greek Revival Mansion.

In het historische stadscentrum maken we een rondwandeling, waarbij we overal mooie panden zien. We richten ons naar de belangrijkste, doch onderweg staan we regelmatig stil bij andere schitterende gebouwen.

De Temple B’Nai Isreal is een Joodse synagoge die dateert uit 1905. Ze werd gebouwd op de plaats waar de oude synagoge uit 1872 was afgebrand. Het prachtige antebellum huis Magnolia Hall, dat dateert uit 1850, is men volop aan het restaureren. Tuxada is het oudste stenen huis in Natchez, gebouwd tussen 1798 en 1805. Hierin werd het eerste kapitool van de staat Mississippi gevestigd, 1817 – 1820.

Het William Johnson House was ooit het huis van een kapper, die als slaaf in 1820 op 11-jarige leeftijd zijn vrijheid kreeg. Dit was de wettelijke minimum leeftijd om een slaaf te mogen vrijlaten. Men vermoedt dat slaveneigenaar William Johnson de vader was van de gelijknamige jongen. Het was de mulat zoon van één van zijn slavinnen, die hij enkele jaren ervoor had vrijgelaten, samen met zijn oudere zuster.
Omdat de eigenaars verantwoordelijk waren voor het welzijn van hun vrijgelaten slaven, zorgde hij ervoor dat de jongen een kappersopleiding kon volgen. Bovendien mocht hij leren lezen en schrijven, iets dat in feite wettelijk niet aanvaard werd.
William Johnson kocht in 1830 zijn eerste kapperszaak in Natchez. Hij groeide uit tot een echte zakenman, die in de stad uiteindelijk 3 kapperszaken en 1 badhuis openhield. De voormalige slaaf hield er zelf 15 slaven op na, in die tijd een teken van welstand en sociale status. Die werkten in zijn bedrijven en op zijn landbouwvelden.
Niet hierdoor werd hij een historische persoonlijkheid, doch door het houden van dagboeken. Hij schreef hierin alles over het leven van de inwoners en de gebeurtenissen in het stadje. Aan hem is het te danken dat men zoveel details kent over de geschiedenis van Natchez.

We vervolgen onze wandeling langs de Bridge of Sighs, een voetgangersbrug aan de oever van de Mississippi River naar Venetiaans model. Een oud postkantoor, anno 1904, herbergt het Museum of African American History and Culture. Aan de rand van het centrum bevindt zich Stanton Hall, opnieuw een schitterend wit antebellum huis, omringd door reusachtige eiken. Het oudste pand in de stad is het houten gebouw King’s Tavern, uit 1805.

Als afsluiter van ons bezoek, gaan we een kijkje nemen aan de oever van de Mississippi River, waar de enorme rivier stoomboot American Queen gaat afmeren. Dit idyllische cruiseschip is niet oud, doch gebouwd in de typische rivierboten stijl uit ver vervlogen tijden. Bij het afmeren wordt live muziek gemaakt, om de sfeer erin te houden. Leuk om zien en horen.

OVERNACHTINGEN:
NATCHEZ – VISITOR CENTER PARKING
Coördinaten: 31.554050 – 91.413112
PRIJS: Gratis.
SCORE: 3/5
COMMENTAAR:
Vrij rustige, grote parking. Moeilijk een horizontaal plaatsje te vinden. Elektriciteit op een aantal plaatsen beschikbaar. WIFI (met code) en toiletten in het Visitor Center. Dumpstation en drinkwater op de parking.
Minpunten: Zeer hellende parking.

SANI DUMP:
Mississippi – Welcome Center: Dumpstation bij het verlaten van de parking. Geen drinkwater beschikbaar.
Prijs: Gratis.
Locatie: langs de Scenic Highway, route n° 61, niet ver voorbij de staatsgrens, komende vanuit Louisiana.

Natchez – Visitor Center: Dumpstation op de parking. Drinkwater niet ver van het gebouw, hiervoor is een lange waterslang nodig. Ook drinkwaterkraan op het einde van de parking, aan de andere kant dan de dump. Alle andere kranen werken niet wanneer wij hier zijn.
Prijs: Gratis.
Coördinaten dump: 31.554200 – 91.413575
Coördinaten waterkraan: 31.553092 – 91.412550

EXCURSIES:
NATCHEZ – HISTORISCHE STAD
Kleine rustige stad, met veel prachtige antebellum huizen en andere boeiende oude panden in en rondom het stadscentrum. Het is aangenaam rond kuieren in de straten, waar zeer veel moois te zien is. We bezoeken dit stadje in ½ dag.
Vele panden zijn open voor bezichtiging met gids, waardoor het stadsbezoek meer tijd kan vragen.
Rondom het stadscentrum:
Linden: mooi groot antebellum huis.
Coördinaten: 31.550531 – 91.382291
Auburn: mooi groot antebellum huis, we rijden het terrein op om foto’s te nemen.
Coördinaten: 31.545307 – 91.392169
Dunleith: prachtig groot antebellum huis, we rijden het terrein op, wandelen naar de voorkant om van de straat foto’s te nemen. De tuin rondom het huis is enkel te betreden met ticket. De tuin achteraan kan vrij worden betreden, alsook het restaurant ‘Castle’.
Coördinaten: 31.549790 – 91.399378
Longwood: mooi gebouw in rode stenen, met ronde toren. Was in aanbouw toen de burgeroorlog uitbrak, nooit afgewerkt binnenin. Niet zichtbaar van op de weg. We bezoeken het niet.
Coördinaten: 31.536778 – 91.405241
Stanton Hall: mooi groot antebellum huis, aan de rand van het stadscentrum. Omringd door grote eiken.
Coördinaten: 31.562680 – 91.400236
Natchez National Historic Park:
Omvat enkele sites in en rond de stad.
Melrose: oude plantage met antebellum huis in Griekse stijl. Slavenwoningen, koetshuis en stallen.
Coördinaten: 31.543185 – 91.383086
William Johnson House: dubbele stadswoning waar een jonge vrijgekomen slaaf en kapperszaak uitbaatte en woonde met zijn gezin.
Coördinaten: 31.560040 – 91.405775
Fort Rosalie: momenteel niet open voor publiek.
SCORE: 5/5
INKOM: Gratis.
Elke rondleiding in de vele oude gebouwen of musea is te betalen.
Longwood: Terrein oprijden: 8 USD pp, incl. rondleiding in het huis met uitleg over de bouw ervan.
National Historical Park:
Melrose: domein met slavenwoningen, koetshuis en stallen gratis te bezoeken.
Rondleiding in het hoofdgebouw, 10 USD pp.
William Johnson House: tentoonstelling en woonhuis, gratis te bezoeken.
INFORMATIE:
Natchez Visitor Center: mooi bezoekerscentrum met veel informatie.
De brochure ‘Visit Natchez’ is handig om te gebruiken bij een stadsbezoek.
Hierin staan genummerde kaartjes, met de belangrijkste locaties in en rondom het centrum.
Interessante informatieve tentoonstelling over de geschiedenis van het stadje en zijn bevolking door de jaren heen.
Coördinaten: 31.554050 – 91.413112
Tel.: 601-446-6345 of 800-647-6724
Website: www.visitnatchez.org
National Historical Park Visitor Center: in hetzelfde gebouw als het Natchez Vistor Center.
Informatiebrochures over de verschillende sites zijn te vinden in het Visitor Center.
Elke site heeft nog een eigen klein Visitor Center.
PARKING:
Bij het Visitor Center is een grote parking, gratis.
Parking aan de te bezoeken panden buiten het historische stadscentrum, gratis.
Parking langs de straatkant in het centrum, gratis. Let wel: sommige straten beperken dit in de tijd.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Natchez»

Mississippi-Alabama-Tennessee, Natchez Trace (39)

02 Maart 2018 | Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 23 Juni 2018

  • Natchez Trace Parkway - dag 3
  • Natchez Trace Parkway - dag 6
  • Natchez Trace Parkway - dag 2
  • Natchez Trace Parkway - dag 1
  • Natchez Trace Parkway - dag 2

Mississippi, Natchez (28)

26 Februari 2018 | Noord Amerika 3 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 21 Juni 2018

  • Natchez - Melrose katoenplantage
  • Natchez - historisch stadscentrum
  • Natchez - historisch stadscentrum
  • Natchez - historisch stadscentrum
  • Natchez - historisch stadscentrum

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking