Reisverhaal «New Mexico, Carlsbad Caverns NP»

Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | 0 Reacties 11 December 2018 - Laatste Aanpassing 03 Maart 2019

11 – 12 december 2018     

Traject: Whites City – Carlsbad Caverns NP     

Carlsbad Caverns NP: afdaling in de kalkgrotten     
Na enkele mooie wandelingen in het Guadalupe Mountains NP, rijden we naar de andere kant van die bergketen. Hier bevindt zich Carlsbad Caverns National Park, dit park is vooral bekend omwille van zijn kalksteengrotten. Al is er meer te beleven dan enkel de grotbezoeken.

We informeren ons naar wandelmogelijkheden, grotbezoeken en een onverharde weg, de Walnut Canyon Desert Drive. Een ranger zegt dat deze weg door het Chihuahuan Desert zeer ruw ligt, maar perfect kan gereden worden met een truckcamper zoals de onze. Doch zijn collega spreekt dat tegen, omwille van het hoge zwaartepunt. De steile afdaling met zeer schuin wegdek zou zijdelings kantelen kunnen veroorzaken. Halfweg terugkeren kan niet, want de smalle weg is eenrichtingverkeer.

Aan het Visitor Center vertrekken 2 wandelingen doorheen de grotten, die kunnen gecombineerd worden. Deze dienen zonder gids te worden gemaakt, tot onze grote verwondering. Ook door rangers begeleide grotbezoeken worden aangeboden, doch in de winter zeer beperkt. Persoonlijk vinden we het een voordeel deze wandelingen op eigen tempo te kunnen maken, zo hebben we alle tijd om mooie plekjes te bewonderen en wat foto’s te nemen.

Enkele feiten …
Ongeacht het seizoen en de weersomstandigheden, blijft de temperatuuriets dieper in de grot stabiel rond 13°C, met een luchtvochtigheid van 90%.
Van nature is het in de grot pikdonker. Het verlichtingssysteemin de grot bestaat uit meer dan 1.000 lampen en 29 km bedrading. Mocht het stroomsysteem uitvallen, zijn er een groot aantal lampen op batterijen voorzien, alsook een noodgenerator van 315 kilowatt op diesel.

De Natural Entrance Routedaalt via een grote ronde opening af doorheen de Main Corridor. Maar voor we naar binnen mogen, worden we opgevangen door een ranger die ons instructies geeft voor tijdens de wandeling. We moeten op de paden blijven, mogen enkel de vangrails aanraken, hardop praten is verboden. Dit eerste pad daalt 244 meter af (80 verdiepingen), over een lengte van 2 km.
Al vlug passeren we de vleermuizengrot, waar in de zomer duizenden vleermuizenleven. Nu ligt deze er verlaten bij, de bewoners overwinteren in Mexico. Van maart tot oktober kan men ze dagelijks bewonderen, wanneer ze massaal naar buiten vliegen bij zonsondergang, op zoek naar vliegende insecten. Tijdens de dag hangen ze dan ondersteboven aan het grotplafond.
Dat missen we … maar ook de vele bezoekers die tijdens de zomermaanden hier rondlopen. Het is een voordeel om in alle rust deze grotten te kunnen doorwandelen, onderweg komen we maar een 15-tal andere bezoekers tegen. Verder zien we nog wat bijzondere rotsformaties, waarbij een informatiebordje wat uitleg geeft. Dit is een leuke wandeling, maar onder de indruk zijn we hier niet.

Aan het einde van de Main Corridor, komen we in de Big Roomterecht, met 33.184 m² de grootste grotkamer in de USA (te vergelijken met de oppervlakte van 14 voetbalvelden). Hier doorheen loopt een rondwandeling, 2 km lang. Hierbij zien een grote variatie aan rotsformaties, stalactieten en stalagmieten die elkaar soms bijna raken, dikke zuilen en piramides, puntige druipstenen die als gordijnen neerhangen, spiegelmeertjes, … De ganse tijd genieten we van alle moois. Deze rotspieken zijn minder fijn dan deze in de Belgische grotten, hier groeien ze niet langer omdat de grot droog is. Toch is het een bijzonder mooie en indrukwekkende grot. Al bij al vinden we nog steeds onze Belgische grotten uniek.

Het is namiddag wanneer we terug in het Visitor Center aankomen, we kijken nog naar de parkfilm. Daarin zien we de vleermuizen, die in een grote spiraal de grot uitvliegen. Ook worden beelden getoond van de Chandelier Ballroom, in de Lechuguilla grot. Dit is een bijzonder mooie grotkamer, met zeer fijne, witte kalksteenformaties die lijken gevormd van grote ijskristallen. Men betitelt deze grot als de mooiste ter wereld, dat kunnen we geloven. Jammer genoeg is ze niet open voor publiek, om beschadiging van de fragiele formaties tegen te gaan. Op deze plaats zijn bacteriën gevonden, die gebruikt kunnen worden voor medicatie tegen kanker.

We keren terug naar ons slaapplaatsje in de natuur, morgen zullen we een wandeling in het park maken. ’s Avonds in het donker zien we op enkele plaatsen de vlammen van hoge oliepijpen, die overal in de vlakte staan op de olievelden in de verte.

Carlsbad Caverns NP: Slaughter Canyon
Een mooie rit doorheen de landerijen van enkele ranches, brengt ons bij de Slaughter Canyon. Hier klimt een pad steil naar de Slaughter Cave, een grot die met gids kan worden bezocht.

Wij volgen het andere pad, dat de bodem van de kloof volgt. Een mooie wandeling, omringd door hoge rotsbergen. De begroeiing bestaat uit gele graslanden, met daarin zuiderse planten, zoals yucca’s en cactussen. Na een poosje keren we terug, de omgeving wordt vrij eentonig. Bovendien willen we vandaag nog een eind rijden, opnieuw de staat Texas in, richting San Antonio.

OVERNACHTINGEN:
WHITES CITY –BLM
Coördinaten: 32.098864 – 104.417614
PRIJS:Gratis.
BLM gebieden in de USA zijn – vaak uitgestrekte – natuurgebieden, in nationaal beheer. Ze staan ter beschikking van het volk, voor allerlei gebruik. Zo mag men er meestal vrij kamperen.
SCORE:5/5
COMMENTAAR:
Slaapplaatsje langs een smalle zandweg met keien, die rechts van Hwy 180/62 aan marker 10.
Het ziet ernaar uit dat kamperen hier niet meer wordt aangemoedigd, al vonden we de informatie bij het Visitor Center van Guadalupe Mountains NP. Overal staan bordjes dat men niet van de weg maar afwijken, voor het herstel van de begroeiing. Bij een zandplein in het begin van de weg, staat zelfs een bordje ‘no camping beyond this point’. Dat is duidelijk gericht naar het pleintje, dus nemen we aan dat het verderop langs de weg wel mag. Doch we vinden slechts 1 plekje, aan de wegkant, dat duidelijk als parking/passeerplek is voorzien. Zeer rustig. Geen voorzieningen.
We overnachten hier 2 keer, de eerste keer passeert geen enkel voertuig, de 2deavond 2 keer een pickup truck, ze storen zich niet aan ons.
Minpunten: /

GEREDEN TRAJECT:
Whites City, BLM – Whites City – Carlsbad Caverns NP, Visitor Center – Whites City – Whites City, BLM, 47 km
De parkweg vertrekt aan Whites City, is een mooie asfaltweg tot bij het Visitor Center.

Whites City, BLM – Carlsbad Caverns NP, Slaughter Canyon – Whites City, 46 km
Slaughter Canyon is bereikbaar via de Washington Ranch Road. Een mooie 18 km lange weg dwars door de velden van enkele ranches, bijzonder om zien. De laatste 2 km zijn onverhard.

EXCURSIES:
CARLSBAD CAVERNS – NATIONAL PARK
Natuurpark dat vooral gericht is naar grotbezoeken, al dan niet met ranger begeleiding. Sommige met aangelegde paden, andere met klauterpartijen. Doch er is ook een onverharde scenic road (zie verder) en enkele natuurwandelingen te maken. Tijdens de zomerperiode (maart – oktober) wonen duizenden vleermuizen in de grotten, ’s avonds bij zonsondergang vliegen deze massaal naar buiten. Bijzonder om zien. Ranger programma’s worden aangeboden in de zomer.
Grotbezoeken:
We maken de gecombineerde ‘self-guided’ wandeling (Natural Entrance Route + Big Room Route) door de grotten, doen daarover 2 ½ u. We vinden het een voordeel dat we zonder begeleiding in deze grotten mogen, zodat we alle tijd kunnen nemen om alles te bewonderen en foto’s te nemen. Een nadeel is wellicht dat er geen uitleg wordt gegeven, doch een audio-gids is te verkrijgen voor beide trails, 5 USD.
- Natural Entrance Route:Daalt af doorheen de Main Corridor, met onderweg de vleermuisgrot. Hier en daar mooie formaties te zien. Leuk om te wandelen in combinatie met / als vertrek naar de Big Room Route. Terugweg kan worden gewandeld, of met de lift die uitkomt in het Visitor Center. Self-Guiding Trail. Lengte: 2 km enkel. Hoogteverschil: 244 m. Prijs: inbegrepen bij park inkom prijs.
- Big Room Route:Zeer grote grothal, waardoorheen een rondwandeling gaat. Mooiste formaties bevinden zich in de eerste helft van de rondwandeling. Veel variatie te zien. Dit is de mooiste van beide gratis rondwandelingen.
Self-Guiding Trail. Lengte: 2 km rondwandeling, halfweg kan deze worden afgesneden. Hoogteverschil: verwaarloosbaar. Prijs: inbegrepen bij park inkom prijs.
- King’s Palace Tour:rondwandeling met ranger, doorheen enkele grotkamers opzij van de Main Corridor.
- Andere, meer ambitieuze grotbezoeken kunnen worden gemaakt met een ranger. Deze gaan door grotten waarin geen wandelpaden zijn aangelegd. Hierbij moet worden geklauterd, ze nemen tot 5 ½ u in beslag (vb. Slaughter Canyon Cave, 15 USD pp). Informatie te bekomen aan de ticket balie in het Visitor Center.
Wandelingen:
-North Slaugther Canyon Trail:wandeling door brede kloof. Mooie omgeving, door omringende rotsbergen en zeer gevarieerde begroeiing.
Lengte: wandeling die op andere paden uitkomt, te wandelen zo ver men wenst. Hoogteverschil: gering.
Coördinaten wandelparking: 32.110435 – 104.562724
- Dit park biedt enkele wandelmogelijkheden, volgens een ranger niet zo mooi als deze in het Guadalupe NP, dat zich aan de andere kant van het Guadalupe gebergte bevindt (zie vorig verhaal).
SCORE:5/5
INKOM:12 USD per persoon, voor 3 dagen.
Gratis voor wie over een Interagency Annual Passbeschikt, deze kost 80 USD en is geldig voor bijna alle Nationaal uitgebate sites.
Begeleide grotbezoeken:meerdere mogelijkheden, afhankelijk van het seizoen. Prijs varieert.
INFORMATIE:
Visitor Center: mooie parkbrochure en blaadje met wandel informatie. Uitstalling met informaties over de grotten en de natuur in het park. Parkfilm die een algemeen beeld geeft van wat het park te bieden heeft, alsook enkele niet te bezoeken delen.
Rangers geven informatie over de mogelijkheden in het park.
Coördinaten: 32.175096 – 104.442591
Website: www.nps.gov/cave
Tel.: (575) 785-2232
VERPLAATSINGEN IN HET PARK:
Parkweg van Whites City tot bij het Visitor Center:bochtige asfaltweg in goede staat.
Walnut Canyon Desert Drive:Rondrit doorheen Chihuahuan Desert. Onverharde weg, die vrij ruw ligt, stukken met washboard. Te rijden in 1 richting. Niet geschikt voor RV’s. Lengte: 15,3 km.
Weg naar Rattlesake Springs / Slaughter Canyon:Via Washington Ranch Road. Mooi traject, goed te rijden. Lengte: 18 km enkel, waarvan de 2 laatste onverhard zijn.
PARKING:
Parkings aan het Visitor Center, bij wandelingen en uitzichten langs de parkweg.

 

Print Friendly and PDF

 

 

 

Fotoalbums van locatie «Whites City»

Texas, jaarwisseling (5)

12 December 2018 | Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 16 Maart 2019

  • Padre Island National Seashore, eindelijk terug wa
  • Padre Island National Seashore, kamperen op het st
  • Padre Island National Seashore, na dagen springtij
  • Del Rio, vervangen luchtfilter
  • onderweg in Texas

New Mexico, Carlsbad Caverns NP (19)

11 December 2018 | Noord Amerika 4 | Verenigde Staten | Laatste Aanpassing 16 Februari 2019

  • Carlsbad Caverns NP
  • Carlsbad Caverns NP
  • Carlsbad Caverns NP
  • Carlsbad Caverns NP
  • Carlsbad Caverns NP

 

Plaats een Reactie

 

      
This site is only viewable in landscape mode !
Session Tracking