Reisverhaal «New Mexico, Bandelier NM»

Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | 0 Reacties 11 November 2018 - Laatste Aanpassing 15 Februari 2019

11 – 14 november 2018     

Traject: San Luis SP – Alamosa – Antonio – Staatsgrens Colorado / New Mexico – Taos – Rio Grande NM – Bandelier NM     

New Mexico     
In het zuidwesten van de USA is de staat New Mexico(afk. NM) gelegen, ook ‘Land of Enchantment’ (land van betovering) genoemd. Niet tegenstaande de grootste stad Albuquerque is, heeft de staat als hoofdstad Sante Fe. Met 315.199 km² oppervlakte is dit de 5degrootste staat van de USA. Er zijn 2,088 miljoen inwoners. New Mexico grenst aan de staten Texas, Oklahoma, Colorado, Arizona en heeft samen met de 2 laatsten een raakpunt met Utah, bij het 4 Corner Point. In het zuiden grenst de staat aan Mexico.

De bevolking van New Mexico bevat het grootste percentage Hispanic en Latijns-Amerikaanse afstammelingen in de USA. Alsook de 2demeeste inheemse bewoners, na Alaska, waaronder een aantal federaal erkende Navajo, Apache en Pueblo gemeenschappen die over een eigen politieke organisatie en wetten beschikken, afwijkend van de federale.

De economie van de staat hangt af van oliewinning, ontginning van mineralen, landbouw en veeteelt, houtverwerking en kleinhandel.

Hier vindt men een gevarieerde natuur van woestijnlandschap met roze tinten, plateaus met kloven doorsneden en hoge besneeuwde bergtoppen. Het hoogste punt is Wheeler Peak, met 4.013 meter. Deze berg maakt deel uit van de bergketen Rocky Mountains, die de staat van noord naar zuid doorkruist. New Mexico heeft een gemiddelde hoogte van 1.735 meter boven zeeniveau. De Rio Grande is de belangrijkste rivier, tevens de 4delangste in de USA.

Er heerst een droog tot semidroog klimaat, met gemiddelde middagtemperaturen in de zomer van 26°C in hoger gelegen gebieden, tot 36°C op lagere locaties. In de wintermaanden vriest het ’s nachts, met een gemiddeld laagtepunt van -12°C. De hoogste temperatuur ooit gemeten is 50°C, in juni 1994. Het laagterecord is -46°C, in februari 1951.

Deze regio werd oorspronkelijk bewoond door indianen, vooral Navajo’s en Apaches. Vanaf 1598 werd hier een Spaanse kolonie gesticht, tot op het moment van de onafhankelijkheid van Mexico, waartoe het gebied toen hoorde. In 1848, na de Mexicaans-Amerikaanse oorlog, werd het aan de USA toegewezen. In 1912 werd New Mexico als 47stestaat toegevoegd aan de Verenigde Staten.

Tijdens WOII werd in het plaatsje Los Alamos de eerste atoombom van de USA ontwikkeld en gebouwd.

Winterstorm
Het weerbericht voorspelt niet veel goeds, wanneer we vertrekken van de San Mosca Campground in het San Luis State Park. Vanaf 5 u ’s ochtends werden sneeuwbuien verwacht, doch er is geen wolkje aan de lucht. Om 11 u zou het pas echt beginnen sneeuwen. Men kondigt een winterstormaan. Dit hoorden we de vorige winters ook, maar vonden het niet echt de naam ‘storm’ waardig. Na even afwachten, rijden we kort voor de middag toch verder, om te sneeuwen moet er nog veel veranderen.

Op weg naar New Mexico stoppen we in Antonito, om langs de wegkant enkele mooi beschilderde silo’s te bewonderen. De sfeer doet meer en meer Mexicaans aan, huizen zijn opgetrokken in Adobe of zuiderse stijl, muurschilderingen brengen een latino sfeer.

Onderweg zien we steeds donkerdere wolken naderen, … we rijden echt niet de goede richting uit. Althans wat het weer betreft. Aan de staatsgrens van Colorado met New Mexico, stoppen we voor onze lunch. Op dat moment begint het stilletjes te sneeuwen.

Opvallend is de verandering pas vanaf hier. Overal in de vlakte staan oude bussen, stacaravans, auto’s, … in kleine groepjes. Alles ziet er zeer vervallen en armoedig uit, maar toch bewoond. Langzaamaan komen we op wit besneeuwde wegen, de sneeuwbui wordt dichter. Bijgevolg vlotten de laatste 80 km minder en minder goed, het zicht is uiterst beperkt. Jammer genoeg zien we daardoor niets van de mooie Rio Grande vallei, die we volgen. Regelmatig horen we donderslagen en doen bliksemflitsen de omgeving oplichten … Raar, we hebben dit nooit tevoren gezien in de winter, tijdens zo ’n hevige sneeuwbui. Ditmaal gaan we akkoord met de term winterstorm!

In Taos rijden we onmiddellijk naar de Walmart parking, waar we zullen overnachten, danig gewiegd door de wind en omgeven door een witte waas. Wat een weer!

Sneeuwruimen. Daaraan wordt gewerkt, doch met weinig resultaat. We blijven nog een dagje hier, de wegen zijn bedekt met een dikke ijslaag. Ondertussen wordt het ijzig koud, tot – 18°C.

Voor we vertrekken, maken we een korte rondwandeling in het toeristische plaatsje Taos. Grote Adobe gebouwen, waaronder een aantal met historische betekenis, worden nu gebruikt als winkel, restaurant, museum, kunstgalerij, … Sommige zijn schitterend om zien, met hun dik bepleisterde muren in lichtoranje zandtinten, gezellige terrasjes en binnenpleintjes. Minder druk gebruikte wegen en voetpaden liggen nog steeds onder een laag ijs, meestal vrij glad.
En waar zijn de sneeuwruimers? De voertuigen, voorzien van sneeuwploeg en strooizand staan hier en daar geparkeerd, de bestuurders zijn druk bezig met het ophangen van de kerstversiering op het centrale plein en in de straatjes.

Adobe bouwstijl:Geïntroduceerd in Spanje door de Arabieren tussen 800 en 1500 ad., toen zij daar aan de macht waren. Op hun beurt brachten die de term Adobenaar Amerika in de jaren 1500, ze gebruikten deze initieel voor de gebouwen van de Pueblo bevolking in het zuidwesten.
Adobe constructies werden gedurende duizenden jaren gebruikt, overal ter wereld in droge gebieden (Midden Oosten, Afrika, China, Peru, Spanje en zuidwest Noord Amerika). De Bam Citadel in Iran is de grootste Adobe constructie ooit gebouwd, de hoogste is Huaca del Sol in Peru.
De bouwstenen worden ambachtelijk gemaakt van zand, klei, stro en water. Alles wordt gemengd en in een vorm gegoten. Na +/- 6 weken, zijn de stenen gedroogd en klaar voor gebruik. Eenmaal het gebouw er staat, wordt de ganse constructie overdekt met een dikke laag zand- of okerkleurig Adobeplaaster, om de stenen te beschermen en de muren een zachte, afgeronde aanblik te geven.

Rio Grande
We vervolgen onze weg langs de Rio Grande, in zuidelijke richting. Ditmaal genieten we meer van het uitzicht, dan tijdens de rit ten noorden van Taos. De azuurblauwe rivier stroomt voortdurend naast ons, omringd door besneeuwde hellingen, waarop her en der verspreid groene struikjes groeien, af en toe een boom in herfstkleuren. We stoppen even bij het Rio Grande National Monument Visitor Center, doch tijdens de wintermaanden heeft deze omgeving niet veel te bieden.

Bandelier NM
Opnieuw bezoeken we een gebied met oude rotswoningen, Bandelier National Monument. Hier bevinden zich meerdere soorten woningen, uit verschillende tijdperken van de Ancestral Pueblobevolking. Een wandelpad loopt er langs. Deze site bevindt zich op de plaats waar ooit enorme vulkaanuitbarstingen plaatsvonden. De dikke laag assen en lava versteenden tot rotskliffen, met zachte wanden, zeer onderhevig aan erosie en gemakkelijk te bewerken of uit te hollen. Ideaal om rotswoningen te vestigen.

De oude woningen die we hier zien, waren van de Anasazi bevolking. Deze mensen bereikten een gemiddelde van 35 jaar. Een volwassen vrouw was gemiddeld 1,52 meter groot, een man 1,67 meter. Artritis en een slecht gebit waren veel voorkomend. Kinderen baren kostte het leven aan veel vrouwen, vele kinderen stierven jong. Tussen 1325 ad. en 1440 ad. steeg het bevolkingsaantal in deze canyon van 200 naar 550.

Eerst komen we aan een uitzonderlijk grote Kiva. De muren en het dak ontbreken, wat toelaat om een goed beeld te krijgen van hoe de binnenkant van dit grotendeels ondergrondse, ronde bouwwerk er ooit uitzag. De structuur is vergelijkbaar met deze van de kleinere Kiva’s die we in het Mesa Verde NP hebben gezien. Kiva’s waren een soort gemeenschapshuizen, ze werden gebruikt voor vergaderingen, scholing, religieuze bijeenkomsten, ...

Dan wandelen we door de ruïne van het grote Tyuonicomplex (gebouwd midden de jaren 1300), ooit bewoond door een 100-tal mensen. Het gebouw bestond uit 400 kamers in twee verdiepingen, die een kring vormden rond de centrale binnenplaats. Middenin stonden 3 Kiva’s, van normale grootte. Tyuoni had 1 ingang, bovengronds. Van de muren staat nog gemiddeld een 30-tal cm rechtop. Eigenlijk kunnen we deze structuur het beste bewonderen, wanneer het pad ons een eindje verder langs de rotswand omhoog brengt. Hoog op die wand is een grote zongetekend, gericht naar Tyuoni.

Daar klimmen we langs de verticale rotswand, naar zogenaamdeCliff Dwellings. In de zachte rotsen bevinden zich holtes, via ladders bereikbaar. Enkele staan er nog, zo kunnen we een kijkje in de oude rotswoningen nemen. Voor deze wand werden Talus Housesgebouwd, met balken in de rotswand bevestigd. Daarvan is niets over, maar de reconstructie van 1 dergelijk huis toont hoe het ooit is geweest.

Verderop langs deze rotswand, komen we bij andere Cliff Dwellings, die een Long Housevormden. Ook hier zijn enkel de holtes in de rotswand overgebleven, alsook vele gaten waarin balken van de ervoor gebouwde huisjes waren bevestigd, 2 verdiepingen hoog. Enkele muurtekeningen zijn nog duidelijk te zien langs de wand en in rotsholtes.

We dalen opnieuw af in de vallei van de Frijoles Creek. Dit smalle altijd stromende riviertje voorzag de bewoners van het nodige water. In de rotswand zien we nog overal de holtes van voormalige woningen. Tot we bij Alcove Housekomen, ooit een ceremoniële plaats. Deze bevindt zich in een enorme ronde rotsholte, hoog in de loodrechte wand. 4 lange ladders leiden 42,5 meter verticaal omhoog. Het geeft een bijzonder gevoel hier te staan, waar men ooit heeft geleefd. Ook hier bevindt zich een Kiva, mooi gerestaureerd.

OVERNACHTINGEN:
TAOS – WALMART PARKING
Coördinaten: 36.387603 – 105.585729
PRIJS:N.v.t.
SCORE:3/5
COMMENTAAR:
Kleine winkelparking, we parkeren tegenover de rechterzijkant van de winkel, waar vooraan langere parkeerplaatsen voorzien zijn. Eerder kleine winkel, met beperkt assortiment, vooral qua verse voeding. Toiletten in de winkel. WIFI op de parking.
Minpunten: Geluiden van de parking.

TAOS – LIBRARY PARKING
Coördinaten: 36.411128 – 105.576100
PRIJS:N.v.t.
SCORE:3/5
COMMENTAAR:
Rustige omgeving, in de buurt van de Town Hall, politie, brandweer en een school. Amper passage. Toiletten in de bibliotheek, wanneer deze open is. WIFI op de parking. Er staat nergens een verbod op overnachten, dus we wagen het er op.
Minpunten: /

OHKAY – CASINO PARKING
Coördinaten: 36.034128 – 106.060909
PRIJS:N.v.t.
SCORE:3/5
COMMENTAAR:
Grote parking naast het casino / hotel. Ernaast ligt een onverhard terrein, voorzien voor campers. Doch dat ligt er nogal modderig bij, daarom parkeren we op het einde van de geasfalteerde parking, zonder probleem. Toiletten in het casino. WIFI op de parking.
Minpunten: /

CUYAMUNGUE – CAMEL ROCK CASINO PARKING
Coördinaten: 35.824023 – 105.973531
PRIJS:N.v.t.
SCORE:3/5
COMMENTAAR:
Grote zandparking tussen het casino en het Valero benzinestation. Zwakke WIFI op de parking.
Dit terrein hoort bij het casino, dat momenteel is gesloten wegens renovatie. Toiletten in het casino. Omdat er bordjes staan ‘no overnight’, stellen we de vraag aan de security man. Die zegt niet te begrijpen door wie en waarom deze bordjes er werden opgehangen, men staat hier altijd te overnachten. Geen probleem.
Minpunten: Geluiden van de drukke weg.

SANI DUMP:
Rio Grande NP – Visitor Center: Drinkwaterkraantje aan de zijkant van de gevel. Minimum 10 meter Enkele meter lange waterslang nodig, omdat men niet dichtbij kan parkeren (wegens onstabiele ondergrond). Geen sanidump!
Prijs: Gratis.
Coördinaten: 36.267890 – 105.789410

GEREDEN TRAJECT:
San Luis SP, San Mosca Campground – Alamosa – Antonito – staatsgrens Colorado / New Mexico – Taos, 185 km
Vrij goede wegen, zeer rustig.

Taos – Rio Grande NM Visitor Center – Ohkay, 70 km
Vrij goede wegen, in een glooiende omgeving, langs enkele kleine dorpjes. Zeer mooi traject!

Ohkay – Bandelier NM – Cuyamungue, 109 km
Vrij goede wegen, in een glooiende omgeving. Het stuk voor de afslag naar het park ligt wat hobbelig. Zeer mooi traject!

EXCURSIES:
BANDELIER NATIONAL MONUMENT
Mooi natuurgebied met kliffen en verschillende soorten oude pueblo woningen.
Meerdere wandelmogelijkheden, doch in de winter zijn een aantal paden gesloten wegens sneeuw.
Centrale wandeling in het park:rondwandeling naar een aantal oude woningen (Big Kiva, Tyuonyi, Cliff Dwellings met Talus House en Long House), met verlenging naar Alcove House. Vertrekt achter het Visitor Centrum. Lengte: 3,5 km (retour). Dit pad wordt in de winter min of meer sneeuwvrij gehouden, al ligt het er op enkele plaatsen glad bij. Aanrader!
SCORE:5/5
INKOM:25 USD per voertuig, voor 7 dagen.
Gratis voor wie over een Interagency Annual Passbeschikt, deze kost 80 USD en is geldig voor bijna alle Nationaal uitgebate sites.
INFORMATIE:
Visitor Center aan het einde van de parkweg: mooie parkbrochure en informatie over de site.
Hier vertrekt de wandeling tussen de oude woningen, een boekje met uitleg over de genummerde locaties kan worden geleend of gekocht (2 USD).
Parkfilm over de mooie natuur in de omgeving.
Coördinaten: 35.778670 – 106.270281
Website: www.nps.gov/band
ACCOMMODATIE:
Vooraan in het park bevindt zich een basis camping: Juniper Campground
Prijs: 12 USD per nacht.
Tijdens de winter soms gesloten, omwille van teveel sneeuw.
VERPLAATSINGEN IN HET PARK:
In het park loopt een mooie asfaltweg, tot bij het Visitor Center.
PARKING:
Kleine parkings bij uitzichten langs de parkweg en aan picknickplaatsen op het einde van de weg.
De parking aan het Visitor Center is vrij klein, volstaat in de winter.

Tijdens de drukkere periodes, in de zomermaanden en op feestdagen, wordt gevraagd de voertuigen op een parking vooraan in het park achter te laten en met een shuttle bus het park in te rijden.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «San Luis state park»

New Mexico, Bandelier NM (32)

11 November 2018 | Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 15 Februari 2019

  • sneeuwstorm in New Mexico
  • Taos, onze buren op de Walmart parking
  • Taos, kunstenaars dorp
  • Bandelier NM, zonnetekening hoog boven de rotswoni
  • staatsgrens Colorado - New Mexico, donkere wolken

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking