Reisverhaal «Montana – van noord naar zuid»

Noord Amerika 2 | Verenigde Staten | 0 Reacties 18 November 2016 - Laatste Aanpassing 27 Februari 2017

18 – 21 november 2016     

Traject: Sweetgrass – Great Falls – Helena – Galena Gulch – Butte – Dillon – Barretts – Bannack     

Aankomst in de US      
Sweetgrass is de grenspost waarlangs we de Amerikaanse staat Montana inrijden. Langs deze route hebben we een vrij eentonig uitzicht op een vlak, dor geel weidelandschap met een laagje sneeuw erop. Ook hier grazen nog schapen, of het zomer is. Vandaag bereiken we temperaturen van -8 °C tijdens de voormiddag, waarna de zon de omgeving een beetje komt opwarmen.

Great Falls
Onze eerste stop is de stad Great Falls, een industriestadje langs de Missouri Rivier met een kleine 60.000 inwoners. Het was de grootste stad in Montana van 1950 tot 1970. We kiezen opnieuw voor een Walmart parking om te overnachten. Dit komt goed uit, want verse voeding neemt men beter niet mee over de grens. Hier kunnen we onze voorraden opnieuw aanvullen.

De Missouri Rivier is een zijrivier van de Mississippi River. Het is met 4.370 km de langste rivier van noord Amerika. Nabij Great Falls heeft deze op zijn loop veel watervallen en stroomversnellingen, wat zich prima leent voor waterkrachtcentrales. Hieraan dankt de stad Great Fall zijn bijnaam, elektrische stad. We gaan ze bekijken op drie plaatsen. Aan de Black Eagle Falls bewonderen we het oude gebouw met de Hydro centrale, waarna we de brug over wandelen naar het eiland midden in de rivier. Watervallen zouden we dit niet echt willen noemen. Doch het water dat over de brede stuwdam stroomt, is mooi om zien.

Verder komen we aan de Rainbow Falls, weerom bij een stuwdam. Deze keer zijn het echte watervallen, gelegen in een zeer mooie rode rotskloof, waarlangs we wandelen tot aan de Crooked Falls. Jammer genoeg vloeit bij deze laatste nog amper water door de rivierbedding, waardoor de brede waterval bijna volledig droog staat, op hier en daar een klein stroompje na. Toch genieten we van de mooie omgeving, het heeft wel iets !

Helena
We vervolgen onze weg naar het zuiden over Highway I15, die ons door de Rocky Mountains brengt. Onderweg stoppen we voor een korte wandeling naar een uitzicht op de prachtige rotsomgeving.

Een zeer mooie route, die eveneens aan Helena passeert, de staatshoofdstad van Montana, met iets meer dan 28.000 inwoners. Deze werd gesticht in 1864, nadat in de omgeving goud werd gevonden. We rijden de stad in om een kijkje te nemen bij het immense capitool gebouw, met zijn koepeldak waarop een beeld prijkt. Jammer genoeg zijn we te laat om het gebouw te bezoeken. Het is ongelooflijk rustig, we zien amper iemand op straat.

Vlak voorbij een pass van meer dan 1.700 meter hoogte, vinden we een geschikte slaapplaats aan de kloof Galena Gulch (1.550 m.h.).

Barretts
De weg verder door het gebergte naar het zuiden, brengt ons over een hoogvlakte (1.945 m.h.) met enkele rustige kleine stadjes, zoals Butte en Dillon. Een mooie rit, doch weinig spectaculairs te vermelden. We overnachten in de buurt van Barretts, op 1.606 meter hoogte.

Bannack ghost town
We verlaten highway I15 en volgen een smalle zijweg naar Bannack State Park. In dit gebied bezoeken we de oude goudmijnstad Bannack. De stad ontstond in 1862, kort nadat in deze buurt goud werd gevonden aan Grasshopper Creek. In zijn glorieperiode telde de stad 3.000 inwoners. Eind de jaren 1940 werd de stad bijna volledig verlaten en kreeg de status van ‘ghost town’.

We zijn hier helemaal alleen, wat de omgeving een nog meer verlaten gevoel geeft. Een 60-tal gebouwen zijn nog over en mooi gerestaureerd. Bijna overal kan men naar binnen, de meeste huisjes zijn leeg, slechts hier en daar blijven kachels en wat meubilair over. Overal blijven kleurrijke resten van verf en behang, versleten vloerbekleding, bezetting van muren en verf aan deuren over. Stukken van plafonds hangen naar beneden, in muren zitten gaten. Een boeiend schouwspel. Vooral de bar, het schooltje, de kerk, hotel Meade en het doktershuis zijn interessant om zien. Tussen de huisjes grazen een 12-tal hertjes, ze kijken verschikt op telkens we in hun buurt komen.

Na ons bezoek volgen we een onverharde weg, om verderop highway I15 opnieuw te vervoegen. Het is weerom genieten van de prachtige vlakte met in de verte zijn omringende, besneeuwde bergketens, vandaag rijden we over 2.065 meter, we blijven dus op grote hoogte. Zo komen we aan in onze volgende staat, Idaho.

OVERNACHTINGEN:
GREAT FALLS – WALMART PARKING
Coördinaten: 47.525124 – 111.296577
PRIJS: N.v.t.
SCORE: 2/5
COMMENTAAR:
Grote drukke winkelparking, langs een drukke weg. WIFI en toiletten in de winkel.
Minpunten: Zeer drukke parking in een lawaaierige omgeving, tegenover een olieraffinaderij.

GALENA – BLM CAMPGROUND
Coördinaten: 46.254450 – 112.184693
PRIJS: Gratis.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Rustige natuurcamping met picknicktafels en banken, vuurplaatsen, droge toilet. Hier mag men slechts 14 dagen aaneensluitend kamperen.
Minpunten: Naast de Highway, gelukkig niet al te veel verkeer.

BARRETTS – BLM CAMPGROUND STATION PARKS
Coördinaten: 45.128729 – 112.741729
PRIJS: Gratis.
SCORE: 4/5
COMMENTAAR:
Rustige natuurcamping met picknicktafels en banken, vuurplaatsen, droge toilet en vuilnisbakken. Gelegen aan een riviertje en een mooie hoge rots. Hier mag men slechts 14 dagen aaneensluitend kamperen. Wanneer er voldoende water in de rivier staat, kan men hier bootjes te water laten (wanneer wij hier zijn, staat het water in de rivier te laag om te varen).
Minpunten: Naast de Highway, gelukkig niet al te veel verkeer.

SANI DUMP:
Butte: verzorgd dumpstation bij het Town Pump (Exxon) benzinestation, met drinkwatervoorziening. Er staat niet vermeld dat het water drinkbaar is, doch de man aan de kassa bevestigt dit. Men wil hier geen melding van maken, opdat er geen lange rijen locale mensen zouden komen aanschuiven voor het gratis drinkwater.
Prijs: Gratis.
Ligging: In het stadje Butte.
Coördinaten: 45.969730 – 112.507290

GEREDEN TRAJECT:
Sweetgrass – Great Falls, 192 km.
Freeway n° I15
Mooie, maar vrij eentonige route door een eerder vlak, dor weidelandschap. Goede weg.

Great Falls – Helena – Galena Gulch, 242 km.
Freeway n° I15
Zeer mooie rustige route doorheen de Rocky Mountains, over een pass van 1.700 meter. Goede weg, voortdurend klimmen en dalen, bochten.

Galena Gulch – Butte – Dillon – Barretts – Barretts Station Parks, 182 km.
Freeway n° I15
Zeer mooie rustige route doorheen de Rocky Mountains, doorkruist een hoogvlakte op 1.945 meter. Goede weg, vaak klimmen en dalen, bochten.

Barretts Station Parks – Bannack State Park – Clark Canyon Reservoir – staatsgrens Montana / Idaho - Dubois, 202 km.
Freeway I15 – Bannack Road – Bannack Bench Road – Highway S324 – Freeway I15
Zeer mooie en rustige route over een hoogvlakte tot 2.065 meter. Goede wegen. De Bannack Road is gedeeltelijk onverhard, maar ligt er zeer goed bij.

EXCURSIES:
GREAT FALLS – WATERVALLEN OP DE MISSOURI RIVER
We bezoeken 3 watervallen langs de Missouri River, die worden gevormd door stuwdammetjes. De omgeving is mooi, doch geen grote omweg waard. Aan de Black Eagle Falls wandelen we de brug over naar het bijhorende eiland. Aan Rainbow Falls wandelen we langs de rivier verder over een mooi pad, tot aan de Crooked Falls. Wanneer wij hier zijn is er niet zeer veel water in de rivier, de watervallen zijn niet spectaculair.
SCORE: 3/5
INKOM: Gratis
PARKING:
Black Eagle Falls, coördinaten: 47.522441 – 111.259352
Uitzicht op Black Eagle Falls: 47.519611 – 111.257418
Rainbow Falls, coördinaten: 47.531214 – 111.203913

LOCATIE: Aan de oever van de Missouri River, nabij Great Falls.

HIGHWAY I15 – UITZICHT
Korte wandeling naar een mooi uitzicht op de omgeving, in de Rocky Mountains.
SCORE:
3/5
INKOM: N.v.t.
PARKING:
Aan het wandelpad.
Coördinaten: 47.159945 – 111.819577
LOCATIE:
Langs Highway I15.

HELENA – CAPITOOL
Groot oud gebouw ( anno 1896), met koepeldak waarop een beeld prijkt. Mooi om zien, doch geen grote omweg waard.
SCORE: 3/5
INKOM: N.v.t.
Het gebouw kan worden bezocht.
Weekdagen: tijdens de kantooruren.
Weekend: tot 15 u.
PARKING:
Aan het capitool gebouw.
Coördinaten: 46.585712 – 112.018420
LOCATIE:
In de stad Helena, hoofdstad van de staat Montana.

BANNACK GHOST TOWN – BANNACK STATE PARK
Mooi onderhouden verlaten stadje met een 60-tal houten gebouwen, in een prachtige omgeving. Bijna alle huizen zijn open en kunnen binnenin verkend worden. Slechts weinig meubilair is overgebleven, doch vloerbekleding, behang, deuren, … maken het een kleurrijk en boeiend schouwspel!
SCORE: 5/5
INKOM: 6 USD per voertuig.
Brochure: 2 USD donatie.
PARKING:
Aan het stadje.
Coördinaten: 45.160584 – 112.991760
LOCATIE:
Langs Bannack Bench Road, zijweg van Highway I15.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Great Falls»

Montana – van noord naar zuid (43)

18 November 2016 | Noord Amerika 2 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 20 December 2016

  • Butte, stad gezien van op de highway
  • Bannack State Park - eerste goudzoekershuisjes
  • Bannack State Park - Hotel Meade
  • aan Clark Canyon Reservoir Montana
  • Bannack State Park - hertjes in het dorpje

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking